Slovenija

Kako in kje prijaviti škodo po neurju?

Ljubljana, 30. 07. 2013 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
5

Po silovitem neurju, ki je pustošilo po Sloveniji, so na terenu okrepljene ekipe zavarovalniških cenilcev. O višini škode je zdaj še prezgodaj govoriti, bo pa verjetno več 100.000 evrov.

Po včerajšnjem neurju, ki je pustošilo po vsej državi, so iz Zavarovalnice Triglav sporočili, da bodo natančnejše ocene škode znane v prihodnjih dneh po ogledu terena, na katerem so okrepljene ekipe cenilcev.

Podrta streha v Grosupljem
Podrta streha v Grosupljem FOTO: Bralka Andreja
Ob naravnih ujmah najprej zavarujte človeška življenja. Zatem preprečite nadaljnjo škodo. Če je le mogoče, naredite nekaj fotografij razdejanja. Nato preverite zavarovano kritje na zavarovalnih policah in prijavite škodo. Če so razmere varne, začnite s popravilom, istočasno pa poskrbite, da se do prihoda cenilca ohranijo dokazila o nastali škodi.

Njihovi zavarovanci lahko škodo sicer prijavijo po spletni strani ali na brezplačni številki 080 555 555. Škodo na vozilih lahko prijavijo tudi s pomočjo mobilne aplikacije. Oškodovanci se lahko za pomoč pri prijavi škode obrnejo tudi na svojega zastopnika, na najbližje predstavništvo oziroma zastopniško pisarno ali na sedež območne enote, ponekod so tudi njihove mobilne enote.

V Zavarovalnici Triglav manjše škode izplačujejo že naslednji dan po cenitvi, če se stranka strinja z oceno. V primeru večjih škod se ob cenitvah z zavarovanci dogovorijo za način sanacije in ponudijo izplačilo akontacije, pri škodah na vozilih pa se z zavarovanci ob cenitvi dogovorijo o načinu sanacije. Pri prijavi škode je treba poškodovane stvari navesti čim natančneje ter obvezno pripisati tudi telefonsko številko in številko transakcijskega računa za nakazilo škode.

V Zavarovalnici Maribor, kjer imajo približno 455.000 zavarovancev, tudi sprejemajo prve prijave škod, nastalih v včerajšnjem neurju, vendar večji del še pričakujejo danes in jutri, zato prav tako še ne morejo podati ocene škode.

Njihovi cenilci so na delu. Škodo na premoženju je treba prijaviti takoj, ko je mogoče. Škodo na hiši, stanovanju in opremi lahko prijavite po spletu, kjer je tudi povezava na seznam cenilnih mest za prijavo škode na avtomobilih in seznam pogodbenih serviserjev, ki opravljajo hitre cenitve.

Škodo lahko prijavite tudi na poslovnih enotah zavarovalnice po Sloveniji in na brezplačni telefonski številki 080 19 21, ki je na voljo 24 ur na dan. Oškodovanci lahko za pomoč pri prijavi škode pokličejo tudi svojega zastopnika. Preverite, kako se lahko zavarujete pred naravnimi nesrečami ...

Potopljena jadrnica
Potopljena jadrnica FOTO: Aleš Logar

Tudi v Generali Zavarovalnici že rešujejo škode. Do 10. ure so prejeli okrog 100 prijav, pričakujejo jih med 200 in 300. Cenilci opravljajo delo že od včeraj in so z večino oškodovancev že stopili v stik. Prva ocena škode je 100.000 evrov. Veliko je manjših škod, kot so odpadli strešniki, ki jih lastniki hiš največkrat namestijo nazaj sami in dobijo plačano zavarovalnino.

Škodo lahko prijavite pri svojem zastopniku, z obrazcem za prijavo škode na spletni strani zavarovalnice, po telefonu ali elektronski pošti. Navodila za prijavo škode so na njihovi spletni strani ...

Nalivi in sunki vetra so zavarovancem Adriatica Slovenice zlasti na območju Obale, osrednje Slovenije, na Štajerskem in Dolenjskem povzročili vrsto škod, ki pa niso bile večjih razsežnosti. Ocenjujejo, da bodo precej prijav prejeli zaradi izjemno močnega, a kratkotrajnega vetra včeraj popoldne na Obali, ki je povzročil škodo na plovilih, prijave pa pričakujejo tudi zaradi vetra na strešnih kritinah, zaradi podrtih dreves, odlomljenih vej in padajočih delov streh, ki so poškodovali avtomobile.

Ocene nastale škode še ni, saj danes k njim prihajajo šele prve prijave, kot rečeno, pa pri njih ne gre za škodo večjih razsežnosti. Njihovi zavarovanci lahko škodo prijavijo na spletni strani, v njihovih poslovnih enotah in pri svojem zastopniku.

Brošura o pojavu naravnih nesreč in nasvetov, kako se pred njimi zavarovati (Zavarovalnica Maribor)
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lepota in zdravje
31. 07. 2013 06.26
+1
Vse enostavno montažno,kot hiše iz kart
Jožajoža
30. 07. 2013 13.21
-1
prijaviš kodo, potem pa........NIKOME NIŠTA.