Slovenija

Kako bo vaš dolg 13 evrov zrasel na 75 evrov?

Ljubljana, 12. 04. 2013 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
128

Če menite, da vaš dolg ni omembe vreden, saj znaša "le" okoli deset evrov, in vas zato izvršba ne skrbi, pomislite dvakrat. Ob tem znesku boste morali plačati tudi stroške izvršbe in obresti. Ne pozabite niti na banke, ki bodo svoje delo z izvršbo na vašem računu prav tako zaračunale. Dolg okoli deset evrov se bo pretvoril v nekaj deset evrov, kar ni več tako zanemarljiva vsota.

Če dolgujete nekaj evrov, potem je bolje, da tako nizko vsoto čim prej poravnate, saj se lahko teh nekaj evrov hitro sprevrže v nekaj deset. Takšne so tudi izkušnje našega bralca, čigar glavnica dolga je s 13 evrov narasla na kar 73 evrov. Sam tudi zatrjuje, da ni prejel niti opomina pred izvršbo. "Za nekoga, ki prejema minimalno plačo, je kar šok, če ti odrežejo skoraj 80 evrov," dodaja.

Sklep o izvršbi na denarna sredstva, ki jih ima dolžnik pri bankah ali hranilnicah, se vroči istočasno dolžniku in banki, pri kateri ima dolžnik denarna sredstva. S sklepom o izvršbi se banki naloži, da na dan prejema sklepa zarubi dolžnikova denarna sredstva do višine dolga, navedenega v sklepu, in jih prenese na račun Cursa.

Na njegov račun se je "usedla" Carinska uprava RS (Curs), zato smo jih prosili za pojasnila. Kako sploh poteka izvršba in kaj vse zaračuna carinska uprava? Tam so nam razložili, da pred začetkom postopka izvršbe praviloma dolžniku najprej pošljejo opomin, ki po zakonu sicer ni obvezen, in položnico. Njihova predstavnica za odnose z javnostmi Sabina Langus Boc je za 24ur.com razložila, da na takšen način preverijo pravilnost podatkov iz prejetih predlogov za izvršbo in s tem preprečijo neupravičene izvršbe. "Hkrati pa dolžnika ponovno opozorimo, da plača svoje zapadle obveznosti, da bi se izognil izvršbi in stroškom, ki so s tem povezani," poudarja.

Kdaj torej dolžniku sploh pošljejo dokončni sklep o izvršbi, s katerim se postopek izvršbe dejansko začne? Praviloma šele v enem do dveh mesecih po izdaji opomina, pravi Langus Bočeva, tako da ima dolžnik na voljo dovolj časa, da prepreči izvršbo – ali poravna dolg ali dokaže, da izvršba ni upravičena.

Kdaj opominov ne pošiljajo? "Le v primerih, ko izterjujemo terjatve drugih predlagateljev, ki dolžnike pred začetkom izvršbe k plačilu posebej pozivajo že sami. Tu gre na primer za Obrtno zbornico Slovenije, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, centre za socialno delo in drugo," odgovarja naša sogovornica.

Koliko kolača za sebe odtrga carinska uprava? Poglejmo primer našega bralca: glavnica njegovega dolga je znašala 13,54 evra, nato pa mu je carinska uprava za poravnavo stroškov vzela še 25 evrov ter za obresti 1,87 evra. Zakaj? Na carinski upravi so nam razložili, da se v sklepu o izvršbi dolžniku zaračunajo tudi stroški davčne izvršbe, višina pa je določena s pravilnikom o izvajanju zakona o davčnem postopku. Strošek izdaje sklepa administrativne izvršbe, ko se poseže na dolžnikova denarna sredstva pri bankah, na stalne denarne prejemke ali na terjatve, znaša 25 evrov. Gre za fiksen strošek, ki ni odvisen od višine dolga, ki se izterjuje. Gre za znesek, ki zajema stroške priprave in tiskanja sklepa ter njegove vročitve dolžniku in banki.

Od kod potem zamudne obresti? Na carinski upravi pojasnjujejo, da v primeru, da izterjujejo lastne terjatve, zamudne obresti zaračunajo po 0,0247-odstotni dnevni obrestni meri, ki je predpisana po zakonu. Če to delo opravljajo za druge predlagatelje, potem mora predlagatelj izvršbe sam obračunati zamudne obresti do dneva izdaje predloga za izvršbo, ob tem pa upošteva obrestne mere po matičnih predpisih. Ko carinska uprava prejme predlog za izvršbo, ona nadaljuje zamudne obresti, in sicer po 0,0247-odstotni dnevni obrestni meri.

Tu pa se zgodba ne konča.

Na vrsti so banke

Evri
Evri FOTO: Thinkstock

Carinska uprava nato sklep o izvršbi pošlje na dolžnikovo banko ali hranilnico, tam pa zaračunavajo svoje stroške in obresti. Poglejmo najprej Abanko. Če ste fizična oseba, jim boste plačali 30 evrov stroškov, če ste pravna ali samostojni podjetnik, pa 41 evrov. Gre za enkratni znesek. Nato pa še: strošek za vsak plačilni nalog, s katerim banka prenese sredstva po sklepu o izvršbi na račun upnika ali na dolžnikov račun pri primarni banki, znašajo za fizične osebe 2,10 evra, za pravne osebe in samostojne podjetnike pa 2,00 evra za notranje transakcije – kar pomeni, da ima upnik račun pri Abanki – oziroma 2,50 evra za zunanjo transakcijo – če ima upnik račun pri drugi banki.

Zakaj tako veliki stroški? Kako sploh nastanejo? Ali imajo bančniki res tako ogromno dela z izvršbami, da morajo zaračunavati tako visoke stroške? Na Abanki so nam odgovorili, da imajo stroške z izvršbami ne glede na to, ali bodo sklep tudi dejansko izvršili. Kako je to mogoče? Pravijo, da so banke morale ustanoviti posebne oddelke za izvrševanje sklepov o izvršbi. To pa pomeni, da imajo vse banke strošek z delovno silo, aplikacijami in njihovim vzdrževanjem. "Banka mora za vsak prejeti sklep, ne glede na to, ali bo sploh lahko sklep o izvršbi plačala oziroma sploh kdaj izplačala kakršen koli znesek iz računa dolžnika, opraviti vsa dejanja, ki so potrebna, da sklep že na vhodu oziroma v vložišču evidentira. Nato se na samem oddelku, kjer se sklepe dejansko izvršuje, sklep evidentira v aplikaciji. Za vzpostavitev pravilne terjatve banka že ob prejemu izračuna obresti za vsak prejeti sklep in s tem vzpostavi pravilno višino terjatev ter s tem onemogoči dolžniku razpolaganje s sredstvi na računu skladno z izrekom sklepa o izvršbi," nam je razložila Mira Babič iz Abanke.

Pri tem je poudarila, da je banka dolžna dnevno zaračunavati zamudne obresti, da se sklep o izvršbi poplača v dejanski višini dolga na dan poplačila. Banka je prav tako odgovorna za pravilno izvrševanje sklepa tako dolžniku kot tudi upniku, nato pa mora pisno obvestiti sodišče ali upnika o vrstnem redu izvršb. Če ima dolžnik odprte račune pri več različnih bankah, mora komunicirati s temi bankami. Odgovorna je tudi za morebitne reklamacije in še in še. Razvidno je, da je potrebna dobra tehnološka podpora, s katero bodo zaposleni dobro opravili svoje naloge, nastajajo pa tudi stroški s poštninami, kuvertami, telefonskimi klici in podobno. Banka mora o izvršbi poročati v različne sisteme, kot so Ajpes, Sisbon in register transakcijskih računov. "Pri opravljanju izvršbe na denarna sredstva gre torej za stroške, ki banki nastanejo, ker mora ravnati skladno z zakonom in po nalogu sodišča oziroma davčne uprave ali carinske uprave, saj je dolžna sklep o izvršbi ustrezno obdelati in potem tudi izvršiti," je poudarila Babičeva.

Koliko banke zaračunavajo za izvršbo?

Banka Sparkasse: Za fizične osebe znaša strošek po trenutno veljavnem ceniku 1 odstotek od glavnice dolga po sklepu (najmanj 42 evrov, največ 125,19 evra), za pravne osebe in samostojne podjetnike znaša 1 odstotek od glavnice dolga (najmanj 59 evrov, največ 250 evrov). V ceno stroška je trenutno zajeto evidentiranje in vodenje sklepa o izvršbi, obračunavanje terjatev ter vsa poplačila po sklepu, tako da gre za enkraten znesek, ki ga banka zaračuna ob poplačilu ali prvem delnem poplačilu sklepa. Nadaljnjih stroškov ali morebitnih drugih ne zaračunavajo.

UniCredit Bank: Če je ob prejetju sklepa na računu dolžnika dovolj sredstev za končno izvršitev sklepa, zaračunajo za fizične osebe 25 evrov, in sicer za prejem in obdelavo sodnega sklepa in naloga drugih državnih organov ter izvršnice, ter 5,50 evra za plačilni nalog iz naslova sklepov o izvršbi. Za pravne osebe velja naslednji cenik: 35 evrov za prejem in obdelavo sklepa in naloga ter 5 evrov za plačilni nalog. Če na računu dolžnika ni dovolj sredstev za končno izvršitev sklepa, dodatno zaračunajo še stroške blokade računa in kartic v skladu z veljavno tarifo banke.

Gorenjska banka: Strošek izvršbe znaša med 26,39 evra in 62,79 evra. Odvisen je od tega, ali je potrebno po sklepu o izvršbi obračunavati obresti, in od tega, ali ima komitent ob prejemu sklepa na računu dovolj sredstev in je treba račun blokirati ter sklep voditi v evidenci neporavnanih obveznosti.

Raiffeisen banka: za fizično osebo zaračunajo prejem sklepa, in sicer 30 evrov. Za pravno osebo 50 evrov, za delno poplačilo 25 evrov. Fizična ali pravna oseba pa mora plačati še plačilni nalog 2,09 evra.

Hypo Alpe-Adria-Bank: Najprej poglejmo, kaj banka zaračuna pravnim osebam: prva izvršitev sodnega sklepa ali davčne izvršbe znaša 48,50 evra, vsaka delna izvršitev 19,50 evra ter cena za nalog izvršbe 10,70 evra. Za fizične osebe: prva izvršitev sodnega sklepa ali davčne izvršbe 23,50 evra, vsaka delna izvršitev 12,80 evra ter cena za nalog 4,50 evra.

NLB: za pravne osebe: prejem in obdelava sklepa znaša 40 evrov, za fizične osebe pa 33,38 evra. Vsako nakazilo za izvršitev sklepa znotraj območja EGP znaša še nadaljnjih 2,09 evra, če pa je zunaj območja EGP, pa velja za pravno osebo, da bo plačala 1,10 odstotka zneska (najmanj 10,43 evra, največ 208,65 evra), za fizično prav tako velja 1,10 odstotka zneska (najmanj 6,26 evra, največ 208,65 evra).

SKB banka: strošek izvršitve sklepa o izvršbi znaša za fizične osebe 24 evrov, za pravne pa 27,13 evra. Vsako posamično nakazilo sredstev znaša za fizične osebe 2,37 evra, za pravne pa 5,43.

In tako iz majhnega dolga zraste konkreten znesek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gavrane20
03. 09. 2013 18.50
Unicredit uzame 65€ drgac nevem kje ste dobil 25
24vohomurckov
13. 04. 2013 12.47
+1
....naša demokracija imaaaaaa dve poootiiii in krimiči vednooo najdeeejooo tiiistooo,ki je niiiiii...iiiiiiii
Bu?ko Štru?ko
13. 04. 2013 10.57
+3
Hec: nimaš odprtega računa na nobeni banki. Kako se ti potem usedejo na "tekoči račun", ki ga nikjer nimaš? Pridejo na dom po denar? In če ga tudi tam nimaš? In če nimaš nobene rubljjive stvari, razen zobne ščetke in spodnje gate? :) Kaj potem?
nevera
29. 07. 2013 13.58
+1
Gres v uklonilni zapor !! Zaprejo te za cca 1 mesec, dolg pa se naprej ostane..
gospakatja
13. 04. 2013 08.57
+1
torej, kdor nima denarja, naj se ne zadolžuje!!!
Buena Vita
12. 04. 2013 22.29
+4
kako plačujejo kriminalci kot so jankoviči,mišiči,bratušek,tosičsenica,dolamič ti dobijo državne položaje in ogromne nagrade za lopovske rabote
Buena Vita
12. 04. 2013 22.23
+2
seveda,paštetica ali čokoladica te hitro spravijo ob stanovanje ali hišo, v sloveniji moraš krasti na veliko,potem dobiš odškodnino,in postaneš ministr ,ops,premjerka
snifff
13. 04. 2013 00.49
+1
Veš kaj, zadeva je načeloma čisto enostavna, ko te zalotijo, moreš z odvetnikom pač dokazat, da zakon zate velja enako, kot zakon za enga veljaka. Torej, ko bo ta veljak za zapahi za enak primer, šele takrat lahko za isti primer spravijo tebe za zapahe, enostavno kot pasulj. V bistvu je zadeva tako komična kakor tragična, ampak kaj pa lahko volilec izbira, če nima izbire?
Haloška ikebana
12. 04. 2013 21.26
+4
Vsa stvar v mojih očeh zgleda takole: Zakon o obligacijskih razmerjih so v predzadnjem Janševem mandatu spremenili tako, da so izbrisali omejitev do kje lahko sežejo zamudne obresti in ostali stroški ( do takrat mislim, da vse skupaj ni več raslo, ko so dosegli višino glavnice), Hkrati so dodelili nekaj izbrancem super visoke kredite brez ustreznih zavarovanj, ki so ta denar poskrili po davčnih oazah. Kasneje so pod vlado Pahorja uvedli zakon, da razni socialni transferji niso več pomoč ampak posojilo, ki ga je potrebno vrniti. Ker pa so pokojnine pri večini ljudi nižje, kot je minimum je veliko upokojencev upravičenih do dodatka, ki se ga nekateri odpovedo, ker vedo kam pes taco moli. Ravno tako je brezposelnost ogromna in tako je veliko število ljudi potrebnih socialne pomoči oz posojila. Tudi pri zaposlenih prihaja do težav saj jih mora večina shajati z minimalno plačo in kljub temu, da so zaposleni živijo pod pragom revščine. In kaj sledi???? Skozi nekaj naslednjih generacij začenši z našo, bodo tisti premožnejši, beri tisti, ki so dobili kredite med 2004 in 2008, bodo preko javnih dražb sčasoma postali večinski lastniki SLOVENIJE. Pa naj me kdo popravi, če se motim!!!! Seveda je to vse opisano na kratko in na splošnoampak sem prepričan, da razumete, kaj mislim:
Ivan Pu?ko
12. 04. 2013 20.11
+5
tudi jaz sem imel 18 evrov dolga zaradi napake pri obračunu DDV pa je prišla direktno blokada trr brez kakšnega opomina in je skupaj nastalo 82 evrov
plotter123
12. 04. 2013 20.46
-3
opomin je sigurno bil , možno pa je ker so "naši" vrli pošteni trgovci Lidl , Hofer, Interspar, Merkur , baker itd tako obremenili pošto z spamanjem da si ga po verjetnosti spregledal.
Jeanus1
12. 04. 2013 19.52
+12
Vse tole pa je že preveč, Brez obrazložitev, z nabijanjem "stroškov", raznorazni izgovori, da te samo še dodatno cepijo. Oprostite, tole je podobno samo še nategovanju brez primere. Seveda vse zakonsko določeno in opravičeno. Tega smradu v Sloveniji ni mogoče več prenašati, ker presega vse meje zdravega razuma. Komaj čakam da odidem iz te smrdljive greznice! Pfej!
Penzic 007
12. 04. 2013 19.28
+4
Jaz še do danes nisem ugotovil zakaj so mi z računa vzeli 500E, ko sem jim napisal na banko, če mi lahko pojasnijo za kaj gre, so mi rekli da je izvršba, nič pa v zvezi s čim, problem je bil večji, ker sem na računu imel negativno stanje, vendar v limitu, s to izvršbo pa so šli seveda v nedovoljeni limit, čeprav na račun ne prejemam rednih prihodkov. Po dveh mesecih so mi potem denar vrnili in mi še vedno ni jasno zakaj točno je šlo. Najbolj grozno se mi zdi, od kje jim pravica, da gredo z izvršbo sploh v limit, kaj šele v nedovoljeni.
Jeanus1
12. 04. 2013 19.55
+4
Če bi slučajno želel izvedeti na banki zakaj oz. iz katerega razloga so ti rubili sredstva, verjemi, da bi te za "stroške" cepili tudi vrli bančniki. Smrdljivo in ogabno!
plotter123
12. 04. 2013 20.39
+0
odvisno od banke , v SKB jim moraš dati pisno dovoljenje za koriščenje limita v dovoljenih mejah
master69
12. 04. 2013 22.25
+1
Ja valda, Skb ti da 60€! Če hočeš več ne dobiš ker imaš prenizke prihodke! Ena in ista gospa mi je trikrat v enemu letu ponudila SKB-net, vzel sem ga že prvič!! Da ne govorimo če je slučajno kakšen magnat v vrsti za dvig, on gre preko vrste!! BuenaVista kam greš!?
Haxxr
12. 04. 2013 18.45
+6
evo mam podoben primer, zaradi 130e dolga pri simubilu, so mi v roku 2 mesecev, so mi prekinili naročnino za laptop. Prišlo je tudi prvo pismo, v katerem je pisalo, da moram plačati laptop, 130e in stroške. vseskupaj cca 1000e. Gled na to, da je mini lap za 300e, ne zastopim, kako do te cifre...OK izvržba se je pričela in jaz sem se odločil, da nebom plačal. Glej ga zlomka, po 6 mesecih sem dobil pismo od hypo alpe adria, češ, da so oni odkupili terjatev in takoj sem bil dolžen 1600e. Kolko to rabi, da zastara, glede na to, da sem sedaj dolžan banki? Pa še nekaj, v vseh teh grozilnih pismih piše: zapadle obresti 1-2€ in nastali stroški, ki se gibljejo vedno po 50e+....
deteljc
12. 04. 2013 19.10
+3
ja ja to je pa simobil. veliko ljudi nosi težke križe številk simobila, ki jih mora pretvorit v €, na hrbtih.
joze drugi
12. 04. 2013 18.28
+8
Izvršbe nepremičnin so državni mafijski biznis. Tako dobijo na dražbah poceni nepremičnine. Z izvršitelji so pa tesno povezani lokalni lopovi, ki pri njih z nakradenim denarjem čakajo na naslednje žrtve. Utečena dvojica na tem področju sta izvršitelj-rabelj hojs in lešinar jančar. Admin če imena niso dovoljena lahko zadnji stavek spremenite tako, da bo za vas sprejemljiv.
plotter123
12. 04. 2013 20.43
+3
drži drži , lansko leto sem imel "čast " spoznati rubežnika ki je prej ko v 30 dneh prihitel rubit , jasno seveda nepremičnino vredno cca 2.000.000- z delavnico seveda zaradi 900 evrov dolga , ki pa je bil že tri dni pred prihodom tega lopova plačan.
paradoxal
12. 04. 2013 18.24
+14
jaz sem se odselil pa so na dursu dobili idejo da bi me se v nemciji mal na daljavo lupil neglede da sem pred odhodom odjavil in prekinilk vse razen drzavljanstva (ga na zalost ne mores)in da tu placujem prispevke za pokojninsko, zdravstveno itd....banda lopovska
joze drugi
12. 04. 2013 18.31
+5
Ti kar zavidam. Uživaj v urejenem sistemu.
Jeanus1
12. 04. 2013 20.25
+1
Pa prosim od daleč pljuni na to lopovsko državo. Hvala bogu, da si se odselil iz te gnojnice.
plotter123
12. 04. 2013 18.15
+11
OK OK vse v redu in prav ampak tole velja samo za nas male podjetnike , delavce skratka za rajo- ni blema izvršba v 15 dneh in pika . Naj mi za hudiča nekdo pojasni kako v petih letih poslovanja nekega XY podjetja nastane 400 ali 500 tisoč evrov dolga DURS-u ki pa začne z izterjavo šele po 6 ali 7 letih ? AAAAA
Jeanus1
12. 04. 2013 20.27
+1
Lopovi računajo na to, da ti pribijejo še kup obresti. Najlažje zaslužen denar. Smrdljivci vsi po vrsti!
pferdo
12. 04. 2013 18.11
+2
In kako je mogoče da je banka nelikvidna
liveandletlive
12. 04. 2013 17.03
+12
Vidim da tudi drugi ugotavljate da je ta država skrajno arogantna in brutalna ko gre za drobižkarske dolge. V mojem primeru dolg sploh ni bil dolg, šlo je zgolj za razlike med raznimi podračuni na durs-u. Ampak pozor: kljub temu temu, da imam na dursu več kot tisoč evrov preplačila, mi obenem pošljejo opomin pred izvršbo za nekaj deset evrov. Od kod naj bi bilo deset evrov dolga mi seveda niso znali pojasnit. Pa dobro, ker se proti argumnentu moči ne gre pehat človek pač plača zadevo. Pri tem pa se seveda sprašujem ali so zaposleni na drusu res tako leni, da se jim ne ljubi pobotat mizernega dolga s preplačilom, ali je njihova zakonodaja res tako skomplicirana da se ne ve več komu gre kaj, ali pa je enostavna kultura države in njene uprave padla na tak podn, da so se dobesedmno začeli lotevat metod ki so sicer poznane iz kakšnih mafijskih filmov. Pri tem pa še enkrat ne gre spregledat da aroganca in brutalnost države v primeru mizernih odstopanj pri navadnih državljanih ne pozna meja, medtem ko se miljonski dolgovi mirno prenašajo iz leta v leto, dolžnikom pa se ne zgodi nič. S takim pristopom in načinom pa res potrebujemo za vsakega državljana vsaj tri zaposlene v državni upravi.
odpisan2x
12. 04. 2013 17.13
+9
na dursu so res expeditivni-pet let jim nisem mogel na noben naćin dopovedat,da moje firme ni več,srali so mi z obrazci za ddv,dokler nisem napisal odprto pimo ministru,AROGANCA DO ONEMOGLOSTI
deteljc
12. 04. 2013 17.44
+8
poslušaj Kim Džong Un! usmeri rakete na ministrstvo za finance slovenije (v celju) in durs
Jeanus1
12. 04. 2013 20.10
+2
Na DURSU so večinoma sami pokvarjenci, ki jih učijo podlih fint, sicer pa totalno nesposobni in leni.
Gunnar
12. 04. 2013 16.47
+14
Ta naša slovenija je super, upniki ti lahko za 1 eur dolga poberejo hišo, za to da bi ti tist eur dolga odpisali pa bog ne daj.
Ramzess
12. 04. 2013 22.22
Očitno obstaja minimalni limit, pod katerim ne odpisujejo, kao se jim ne splača, sploh pa novem zakonu odpis ali delni odpis, ipd. sploh ni več možen.
Guru24
12. 04. 2013 16.27
+9
Velik dokaz, da je propad države za nekatere velika korist ... bolj ko ljudje ne bodo zmožni plačevati bolj si bodo nekateri na ta račun polnili žepe . Dokler se ne bodo spremenili zakoni za preprečevanje takih načinov služenja na socialno ogroženih nam ni pomoči.
odpisan2x
12. 04. 2013 16.23
+14
žal mi je ,da sem v tej državi kupil stanovanje,danes ma pa tud kurnika ne kupim
vikileik
12. 04. 2013 16.16
+23
meni je dolg zrastel od 5eurov na preko 300euruv na tusmobilu.vse zivo so si racunali.grozili,nic jim ne mores saj so veliki.nimam trr sem pa dobila da mi bojo stanovanje pobrali.sem klicala pa so arogantno odgovorili da ceprav sem dolg ze zdavnaj placala.jih ne briga saj so za tem imeli se pa se stroskov.placala sem 80 eurov.resno razmisljam da najamem advokata.da mi placajo za dusevne bolecine .katere mi povzrocajo.treba se nekje zacet
Peleja Rajh
12. 04. 2013 16.23
+0
tušmobila se je treba PAZIT imam izkušnje tudi precej negativne, mobitel in simobil sta boljša :)
joze drugi
12. 04. 2013 16.23
+7
So se zaščitili z zakoni, ki je podrejen kapitalu. Stvari bomo morali sami urediti.
luckyss
12. 04. 2013 16.26
+5
joze drugi Tvoj zadnji stavek je edina rešitev...na žalost ...