Slovenija

Kako čez Slovenijo brez vinjet?

Zagreb, 09. 05. 2008 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški vozniki so ogorčeni zaradi uvedbe vinjet v Sloveniji, zato so analizirali možnosti, kako čez Slovenijo brez plačila vinjete.

Kako čez Slovenijo brez plačila vinjete?
Kako čez Slovenijo brez plačila vinjete? FOTO: Jutranji.hr

Uvedba vinjet, ki bodo v Sloveniji zaživele s 1. julijem, je dodobra razjezila hrvaške voznike. Hrvaški Jutranji. hr je zato analiziral tri tranzitne poti skozi Slovenijo, iz smeri Hrvaške proti Avstriji in Italiji ter ponudil alternativne poti, kjer se bodo vozniki lahko izognili plačevanju vinjet. Gre za pot Gruškovje–Šentilj, Obrežje–Karavanke in Obrežje–Fernetiči. Od Gruškovja do Šentilja je 60, od Obrežja do Karavank 170 in od Obrežja do Fernetičev 230 kilometrov.

"Pot je sicer daljša, a če se želite izogniti plačilu vinjete in redko potujete skozi Slovenijo, je to mogoče rešitev za vas,“ piše Jutranji.hr.

Vozniki osebnih avtomobilov bodo morali za enoletno vinjeto odšteti 55 evrov, za polletno pa 35 evrov. Kazen za vožnjo brez vinjete bo med 300 in 800 evri.

Problem je tudi, kot piše Jutranji. hr, ker Slovenija nima zgrajene mreže avtocest in zaprtega sistema plačila cestnine. Torej tisti, ki potujejo iz Hrvaške v Avstrijo preko Maribora plačajo 35 evrov, čeprav se od 90 kilometrov, vozijo le 14 kilometrov po avtocesti, in sicer od Maribora do Šentilja. 20 kilometrov avtoceste od Obrežja do Ljubljane pa je nedokončane. Kar pomeni, da vozniki plačajo za vožnjo po avtocesti, katere del sploh ne bodo prevozili.

Hrvaška sicer ne razmišlja o uvedbi vinjet, saj so prepričani, da bi se prihodki zmanjšali. Menijo tudi, da vinjete ne bi zmanjšale gneče na avtocestah.

Vinjete bodo v Sloveniji štartale 1. julija.
Vinjete bodo v Sloveniji štartale 1. julija. FOTO: Dare Čekeliš

Avstrijci protestirajo

Uvedba vinjet je razjezila tudi avstrijske socialdemokrate. Od Evropske komisije so zahtevali, da analizira slovensko namero o uvedbi vinjet.

Strokovnjak avstrijske Socialdemokratske stranke za promet in zastopnik v Evropskem parlamentu Jörg Leichtfried je od Evropske komisije zahteval, da preveri, ali so zaradi uvedbe vinjet prebivalci EU diskriminirani.

Tuji vozniki, ki prečkajo Slovenijo, bodo morali kupiti polletno vinjeto, za katero bodo odšteli 35 evrov. Vinjeto bodo torej morali kupiti tudi v primeru enkratne vožnje po slovenski avtocesti.

Zaradi uvedbe vinjet so že protestirali nemški in avstrijski avtoklubi, ADAC in OeAMTC, ki so prepričani, da bodo počitnice za nemške in avstrijske turiste znatno dražje.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dulchy20
22. 05. 2008 16.13
ja ampak hrvatje imajo vsaj celotno državo povezano z avtocestami. pa dost daljše so kot naše;) LP
redtom
11. 05. 2008 08.31
Vinjete?! DA ali NE. Našli se bomo tako eni kot drugi. Vedeti morate da bodo vinjete namesto cestnin in to je ok.Pomeni ni več čakanja na cest. postajah. Skrbljenja če imamo dovolj s sabo,računanja koliko je od MB do KP... Smatram da je edina 'napaka' premalo možnosti pri nakupu vinjet. Če bi dali: 1Dan : 15€ (cena visoka zaradi tujcev, in bi veljala samo v sezoni),drugače 5€ 6Dni : 10€(ne sedem, da jo turisti ki potujejo preko in grejo za en teden na dupust nemi predobro odnesli) 1mesec:15€ 6mes. :25€ 1leto:40€ tako bi bilo več zadovoljnih pa še tujci bi nam več dnarja pustili če se že ne znamo turizma. Lp,T
klikar
11. 05. 2008 00.10
ČEFURKO MARKA,!!!!! ne nabiji brezveze in ne žali,... katera država se pa ozira grede plačila cestnin na druge, ker če primerjava hrvaško, te pride samo cestnina za en prehod in vrnitev več, kot polletna vinjeta pri nas v sloveniji, pa če boš šel trikrat domov čez polletje obiskat svoje, ... bi tako lahko pri nas kupil kar tri letne vinjete,.. pa se nič ne buniš, ....
prosper
10. 05. 2008 22.25
z cestami se res zafurali. za časa jugoslavije ko se sel v slovenijo ste bili 100 let pred nami hrvati. zdaj ste krepko za nami in v autocestas in v magistralnih cestah. zadnjič ko sem sel v ljubljano nisem mogel verjet koliko nič niste vlagali v ceste.
prosper
10. 05. 2008 22.24
in ta cesta ki jo gradite čes prekmurje - potreno je veliko ljubezni do te ceste da ji pravis da je to autocesta
mega313041
10. 05. 2008 21.51
Jaz bi bil bolj vesel če bi uvedli vinjete za Vinske ceste saj je teh pri nas več kot avtocest mogoče bi se poznalo tudi pri moriji na cestah
marka
10. 05. 2008 21.38
samim sebi serjemo v žep že tako al tko nas noben ne mara zej pa še vinjete namesto da smo si dobri z sosedi jim samo polena pod noge mečemo to nas bo še fejst koštalo ko bodo naredil obvoznice okoli nas po bomo pa videli kako je če ostaneš sam na tko mejhnem koščku kot je naša kura sram me je da sem slovenc .Vsem sosedom okoli nas smo tavidni ker imajo večje in lepše države od nas potem pa ne znamo druzga kot nagajatpa šimfat.
prog.anal@email.si
10. 05. 2008 20.17
Hm...Lahko bi na primer tudi ukinili vinjete, ob turistični sezoni pa vse kiflce na glavne tranzitne ceste in naj ustavljajo izključno tujce. Klede na višino kazni, bo prihodek gotovo večji, kot od vinjet...Pol bo vseeno koliko bo SCT ociganu državo pri izgradnji avtocest...
gogo27
10. 05. 2008 18.05
prebral sem idejo da bi morali vso ki vstopajo v slo plčatai 500e hmmm zanimivo koliko bi pa potem morali slovenci plačati za izhod iz slovenije??? posebej v mesecih junij julij avgust september??? neverjetno kakšne ideje pridejo na plano. Hrvati se bunili ali pa ne enako jim bo mi pa tudi plačujemo za zastoje in konstantna popravila v največjem delu turistične sezone zato se jaz raje peljem po navadni cesti saj v končni fazi grem na dopust in na avtocesti nevidiš nič razen cest in betona...
NisemOvcaKotVi
10. 05. 2008 16.16
Kaj se razburjajo?!?!? Vsaj nekaj bo narejeno nad to golaznijo severnoevropejsko ki se vali po nasih cestah, jih smeti in base cela poletja le da lahko dajo denar lopovom hrvatom! Ob vstopu v Slo. bi morali vsi tujci placati 500 euro!
eurydice
10. 05. 2008 14.27
Nisen nor ampak pomisil, če se voziš dnevno po avtocesti ali obvoznici 55€ ni nič. Vzeni samo 3 mesece in dobič kmalu izračun. Jaz ne bom kupil vinjete niti za 35€ , ker avtocesto uporabljam lahko enkrat do dvakrat letno in se bom raje peljal po regionalni cesti. Kar pa ni pravično da bodo vinjete potrebne tudi za obvoznice, v sosednji Italiji so zastonj.
Uroš Palhartinger
10. 05. 2008 13.48
Vinjete so odlična zadeva, jih 100% podpiram, sicer pa nobeden sistem ne bo 100% zadovoljil vseh ludi. Nekateri ljudje so pač neregači že po značaju, ter se z njimi ne splača diskotirat.
square
10. 05. 2008 13.39
Kdor nima za vinjeto in se tu gor pritožuje kako so drage mu priporočam da se odjavi od svojega internetnega ponudnika saj ga le ta verjetno precej bolj skubi kot ga bo naša država z vinjetami. 1dan v službi in že imaš plačano polletno vinjeto, 1pnevmatika za avto in s5 je več kot vinjeta, 1 poln tank goriva in spet imamo vinjeto, 1 večerja za dve osebi...Dokler imaste pred hišo parkiran en avto na 2 glavi v gospodinjstvu potem vam vinjeta nebi smela povzročat problemov. Vinjeto si lahko še brezdomec privošči, en dan preživi v lj in ima že za letno vinjeto.
aleale123
10. 05. 2008 12.59
Ko grejo pa v Ikeo, v Graz, pa vsi kupijo avstrijske vinjete in so lepo tiho!
LazniviZares
10. 05. 2008 12.57
Luknja pri luknji to je slovenija,ko prevozim mejo na Hrvasko ali Italijo se avtomobil prav oddahne ,ko se vozi po stokrat lepsih in urejenih magistralnih cestah,da o Hrvaskih in Italianskih avtocestah ne izgublam besed 100 let so pred nami po kvaliteti in urejenosti.Zal je tu na forumu vecina golobradcev iz nerazvitih vasi ki se niso videli ne Hrvaske ne Italije ne Avstrije pa nemorejo vedeti kaj so ceste ne kaj je razviti svet...zato bluzijo kozlarije o tujcih da je cloveka kar sram....ja saj niso sami krivi ce pa jim drzava slovenija ne zagotovi place niti sa osnovno prezivetje
LazniviZares
10. 05. 2008 12.47
Ko se bo ta drzava zavedala sploh kaj pomeni pojem avtoceste potem naj jih tudi zaracunava... Naj si gredo pogledat na Hrvasko kaj pomenijo moderne avtoceste in potem naj si pogledajo nase grbancaste dvotirne kolovoze brez odstavnih pasov in omejitve 100KM/h....
Uporabnik113189
10. 05. 2008 12.35
Replica, bravo. Iz komentarjev je videti kako težak je ta miselni preskok. NIKOMUR ni treba preko Slovenije. Nekako imajo vsi v glavi, da smo slovenci še vedno sestavni del Juge in da MORAMO delati tako kot nam ukažejo. Ni nam treba. Tako kot nam drugi diktirajo pogoje, jih lahko tudi mi. Kot sem že omenil, kako v podrobnosti gredo, da se cela država spravi na nekaj korit za rože. To je absurd. Naj se ukvarjajo s pravimi problemi. Imajo prosto pot preko Madžarske. Na stranski h cestah pa upam da bodo radarji in presežena hitrost v naselju 500€ ali 1000€.
Replica
10. 05. 2008 12.15
Igor.gojcic.....se pa naj vozijo čez Mađarsko, kdo bi pa gledal na njih mislim kje živiš...Sicer pa dokler nam bo notranji minister Hrvat Dragutin Mate pač bo tako kot je..N I K A K V O
Ramzess
10. 05. 2008 11.54
"Problem je tudi, kot piše Jutranji. hr, ker Slovenija nima zgrajene mreže avtocest in zaprtega sistema plačila cestnine. Torej tisti, ki potujejo iz Hrvaške v Avstrijo preko Maribora plačajo 35 evrov, čeprav se od 90 kilometrov, vozijo le 14 kilometrov po avtocesti, in sicer od Maribora do Šentilja. 20 kilometrov avtoceste od Obrežja do Ljubljane pa je nedokončane. Kar pomeni, da vozniki plačajo za vožnjo po avtocesti, katere del sploh ne bodo prevozili." Brez dvoma jim je treba dati prav. Tile zemljevidi, ki jih imajo hrvatje, bi tudi slovencem prišle prav, še en razlog za dopust na Hrvaškem. Sicer pa se strinjam, da je tole z vinjetami slabo premišljena zadeva, najmanjša je polletna, kar ni najbolj primerno. Poleg tega se bo dogajalo, da bomo videvali voznike, ki imajo na avtih vinjete različničnih držav, vinjete različnih časovnih karakteristik. Nevem zakaj ne bi na evropski ravni poenotili sistema vinjet, ker bo in je že več držav, ki uporablja vinjete, tudi Hrvaška jih bo morda, in glejte, zakaj bi kupoval dve vinjeti, pa čeprav jih lako kupim pri nas, za pot na hrvaško morje, če bi lahko kupil enotno (npr. mesečno) vinjeto za obe državi skupaj, saj točno vem kdaj grem, kam grem, in kdaj se vračam domov. Nepredvidene okoliščine, zaradi katerih se predviden čas potovanja lahko raztegne, pa tako ali tako ne morejo in in smejo biti izgovor in opravičilo za državo, da izvaja kazenski pregon nad nami, in zahteva doplačilo vinjet, kar je namreč absurdno, saj vsega pač ne moremo predvideti. Ampak tole z zemljevidi je pa zelo domiselno, zanimivi bi jih bilo za pogledati.
alc19@email.si
10. 05. 2008 10.59
Super komaj čakam vinjete sej bo znatno cenejša vožnja po slovenskih avtocestah.Zanimivo pa je da se hrvati bunijo da se bodo vozli po avtocesti ki je ni a sami že leta kasirajo na cesti zg-ri kjer je ogromno km ki je navadna ceata je pa zaprt sistem. vinjete so zakon sam na tem portalu so zapisali da vejajo 14mesecev kar ni res sej dejansko veljajo 12 ali 6mesecev ker z recimo lanso vinjeto ne moreš zavleči dlje kot do 1 feb. torej to ne pomeni da bom drugo leto zavlekel do 1 marca. čimprej vinjete