Slovenija
Oglas

Kako do nepremičnine po polovični ceni?

Ljubljana, 13. 04. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Dražbe 123
Komentarji
0

Nepremičninske razmere v Sloveniji so zaradi krize še vedno precej neugodne in čeprav so se cene v zadnjih letih nekoliko spustile, so za povprečnega Slovenca še zmeraj nedosegljive. Temu prištejte še visoko stopnjo brezposelnosti in rezultat je nepremičninska stagnacija, ki nima dobrega vplivala niti na tiste, ki nepremičnine prodajo niti na tiste, ki jih kupujejo.

 

Nepremičnine - 1
Nepremičnine - 1 FOTO: Nepremičnine

Torej, kako do lastnega stanovanja v doglednem času?

Vprašanje, ki si ga zastavlja večina mladih, odgovor pa je običajno precej grenak: težko.

Tudi tisti, ki ste zaposleni veste, kako težko je priti do stanovanjskega kredita. Sploh če ste brez večjih finančnih prihrankov, kredit običajno zadostuje samo za kritje polovice ali tretjine nepremičninske vrednosti, zato se sanje o lastni strehi nad glavo hitro razblinijo. A k sreči obstaja alternativna možnost!

Nakup nepremičnine na javni dražbi

Nepremičnine - 2
Nepremičnine - 2 FOTO: Nepremičnine

Alternativa klasičnemu nakupu nepremičnine preko agencij ali nepremičninskih oglasov je javna dražba, kjer lahko pridete do lastnega stanovanja že za polovico ali tretjino redne tržne vrednosti – ta cena pa je v praksi veliko lažje izvedljiva.
Pravilo kupovanja na javnih dražbah je preprosto: nepremičnino dobi tisti, ki je zanjo pripravljen več odšteti (a še zmeraj v okviru zmernih in realnih cen), izklicno ceno pa določi sodni cenilec. Z vsakim neuspelim poskusom dražbe pada tudi izklicna cena, kar z drugimi besedami pomeni še bolj ugoden nakup.

Kupovanje na dražbah je ugodno, a ne vedno: kdaj torej kupiti nepremičnino?

Najbolj ugodni so nakupi na 2. ali 3. javni dražbi, ko je cena bistvena nižja od tiste, ki trenutno vlada na rednem trgu. Zato pri tej obliki kupovanja ne gre toliko za barantanje, ampak dobro taktiziranje: ko si ogledujete javne dražbe nepremičnin, si označite najprej tiste, ki potekajo v 2. ali 3. krogu.

Se bojite, da bi zaradi vas kdo ostal brez strehe nad glavo?

Nepremičnine - 3
Nepremičnine - 3 FOTO: Nepremičnine

Ker v času gospodarske krize čedalje več ljudi ne zmore odplačevati stanovanjskih kreditov ali hipotek, se določen procent teh nepremičnin znajde tudi na javni dražbi. Zato velja splošno prepričanje, da je javna dražba nepremičnin neposredno povezana s tem, da boste z nakupom nepremičnine dodatno zapečatili usodo posameznika, ki se je znašel v stiski.

A pozor: na javni dražbi lahko kupite stanovanje, kjer je upnica banka in v njem ne živi nihče, zato sta slaba vest in občutek, da koga metali iz stanovanja, popolnoma odveč.

Na koncu samo še omenimo, da na spletnem portalu drazbe123.com, lahko poleg nepremičnin zasledite tudi premičnine: avtomobile, tovorna vozila, stroje, motorje, navtiko in več.

Nepremičnine - 4
Nepremičnine - 4 FOTO: Nepremičnine



 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3