Slovenija

Se dijaki vračajo k nezdravemu prehranjevanju?

Ljubljana, 15. 06. 2010 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V DOS opozarjajo, da se z zakonom, ki ukinja brezplačne malice, dijaki vračajo k nezdravim oblikam prehranjevanja. Zakon je po njihovo še en dokaz, da vladajoči ne upoštevajo želja in potreb dijakov.

Dijaki bodo ob brezplačno malico.
Dijaki bodo ob brezplačno malico. FOTO:

Danes je stopil v veljavo zakon o šolski prehrani, ki ukinja 100-odstotno subvencioniranje dijaških malic. Ob tem so se danes že odzvali v Dijaški organizaciji Slovenije (DOS), kjer nasprotujejo ukinitvi brezplačnega obroka za dijake.

Po mnenju DOS bo zakon namreč prispeval k še večjemu socialnemu razslojevanju dijakov, poleg tega pa ne rešuje problemov povezanih s posebno prehrano. ''S samim doplačilom večina dijakov ne bo več koristila malice, saj bodo raje hodili na sendviče, s tem pa se bodo vrnili k nezdravemu prehranjevanju, kar posledično pomeni, da bo cilj zakona, torej zdravo prehranjevanje dijakov, propadel,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot opozarjajo je DOS februarja letos ministru za šolstvo in šport Igorju Lukšiču predala več kot 23.000 podpisov dijakov za ohranitev brezplačne malice. Tudi dijaško-študentskih demonstracijah se je po njihovih navedbah tudi zaradi ukinjanja brezplačne dijaške malice udeležilo veliko število dijakov. ''Poslanci Državnega zbora so omenjeni zakon naslednji dan po protestih tudi potrdil. Zakon o šolski prehrani je še en dokaz, da vladajoči ne upoštevajo želja in potreb dijakov,'' so še zapisali.

V DOS so sicer predlagali spremembo toplega obroka v zdrav obrok, boljše evidentiranje obrokov, obvezno predhodna prijava na obrok in vzpostavitev notranje komisije za spremljanje izvajanja dijaške prehrane, v kateri bi sodelovali dijaki.

Zakon omogoča dodatne subvencije

Zakon prav tako daje posameznim šolam možnost, da posameznikom dodelijo dodatno subvencijo zaradi posebnih okoliščin, v katerih se učenec ali dijak znajdeta, kot so dolgotrajne bolezni, smrt v družini, nenadna brezposelnost ter naravne nesreče.

Na demonstracijah naj bi se toliko dijakov zbralo tudi zaradi ukinjanja dijaških malic.
Na demonstracijah naj bi se toliko dijakov zbralo tudi zaradi ukinjanja dijaških malic. FOTO: Aljoša Kravanja

Zakon so pripravili na ministrstvu za šolstvo in šport, z njim pa ob upoštevanju načel trajnostne potrošnje zasledujejo cilj zagotavljanja kakovostne in subvencionirane šolske prehrane, s katero se vpliva na optimalni razvoj učencev in dijakov, na razvijanje zavesti o zdravi prehrani in kulturi prehranjevanja, na vzgajanje in izobraževanje za odgovoren odnos do sebe, svojega zdravja in okolja ter omogoči učencem in dijakom dostopnost do zdrave šolske prehrane.

Zakon so poslanci z enim samim glasom proti sprejeli 20. maja. Zakon se bo uporabljal v naslednjem šolskem letu 2010/11.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ursi-ursi
15. 06. 2010 21.25
ah mi vsaki dan dobimo sendviče pa sladke soke pa mastne krofe in flancate....prrijelo me je, da bi si raje vegetariansko hrano vzela...vsaj mam malico, sem vsaj za to srečna
periot
15. 06. 2010 15.54
V vladi jim naj ukinijo malico vsaj si jo s takšnim nedelom in odnosom do državljanov ne zaslužijo bolj si jo dijaki ,študentje in delavci!!!!!!
chivas55
15. 06. 2010 14.42
tut ko smo bi mi dijaki nismo imeli zastonj toplega obroka pa smo vsi preživeli...nebi imela nič proti temu, ampak kar je bilo mogoče videti, kako so se dijaki obnašali( kruh in jogurti in ne vem kaj še so po odmoru ležali po celem dvorišču)pa pač ni za nikamor. ljudje po svetu bi naredili vse za en košček kruha pr nas se pa stran meče!!! naj se začnejo bolj zrelo obnašat pa bo vse ok. tk pa so dajali vtis da sploh niso lačni!!!!!!!!
petdan
15. 06. 2010 12.32
@ Damoklej15.06.2010, 10:323 Edini problem teh subvencij je stigmatizacija tistega ki jo prejema pred celim razredom, ker se učitelji in učiteljice v veliki večini žal ne znajo obnašat taktno in v smislu varovanja učenčeve integritete. Prizori v razredu bodo podobni temu: Janezek ti pa moraš prinest še potrdilo kak avto vozi ata, če hočeš imet zastonj malico. Podobno je bilo včasih na Bankah: vam pa ne damo čekov ker ste v minusu - tik za tabo pa vrsta 10 ljudi. Damoklej popolnoma prav imaš, naj bi lepo pustili topel obrok za vse dijake in ne bi bilo problema socialne diferenciacije med dijaki.
Damoklej
15. 06. 2010 10.32
Edini problem teh subvencij je stigmatizacija tistega ki jo prejema pred celim razredom, ker se učitelji in učiteljice v veliki večini žal ne znajo obnašat taktno in v smislu varovanja učenčeve integritete. Prizori v razredu bodo podobni temu: Janezek ti pa moraš prinest še potrdilo kak avto vozi ata, če hočeš imet zastonj malico. Podobno je bilo včasih na Bankah: vam pa ne damo čekov ker ste v minusu - tik za tabo pa vrsta 10 ljudi.
am_staff
15. 06. 2010 09.24
Strašno velik uspeh vlade in parlamenta, so že izdali prijavnice, da bodo starši lahko do začetka šolskega leta pridobili vso dokumentacijo.
-gorenjka-
15. 06. 2010 08.54
.....in za pridobitev subvencije za prehrano otroka v šoli bosta morala starša priložiti toliko dokumentov in potrdil kot,da najemata milijonsko bančno posojilo....