Slovenija

Pivčeva o odločitvi sveta Desusa: 'Diskreditacija, nato likvidacija'

Ljubljana, 26. 09. 2020 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š., N.P., STA
Komentarji
1347

Svet DeSUS je končal dopisno sejo, na kateri so odločali o predlogu poslancev in zastopnika stranke Tomaža Gantarja, ki je premierja Janeza Janšo pozval k razrešitvi Aleksandre Pivec s položaja kmetijske ministrice in podpredsednice vlade ter predlagal kandidaturo Jožeta Podgorška za ministra. Pivčevi so jasno odrekli podporo, o rezultatih glasovanja pa bodo obvestili Janšo. Ona je v odzivu predlog o razrešitvi označila za 'brez argumenta proti njenemu strokovnemu delu'.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dopisna seja sveta stranke DeSUS se je končala ob 12. uri, člani sveta pa so Pivčevi  jasno odrekli podporo, in sicer z 38 glasovi za in devet proti njeni takojšnji razrešitvi. 12 članov je bilo vzdržanih oziroma niso glasovali. Pivčevo naj bi na ministrstvu zamenjal Jože Podgoršek

V stranki pričakujejo, da bo premier sledil njihovemu pozivu in predlagal razrešitev Pivčeve že v teh dneh. Tako bi lahko DZ po zelo hitrem scenariju točko o razrešitvi obravnaval že na septembrski seji, in sicer v torek v okviru mandatno-volilnih zadev.

Ministre imenuje in razrešuje DZ na predlog predsednika vlade. Minister je razrešen, če predlog za razrešitev podpre večina poslancev, ki so glasovali. Nato opravlja tekoče posle do imenovanja naslednika. Pivčeva pa še vedno lahko poda tudi odstop, s katerim se DZ nato seznani in le ugotovi, da ji je prenehala funkcija. 

Pivčeva v zapisu na Facebooku: 'Diskreditacija, nato likvidacija'

Na odločitev sveta Desusa se je Pivčeva ostro odzvala na Facebooku. "Aktivnosti, ki se vršijo, so pričakovano nadaljevanja popolne diskreditacije in likvidacije mene z vseh funkcij in javnega političnega prostora in tudi tokrat popolnoma mimo vseh političnih in demokratičnih standardov. Zloraba stranke DeSUS s strani posameznikov, ki se je skoncentrirala na pritiske posameznikov v organih stranke, je tipičen primer," je zapisala.

Skrbi jo za prihodnost stranke, ki se po njeni oceni s temi dejanji dokončno razdvaja ter postaja stranka interesov posameznikov in ne stranka za ljudi. Kot je navedla, gre za izpolnjevanje lastnih interesov in maščevanja ter preprečevanja zaključevanja težkih, a pomembnih odprtih tem, kot je dogajanje v družbi Slovenski državni gozdovi. "To bi se z mojim umikom s funkcije prikrilo in utišalo," je prepričana.

Pivčeva se je na predlog njene razrešitve odzvala v zapisu na Facebooku.
Pivčeva se je na predlog njene razrešitve odzvala v zapisu na Facebooku. FOTO: Aljoša Kravanja

Posamezniki, ki so dali osebam iz ozadja obljubo, da bodo rušili vlado prek Aleksandre Pivec, po njenih navedbah pri tem uporabljajo znane metode - najprej diskreditacija, nato likvidacija. "Za njih je pomembno, da se prepreči razčiščevanje kriminalnih dejanj v družbi Slovenski državni gozdovi, zato sem vsak dan znova deležna pritiskov in sistemskega političnega obračunavanja. Vse za to, da se mene odstrani in zruši vlado," je zapisala.

Kot navaja, na to evidentno kaže dejstvo, da se niso ustavili pri njenem umiku s položaja predsednice stranke. "Namen se izrazito kaže v zahtevi po moji odstavitvi iz funkcije ministrice, popolnoma brez argumenta proti mojemu strokovnemu delu in kljub veliki podpori deležnikov, ki jih resor pokriva (kmetov, gozdarjev, lovcev in ribičev). Njihova podpora je bila večkrat tudi javno izražena," je izpostavila.

Če Aleksandra Pivec ne bo sama odstopila, utegne DZ že kmalu razpravljati o njeni razrešitvi – tako vsaj pričakujejo v DeSUS. Večina menjav v ministrskih ekipah v preteklosti je sicer nastala po odstopih ministrov, v šestih primerih pa je ministra razrešil DZ, in sicer štirikrat na predlog predsednika vlade, dvakrat pa po interpelaciji.

Kljub pozitivnemu odzivu s terena in občinskih organizacij, ki pri teh dejanjih ne želijo sodelovati, se po besedah Pivčeve izvajajo vse aktivnosti v smeri onemogočanja njene kandidature na kongresu, na katerem naj bi se znova potegovala za mesto predsednice DeSUS. Na to, kot pravi, kažejo vse poteze začasnega zastopnika stranke in poslanske skupine.

"Verjamem, da se stranka približuje točki, ko ne bo več imela prihodnosti na političnem prostoru. Moja prva prioriteta ostaja zagotovitev poštenih postopkov in volitev na kongresu stranke," je napovedala ter se zahvalila vsem posameznikom in skupinam na terenu za močno podporo.

Gantar je dejal, da je bila odločitev sveta DeSUS pričakovana. Odziv Pivčeve, da gre za nedemokratične postopke, pa je ocenil kot absurden. Kot pravi, je diskreditirala samo sebe s svojimi ravnanji ter postopki in si nenazadnje zato prislužila interpelacijo. Skupaj s poslansko skupino DeSUS pričakuje, da bo Pivčeva razrešena že na septembrski seji DZ. To bi se lahko zgodilo že v torek, in sicer v okviru mandatno-volilnih zadev.

Spomnimo

Dogajanje v DeSUS je vidneje na očeh javnosti vse od sredine poletja, ko se je bivša predsednica stranke znašla pod očitki javnosti zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Sama je očitke zanikala, toda poslanska skupina se je predsednici odrekla in zahtevala njen odstop.

Sledili so zapleti okoli interpretacije pristojnosti sveta stranke za razrešitev vodstva stranke. Ko je Pivčeva ugotovila, da v organih stranke ne uživa večinske podpore, je s položaja predsednice DeSUS vendarle odstopila, a obenem napovedala kandidaturo na jesenskem kongresu stranke. Njen položaj v stranki pa je kot začasni zastopnik stranke prevzel Gantar.

Pivčeva je medtem ostala kmetijska ministrica, a jo je v ponedeljek doletela še interpelacija iz opozicijskih vrst. Pivčeva jo je sicer označila kot tipičen primer zlorabe instituta interpelacije z namenom rušenja vlade, vendar pa so naklonjenost predlogu za razrešitev izrazili tudi v njeni poslanski skupini. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1347)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cool8
28. 09. 2020 09.59
+3
Berem komentarje, seveda Janšisti so na Pivčevi strani, saj jim zagotavlja glasove....če bi delala še tako slabo, oni bi jo hvalili do groba....hehe !
Cool8
28. 09. 2020 09.48
+3
Toliko kot je ta ženska škodila stranki Desus ni še nobeden....že zdavnaj prej bi jo morali diskreditirati in likvidirati, kot sama pravi . Škode ne bo mogel več nihče popraviti !
ElectroVoice
27. 09. 2020 18.15
-2
To je stara in preizkušena tehnologija eksekucij, po moje izumljena še med nekdanjimi inkvizicijskimi rabotami pred stoletji: NAJPREJ DISKREDITACIJA, NATO LIKVIDACIJA. Nekako nehote sem se spomnil tudi načina obračunavanja z ljudmi, ki so žalostno končali na tem geografskem prostoru vsled povojnih pobojev. Tehnologija je ostala enaka, le da so sedanji akterji pač potomci tedanjih...
Cool8
28. 09. 2020 09.49
+1
Na tvojem mestu jaz tega nebi pisal belček. Izdajalci ostanejo izdajalci !
Aurelius
30. 09. 2020 13.52
Ja, prav imaš tisto glede izdajalcev, le da so zame izdajalci svojega naroda vsi tisti, ki so po že končani WW2 po ukazu majorja Mitje pobili tisoče svojih rojakov, sem pa bi bilo treba všteti tudi že pokojnega gospoda Franceta B., ki je v naši prvi vladi po osamosvojitvi preprečil izvedbo lustracije in s tem pomagal vsem prebarvanim komunistom, da so ohranili vse svoje privilegije, zato pa so nas prehitele že skoraj vse države bivšega vzhodnega bloka, kar je milo rečeno velika sramota!
wolfterier
27. 09. 2020 16.12
-2
Ne daj se,Aleksandra,ko boš na kongresu zmagala,jih bo nekaj kap.
ArkaMast
27. 09. 2020 15.20
+13
Bila že arogantna. Način te vlade ji je dobro stopil v glavo.
ElectroVoice
27. 09. 2020 18.16
-5
Ona je dama in ne neka smrklja, da bi jo vsakdo nekaj stigmatiziral...
kapljač1
27. 09. 2020 13.40
+9
Svoja stranka jo je izločila, ti ni storila nobena druga. In en predsednik druge stranke ji stoji ob strani, kot da je "padla z Lune" in se na zemlji slučajno znašla se obnaša, "pa zato toliko prav "laja v Luno".
kapljač1
27. 09. 2020 13.36
+12
Pivčeva ne pozna smisel izrečenih besed. To ji je prišepnil Jnaša , ki vse razume "naopako", oziroma razume tako, "kot da se ves svet vrti samo okoli njega "in da pri tem lahko kaže s prstom na dotične, tudi ko se sam zlaže.
ElectroVoice
27. 09. 2020 18.19
J.J. je pač Orbanov apostol, in takim pravi zgodovina absolutisti. Za uveljavo svoje volje ne potrebujejo parlamenta, ne demokracije. Vpeljujejo jo z odloki...
Teofil
27. 09. 2020 11.43
+3
Vsi boste prišli na vrsto enako kot gospa Pivec ponižani ,deskreditirani ,popljuvani zaničevani; Gantar,Jurša,Bratovškova,Židan,Šarec,Janša in ostali;torej ne veselite se čaka vas ista usoda
ina5785
27. 09. 2020 11.30
+10
Hafner4 - Če boš naprej pisal takšne, te bom imela za OPRAVILNO NEsposobnega!!! Pa kaj se vam meša s tem KUČANOM???? Če bi bil tako MOGOČEN in celo zahrbten (kar NIKOLI NI bila njegova VRLINA, bila je pa nekoga drugega. . . . . . vemo koga), bi Kučan gladko zbrisal sedanjo politično garnituro!!!! Vi mu pripisujete po nareku vašega liderja BAJESLOVNE, PRAVLJIČNE lastnosti!!! Daj misli s svojo glavo, zakaj pa jo nosiš????
srebrnibreg
27. 09. 2020 12.04
+4
Ga boš imela? Pa to je že dolgo pod vsemi svojimi nicki že od vsega začetka.
SlobodaNE
27. 09. 2020 10.48
-12
Razkrinkala je Kučana. Izgleda da on stoji za tem.
piljan
27. 09. 2020 10.50
+13
SlobodaNE
27. 09. 2020 10.50
-13
piljan
27. 09. 2020 10.55
+11
srebrnibreg
27. 09. 2020 11.14
+11
HAHAHA....pa to ni za verjet, da obstajajo takšni butalci v Sloveniji pa čeprav so janšisti, da korupcijo Pivčeve povezujejo s Kučanom.
kapljač1
27. 09. 2020 13.44
+8
Kučan je to izjavil na splošno , po tem ko so Iveka Krambergerja že ubili Jnaša pa si je prisvojil interpretacijo , da bi se pokazal za žrtev. Zakja Janšo nihče ne vpraša čemu potem volilno telo ubitega Iveka Krambergerja danes voli ravno Jnašo???
Cool8
28. 09. 2020 09.56
+2
Pivčeva je uničila stranko Desus. Podpora stranki desus je zaradi njenega vstopa v vlado JJ upadla pri volilcih zelo, nato pa je padala podpora v procentih iz meseca v mesec. Sedaj je stranka na dnu. Po Janševi metodi seveda je kriv za to Kučan, kdo pa bo !!!?
prašek
27. 09. 2020 10.14
+6
Da je izraz "desna inteligenca" res oksimoron, dokazujem z komentarjem enega iz "desne inteligence" : lukeeeeeec 27.09.2020, 9:12:12 -8 Namreč afera SPIRIT je nastala pri njih in SERPENTINŠEK se je delal butastega, da šeni prebral. No ni se delal, saj tudi je. ........................... SPIRIT in šeni to dokazujeta !!!!! ☺☺☺
dr.Megla
27. 09. 2020 09.44
-11
Aleksandra bo na kongresu prepričljivo zmagala in bo pometla z temi starimi komunističnim prdeci...
Cool8
28. 09. 2020 09.58
+1
Če sploh bo kongres , ker je uničila stranko do te mere, da ne bodo mogli niti kongresa imeti Novembra več ! In po vašem je ona zmagovalna varijanta, hehe.
Walter Pravicek
27. 09. 2020 09.42
+9
PIVČEVA DISKREDITACIJA+LIKVIDACIJA?KDO PA NJO DISKREDITIRA?KOMU JE POVEDALA KAJ POČNE NA NJENIH SLUŽBENIH POTEH Z SPREMSTVOM DVEH SINOV?ZADNJI MANDAT ŠE VARNOSTNIK,KI SEVEDA DRŽAVO KOŠTA!PA NJENO OBNAŠANJE V PREJŠNJIH SLUŽBAH?VZORNO?LAKOMNOST JE NJENA ODLIKA,-NAJ PLAČUJEJO DRUGI ZA FAMILIJO PIVEC IZ PTUJA!A MOŽ,ČE OBSTAJA(ONA IZPOVE:KO MENE,MOJA OTROKA ALI MOŽA NAPADE...)TORAJ GOSPOD PIVEC OBSTAJA-TER BI KOT STARŠ BIL DOLŽAN POPELJATI OBA OTROKA V KRAJ KJER JE MAMICA!A NE?ČE ŽE MORATA BITI OB NJEJ,KO IMA SVOJE"NASTOPE,KONFERENCE,RAZKAZ VEDNO DRUGE MASKE,OBLAČIL".JE KOT MANEKENKA ŽE BOLJ SENIORKA, NE MAMA!MOREBITI ŠE LIKVIDACIJA:SAMA SE BO LIKVIDIRALA-OSTANE IZBRIS IZ STRANKE,IZGON IZ NJENEGA RAJA!POLITIČNA LIKVIDACIJA?IMA MAJČKENO KILOMETRINO,DA BI TAKE "KLATILA!"A NEBI BILO FINO,DA JE TIHO,DOBIVA PO ODSTRANITVI IZ MESTA MINISTRICE NEKAJ MESECEV NADOMESTILO,PA KLICARI LEVO ALI DESNO ZA NOVO NJEJ PRIMERNO ZAPOSLITEV-ALI PA BORZA DELA.SAJ NEBI BILA PRVA!AMPAK 5 MINUT POZORNOSTI NA TV,(MOREBITINE GLEDAM NIKOLI NOVA TV 24,)TER SE ZJOČE,OBIŠČE ŽENO JANŠE ZA ZDRAVSTVENE TEGOBE,ALI "ŠLOGARCO"PA BOMO MI IMELI MIR!SAMA SI JE SKUHALA TO"PAPICO".UPOKOJENCI VSLED TAKŠNIH,KI PREJEMAJO OGROMNE DENARCE IZ NASLOVA VODENJA DRUŠTEV,ALI KAJ PODOBNEGA NOČEJO V TA DRUŠTVA.NITI NOČEMO VOLITI MLADIH,KI JIM JE SKRB ZA NAS DESTA BRIGA-LE ZA PRIKAZOVANJE NA TV,ČESOPISIH IN TRAČ REVIJAH SE POJAVLJAJO,"GOFLAJO" OSLARIJE!UPOKOJENCI SMO TISTI,KI SMO Z DELOM ZASLUŽILI TO POKOJNINO,NE TISTI,KI PREJEMAJO SOCIALNE PODPORE VSEH VRST,TER TUDI NE NEVLADNIKI!TEDAJ BI BILO FER,DA SE NE VSILJUJEJO MED NAS!(BRATUŠEK ITD,PREDVSEM ITD).MI BOMO ŽE PREŽIVELI BREZ TE PIVČEVE!
mhri47
27. 09. 2020 09.36
-13
Levica skorumpirana, ne bo vam uspelo. Aleksandra vas bo raztrgala lepo počasi enega za drugim
piljan
27. 09. 2020 09.45
+14
Ti si pa živ primer uboge svečkarske pare.In kolega desna smer ti dela konkurenco .
DESNA smer
27. 09. 2020 09.30
-17
Dobrer dan želim vsem domoljubnim, srćnim, poštenim in delovnim desno razumnim ljudem, .... vi levaki, pa lepo na kolena in poljubljat tla in stopinje ... kjer je hodil naš veliki vodja Janez Janša. ................... aja, če ti je Marjan Šarec šef s krivo puško in brez municije - potem veš koliko si sam vreden.
srebrnibreg
27. 09. 2020 09.32
+6
Če ti je šef obsojenec, švercar, manipulant, lažnivec, izdajalec lastne domovine in naroda si lahko samo janšist. Tisti pa mečejo puško v koruzo potem se pa jočejo za njo in jo skupaj s svojim šefom iščejo. Pa ne mešaj desne z sds sektaši katerih član si tudi ti.
srebrnibreg
27. 09. 2020 09.33
+11
Nick menjaš neumnost, hinavstvo in pokvarjenost ti pa pri vsakem ostane.
VolkBrenin
27. 09. 2020 10.06
+10
desno razumnim....!!! desna možganska polovica je domišljijska ( med drugim ) ...zato si tudi domišljate , da ste pošteni , delovni ...in vse ostalo , kar blejete....Sedaj pa se le podvizaj na kolena pred rdečo kiklo župnika ...desni bi vsaj morali biti tudi verni ...ali pa mogoče ne gre za krščanske vrednote , tradicijo in podobno ...
žnidi
27. 09. 2020 09.26
-9
Napisala je resnico res je da je lagala glede obiska na krasu kaj so drugi vse zakuhali pa so še vedno pri koritu
Domendo
27. 09. 2020 09.26
-2
Žalostno, da večina komentatorjev želi, da jim vladajo stari prdci 3 generacije. 30 let vas kradejo eni in isti in izgleda da vam je tako prav. Da so Aleksandro pivec v lastni stranki diskreditirali Jurša, Gantar, Rjavec... je zelo kredibilno za nekatere. Ko bi vi vedeli koliko denarja imajo ti starci na računih in teh evrov nikoli nebodo pojasnili bi malo drugače pisali. Nobeden od teh, kot se je izkazalo nima ne znanja niti sposobnosti, da bi delar dobro državi in državljanom. To so navadni stari komunistični pokvarjeni lopovi. Zapomnite si to. Kdo hoče spremembe na boljše in se izkaže, da hoče malo bolj pošteno delati, potem dobite to kar si zaslužite. Stare prdce. Ni vam pomoči.
piljan
27. 09. 2020 09.37
+8
Počak mal svečko,zakaj si pa pozabil dohtar janiza.On je največji komunist,kot tudi stari prdec.
Domendo
27. 09. 2020 09.54
-9
Svečko ti je bil ata, ko so te delali. Od kdaj je Janša v Desusu? Kaj se sploh oglašaš, če ne razumeš.
piljan
27. 09. 2020 10.23
+7
Svečko spet si mimo vsekal.Je popolnoma nemogoče,da bi bil ti moj ata.
Enmajstr
27. 09. 2020 09.19
+10
Janša se bo težko poslovil od nje, je dolgo rabil da jo je spravil na čelo desusa.
srebrnibreg
27. 09. 2020 09.22
+15
Tu se pa ne bi strinjam. Menim, da jo bo žrtvoval saj bo s tem ohranil podporo poslancev desus kateri z nadaljnjo podporo pogojujejo njihovo nadalnjo pomoč pri kriminalu te vlade za njen odstop. Bova videla čez kakšen dan kateri ima prav.
Trla baba lan
27. 09. 2020 09.27
+14
Leta 2012 je bila predsednica študentske organizacije Katja Šoba. Pri protestih so metali kocke v parlament. SDS je na vsak način hotela zrišiti vlado. Seveda pa se je od izgredov distancirala. Katja Šoba je bila na volilni listi za državne volitve za nagrado, toda ni bila izvoljena. Mislim, da bo s Pivčevo enako.
srebrnibreg
27. 09. 2020 09.28
+15
S tem manevrom hočejo preslepiti svoje volivce češ, da so oni tudi za poštenost. Zaman. Dokler bodo sodelovali v lopovstvu, korupciji, lažeh in kriminalu so isti.
Walter Pravicek
27. 09. 2020 09.48
+9
NA VAGI JE:5 GLASOV POSLANCEV DESUSA V PARLAMENTU-BREZ NJIH JE KOALICIJA TE IMENOVANE KOMUNISTIČNE VLADE ŽE PRETEKLOST-ALI MINISTRICA,KI NAS STANE OGROMNO DENARJA.VODJA POSLANCEV NA TEČAJU ZA PEŠADIJSKLEGA VODNIKA V BILEČI(DRUGA KLASA_NE SKUPAJ Z JANŠO)JE ZVEST KOMUNIST,TER TEDAJ TUDI JANŠEV PODPORNIK-A DESUS IMA V PARLAMENTU ŠE DRUGE 4 POSLANCE.KAKO BODO GLASOVALI?PO NAREKU LJUDI IZ KOMUNISTIČNEGA SDS(MALO JIH JE,A VSE IMAJO NA VAJETIH),ALI PO SVOJI VESTI!IN SMO ZOPET PRI KUPČIJAH!
VolkBrenin
27. 09. 2020 10.09
+9
trla baba lan ...naj dodam samo , da so takrat v sds katjo šoba oznanjali , kot ZELO perspektivno članico sds ...
Enmajstr
27. 09. 2020 09.14
+19
Laži, kraje, zavajanje je po njenem strokovno delo.
graf
27. 09. 2020 09.11
-6
sprijazni se : nekomu si stopila na žulj ...
srebrnibreg
27. 09. 2020 09.15
+18
Mogočnež
27. 09. 2020 09.28
-7
Walter Pravicek
27. 09. 2020 09.53
+11
Šokantno kako je skrbna mama!Z menoj sineka-brez mamice ne gresta na Primorsko!Amen,plača država,ker sem jaz ministrica-tako nekako teče na Ptuju pogovor pred potjo .Kaj se je Pivčeva vedno po sejah vračala iz Ljubljane na Ptuj kuhat večerjo?Kdo pa je skrbel za ta mladoletnika,ko je prespala v Ljubljani?A gospod Pivec nima mesta v družini?