Gospodarstvo

Tajnikar: Monti ni prisilni upravitelj

Ljubljana, 19. 04. 2012 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ali nas v primeru, da vlada in sindikati ne dosežejo dogovora, res čaka prihod prisilnega upravitelja iz Bruslja? Ekonomist Maks Tajnikar poudarja, da so to bedarije, saj se kaj takega ni zgodilo še nikjer.

Maks Tajnikar grožnje, da nam v primeru, če ne bomo sprejeli varčevalnih ukrepov, grozi obisk "prisilnih upraviteljev iz EU", označuje za bedarije. "Niti ustavni red niti zakonodaja tega ne omogočata. Monti ni prisilni upravitelj." Prejšnji teden je namreč ekonomist Matej Lahovnik v pogovoru za Demokracijo dejal, da bi vlada v primeru, če bi povsem popustila in sprejela vse, kar sindikati zahtevajo, pristala na nadaljevanje politike zadolževanja. "V nadaljevanju bi verjetno sledil popoln kolaps slovenskih javnih financ in samo vprašanje časa je, kdaj bi v Sloveniji dobili prisilnega upravitelja od zunaj." Tajnikar odgovarja: "Tega nikjer ni bilo." 

Tajnikar izhod iz krize vidi v treh ključnih ukrepih.
Tajnikar izhod iz krize vidi v treh ključnih ukrepih. FOTO:

V pogovoru za 24ur.com je dejal, da je kritičen do dela vlade, ki v tem trenutku na neki način posega zgolj v plače javnega sektorja in je iz tega naredil afero. "Ljudje se najtežje odpovedo plačam, zlasti zato, ker plače v javnem sektorju niso visoke," opozarja Tajnikar in dodaja, da v Sloveniji ne potrebujemo zmanjševanje javnega sektorja, "saj delež javnega sektorja v BDP ni nič ekscesen, je celo nekaj za deležem, ki ga imajo države s takšnim razvojem." Po njegovih besedah je problem v tem, da se javni sektor financira s premajhnim obsegom sredstev. Kot pojasnjuje Tajnikar, več sredstev ostaja v našem žepu, javni sektor pa je organiziran za kolektivno potrošnjo. Če več denarja ostaja v naših žepih in ga manj damo za kolektivno potrošnjo, potem nastaja deficit v državnem proračunu, ki je resen problem. Poudarja, da so storitve javnega sektorja prav tako pomembne za življenje kot pa industrija. "Morda je kakšen clio za življenje manj pomemben kot pa storitev medicinske sestre na onkologiji ali pa delo kakšnega od učiteljev," poudarja Tajnikar, ki vidi rešitve iz krize v povsem drugih ukrepih kot vlada.

Javni sektor ni noben parazitski sektor. Brez tega sektorja ne moremo biti. Maks Tajnikar

Lahovnikova trditev, da je prišel čas, da javni sektor začne deliti usodo gospodarstva, je po njegovih besedah traparija. Poudarja, da so plače v zasebnem sektorju vsa ta leta rasle bistveno hitreje, medtem ko plače v zasebnem sektorju stojijo od krize naprej. Razlika v plačah je okoli 150 evrov v korist javnega sektorja, kar pa ni primerljivo, opozarja Tajnikar, saj je izobrazbena struktura v povprečju bistveno višja v javnem sektorju.

Rešitev vidi v treh ključnih ukrepih

Kot prvega omenja dvig davka na dodano vrednost (DDV). Poudarja, da imamo dve stopnji DDV, s katerima zagotavljamo neko večjo socialno pravičnost. Ta poseg bi kratkoročno prinesel največ koristi. "Ta ukrep ne bi najbolj prizadel najšibkejših, kot opozarja Janša. Nižja stopnja DDV je namreč vezana na tiste storitve, ki jih potrebujejo ljudje z manj denarja," pojasnjuje Tajnikar.

"To ni ukrep za skrajno silo, saj so skoraj vse države to naredile. Če dvignete DDV, potem ni nujno, da znižujete plače javnega sektorja. Dovolj je, da plače zamrznete. To bi bil pameten ukrep v tem trenutku. Mislim, da bi to ponudbo sindikati sprejeli, kljub temu da je bila v zadnjih letih rast v javnem sektorju ničelna."

Iz krize se je treba čim prej izkopati. A katere so tiste prave rešitve?
Iz krize se je treba čim prej izkopati. A katere so tiste prave rešitve? FOTO: Thinkstock

Kot drugi, prav tako nujen ukrep predlaga reformo pokojninske blagajne. "Deficit pokojninske blagajne je bil lansko leto praktično enak deficitu državnega proračuna. Dokler ne odpravimo deficita pokojninske blagajne, toliko časa tudi deficita državne blagajne ne moremo odpraviti. Ne gre za to, da bi zmanjševali pokojnine, pač pa za doseganje nekega družbenega dogovora, da se podaljša delovna doba. In to je treba sprejeti takoj, saj reformo potrebujemo sedaj in ne čez nekaj let."

Kot tretji ukrep Tajnikar predlaga poseg v davke iz premoženja in kapitala. Opozarja, da se da s premoženjskimi davki pobrati veliko denarja in jih je seveda treba razumno postaviti.

Ne vem, kakšni ukrepi naj bi iz Bruslja sledili, razen če gre za povečanje obrestne mere. Drugače pa Bruselj nekih formalnih ukrepov ne more narediti. Jože Mencinger

Vse te tri ukrepe vlada povsem zanemarja, opozarja Tajnikar, ki vladi očita, da ne sprejema kompromisov. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če sindikati ne bodo popustili, Tajnikar odgovarja, da bo vlada slej kot prej začela reagirati z interventnimi zakoni, ti pa tako rekoč pomenijo razpad sistema. "Sindikati lahko organizirajo referendum, ki bo najverjetneje podrl zakonodajo. In potem smo v razmerah, ko vlada ne bo mogla več funkcionirati. To seveda še ne pomeni, da bo prišla prisilna uprava iz Bruslja, pač pa nova oblast." Bi pa takšen potek imel prav tako negativne učinke, saj bi reševanje problema samo časovno odlagali.

Kako hitro se bomo na krizo navadili?

Trenutne krize v Sloveniji bo konec, ko se bomo nanjo navadili, je na sredini okrogli mizi ob uvodu v sejem Kapital 2012 opozoril ekonomist Jože Mencinger, ki je ponovil svoje mnenje, da je Slovenija v veliki meri uvozila krizo, ki je izbruhnila zaradi nebrzdanega razvoja finančnega sektorja v letih globalne konjunkture.

Na vprašanje, ali je dvig DDV rešitev v skrajni sili, Mencinger odgovarja: "To je edini ukrep, ki takoj prinese nekaj več prihodkov, seveda pa ima tudi slabe strani.
Na vprašanje, ali je dvig DDV rešitev v skrajni sili, Mencinger odgovarja: "To je edini ukrep, ki takoj prinese nekaj več prihodkov, seveda pa ima tudi slabe strani. FOTO: POP TV

Ob tem je opozoril, da je kriza nastala v finančnem sektorju, reševanje finančnih ustanov in odpravljanje posledic krize pa sta pripeljala do rasti zadolženosti držav. Sedaj se te težave rešujejo v javnem sektorju, je dodal.

Mencinger je spomnil na močan dvig zadolženosti slovenskih podjetij v času visoke konjunkture med letoma 2005 in 2008, razdolževanje in prestrukturiranje gospodarstva pa bosta po njegovi oceni potekala počasi. "Kar smo si skuhali, bomo počasi pojedli."

Na vprašanje 24ur.com glede neuspešnih pogajanj med vlado in sindikati je Mencinger dejal, da je vlada nekoliko preveč arogantna, saj je začela pogajanja z nerealnimi 15 odstotki. "Sedaj se bodo vsi postopoma pomikali nazaj in prišli do nekega soglasja oziroma prisile," je prepričan Mencinger. "Vlada bi morala polovico narediti na prihodkovni in polovico na odhodkovni strani. 800 milijonov je točno toliko, kot je vlada leta 2008 naredila škode, ko je za toliko skrčila prihodkovno in odhodkovno stran. Ta primanjkljaj so sami povzročili, sedaj pa te ukrepe, kot je brezplačen drugi otrok v vrtcih, jemljejo nazaj," komentira Mencinger.

Podjetja prezadolžena, rešitve neučinkovite

Tudi prvi mož KD Group Matjaž Gantar je opozoril, da se je slovensko gospodarstvo zadolževalo preveč, krivda pa je tako na podjetjih kot na bankah. Ocenil je, da v Sloveniji ne rešujemo dovolj učinkovito problema prezadolženosti podjetij, razdolževanje pa povzroča upad gospodarske dejavnosti.

Finančniki so govorili tudi o potrebi po tujem kapitalu v Sloveniji. Arhar meni, da tuji kapital potrebujemo, če se želimo premakniti iz krize. Podobnega mnenja je tudi izvršni direktor Alta skupine Aleš Škerlak, ki je prepričan, da je treba ustvariti okolje, ki bo privabljalo tuj kapital. Mencinger pa po drugi strani predlaga, da se proda le tisto, kar je nujno potrebno.

Rešil nas ne bo nihče, rešili se bomo sami, sami pa bomo tudi propadli, je posvaril in dodal, da podjetja niso samo bilance, temveč posli in znanje. Zaradi tega ne vidi potrebe po uničevanju te pomembne gospodarske osnove.

Predsednik uprave NLB v odstopu Božo Jašovič pa je pojasnil, da je Slovenija kot kolesar, ki izgublja hitrost in s tem ravnotežje, zato potrebuje pospešek. Jašovič pričakuje, da bo ta pospešek za banke in podjetja v obliki novega kapitala vendarle prišel in da se bo razvoj obnovil.

Slovenski bančni sistem ima po njegovih besedah za 5,5 milijarde evrov slabih posojil, kar je 11 odstotkov bilančne vsote bank. Pojasnil je, da so banke navznoter že oblikovale neke vrste slabe banke.

Pri dilemah o oblikovanju slabe banke na ravni celotnega sistema pa se je po njegovih besedah treba vprašati, kdo bo to financiral, saj ob odsotnosti nekoga zunaj bank, ki bi te slabe naložbe odkupil, v njej na vidi smisla.

Predsednik uprave Unicredit Banke Slovenija v odhodu France Arhar pa je povedal, da je kriza prinesla nove izkušnje. Te so bile za nekatere slabe, za druge pa tudi dobre.

V zvezi s trenutnimi očitki bankam, da ne sodelujejo dovolj pri reševanju podjetij v težavah, je spomnil, da je šla Slovenija v zadnjih letih skozi novo fazo privatizacije, pri čemer novi lastniki v ta projekt niso prispevali veliko lastnih sredstev. Lastniki privatiziranih podjetij pa sedaj pričakujejo solidarnost vseh. Ta ima po njegovem mnenju svoje meje, v finančnem sistemu in gospodarstvu pa si želi predvsem več poštenja.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bingo 1
22. 04. 2012 07.31
+2
Zakaj niso postavljali vprašanja za ta prave ukrepe okrepitev gospodarstva ko so denar imele banke polne v blagajnah ko so vse izčrpali zdaj so vsi pametni za rešitev nastalih problemov ---------ps-----problemi so v delitev milijonskih evrov kredita na lepe oči posameznika kvazi mangarjev in v tem je problem črpanje bankah in proti teh treba ukrepati in zahtevatii denar nazaj da vrnejo v banke ker banka je ogledalo in sonce da svetli za vse enako v državi -------bingo x ljubljana-------
gts
21. 04. 2012 20.03
+3
Kje ste še našli klovna Tajnikarja za delitev nasvetov ???? Ali res želi celotna slovenija deliti usodo Adrieairves ??? Ta klovn je očitno prespal lep kas zgodovine in bog nam pomagaj če nas bodo takšni reševali !!!
Odpri..Oci
20. 04. 2012 20.29
+12
Dvig DDV : - napolni proračun in posledično višje javno-birokratske plače.... - zmanjša proizvodnjo, kar povzroči nižje delavske plače.... - dvigne cene in s tem neselektivno podraži življenje vsem... tako (pre)več plačanim parazitom, kot tudi slabše plačanim delavcem.... . Populisti, lažnjivci in goljufi (Jankovićć & Co...), ki zagovarjajo dvig DDV trdijo, da dvig (samo) zgornje meje DDV ne bo vplival na najnižji sloj prebivalstva.... . V vednost \"najboljšemu managerju\"..... plin, kurilno olje, daljinsko ogrevanje, elektrika, bencin, plinsko olje.... so vsi obdavčeni Z VIŠJO stopnjo DDV-ja.... in ravno ti stroški že sedaj presegajo 50% prihodkov slabše plačanih ljudi (delavcev v realnem sektorju)..... Držam birokratom se 50 EUR na mesec pri energentih res ne bo poznalo..... marsikatera družina, kjer DELAJO za svoj kruh... pa bo ostala lačna !!!!!!
Odpri..Oci
20. 04. 2012 20.34
+5
Tudi časopisi, revije, tedniki.... so obdavčeni po višji stopnji... in to ustreza PeeS-om... hočejo čimbolj nerazgledano ljudstvo (na ta način bi se v povprečju približali nivoju njegove poslanske skupine.....) Pa storitve Kabelske televizije... pa internet.,... vse se bo podražilo... in bo po želji PeeS-ov.....
gts
21. 04. 2012 20.22
+3
Paraziti kot je Tajnikar bi kar naprej jemali. Briga njh za narod, le v loju bi radi še naprej živeli, narod pa naj plačuje. Kje je le ta "ekonomist" kupil diplomo ? Samo upam, da mu nebo sledila mlajša generacija.
drugi_maj
22. 04. 2012 19.41
+2
.Odpri..oči Razmišljaš v pravo smer.Bravo.Čim več pametnih ljudi pa si bo država kmalu opomogla.
cepec22
20. 04. 2012 18.00
+3
Tajnikar, stari klovn, nic od nic, je vedno znova dokazal, da ne zna nic in ne vem, od kod se nekdo najde, ki ga podpira. Ta je z vsemi svojimi projekti od zacetka do konca pogrnil. Je svetovalec povsod a ce bolj pazljivo pogledamo, vse kjer koli je bil je slo zu grunt. Zadnji njegov projekt je Adria, za katero ni veliko upanja, saj je vse na thlih temeljih, vprasanje je le kdo bo vse to placal. Nasi strokovnjaki, ki so zelo glasni sedaj so dobri le za solske primere krize, pri nas pa je stvar ze izven meja solskega modela, zato ga ne razumejo. Treba bo vso to zivino odsloviti in zaceti znova.
Puroresu
20. 04. 2012 13.06
+7
Mario Monti je senior adviser v Goldman&Sachs !!!!!!!!!! bravo Maks ti neizobrazeno teslo, nimas pojma o cem govoris, pa bos tle pamet solil
bnam 2707
20. 04. 2012 11.00
+5
Kje so vsi ti umi bili pred desetimi leti,ko je bil čas,da se potegne ročna zavora?Zdaj pa vsi nabijajo,da bomo morali plačati vsi tisto,kar so zavozili politični in gospodarski oligarhi.Ti,ki so nas spravili v tak položaj nikoli nebi smeli nabijat kako reševati državo,ki je več ali manj že globoko v vodi. Osla lahko nalagaš dokler ne klecne. Rešitev za to zgodbo o "uspehu" je edino druga republika,ki bo tudi zahtevala neposredno odgovornost za tiste,ki so nas spravili v ekonomsko podrejen položaj. Čas je za spremenbe,čas za drugo republiko!
Odpri..Oci
20. 04. 2012 20.36
+4
"Kje so vsi ti umi bili pred desetimi leti,ko je bil čas,da se potegne ročna zavora?" . PRI KORITU !!!!!
igizims
20. 04. 2012 06.41
+17
Maks Tajnikar pusti ekonomijo pri miru nimaš pojma .Raje začni zbirati znamke mogoče boš imel več sreče
simona_semenic
19. 04. 2012 21.43
+1
Tako je na svetu Kar bogatih je ljudi, bodo še obogateli. Kdor kaj malega ima, bodo brž še to mu vzeli. A če ubog si nemanič, ah, umri, umri čim preje - ker živeti sme le ta, lump, kdor kaj pod palcem šteje. Heinrich Heine (prevedel: Mile Klopčič)
z1v2e3z4dica
19. 04. 2012 20.32
+6
zihr je njegova žena zaposlena v JU :)))
Prassek
19. 04. 2012 19.05
+18
Hahahhahahahahha. Genija Tajnikarja sprašujejo za rešitev? Zakaj kr grkov raje ne vprašajo. Naj mu nekdo pove, da za Slovenijo ne stoji država, ki bi plačevala za njegove napake. Še kot predavatelja in nadzornika bi ga izključil.
Prassek
19. 04. 2012 19.21
+8
Aja seveda, Monti je bil demokratično izvoljen. Haha. O tem bodo "levi" več znali povedati. Mislim, da se s Tajnikarjem ne bodo ravno strinjali. Nekaj je pa res. Prav iščemo, da dobimo nekaj podobnega. Samo potem ne vem če bo 15% minusa na plačo dovolj.
Prassek
19. 04. 2012 19.25
+7
Aja še to. Italijani so dobili italijana. Slovenci bomo pa dobili vse kaj drugega.
tantadruj1
20. 04. 2012 15.50
+3
upajmo da nemca. kaj da ti rečem. če že.. prej kot bo manj bo škode... tako kot je, je itak vsak dan slabše.
M_teorija
19. 04. 2012 18.51
-5
Končno še kak normalen ekonomist, ki vidi dlje od svojega narcisoidnega nosa, kakršne imajo neoliberalistični mladci s formalnim potrdilom, da obvladujejo ekonomske spretnosti. Končno nekdo, ki vidi tudi gozd in ne samo par dreves. K tem trem ukrepom, bi bilo samo še za dodati sivo ekonomijo, pa veliko sproščenosti, ki je vsak danj več primanjkuje državlanom zaradi vsakodnevnega bombandiranja ki včasih spominja na apokaliptične napovedi. Pa predloge, da se v JS naredi res temeljit vpogled v procese in naravo dela in res morebitne viške prekvalificira v morda suficitarni del JS (ja tudi taki so). Pa končno naj nagrajujejo dobre delavce v JS slabim pa dajo vsaj simboličen opomin, ukor, če je potrebno, če se ne poboljšajo. Pa POL TIČ pol mišem dati na razpolago naj se odločijo za JS (v celoti) ali za SP (v celoti), pa....??!! Ah mnogo tega je še, kot naprimer OBRATNO dokazno breme (pa sporazumi s ciprom, hrvaško za vpogled premoženja...)), "Pa KOSOVELOVE ULICE16", ampak že to bi bilo mnogo glede na dosednje nevzdržno stanje!
partizan68
19. 04. 2012 18.58
+13
ta tajnikar je res car. V Adrii je nadzornik, pa poglej je je gta Adria danes. Tik pred zlomom. Pa še sam je v JU in rtaznik upravnih idborih. Treba bo šparat tam kjer je učinkovitost preslaba
M_teorija
19. 04. 2012 19.00
+4
Kaj pa železnice. Zakaj se nihče v vladi ne spomni na železnice. Aja zvestih političnih privržencev se ne sme!?
M_teorija
19. 04. 2012 19.04
+5
Kaj pa RKC!? AH seveda, spet! Le kdo bi se trobilom s prižnic zameril. Raje kako javno šolo zapret, pa dat denar za še kako cerkveno gimnazijo!
partizan68
19. 04. 2012 19.13
+8
RKC-ju bi vzel za 800 mio eur premoženja, ki ga je zafurala v MB in ga prodal po polovični ceni državljanom. Železnice pa bi prodal za 1 eur z delavci vred. Ukinil 90% občin, pa še kaj
partizan68
19. 04. 2012 19.15
+2
kar se sive ekonomije tiče, pa saj ste glasovali na referendumu proti malemu delu, zdej pa jamrate.
odbogaposlan
19. 04. 2012 18.36
+14
te falirani ekonomisti bi že lahko utinili! povprašajte v koliko nadzornih odborih sedijo in koliko so potegnili v letu 2011!
partizan68
19. 04. 2012 18.59
+4
odbogaposlan
19. 04. 2012 18.35
+8
kam izginjajo članki, kjer so neprijetni komentarji! 21 januar 2012, državni denar razdelili med 7 družb - 34 milijonov za kapitalske naložbe, družba tveganega kapitala: Prvi sklad 18,5 milijonov EUR DTK Murka 8 milijonov EUR Meta Ingenium 10, 2 milijonov EUR SCS družba 5,1 milijonov EUR STH Ventures 7,5 milijonov EUR PEN prva enrgijska družba 14, 7 milijonov EUR sklad poslovnih angelov 5,4 milijonov EUR! ali nas niste učili da v kapitalizmu podjetja delajo sama od sebe? ovce, ovce, ovce
MihaK77
19. 04. 2012 18.28
+20
Sploh ne vem, kaj sprašujete Maksa Tajnikarja, tega genialnega grobarja slovenskih podjetij. Maks Tajnikar naj te gluposti še naprej poučuje svoje študente na ekonomskem faksu, normalne ljudi naj pa pusti pri miru.
HiTech3
19. 04. 2012 18.21
+18
Dr. Tajnikar je svojega ekonomskega 'genija' v sebi, pokazal že pri reševanju Adire Airways. Glede na njegove rezultate je najbolje, da se mu malce nasmehnemo, poslušamo ga pa ne.
kalimeri
19. 04. 2012 18.51
+9
njegov nasvet za dvig davka, da bi tako v državno blagajno priteklo več denarja je ZELO NEUMEN NASVET. Ljudje smo naravnani tako, da v takšnih primerih ko dvignejo davke, se še bolj organiziramo in se odpovedujemo nakupu stvari, ki so visoko obdavčene. 1000 % si upam trditi, da je najboljša rešitev OMEJITEV ZGORNJE MEJE PLAČE. sprašujem se zakaj tabi napr. direktor zdravstvenega doma imeti 7000 € plače, saj nič ne naredi zato, da bi si pridobil bolnike - človek, ki je bolan itak pride k zdarvniku v zdravstveni dom. Za to on kot direktor ne potrebuje nobene reklame, nobenih dodatnih storitev - svoje delo bi lahko opravljal tudi za 2800 € neto plače (kar je 5 krat višje od minimalne). Pred denvi sem poslušala izjavo nemških ekonomistov, da imamo v Slovenji najvišje davke na območju cele Evrope in seveda tudi največ prispevkov, kaar posledično pomeni, da je naša javna uprava tudi najdražja. Namreč 3 delavci v gospodarstvu deljao za enega javnega uslužbenca. Da ne bo pomote, vem, da tudi tam mnogi delajo z mnimalno plačo, a veliko jih je pri koritu in še dolgi prsti so jim zrasli - mislim na slednje. NO če bo ta prisilni upravitelj države nam dal Nemške plače, potem kar naj pride, v nasprotnem primeru pa je bolje, da ostane tam kjer je - torej v Bruslju, sem pa naj pride samo na oddih.
zzzmaj
19. 04. 2012 18.19
+19
Pravi se oglaša. Maks, poglej, kam si Adrio pripeljal. In sedaj boš ti drugim ekonomistom razlagal, kaj je potrebno storiti, za izhod iz krize. Sploh ne vem, zakaj te sploh še novinarji poslušajo in objavljajo tvoje komentarje stanja v državi. Če bi bil tako dober ekonomist, bi bila danes Adria kje drugje, kot je.
PuppetMaster09
19. 04. 2012 18.16
+17
pustite že enkrat tajnikarja pa mencingerja pa krajnca oni zaslužijo nezaslužen pokoj
TRUMPP
19. 04. 2012 18.43
+7
Dzingiskan
19. 04. 2012 18.10
+8
Ne se mi več vsiljevat, ker mam dost. Dajte, vprašajte za mnjenje še koga drugega.
Mirsad Miro Muharemovi?
19. 04. 2012 18.00
+6
Tajni-car,ti nimaš pojma,kako ni prisilni upravitelj,a je mogoče bil demokratično izvoljen od državljanov,ne ni,a so ga volili v njihovem parlamentu,ne niso,a ga je volil njihov senat,ne ni,alora,pridi več kasno palamudit,Monti je človek Bruslja,ne rečem da slabo dela za Italijo,vendar je poslan
Prassek
19. 04. 2012 19.07
+1
terra luna
19. 04. 2012 16.20
+22
najbolj pametujejo kvazi ekonomisti ala tajnikar, mencigar ki nikoli niso delali v gospodarstvu ampak se že desetleja valjajo po fakultetah
b77
19. 04. 2012 17.10
+17
so direkno za v zapor, pokradli so denarja v raznih nadzornih svetih in zafurali generacije z podajanjem lažne teorije!!!! grobarji naroda