Slovenija

'Nemčija kot svetel vzor, ki ga želimo posnemati'

Ljubljana, 05. 03. 2012 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsedniki parlamentarnih strank so soglašali, da se ustava dopolni z zlatim fiskalnim pravilom, po katerem mora biti državni proračun uravnotežen ali v presežku. To pomeni, da zadolževanje ni dovoljeno, je povedal premier Janša. Izjeme bodo dovoljene le za primere naravnih ali drugih nesreč.

Predsedniki parlamentarnih strank so se danes sestali in strinjali, da se slovenska ustava dopolni z zlatim fiskalnim pravilom, po katerem mora biti državni proračun uravnotežen ali v presežku. "Želja je, da bi uravnotežen proračun dosegli čim prej, vsekakor pa še v tem mandatu," je po srečanju dejal premier Janez Janša. "Vsi predstavniki parlamentarnih strank smo danes potrdili zavezo iz prejšnjega dogovora, da smo se pripravljeni usklajevati in tudi glasovati za to, da Slovenija zapiše v ustavo uravnotežen proračun, dogovorili pa smo se tudi, da se evropski fiskalni pakt ratificira čim prej v skladu s slovensko proceduro," je povedal Janša, ki je sestanek ocenil kot produktiven.

Izjeme le za primere naravnih in drugih nesreč

Novi 148. člen ustave bo po njegovih besedah določal, da so proračuni v Sloveniji uravnoteženi ali v presežku, kar je tudi določilo v petek v Bruslju podpisanega fiskalnega pakta. To pomeni, da zadolževanje ni dovoljeno, je povedal Janša. Izjeme bodo dovoljene le za primere naravnih ali drugih nesreč.

148. člen ustave v obstoječi obliki določa, da morajo biti vsi prihodki ter izdatki države in lokalnih skupnosti za financiranje javne porabe zajeti v njihovih proračunih. Če proračun ni sprejet do prvega dne, ko ga je potrebno začeti izvrševati, se upravičenci, ki se financirajo iz proračuna, začasno financirajo po prejšnjem proračunu, je zapisano v ustavi.

Kaj pa sankcije?

Pred začetkom sestanka je vladalo dobro vzdušje.
Pred začetkom sestanka je vladalo dobro vzdušje. FOTO: Aljoša Kravanja

Podrobneje bo izvajanje fiskalnega pravila določeno z ustavnim zakonom, ki ga bo DZ prav tako sprejemal z dvotretjinsko večino. Ta bo predvidel tudi sankcije in ukrepe za primere, da bi se vseeno ustvaril primanjkljaj, prav tako tudi terminski načrt za doseganje tega pravila, torej v koliko letih je potrebno to pravilo doseči in proračune izenačiti, je povedal Janša.

"Tukaj želimo posnemati svetel vzor v EU, to je Nemčijo, ki je spravila svoj proračunski primanjkljaj na polovico odstotka BDP v rekordnem času, ob tem, da je nemško gospodarstvo v tem času dosegalo zavidljivo rast in da je njihova brezposelnost na rekordno nizki ravni," je povedal Janša.

Kaj to pomeni v letnicah, bo po njegovih besedah pokazala razprava – ne le ob tem predlogu, ampak predvsem razprava, ki bo prišla v DZ skupaj z rebalansom proračuna. "Vsekakor bo ta časovna meja še znotraj mandata tega DZ in te vlade," je povedal Janša.

Vlada je v sredo določila delovni osnutek sprememb, predvidoma v četrtek pa bo iz tega delovnega teksta na podlagi današnje razprave in predlogov nastal formalni predlog za ustavno spremembo, je pojasnil premier.

Nas v spremembe sili evropska pogodba?

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Aljoša Kravanja

Ob tem je povedal, da teh sprememb v ustavi ne delamo zato, ker bi delali uslugo komu drugemu oziroma ker bi nas k temu silila evropska pogodba. "To delamo zaradi nas, evropska pogodba pa je pomoč k temu, da bo to delo smiselno, da ne bomo samo mi tisti, ki bomo disciplinirani in bomo uredili javne finance, ampak da bodo to storili tudi drugi," je povedal.

Usklajevanje s socialnimi partnerji

Janša je spomnil tudi, da je vlada prejšnji teden sprejela izhodišča za pripravo rebalansa letošnjega državnega proračuna. "Treba bo znižati izdatke, proračunski uporabniki iščejo rezerve," je dejal in poudaril, da je rebalans interventni oziroma gasilski ukrep. To ni dolgoročen ukrep in vsake posamezne postavke ne bo mogoče uskladiti, je ob tem poudaril. Bodo pa poskušali tudi te ukrepe, kolikor bo mogoče, uskladiti s socialnimi partnerji.

Kaj menita Pahor in Janković?

Prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković je po srečanju za medije povedal, da načeloma podpirajo zlato pravilo, pri čemer se zavzemajo, da bi bilo v ustavi zapisano čim manj. Dobili bodo tudi projekcije za naslednja štiri leta glede prihodkovne in odhodkovne strani proračuna. "Ne samo, da piše, da je izravnan, ampak da vemo, kaj se dogaja," je povedal.

"Mislim, da smo lahko zadovoljni vsi, ker je prišlo do načelnega soglasja, prvič, da je fiskalno pravilo predmet ustavnega besedila, drugič, da se bo predlagatelj v državnem zboru zavzel za to, da bo besedilo v ustavnem delu čim krajše, vsa eksplikacija pa v delu spremljajočega ustavnega zakona," pa je po sestanku povedal predsednik SD Borut Pahor.

Kaj je zlato fiskalno pravilo?

Zlato pravilo je temelj pogodbe o fiskalnem paktu, ki so jo v petek v Bruslju podpisali voditelji vseh članic Evropske unije z izjemo Češke in Velike Britanije. Pogodba, ki jo morajo v vsaki od podpisnic še ratificirati, naj bi dolgoročno okrepila proračunsko disciplino in pomagala preprečiti krize v prihodnje.

Pogodbenice bodo morale zlato pravilo v nacionalne zakonodaje prenesti najpozneje v roku enega leta od uveljavitve pogodbe, pri čemer so zaželene ustavne določbe. Pogodba bo začela veljati, ko jo bo ratificiralo 12 članic evroobmočja, cilj pa je, da se to zgodi najpozneje 1. januarja 2013.

Da bi v Sloveniji zlato pravilo zapisali v ustavo, so se predsedniki parlamentarnih strank dogovorili že v času mandata prejšnje vlade, ki jo je vodil Pahor. Takrat višine dolga, ki ga država ne bi smela preseči, niso določili, kot še dopustno zgornjo mejo pa se je najpogosteje omenjalo 48 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

V Sloveniji je javni dolg v času krize tako kot v večini drugih držav naraščal, a je pod 60 odstotki BDP, ki jo kot zgornjo dopustno mejo določa pakt o stabilnosti in rasti. V letu 2011 naj bi po napovedih znašal nekaj čez 43 odstotkov BDP.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (532)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
06. 03. 2012 15.51
+2
Nemčija kot svetel vzor je verjetno mislil takole: Sem prostovoljno pristopil v Slovensko Domobranstvo, v boj in uničenje komunizma, kateri je moji deželi že toliko gorja prinesel in celo Evropo ogrozil. Moja trdna volja je, z vsemi mojimi močmi, v zadovoljstvo moje dežele in Evrope bojevati se pod nemškim vodstvom, in za to tudi moje življenje postaviti. To obvezo sem danes s sveto prisego potrdil. Sem bil o dolžnosti in pravicah v službenem, disciplinarnem in gospodarskem oziru poučen.
vertex
06. 03. 2012 13.41
+5
dejansko smo postali druga švica,ko dobimo položnice vsi zašvicamo
mužik
06. 03. 2012 13.35
+2
vi samo meljite .IZ TE VAŠE MOKE NE BO KRUHA ---DELAT JE TREBA DA BO DENAR !!!
MERDE-AVE-MERDE
06. 03. 2012 13.19
+7
janez, nova delovna mesdta - nova delovna mesta, kje so ?!
MERDE-AVE-MERDE
06. 03. 2012 13.19
+7
cenejši bencin janez, kje je cenejši bencin ?!
scipio
06. 03. 2012 12.55
+4
Deutchland, Deutschland ueber alles ueber alles (fuer mich) in der Welt je njihova himna in prav je da jo pojejo oni in ne mi. ostali moramo samo paziti, da ponovno ne izbrišejo četrte vrstice tako kot so storili pred sedemdesetimi leti A. H. in njegovi rjavo oblečeni.
santamaura
06. 03. 2012 11.12
+8
Nemčija kot svetel vzor, ki ga želimo posnemati Iste besede kot leta 1941 - samo generacija se je menjala
saintjozef
06. 03. 2012 11.45
+3
(naredite mi to deželo nemško) In kdaj bo Merklovi prisegel?
I_LL_BE_BACK
06. 03. 2012 11.59
+2
Ista komunajzarska antinaci logika kot pri grkih . Jih je kdo silil da se zadolžujejo za svoje lagodno življenje? Bil sem v Grčiji in kar sem videl me ne preseneča da je država v riti. Potem pa lažejo svojim državljanom da jim Evropa nekaj vsiljuje. Malo morgen!
santamaura
06. 03. 2012 12.03
+2
ill_be_back
06. 03. 2012 10.42
+2
politikkritik 06.03.2012 00:21:27 3 Noben pa ne bo povedal, kaj se je dogajalo v Portorožu 24.12.2011. Proklete svinje bleferske. kaj se je pa dogajalo ?
fakinshit
06. 03. 2012 10.41
+1
no bomo vidal koljk se bojo te drzave drzale tega dogovora, obnasajo se kot da imajo neko cudezno resitev za zadolzevanje in krizo, dej nam kle nabijat take zgodbice, opicnjaki jedni
Frane Šajn
06. 03. 2012 10.14
+2
SAMO ŠE NEKAJ IZBRIŠITE TA BOLNI NASLOV NAD ČLANOM!
MERDE-AVE-MERDE
06. 03. 2012 10.12
+11
Z 6000 in nekaj evri na mesec res ni težko sanjat o Nemčiji
Frane Šajn
06. 03. 2012 10.15
+5
Frane Šajn
06. 03. 2012 10.02
+1
KAKO?, VAM JAZ POVEM ODPOVEJMO SE DRŽAVI , KER NISMO Z NAMI VRED DRŽAVOTVORNI. ZA VRH JE DRŽAVA VZEMI VSE KAR TI ŽIVLJENJE PONUJA! ZA JAVKALA PA KRALJ MATJAŽ IZ POD PECE, JA GLIH NANJGA ČAKAJO. DA BI SI PA KAJ POMAGALI? TO NE PRI HLAPCU JE STRAH MOČNEJŠI OD GLADU!
saintjozef
06. 03. 2012 09.47
+2
Pri nas IŠČEMO neki svetel vzor??? ---Zgodba v Cicibanu, ki opisuje ljubečo, a ne ravno običajno družino, je nekatere zbodla. V podmladku Nove Slovenije trdijo, da gre za zlorabo otroške revije---- ŠE KOMENTIRAT NE SMEMO TAKEGA ČLANKA!!!!
Frane Šajn
06. 03. 2012 10.04
+3
PODMLADEK V NSI BI MORAL KAJ POJASNITI O ZLORABAH V SVOJIH VRSTAH!
Frane Šajn
06. 03. 2012 10.09
+2
JOŽEF TO JE ODVISNO OD SMENE V ADMIN-VRSTAH!
Parangal
06. 03. 2012 09.47
+7
Če so nam že Nemci za vzgled, naj nam pa še dajo nemške plače!
Frane Šajn
06. 03. 2012 10.12
+1
NIČ TAKEGA SAMO MORAMO DELAT V NEMČIJO. IN DOMA PLAČEVAT DAVEK IN V NEMČIJI TO BI RADI! TO FORO POZNAJO KOROŠCI IN ŠTAJERCI OB AVSTRIJSKI MEJI! DELA JIM NE DAJO DAVEK OD DELA V AVSTRIJI BI PA POBRALI! ŠE ENA REŠITEV JE POJDIMO NAZAJ POD AVSTRIJO IN RECIMO , DA JIM VSE TISTE JEZIKOVNE ANOMALIJE OPROŠČAMO!
vertex
06. 03. 2012 09.21
+2
strinjam se, zato bi bilo najbolje da pošljemo vlado v nemčijo delat za 10 let in nato prinesejo svetel vzor v slovenijo
MERDE-AVE-MERDE
06. 03. 2012 09.36
+8
Delat? Eni v tej vladi so že 30 let prisesani na državne jasli, saj ne znajo nič konkretnega delat -
saintjozef
06. 03. 2012 09.00
+7
'Nemčija kot svetel vzor, ki ga želimo posnemati' pravi Janša. --V Nemčiji je predsednik odstopil le ob sumu ........
Ataaufbix
06. 03. 2012 08.44
+8
Ker nas Janša tako rad primerja z Nemčijo, naj uvede še cerkveni davek, da nam ne bo treba plačevati vatikanske cerkve!
Priap
06. 03. 2012 08.36
+2
Ne bi bilo bolje če bi govorile to druge države o nas???? Mene bi bilo SRAM, da bi moral kot predsednik vlade in vseživljenjski "politik", izražati takšno mnenje...
tri dva 1
06. 03. 2012 08.29
+6
Janša ns primerja z nemčijo? hm...zanimivo js ne vidm nobene podobnosti.
Komentiranje prepovedano
06. 03. 2012 08.22
+2
Kaj ne bi bilo bolje, da bi bili sami sebi za vzgled in vzgled drugim? Kaj Majer ne vidi, da imamo med nami genije, izumitelje, vrhunske znanstvenike, vrhunske športnike, izredno sposobne ljudi jeklenega karakterja, ki so lahko vzor Nemcem? Je resnično potrebno zlezti v tazadnjo Nemcem? Kaj se nas mogoče prevarant Majer sramuje???
Komentiranje prepovedano
06. 03. 2012 08.27
+0
Daj, Majer.. saj ni težko. Samo 2 majcena milijončka nas je...
DAEMONIUM
06. 03. 2012 08.19
+6
Sedaj ste se nasli nemce za zgled??? Kaj jih ne najdete za zgled pri boju proti tajkunom, pri pravicah delavcev?? Sramota da imajo danes nasi delavci manj pravic kot nemski. Ta drzava ubija ljudi, ta drzava nima minimalnih moznosti da kdaj koli pride iz krize in edina varianta je da se iz nje odselite ali pa da pristanete na umiranje na obroke, druge poti preprosto ni. In geslo te drzave je, jutri bo se slabse kot je danes, in tako je ze 21 let.