Slovenija

Kako je državni aparat v 89-letniku uničil veselje do dela?

Postojna, 09. 02. 2015 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

89-letni frizer Janko Ozbič je zadnje dni januarja razlagal, kako se nima namena upokojiti. A nato si je "država namislila, da morajo tudi takšni, kot sem jaz, po novem uporabljati knjigo računov in davčno blagajno", grozila pa mu je tudi zamrznitev pokojnine.

Več videovsebin
  • Kako je Janko Ozbič v poslu preživel več kot 70 let?
    02:26
    Kako je Janko Ozbič v poslu preživel več kot 70 let?
  • Iz 24UR: 89-letni brivec in frizer je obupal
    01:35
    Iz 24UR: 89-letni brivec in frizer je obupal

Potem ko je celo tiskovna agencija Reuters obiskala in poročala o Janku Ozbiču, 89-letnemu brivcu in frizerju iz Postojne, ki svoj poklic opravlja z ljubeznijo, pa se je zgodba o uspehu zaradi kolesja državnega sistema sprevrgla v še eno žalostno zgodbo.

Primorske novice so namreč poročale, da se je Ozbič odločil, da s 1. februarjem zapre posel. A ne zaradi svojih let, temveč zaradi sistema in novih predpisov, ki so nenaklonjeni obrtnikom upokojencem.

Ozbič novih predpisov ne bi zdržal, zato se je odločil, da ne bo več delal tistega, kar ga veseli.
Ozbič novih predpisov ne bi zdržal, zato se je odločil, da ne bo več delal tistega, kar ga veseli. FOTO: Reuters Video

Ozbič je sicer že 29 let v pokoju, a strast do dela in poklica je bila večja. Zakaj se je torej odločil, da zapre, čeprav ga delo še veseli? Za Primorske novice je razložil, da si je "država namislila, da morajo tudi takšni, kot sem jaz, po novem uporabljati knjigo računov in davčno blagajno. Grozi mi tudi, da mi bodo zamrznili pokojnino in si bom moral spet začeti plačevati prispevke. To je pogruntavščina tistih, ki nimajo nobenih izkušenj iz obrtne prakse in katerim je delo le to, da vsakih 14 dni spreminjajo zakone," jim je dejal zadnje dni januarja.

Sistem mu je nagajal tudi po drugi svetovni vojni, ko povojna oblast ni bila naklonjena zasebnikom. Do informbiroja leta 1948 so jim zelo nagajali, in sicer najraje takrat, ko je bilo največ dela. A sta z očetom, ki je posel odprl že davnega leta 1924, preživela.

Leta 1986 se je upokojil, a je še naprej delal. Ozbičev posel je torej preživel marsikaj – kraljevino, socializem, delno tudi kapitalizem. A letos ga je zlomili državni aparat.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (497)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miki67
10. 02. 2015 21.20
-2
Kako ga ni sram. 29 let že dela na črno. To kar je vplačal za penzijo je v teh letih že 2-kratno pocuzal. Kje so zdaj inšpektorji? Če tako ljubi svoj poklic naj dela zastonj ali naj se odpove penziji. In zakaj zdaj zapira? Očitno mu je davčna blagajna trn v peti, dokler je delal na črno in še poleg vlekel penzijo je bil pa 29 let tiho in se ni pritoževal čez državni aparat. Ena mlada frizerka bi teh 29 let lahko imela frizeraj in vplačevala vse prispevke, tako pa jim takšni odžirajo kruh. Brezposelno mladino pa do 35 leta naj živijo starši al kaj? Pa to res ne moreš verjet kaj vse se dogaja v tej zaf***ni državi. Pa še predstavljajo ga kot žrtev. Jaz imam 27 let delovne dobe, zgradil sem hišo, fakultetno bom izšolal 3 otroke, imam dva nemška avtomobila, ki sem jih kupil nova v Sloveniji, in vse to samo zato ker imam službo. Si torej predstavljate kaj bi lahko en mlad človek naredil v teh 29 letih, če bi imel službo.
Jeanus1
10. 02. 2015 10.09
+4
Za to sranje se lahko zahvalite Kopač Mrakovi, velesposobni ministrici z milijon novimi idejami kako dokončno uničiti lastnemu narodu veselje do dela!
roten
10. 02. 2015 08.08
-3
zakaj občina ne odpre muzeja brica kod fosila
wolfterier
10. 02. 2015 10.15
+0
Izgleda,da so uničili voljo do dela večini Slovencev...
maijster
10. 02. 2015 06.58
+1
ma dajte pogledat prispevek že itak so mu šli na roko da mu niso že davno zaprli salona malo poglejte kakšno štalo ima v salonu marsikatera inšpekcija bi mu lahko zaprla salon kolegu ki ima frizerski salon preverijo škarje in britvice glede higiene da ne govorim še kaj druga ta ata pa ima kar umivalnike zraven električne napeljave ITD,.....da pa more pisati račune je pa tudi prav jas jih moram tudi !!!!
jebac1981
10. 02. 2015 00.37
-12
pravilno je tak. vse ki so dopolnli delovno dobo ali leta v penzijo, če ne pa jim penzijo vzet pa naj delajo do smrti.
Haloška ikebana
10. 02. 2015 03.55
+5
jebac 1981 Tebi, pa je potrebno preprečiti dostop do interneta, da ne boš več kvasil neumnosti in vnašal sovraštva med poštene, delavne ljudi!!!!!!
miki67
10. 02. 2015 21.27
+1
jedupan?pil
09. 02. 2015 22.42
+2
niti ni edini.
ginger 1
09. 02. 2015 22.35
+5
FSTAJNIKI a to ste NAM IZBORILI ???!!!
Atmaii
09. 02. 2015 22.31
-4
ja res je, da z spremembami vsakih 14 dni država še dodatno obremenjuje podjetnike. Z vezanimi računi bi komot lahko počakali do uvedbe davčnih blagajn, vendar je ta ukrep bil za pričakovati in v bistvu z njim zamujajo že par let. Glede nato, da nas skoraj vse moti, da ljudje, ki bi se že lahko upokojili "zasedajo" delovna mesta, ki bi jih morali zasesti še delovno sposobni ali mladi, je to, da nekdo še pri 89.letu dela absurdno. In hkrati iz državne malhe dobiva pokojnino.
Atmaii
09. 02. 2015 22.33
-11
Opravljanje popoldanskega s.p. upokojenim osebam bi morali prepovedati. Če je sosedska pomoč osebam, ki opravljajo osebno dopolnilno dejavnost nedovoljena zaradi nelojalne konkurence, ne vidim razloga zakaj bi se pa tu le-ta dovoljevala. Če pa že dela, potem pa naj plačuje prispevke, tako kot jih morajo vsi ostali.
Haloška ikebana
10. 02. 2015 03.40
+1
Atmaii, take kot si ti bi morali prepovedati
ovlis000
09. 02. 2015 22.30
-10
Ko berem tele komentarje, pa jaz ne vem a ljudje ne znate več logično razmišljati. Tale je vlekel lepo svojo pokojnino, poleg tega pa še drugim salonom odžiral posel. Ja zakaj pa?? Zakaj pa mu je potrebno še delati in odžirati kruh mladim ljudem ki mogoče preživljajo svojo družino in... A veste koliko je še takih upokojence
Eitipatapa
09. 02. 2015 23.04
+12
Ja ful mladim je odžiral kruh, ker je na dan delal 4 ure in v teh štirih urah je imel v povprečju dnevno 2-3 stranki, vsako po 5 evrov. Ostali frizerski saloni pa računajo minimalno 7-8 evrov in v svoje vrste teh starih ljudi (strank gospoda Ožbiča) ne bi dobili. Torej on nikomur ni odžiral zaslužka. Če jaz in ti delava kot vodovodarja, pa jaz delam za 30 evrov na uro in ti za 12 evrov, je logično, da stranka, ki ni pripravljena plačati 30, ne bo šla k meni. In jaz ne morem reči, da mi nekdo odžira stranke, za stranko, ki sploh ne bi bila moja. Preprosto je to. Mladi danes pa v večini ne marajo fizičnega dela, so rajši menedžerji, podjetniki, doktorji, pravniki ipd. Po svoje imajo prav. V državi kot je Slovenija, biti fizikalec, je bolj ponižno kot biti na zavodu.
deratizacija
10. 02. 2015 00.21
+2
Zakaj pa bi ne prejemal pokojnine in naprej delal, če je izpolnil za to določene pogoje in še naprej plačuje prispevke v pokojninski in zdravstveni sklad. Če nima pravice do nadaljnjega dela in pokojnine, potem naj se obvezno vplačevanje v pokojninski sklad ukine. Vsak naj si preživnino za stara leta zagotovi na svoj način (pokojnina, prihranki, delnice, nepremičnine, ...).
Haloška ikebana
10. 02. 2015 03.47
+4
Zakaj bi še naprej plačeval v pokojninski sklad, če je izpolnil svojo obveznost do družbe in določeno obdobje vanj vplačeval? Lepo kot v Nemčiji, dobi pokojnino, od zaslužka pa plača toliko davka, da mu ostane približno enako, kot je imel prej neto plačo, se pravi skoraj 50%. Država zasluži, stranke so zadovoljne, človek pa si lahko privošči kakšne toplice, pa spet prispeva v državo z davkom, ter v gospodarstvo, saj plača določeno storitev. V teh letih, pa sigurno ne more držati tempa mladih, torej bo delal veliko manj, se pravi toliko, da se bo počutil zadovoljnega in koristnega, pa tudi bolezni se ga ne bodo lotile tako hitro, ker se nebo ustavil. Torej vse skupaj je iz vseh vidikov pozitivno.
igicza
09. 02. 2015 21.54
-8
Ahhhh dajte no... Vsa čast atatu, ampak v tak frizeraj ne vem če še sploh kdo hodi. OK, nič ne rečem, za tiste čase je verjetno bil čist sodoben salon, ampak sedaj....ne mi zamerit in bodimo realni....salon zgleda kot klavnica. Vsak naj sam sebe vpraša ali bi res kdaj stopil v tak frizerski salon? Jah...kot ponavadi vedno najdemo dežurnega krivca in tudi tokrat je to država, pa čeprav sem siguren, da tako in tako ni imel več veliko strank in cel posel je moral precej šepat. To bo pravi razlog poleg seveda razumljivega neznanja o novostih knjige računov in davčnih blagajnah. No, verjamem pa in tudi vem, da je država tudi veliko kriva in da je že večim vzela voljo do dela, ampak veliko smo si tudi sami krivi. Mediji pa glih tko kot ponavadi vse skupaj napihnejo oz. začinijo. Tako, kot so (predvsem Krčmarjeva) napihovali zgodbo okoli zapiranja avtocest, zaradi vremena v teh dneh.
Eitipatapa
09. 02. 2015 21.42
+22
To so mojstri od katerih bi se lahko mladina veliko naučila pa tudi koristni so bili, ker so naredili tisto, česar danes ne bo nihče več pripravljen delati. Danes, ko hočeš popraviti kakšen podplat na čevlju, moraš improvizirati sam, nesti vsaj 50 km stran in čakati ves teden ali pa kupiti nove. Da bi kdo poklicno krajšal in prilagajal pasove za hlače ali menjal zadrge na torbah, je kar redkost. Stari mojstri so to vse naredili kvalitetno, predano in za drobiž.. Bejžte nekam s temi blagajnami in nam dajte normalne in pravične pavšale. Že s temi eRačuni je totalna zmeda in veliko več dela in stroška kakor so pametnjakoviči predstavili. Zadušili se bomo v lastni neproduktivnosti in temu, da se pri nas ničesar ne splača. Močna podjetja odhajajo iz Slovenije in se nas izogibajo, da tukaj ne morejo delati in imajo izgubo. Normalno, ker je država predraga.
maijster
10. 02. 2015 07.04
+3
ma daj no takrat so bili drugi časi takrat si počel lahko kar si hotel brez zavor danes si ustvari posel da te vidim sama birokracija če želiš kakšen težji projekt te pa itak sami pogoji inšpekcij-dovoljenja uničijo preden sploh lahko kaj odpreš in malo se pozanimaj kako je bilo takrat z plačevanjem prispevkov polovica tega kar moreš danes takoj ko začneš delati plačat takrat sploh ni bilo,...
drahnreb
09. 02. 2015 21.31
+23
drugod bi ga prosili in podpirali pri njegovem delu..........
CRNALUKNJA
09. 02. 2015 21.18
-3
ko zvezda iztroši svoje gorivo se sesede in eksplodira,odvisno od izseva in velikosti zvezde se temu pojavu reče supernova,ali nova.torej lahko pričakujemo novo.
drobiž
09. 02. 2015 21.15
+16
Tako je, ko se pišejo zakoni njim na kožo. Navadnemu človeku pobrat vse, kaj ima a ostalim TAJKUNOM, ki so nagrabili denar in marsikaterega človeka pahnili na kolena pa še jim zraven dajte. Naj se napijejo krvi.
justime
09. 02. 2015 20.32
+43
lopovi so uničili veselje do dela vsem poštenim ljudem
štrekeljc
09. 02. 2015 21.12
+13
Točno tako! Meni ga je uničil ŠE-en-ŠOK!
jebac1981
10. 02. 2015 00.38
-12
v penzijo se naj spravi, nima več kaj delat
Haloška ikebana
10. 02. 2015 03.49
+5
se pravi jebac, ko boš star, naj te ta mladi kar vstran spravijo, da ne boš v napoto!!!
felix59 drugič
09. 02. 2015 20.23
+25
Ta država tone sama vase, zgolj zaradi zaplankanih birokratov, ki z zakoni postavljajo sebi spomenike.
telstar
09. 02. 2015 20.34
+10
kakšne spomenike, prej bi rekel da si zabijajo žeblje v krsto..
-santos-
09. 02. 2015 20.07
+6
Tako je to v tej državi RS...
chucknorris
09. 02. 2015 19.19
+25
So birokrati in politikanti že kateremu komunistu odvzeli veselje do nezaslužene penzije ?
SajmnSays
09. 02. 2015 19.46
+3
fakin77
09. 02. 2015 18.06
+79
Takšni obrtniki ne predstavljajo grožnje za sivo ekonomijo, ampak živ spomenik, lahko bi se te brihte ki pišejo zakone kaj naučili od njih. S vsem spoštovanjem gospod Janko
BŠK
09. 02. 2015 17.42
+38
Take legende bi lahko pustili na miru in raje te ki so na novo kontrolirali. S temi zakoni in stanjem na trgu ugaša čedalje več legend, ker je enostavno kvazi podjetij in s tem nereda preveč Drugače je omenjena dejavnost danes precej že v izumiranju in vsak jo lahko sam počne
acimam50
09. 02. 2015 17.48
+11
Točno to, pri nas doma strižemo drug drugega...
Sentis
09. 02. 2015 18.01
-2
Predvidevam da imate vsi gobico frizuro? Pisker na glavo pa z mašinco naokoli... :)
jebac1981
10. 02. 2015 00.40
-9