Slovenija

Kako pogosto slišite stavek: 'Gospa, lahko brez računa?'

Ljubljana, 11. 06. 2013 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Delo na črno najpogosteje poteka za vrati naših stanovanj. Gre predvsem za varstvo otrok, inštrukcije, čiščenje, pomoč na domu, manjša gradbena dela in druge dejavnosti. Inšpektorji napovedujejo oster boj in višje kazni.

Tržni inšpektorji se bodo še ostreje spravili nad delo na črno, napoveduje glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić.
Tržni inšpektorji se bodo še ostreje spravili nad delo na črno, napoveduje glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić. FOTO: Blaž Garbajs

"Recimo, da imate otroke, a zanje ne dobite vrtca, zato na črno najamete varuško. Se zavedate, da ste sostorilec?" je danes na temo dela na črno in o sivi ekonomiji v Sloveniji svojo predstavitev njihovih ugotovitev začela glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić. "Če ujamemo varuško, jo bomo kaznovali z globo 208 evrov, enaka kazen pa bo doletela tudi vas," opozarja in svari Slovence, naj se izogibajo takšnim dejanjem. Zgornjo situacijo bi lahko po njenih besedah sicer rešili tako, da bi varuška priglasila osebno dopolnilno delo. "Za to dejavnost in nekatere ostale je to mogoče. Na ta način bo ona plačevala prispevke in nihče ne bo v prekršku," pravi. Za to, da je premalo mest v vrtcih, smo po njenih besedah krivi tudi sami, saj imajo svoje otroke v vrtcih tudi tisti, ki spretno skrivajo dobiček. "K temu na primer pripomorete tudi sami, ko bodisi ne vzamete računa od kavice ali pa popustite želji ponudnika, da vam ne izstavi računa," opozarja.

Po njihovih ocenah je največ dela na črno za vrati naših stanovanj. Najpogosteje gre za drobna popravila v gospodinjstvu, pomoč ostarelim, varstvo otrok, slikopleskarstvo, izdelavo spletnih strani, čiščenje, frizerske storitve in podobne dejavnosti. Ob tem Grlićeva poudarja, da pri takih delih ne moramo uveljavljati nobenih pravic, zlasti ne do garancije v primeru, da se kaj zaplete.

Naslednja težava je zaposlovanje na črno. Lani se je od 404 prijav kar 331 prijav nanašalo na zaposlovanje na črno, pravijo in dodajajo, da skoraj 82 odstotkov državljanov ne loči, kdaj gre za delo in kdaj za zaposlovanje na črno. "Prisotna je dvojna morala. Da, res je, ne sme se zaposlovati na črno, a ko se sami znajdemo v tej situaciji, ali bomo ostali pri tem prepričanju? Morali bi," meni Grlićeva.

Na Hrvaškem ob vsaki kavici dobiš račun, kjer sta navedeni tudi dve dolgi številki, kar pomeni, da je vsak račun evidentiran, brisanje pa tako ni možno, pravi Grlićeva, ki meni, da bi morali sistem davčnih blagajn čim prej vpeljati tudi v Sloveniji.
Na Hrvaškem ob vsaki kavici dobiš račun, kjer sta navedeni tudi dve dolgi številki, kar pomeni, da je vsak račun evidentiran, brisanje pa tako ni možno, pravi Grlićeva, ki meni, da bi morali sistem davčnih blagajn čim prej vpeljati tudi v Sloveniji. FOTO: Blaž Garbajs

Lani inšpektorji opravili 6058 pregledov

Tržni inšpektorat je sicer glede na statistiko vse bolj aktiven. Lansko leto so inšpektorji opravili 6058 pregledov, pri tem pa izdali 555 upravnih in 1045 prekrškovnih ukrepov. Letos so v prvih petih mesecih opravili že 2770 pregledov in ob tem izrekli 245 upravnih ukrepov in 358 prekrškovnih. Kot pravi Grlićeva, inšpektorji ne počivajo, saj je bilo več kot 500 pregledov letos opravljenih v popoldanskem času in tudi med vikendi.

V želji po večji gospodarski rasti in boljšem gospodarskem okolju so ministrstvu posredovali seznam predlaganih ukrepov. "Prvo je spremeniti miselnost vseh državljanov. Ko podpiramo sivo ekonomijo, to pomeni, da sami sebi ne ustvarimo pogojev za pokojnino, boljše ceste, krajše čakalne vrste in ostalo," pravijo. Drugi ukrep je premik k spoštovanju predpisov in zavedanju, da namen inšpekcij ni kaznovanje, temveč urejenost področij. Inšpektorji si želijo tudi okrepitev svojih vrst ter spremembo zakonodaje. Pri slednji si želijo predvsem večjih glob za kršitve. "Kazen mora biti vzgojna," menijo. Globo v višini 208 evrov bi radi dvignili vsaj na 2000 evrov. Prav tako bi radi z zakonom onemogočili neomejeno ustanavljanje podjetij, zelo dobra poteza pa se jim zdi tudi uvedba davčnih blagajn, kot jih imajo na Hrvaškem.

Inšpektoratu všeč ideja o davčnih blagajnah

Siva ekonomija po njihovih besedah znaša osem odstotkov BDP, od tega pa le en odstotek predstavlja delo na črno. "Vse ostalo je: 'Gospa, lahko brez računa?'," pravi Grlićeva. Največja težava je tako še vedno neizdajanje računov. Letos so v prvih petih mesecih inšpektorji opravili 2066 pregledov in izrekli 75 glob. Številka tistih, ki niso izdali računa, je dokaj majhna, pravijo, a vprašanje je, kaj se z računi zgodi kasneje.

Skodelici kave
Skodelici kave FOTO: Reuters

"Tukaj je tista prava siva ekonomija. Nekoč so bili kaznovani tudi kupci, ki niso vzeli računa. Morda bi bilo to pametno znova vpeljati," pravi. Glede na situacijo, meni, da bi uvedba davčnih blagajn, kot jih ima Hrvaška, naredila nekaj reda. Kot pojasnjuje, na Hrvaškem ob vsaki kavici dobiš račun, kjer sta navedeni tudi dve dolgi številki, kar pomeni, da je vsak račun evidentiran, brisanje pa tako po njenih besedah ni možno. "Ne vem, zakaj ne bi pogledali k južnim sosedom?" se sprašuje in dodaja, da se je prijavljen promet večjih podjetij v enem letu povečal za 38 odstotkov v primerjavi z lanskim letom. Pri manjših podjetjih so letos prijavili celo 42 odstotkov več prometa, je še dejala Grlićeva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
12. 06. 2013 23.00
+2
Kako pogosto slišite stavek: 'Gospa, lahko brez računa?' --- Nazadnje pred kakimi tridesetimi leti, ko sem bil panker in sem v kombineži in jahalnih škornjih hodil po svetu.
Torkoborko
12. 06. 2013 20.29
+7
Jaz tega stavka nikoli ne slišim, ker nisem gospa.
pesnitev
12. 06. 2013 18.43
+1
V čem je problem? Država je preveč požrešna in skubi obrtnike do kosti. Previsoki so stroški dela! Zato to vprašanje! Državni aparat je krvoses, ki nikoli ne bo omogočil Sloveniji, da bi prišla na zeleno vejo! Poslance zreducirat na 1/3 sedanjega števila in ZAKAJ VENDAR TEGA LJUDSTVO ENERGIČNO NE ZAHTEVA?
-BZ-
13. 06. 2013 00.13
+2
ah daj no, Slovenija in Slovenci smo kratkomiselni, pohlepni, požrešni in iščemo krivine, enostavno nimamo jajc da si priznamo da razmišljamo,delamo in živimo kot teleta. Kdo ti bo pa pokojnino dal, a misliš da nam ta denar dajejo kitajci ali kaj? vsaj malo državljanske miselnosti pa bi že kazalo imeti...
-BZ-
13. 06. 2013 00.15
+0
država je požrešna, ja vsi drugi so krivi, samo ne pohlepni obrtniki ki terajo taki lifestyle na račun sive konomije da te kap, dolžni povsod okoli dobaviteljem, skubijo kupce, ne plačujejo davkov , pol pa še izgubo prikazujejo in dajo v stečaj ali celo bankrot, gotovine pa za cel milijon eurov v žepu, pravi texas, po pa se še pritožujejo...poznam vsaj 3 primere z dokazi...
Eminia
12. 06. 2013 12.27
+0
Lahko brez računa...? Velikokrat slišim ta stavek. Pri frizerju, ko keramičar opravi delo, ko grem k mizarju po novo omarico je itak logično, da računa ne boš dobil... Poostriti kazni!!! Zakaj bi jaz, ki imam proizvodno dejavnost, moral vsaki stranki izdati račun, nekateri obrtniki pa tega ne rabijo? Zakaj eni ja, drugi ne? Aja... pričakujem kup minusov tule zraven...
opazovalec_
12. 06. 2013 13.29
+2
Meni je znano, da stranke ne želijo računa, ker se izognejo plačilu davka. Davek še vedno plača stranka! Podjetnik pa od računa prispevke in dohodnino!
timering
12. 06. 2013 15.01
+4
Lej nebot preveč pametn! Če mu ti rečeš ne! hočem račun ti ga bo dal.Spravljajo se pa ja seveda na frizerje,gostince,keramičarje in pdb. poklice ki itak ne služijo miljone! Naj gredo po malo večjih podjetjih pa ti povem da bodo našli sive ekonomije pa s....rije !!!
Titus56
12. 06. 2013 23.09
Ja pa podjetnik davek plača TAKOJ. Da je mati država zadovoljna, pol je pa vse eno, če ta material poje na solati, saj je DAVEK ŽE PLAČAN
-BZ-
13. 06. 2013 00.19
+1
končni kupci -fizične osebe večinoma plačajo takoj in s tem tudi davek . ni bistvo samo v izdanem računu kupcu, če pa se potem celotna svinjarija opravi v računovodstvu s prirejanjem papirjev...dokler bo vso oddajanje obveznosti obrtnikov, firm nas PROSTOVOLJNI BAZI brez kontrole, tako dolgo bo siva ekonomija.sicer p kupec plačla cel davek, medtem ko si ga obrtnik, če prijavi seveda račun, davek odbije ali zmanjša...ergo? splača se prijaviti davek...
Grazia Ursic
12. 06. 2013 10.05
+2
Stavka; "Gospa, lahko brez računa?" do sedaj osebno še nisem slišala. Morda pa ga slišijo tisti, ki imajo preveč pod palcem in bi radi imeli še več ali pa je izgovor za nepobrane davke, da se sedaj lahko znesejo na tistega ki "brez računa" zaluži par evrrov.
eFranjo
12. 06. 2013 09.40
+10
edino pravilno, delajte zase, ne za tajkune.
Titus56
12. 06. 2013 23.09
+2
Shisui
12. 06. 2013 09.28
+8
NLB = too big to fail mali človek = too small to succeed Takega sistema ne bomo podpirali!
gangsterist
12. 06. 2013 09.07
+4
na črno in na sivo, to je prava barva za navadno rajo. kdor je pa pri rdeči ima pa vsega polno rit in še več
dei
12. 06. 2013 09.04
+3
Bravo Grlićeva, vzgled po jugu to je prava stvar, pa Afganistanu in Severni koreji
-BZ-
13. 06. 2013 00.22
+3
priporočam da greste vsi živet v uk, pa v Nemčijo in Avstrijio. pa delat in prodajat tam pa tam davke NE plačevat. v najboljšem primeru boste zdržali 1 mesec. pol pa adijo in se vrnili v Slovenijo - davčni raj!
dei
12. 06. 2013 08.55
+7
EUREKA...SLOVENCI REŠIL NAS BO VZGLED PO JUGU
opazovalec_
12. 06. 2013 08.41
+19
Inšpektorji napovedujejo oster boj in višje kazni, raja pa večje lopate in sekire. Zakaj ljudje delajo na črno?? Mogoče zato ker nimajo šihta!! Ker ne morejo preživeti z minimalcem!! Ker stranke same ne želijo računa, da ne rabijo plačati pre napihjenih davkov!! Če država nagaja lahko tudi mi: Ljudje malo se bo treba samo organizirati, ko pride inšpektor, se skliče cela ulica ali vas skupaj in se ga z žvižganjem in protestiranjem prežene.
eFranjo
12. 06. 2013 09.42
+2
-BZ-
13. 06. 2013 00.25
+1
pozivanje k državljanski nepokorščini je kaznivo dejanje. ampak seveda, lažje je protestirat kot pa delat, služit in živet. to je popolno nespoštovanje vsega v tej državi, zato pa nihče nima avtoritete še premier ne, in Pahor tudi ne. žalostno in pomilovanja vredno Slovenčki...kaj bi sploh mi radi? a smo res taki reveži, ali res samo vidimo dnar i kaj drugi majo mi pa ne? kaj smo samo hlapci ali znamo uživat, živet brez da gledamo vse skoz dnar pa obveznosti, joj ponedeljek spet v službo...tak je, a ne?
picijulka1
12. 06. 2013 08.39
+0
Bolj se pomikamo proti jugu Evrope več je nepobranih davkov, bolj se pomikamo proti severu Evrope več je socialne države. V IKEI - (tu se jih opazila) v Italiji finančna policija nadzira prodajo tako da popisuje naključne račune kupcev 5 metrov vstran od blagajne, kar verjetno pomeni, da tudi velike trgovske hiše utajujejo davke. Je pa učinkovitost pobiranja davkov premosorazmerna z učinkovitostjo države kako racionalno porablja denar davkoplačevalcev. Pri nas je večina presrečnih če lahko "prihrani" DDV in plača z gotovino brez računa. Ne zavedajo pa se tega da cena storitve brez računa ne bi smela biti nižja samo za DDV kolikor prihrani kupec s tem da državi ne plača davka ampak še za dodatnih 30% kolikor izvalalec storitev ali prodajalec ne plača davka državi. Prej ko bo država spoznala da se mora s pobranimi davki obnašati odgovorno in trošiti racionalno več davka bo pobrala. Tudi odgovornega odnosa državljanov do države ni mogoče vzpostaviti samo z represivnimi ukrepi, temveč predvsem z odgovornim ravnanjem države do davkoplačevalcev. Dokler tega ne bo, ne bo učinkovitega pobiranja davkov pa naj spišejo še tako represivne zakone.
El Koronito
12. 06. 2013 08.48
+10
Spoštovanje državljanov si je treba zaslužit ... ne pa sam davke nabijat.
-BZ-
13. 06. 2013 00.29
+1
PICIJULKA1, BRAVO NOBENEGA SPOŠTOVANJA DRŽAVLJANOV IN DRŽAVE , KOT SEM RAVNO PREJ NAVEDEL...AMPAK BISTVO JE V ODGOVORNOSTI. niet che - oprosti, ampak spoštovanja si ne moreš prislužiti nikjer tudi pri svoji ženi ne ali pri otrocih...lahko pa gradiš na tem skozi leta, morda ti uspe, če ne pa je brez veze da se sekiraš...tudi drugod ni spoštovanja, je pa ODGOVORNOST ! to je velika razlika!
Deželni glavar
12. 06. 2013 08.14
+16
Kdo te še dela v SLO na črno...ti inšpektorji živijo v letu 2001...v letu 2013 se na črno dela v Avstriji...tam je 10e na uro...v slo pa 3e:)
pia.z
12. 06. 2013 12.47
+2
-BZ-
13. 06. 2013 00.34
+3
no malo pa me je Grlićeva presenetila: delo na črno in zaposlovanje na črno. Oprostite, ampak kaki termin pa je to??? zaposlovanje pomeni nekoga zaposliti v skladu z zakonodajo. vse ostalo je delo na črno. ZAPOSLOVANJE NA ČRNO NE OBSTAJA.
Kolani
12. 06. 2013 08.13
+6
Tako to dela birokracija. Zapirajo lokale, ko je največji promate.
Deželni glavar
12. 06. 2013 08.11
+12
Želim da Andrejko Grilc takoj preverite kako je prišla do tega delovnega mesta po kakšni liniji. In seveda da jo takoj odpustite ker škodi državi in državljanom.
pesnitev
12. 06. 2013 18.46
+1
Vehementno vedenje snovalke ideje o višjih kaznih je tako ostudno, da se ti obrne, ona se lahko igračka s številkami, ja, pri svoji lepi davkoplačevalski plačici!
Aligator11
12. 06. 2013 08.06
+23
Ko bodo vsi tajkuni povrnili denar in končali na prisilnem delu, bom tudi sam postal zgleden državljan in vestno plačeval davke. Do takrat pa delam samo in zgolj še na črno. Me sploh ne briga...
-BZ-
13. 06. 2013 00.39
+1
no pa pejt v kambodžo. takih tukaj ne rabimo. penzijo bi rad imel a ne? pa zdravstvene usluge tudi a ne? no pa ko boš jih rabil pejt na črno iskat še koga ki te bo operiral na črno - ruska mafija ima odlične kirurške garaže po balkanu za jemanje organov. pejt k njim.
hondaruls
12. 06. 2013 08.06
+6
če bi ta andrejka znala kaj delat bi tudi delala na črno.........zakaj bi dajal za prispevke saj že dovolj pokrade ta naš mala država
-BZ-
13. 06. 2013 00.41
-1
penzijo in zdravstne usluge pa bi rad imel a ne? od kod ? no pišči si jih sam. pa i jih n ačrno spravi. želim ti , da bi končal kot največji revež na stara leta...ker tako koristno razmišljaš , delaš in živiš...
speedos
12. 06. 2013 08.04
+11
Zakaj dodatni strošek davčnih blagajn? Saj pride s 1.7 v veljavo zakon ko bo vsak program blagajne moral beležiti izbrise in spremembe računov. Davčne blagajne so le izgovor, da bo nekdo spet mastno zaslužil na ta račun.
cirenij
12. 06. 2013 08.19
+5
Kot na nalepkah. Me pa zanima bo dala država programe oz. davčne blagajne ali jih bodo morali spet financirat s.p. in d.o.o.? Da bi uvedli simpl pavšale in bi bilo 3/4 inšpektorjev nepotrebnih oz. za večje ribe pa nobenemu ne klikne. Ker nikoli niso nič konkretnega delali. Jim ni jasno da tisti, ki niso pod neprestanim udarom pač ne bodo izdajali računov.
-BZ-
13. 06. 2013 00.42
-1
pa saj to je hotela povedati, halo, jo j, kako smo primitivni...saj davčnih blagajn kot takih ni nikjer. ampak izpis računov z sledljivostjo, ki jih ne moreš kar tak brisati in spreminjati-..
1airbus
12. 06. 2013 07.59
+17
KAJ BI PA ANDREJKA GRLIC NAREDILA,CE BI BILA BREZ ZAPOSLITVE? LAHKO JE S POLNO R...,
spygirl
12. 06. 2013 08.10
+6
cirenij
12. 06. 2013 08.20
+6
opazovalec_
12. 06. 2013 08.35
+5
El Koronito
12. 06. 2013 08.50
+4
pinek
12. 06. 2013 07.53
+13
zakaj je črno in sivo delo malo matematike ki je pri nas že 60let ne uporabljamo podjetnik izstavi račun za 100€; koliko ostane njemu in koliko mora dati drugim 38%=38€ prispevkov; 20% =20€ DDV; 33%=33€ povprečne dohodnine Koliko ostane podjetniku? pa ne pozabimo da mora z ostankom kriti tudi stroške poslovanja
-BZ-
13. 06. 2013 00.54
-2
eh daj no, saj pa vemo: podjetniki in firme lepo vse svoje stroške dela, računovodstva, davkov, dobave, dohodnine,marže - te so nesramno visoke, prispevkov in še česa prevalijo v končno ceno , ki jo plača kupec. kupec dejansko v pretirano visokih cenah plačuje vse , celo stroške leasinga za stroje in za službeni avto, da se bo obrtnik lahko lepo fijakajo. Ko je leasing odplačan, premoženje, stroji, avto, nepremičnine ostanejo firmi, direktorju, s.p,, ne pa kupcem, ki so vse to lepo plačali,. malo matematike??? zelo malo je potrebno ja, da vidimo kdo dejansko služi...
pinek
13. 06. 2013 08.02
+1
smrdulja ti zagotovo ne ustvarjaš svojih prihodkov na trgu v boju za kupce svojih izdelkov ali storitev; misliš da so ljudje pripravljeni plačati vsako ceno nič se ne bat; tudi za javni sektor v katerem si zaposlen pride jeseni palica