Slovenija

Kako, komu in kdaj lahko prijavite škodo?

Ljubljana, 20. 09. 2010 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zavarovalniški agenti po vodni ujmi na terenu pospešeno popisujejo škodo. S prijavo ni treba hiteti, najprej raje poskrbite za svojo varnost in varnost svojega premoženja, poudarjajo.

V preteklih dneh je Slovenijo zajelo močno deževje, ki je povzročilo hude poplave v večjem delu Slovenije. Še posebej prizadeto je bilo širše ljubljansko in celjsko območje, Zasavje in Posavje, precej močne posledice pa je pobesnela voda povzročila tudi drugje. Prav tako se je zaradi obilnega deževja sprožilo več zemeljskih plazov.

Zavarovalniški agenti s področja premoženjskih škod so sicer že na terenu in bodo v naslednjih dneh pospešeno ogledovali škode. Odvisno od števila škod bodo po potrebi cenilne službe še dodatno okrepili. Škode sicer še ni mogoče oceniti, saj jo bodo popisovali, dokler bo potrebno.

Odpravljanje posledic poplav v Krškem
Odpravljanje posledic poplav v Krškem FOTO: Miro Majcen
Če ste žrtev poplav:

1. Najprej zavarujte človeška življenja.
2. Preprečite nadaljnjo škodo.
3. Če je le mogoče, posnemite nekaj fotografij nastale škode.
4. Preverite obstoječe zavarovanje in prijavite škodo.
5. Če so razmere varne, začnite s popravilom tako, da se do prihoda zavarovalnega delavca oziroma cenilca ohranijo ostanki kot dokazilo o obsegu škode.

Zavarovalnica Triglav ima na terenu okrepljeno ekipo cenilcev, ki jo sestavlja več kot 100 strokovnjakov. Evidentirali so že več sto prijav škod, ki jih še vedno zbirajo, zato zavarovancem ni potrebno hiteti. Izplačila škode bodo sledila že dan po zaključeni cenitvi.

Zavarovancem sporočajo, da z odpravo poškodb na objektih, opremi in ostalih zavarovalnih stvareh začnejo takoj. Obseg poškodb naj fotografirajo, poškodovane stvari pa shranijo do prihoda cenilca zavarovalnice. Škodo lahko prijavijo svojim zavarovalnim zastopnikom, najbližjemu predstavništvu oziroma zastopniški pisarni ali na sedežu Območne enote Zavarovalnice Triglav.

Na voljo je tudi 24-urna dežurna brezplačna telefonska številka 080 555-555 ali e-prijava prek naše spletne strani: www.triglav.si. Zavarovancem sporočajo, da jim s prijavo škode ni treba hiteti, saj bodo upoštevali tudi prijave, ki bodo prispele v prihodnjih dneh oziroma vsaj do konca meseca. Posebno opozorilo velja lastnikom poplavljenih motornih vozil. Opozarjajo, da v teh primerih ne smejo zaganjati motorja vozila. Enako velja tudi za vse elektronske naprave.

V Zavarovalnici Tilia so pripravili napotke, kako naj ljudje ravnajo po nedavnih poplavah. Pojasnili so, da prijava škode v tem trenutku ni najpomembnejša. Dejanska škoda bo namreč vidna, ko bo voda odtekla, zato bo časa za prijavo tudi pozneje dovolj. ''V tem trenutku je pomembno predvsem, da v prvi vrsti obvarujejo človeška življenja in svoje premoženje pred nadaljnjim uničenjem,'' so opozorili.

Njihovi zavarovalnici lahko škodo prijavijo na običajni način preko naših predstavništev ali neposredno pri svojem zastopniku. Ustrezne obrazce za prijavo lahko najdejo tudi na spletni strani zavarovalnice in jih pošljejo na zavarovalnico po (navadni ali elektronski) pošti. Kraj škode lahko tudi sami fotografirajo in tako postopek reševanja škod še nekoliko skrajšajo. Na podlagi prispelih prijav bo cenilna služba poklicala zavarovance in se z njimi dogovorila za nadaljnje postopke. Dodatne informacije za Tilijine zavarovance: brezplačna številka: 080 22 45, elektronski naslov: modra.stevilka@zav-tilia.si.

Po prvih prijavah škod na najbolj prizadetih območjih, predvsem v Posavju, na Dolenjskem, Zasavju, v Ljubljani ter na območju severne in južne Primorske v zavarovalnici Adriatic Slovenica ocenjujejo, da bo prijavljenih škod zelo veliko. Glavnino prijav škod pričakujejo v prihodnjih dneh, prav tako pa bodo cenitve na nekaterih območjih možne šele, ko voda odteče. "Zavarovanci so začeli s prijavami škod danes, saj je bila večina prizadetih območjih do včeraj še pod vodo," pravijo.

Na najbolj ogroženih področjih so v poslovnih enotah podaljšali čas poslovanja, zavarovancem pa svetujejo, naj ne hitijo s prijavami škod, saj bodo prijave sprejemali še ves teden oziroma tudi dlje, če bo potrebno. Za prijavo škode imajo sicer več možnosti. Pokličejo lahko na poslovno enoto, svojega zastopnika, klicni ali asistenčni center. Prijavo škode omogoča tudi prek spleta.

Od sobote zjutraj so na terenu tudi cenilci Zavarovalnice Maribor. "Govorili smo z večino zavarovancev, ki so se obrnili na nas z vprašanjem ali s prijavljeno škodo. Številke še obdelujemo in zbiramo, zagotovo pa jih je nekaj sto," pojasnjujejo. Zaenkrat med največje težave prištevajo poplavne in meteorne vode. V primeru škode naj zavarovanec nemudoma obvesti svojega zavarovalnega zastopnika, fotografira vso škodo in začne s sanacijo nastale škode z namenom, da se škoda ne bi večala. Škodo lahko prijavijo tudi na spletni strani https://www.zav-mb.si/prijava_skode ali na brezplačni telefonski številki 080 19 21.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gnu
20. 09. 2010 17.01
Jaz bi kar tu prijavil škodo, ki je nastala ker se v onem drugem članku o utopljenih vidi registrska številka avtomobila v odsevu na vodi, ki ste ga pozabili pobrisat!
buderus
20. 09. 2010 15.26
Ko čujem zavarovalniški agent, me kar spajtla.
shishmish
20. 09. 2010 14.10
Aaaaaaaa ni treba hitieti, seveda, seveda... vse naj mal počaka pa še mal pa na iziiiiiii naprej. Ni panike!
Desktop.Messiah
20. 09. 2010 13.56
Upam, da bo delo agentov na terenu opravljeno z maksimalno stopnjo pozornosti. Priča smo naraščajočemu številu zavarovalniških prevar in marskido bo skušal škodo, ki ima izvor drugod naprtiti poplavam.
cencha
20. 09. 2010 13.54
1.) A po tej logiki naj bi v najslabšem primeru brez strehe nad glavo ali pa v premočenem stanovanju 1 mesec zavarovalnega agenta čakali, da realno oceni nastalo škodo. 2.) Ker imam majhne otroke je po vsej verjetnosti najbolje, da si pred prihodom zavarovalnega agenta ( ki mimogrede verjamem, da si bo za vsako prijavo škode vzel dovolj časa) stanovanje čim hitreje uredim tako, da je ponovno primereno za življenje. 3.) Zaključek: Po mnenju zavarovalnic je najbolje, da vse skupaj fotografiramo. Stanovanje presušimo, uničeno opremo kupimo novo, na mokrih jogijih se tudi težko spi....Električne aparature v najslabšem primeru rabimo nove... Skratka čim več škode naj sami saniramo pred prihodom cenilcev. Da bodo čim bolj "realno" stanje videli. In nam bodo čim več dejanske škode povrnili.
POMAGAM_TI
20. 09. 2010 13.30
evo slovencelni zdej pa hitro za profitom; moj sosed je celo par stvari (TV, video in neka aparat za peko kruha) sam zalil z vodo, da bo dobil povračilo; TAKO KOT V AMERIKI: TOŽITI, TOŽITI IN ŠE ENKRAT TOŽITI - VSE OKROG SEBE!!!