Slovenija

Kako naprej po odločnih 'ne'?

Ljubljana, 05. 06. 2011 22.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Politična analitika Matej Makarovič in Vlado Miheljak menita, da bo sedanja koalicija zdržala do konca mandata. Napovedujeta menjavo kakšnega ministra, a 'nič dramatičnega'. O politični prihodnosti v Sloveniji so govorili tudi Matej Lahovnik, Gregor Virant in Miro Cerar v Tv Klubu.

V vladnem referendumskem štabu v Cankarjevem domu so po poročanju 24UR s strani koalicijskih politikov 'hitro in odločno' zaokrožile informacije o tem, da levica že išče naslednika za Boruta Pahorja na mestu predsednika vlade. Če bi se vsi koalicijski partnerji vključno s Pahorjem o tem strinjali, naj bi ga nasledil ljubljanski župan Zoran Janković. Po informacijah iz Cankarjevega doma naj bi bil mesto premierja pripravljen prevzeti, kar pa je novinarki Katji Šeruga v telefonskem pogovoru zanikal. Jutri naj bi se sicer za zaprtimi vrati s Pahorjem sestala tako predsednica LDS Katarina Kresal kot predsednik Zares Gregor Golobič, ki bosta od premierja zahtevala odgovore.

Politična analitika Matej Makarovič in Vlado Miheljak menita, da bo sedanja koalicija zdržala do konca mandata. Po mnenju Makaroviča je še najbolj verjetno, da bo iz vlade odšel kakšen minister, morda pa tudi predsednik vlade. Tudi za Miheljaka je vprašanje, kaj se bo dogajalo znotraj koalicije.

Makarovič je pojasnil, da rezultati današnjih treh referendumov vsekakor pomenijo "še eno v vrsti nezaupnic sedanji vladi in jasno sporočilo o vsesplošnem nezadovoljstvu". Kaj se bo zares zgodilo, je za Makaroviča drugo vprašanje. Kljub temu ne pričakuje, da bi se lahko dogajalo "kaj dramatičnega", saj so predčasne volitve, ne glede na sporočila, "ki jih ljudje prek referenduma pošiljajo sedanji vladi", zelo malo verjetna možnost, je poudaril Makarovič.

Tudi Miheljak je pojasnil, da se zdaj ne bo še nič dogajalo, saj prihajajo počitnice, a je poudaril, da je zatem "na vrsti vroča jesen". Ta vroča jesen bi morala slediti šele naslednje leto, ampak se bo začela že letos in bo trajala celo leto, je razložil. V tem času pričakuje le "stopicanje ne mestu" in blokado države. "Verjetno se bodo toliko zmenili, da bo vlada lahko opravljala rutinske posle," je razmišljal.

V tem času "nihče ne bo potegnil usodne poteze", meni Miheljak, saj si po njegovih besedah nihče pravzaprav ne želi predčasnih volitev. Morda si predčasnih volitev do neke mere želi Janša, je menil Miheljak, a dodal, da njegovi partnerji na to niso pripravljeni.

Cankarjev Dom - 6
Cankarjev Dom - 6 FOTO: Blaž Garbajs
Po zadnji anketi Slovenski utrip, ki jo je opravila Fakulteta za uporabne družbene študije in so jo predstavili v petek, vlade ne podpira tri četrtine vprašanih.

Za Miheljaka je sicer vprašanje, kaj se bo dogajalo znotraj koalicije. Če Zares odide iz koalicije, kar se po Miheljakovih besedah lahko zgodi, se lahko zaplete. Če pa ne odide - ob tem Miheljak dodaja, da se v medijih piše o tem, da naj bi se iskalo zamenjavo za Gregorja Golobiča -, je ta koalicija morda lahko celo bolj stabilna kot pred odhodom DeSUS iz nje, je ocenil Miheljak.

Tako je skoraj prepričan, da bo sedanja vladna koalicija zdržala do volitev prihodnje leto. Bo pa vlada "zmahana kot kakšen stoletnik pricapljala na volitve", je sklenil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muhabc
07. 06. 2011 07.58
Kar se tiče parade ponosa je zmota. To je parada sramote, ki jo naša vlada podpira in navija za poroke med enospolniki. V isti sapi pa se jezi kar je predlagala opozicija naj zaradi dokazovanja v primeru prenehanja izven zakonske skupnosti (delitev premoženja) priglasil - registriral na upravni enoti, kar je to najboljša rešitev. Vsi so bili proti temu predlogu samo da nasprotujejo pametnim predlogom in taki nam solijo pamet, da je najboljša rešitev in v vsem nepremagliv pri stanju kakršnega imamo. In narod kar čaka koliko časa pa še treba da izvolimo drugo sestavo vlade.
mamica55***
07. 06. 2011 07.49
Ta vada je nesposobna, koruptivna, lažnjiva, samovšečna . . . in jo bo treba fizično odstranit. Hm sam kdo bo ta gnoj čistil?
muhabc
07. 06. 2011 07.38
Kako naprej? Jasno in glasno po vseh anketah vam povedo kako naprej. Večina vprašanih in tudi referendum jasno kaže kako naprej. Rešitev čimprejšnje že včeraj na predčasne volitve. cincanje vlade ki ne razume ljudstva bo ljudi pripeljalo na ulice in si sami izborili svoje pravice.
tekavcminka56
06. 06. 2011 22.25
srebrnibreg mas plus od mene hehe :)
nimus
06. 06. 2011 17.10
predčasne volive edina rešitev
usi-glih
06. 06. 2011 15.42
Edini referendum ki so ga teli sposobni dobiti bi bil, če bi se glasilo vprašanje : Ali ste za predčasne volitve ? mi lohkr verjamete da bi bila podpora tam okoli 98 % za
enaneza
06. 06. 2011 15.33
Jaz tudi mislim, da so tako pokvarjeni da bodo ostali do konca in vlekli plače iz te prazne blagajne. Potem jim pa naj še kdo verjame. Sedaj imajo 15 procentno podporo, čez eno leto jo bodo imeli še ene 7. Kakor hočejo, a delajo slabo v prvi vrsti naši državi in konec koncev tudi sebi.
srebrnibreg
06. 06. 2011 12.51
rocky247 06.06.2011, 11:26 srebrnibreg ne rabs sploh pisat kle gor ce si tok omejen da ne veš kaj plenilskega je ta vlada nardila....ne ta use vlade, No vidiš kako lepše zveni tvoje mišljenje z temi dodanimi štirimi besedami. Sedaj se pa tudi jaz strinjam z tem kar si napisal. testvari mi ni trebja drugje iskati, ker jih vidim pred sabo.
elah74
06. 06. 2011 12.23
KAKO NAPREJ PO ODLOČNIH NE ??? Imam idejo: Fino bi bilo, če bi vsi lahko delali do max. 55. leta ter šli potem obvezno v penzijo - ponovno zaposlit mladino in ukinit birokracijo ter kapitalizem. Tako bi imeli vsi nekaj od življenja in denar bi se bolj pravilno obračal, trenutno nas pa to vse ovira. Če bodo še naprej obračali te zakone gor in dol, na koncu ne boš več vedel, kaj si, kje si in kaj imaš.
Macyy
06. 06. 2011 12.14
Čudovita je bila nedeljska Parada ponosa državljanov na Referendumu. In povedali Pahor, Kresalova in Globič z svojimi Majdami..!! nimate nobene pravice kogarkoli zastopati za Karkoli.!
Majda Božnar
06. 06. 2011 12.09
Hotela sem napisati komentar, pa mi je na misel prišel pregovor: TA PAMETNI ODNEHA!
POVOJ
06. 06. 2011 11.30
Kdor laže je LAŽNIVEC, kdor krade je KRADLJIVEC, kdor sanja je SANJAČ, kdor molze je MOLZAČ, kdor poje je PEVEC, kdor plava je PLAVALEC, kdor sadi je SADILEC, kdor pije je PIJANEC, kdor grabi je OPA,OPA SLOVENSKA VLADA.
tekavcminka56
06. 06. 2011 11.26
srebrnibreg ne rabs sploh pisat kle gor ce si tok omejen da ne veš kaj plenilskega je ta vlada nardila....ne ta use vlade, ko bodo VOLITVE, zravn napisemo se en kvadratek ENAKOVREDNI DENARNI SISTEM (napiste v googla in kliknte 1.link in pokomentirajte, če se vam da) in probite v svojem kraju izobrazt čimveč ljudi, čim več starih mam, ki bo zdej odločno dalo glas g. Janši, ne rečem da ni bolši od Pahorja ampak ta razlika je skoraj zanemarljiva....lp
KARENTIP
06. 06. 2011 11.07
Hudo se nam piše! Po štirih (mogoče samo treh) letih Pahorja, bomo obvezno prenaćali še 4 leta Janšo. Šele potem bo večina volilcev dojela, da so vsi enaki in se bo našlo nekaj popolnoma novega, ne pa brezplodna izbira med dvema poloma, ki težita k temu, da smo čimbolj razdeljeni.
padriz
06. 06. 2011 10.21
Najbolj žalostno je, da bi morala biti sedaj pokojninska blagajna najbolj polna, ko se upokojuje povojna genaracija. Vsi so šli mladi delat in vsi so imeli službe, pa še veliko jih je bilo. A je denar šel za borčevske penzije. Tega še danes ni nihče rekel, kam je šel denar. Da so vdovske pokojnine višje od povprečne plače je kriminal.
srebrnibreg
06. 06. 2011 09.40
zulj001 06.06.2011, 08:40 Sedaj je največja skrb te plenilske vlade to,kako še naprej "plen"obdržati v svojih rokah...... Imam bolj slab spomin in prosim za obrazložitev kaj se skriva za besedno zvezo plenilske vlade. Se namreč ne spomnim, da bi ta vlada kaj plenila. Hvala.
culokafra
06. 06. 2011 09.33
hehe pahorje amaterski lopov,janković pa profesionalni,pa kaj so rdeči čisto znoreli
vertex
06. 06. 2011 09.29
sedaj lahko vprašamo grke in portugalce kako naprej
zulj001
06. 06. 2011 08.40
Sedaj je največja skrb te plenilske vlade to,kako še naprej "plen"obdržati v svojih rokah......
wsharky
06. 06. 2011 08.28
... kako naprej? ... ... naprej v nove zmage pod vodstvom Boruta, Katarine, Gregorja in Zokića ... ... v imenu korupcije, klientelizma in pohlepa ...