Slovenija

Primer Kajtna: osebju grozi zapor

Celje, 16. 03. 2009 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Celjsko tožilstvo je zaradi smrti Bojana Kajtne vložilo obtožnico zoper zdravstveno tehnico in višjega medicinskega tehnika. Povzročila naj bi smrt iz malomarnosti.

Kdor povzroči smrt drugega iz malomarnosti, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let. Kazenski zakonik

Okrožno državno tožilstvo v Celju je po končani preiskavi na celjsko okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper zdravstveno tehnico in višjega medicinskega tehnika iz celjske bolnišnice, ker sta na podlagi zbranih dokazov in po oceni tožilstva ravnala v nasprotju z njuno poklicno dolžnostjo in sta odgovorna za smrt Bojana Kajtne. Po mnenju tožilstva so tako v njunem ravnanju izpolnjeni vsi zakonski znaki kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti.

Bojan Kajtna
Bojan Kajtna FOTO: Kanal A

Sodišče je v predkazenskem postopku že zaslišalo omenjeno medicinsko sestro in medicinskega tehnika zaradi smrti Kajtne, ki je za posledicami srčnega infarkta umrl pred celjsko bolnišnico junija leta 2007. Tedaj je zaradi bolečin v prsih in težav z dihanjem prišel na urgentni oddelek celjske bolnišnice, vendar mu tam niso nudili zdravniške pomoči. Medicinska sestra ga je namreč poslala po napotnico v Zdravstveni dom Celje.

Med februarsko sodno obravnavo je brat pokojnega Boris Kajtna povedal, da je vesel začetka obravnave, in izrazil pričakovanje, da bodo priče, ki so bile z Bojanom v čakalnici, le povedale, kaj se je dejansko zgodilo. "Ker vemo, da se je motiti človeško in da to tudi zdravniki vedo. Če so napake, naj se priznajo in naj se naredi tako, da se ne bodo ponavljale," je dejal Boris Kajtna.

Zagovornik višjega medicinskega tehnika Velimir Cugmas je dejal, da ga čudi postopek zoper osebi, ki ne moreta odgovarjati. Po njegovi oceni omenjena zdravstvena delavca ne moreta biti pristojna za odločanje o urgentnosti pregleda pacienta. Odškodninsko tožbo zoper celjsko bolnišnico pa so sorodniki Kajtne že vložili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jinks
23. 03. 2009 17.58
Večkrat sem že razmišljal in ne vem zakaj ti zdravnik, na koncu, ko konča s pregledom, ne izda potrdila kaj vse ti je pregledal in katera zdarvila si dobil, ti pa bi moral to podpisati, sicer ne zdravnik ne bi dobil denarja od zdravstvene zavarovalnice za svoje storitve! Zakaj ni tako??
melanhonija
17. 03. 2009 17.03
Primerjava z veterinarji tukaj ni na mestu. Tam ni nobenih napotnic, veterinarji vse storitve zaračunavajo. Verjetno je že tudi kakšna domača žival (krava, svinja, pes ali mačka) poginila, ker veterinar ne vedel, kako jo zdraviti. Prav tako gotovo so veterinarji rešili že mnogo živali, sam o tem se pač ne piše. Vedno, kadar umre človek, ki ga imamo radi, je hudo, še dvakrat bolj hudo je, če bi se mu morda še dalo pomagati. Še enkrat - sožalje sorodnikom gospoda Kajtne, ki imajo vso pravico tožiti bolnico, vendar po mojem niso obtožene prave osebe.
strogoff
17. 03. 2009 12.55
zato, ker veterinarji ne častijo HIPOKRITA !
Buena Vita
16. 03. 2009 23.22
ZAKAJ NOBEN VETERINAR NE ODREČE POMOČI NOBENI ŽIVALCI
pinko
16. 03. 2009 20.11
sodišče bo ugotovilo da nista kršila veljavnih predpisov.kriva je naša birokracija ki se razrašča na vseh področjih naše družbe.grešna kozlička pa so le našli..
melanhonija
16. 03. 2009 19.58
V Celju sistem deluje tako: obstaja nujna ambulanta v Zdravstvenem demu (samo čez dvorišče bolnice), kjer napotnica ni potrebna in če zdravnik v tej ambulanti presodi, da je potreben pregled v nujni specialistični ambulanti, izda napotnico. Gospod Kajtna je hote ali nehote to fazo preskočil in odšel direktno v urgentno specialistično ambulanto. Kriv je sistem in nikakor ne medicinski tehnik. Ta ni usposobljen, da bi lahko presodil, ali je bolnik v življenski nevarnosti ali ne. Kdo jim je torej dal navodilo, da morajo bolnika poslati po napotnico? Navodilo bi moralo biti: opozorite bolnika, da bo moral kasneje prinesti napotnico (ta se lahko izda tudi nakdnadno, če jaz kaj vem) ali pa bo samoplačnik. Medicinski tehnik v sprejemni ambulanti bi bil kriv, v kolikor bi po takem navodilu bolnika še vedno silil, naj gre po napotnico. Sorodniki imajo prav, da tožijo bolnico, vendar naj odgovarja tisti, ki je sporno navodilo izdal.
Buena Vita
16. 03. 2009 17.15
ČE SO SODNIKI NA DOPUSTU IN ŠTRAJKAJO TUD KDO BO PA SODIL--VAŠKE BABICE
Niko_K
16. 03. 2009 14.00
Če niso prasci! Kriv je sistem, da se je to zgodilo! Ne pa medicinska sestra, ki ima navodila, da vsakega pošlje po napotnico!
strogoff
16. 03. 2009 13.10
heh, bolane "finte" ! _ _ _ _ _ _ za zdravniške napake in pa zdravniške odgovornosti nezdravniki sploh ne morejo odgovarjati !! _ _ _ _ _ _ W BANANISTAN ! _ _ _ _ _ _ :-(
rajko123
16. 03. 2009 12.56
Še dobr da v nočni službi ni bilo nodene čistilke, ker bi pol bla sigurno še ona kriva. Kdo, ki ni samo osmegnil zdravstva pa ne ve da sestre oziroma tehniki, ne smejo (karikirano) še mignat če nimajo dovoljenja zdravnika. Pa tudi ne pozabimo, da velik del navodil zdravniki dajejo ustno in ne tako kot je predpisano. Kdaj pa je še bil kriv šef, če je firma crknla, delavci so krivi, ker niso dost pridn delal. No prosim mal pameti SLOVENCI kje smo a mogoče v Butalah. Bomo čakal kirmu bo uška zlezla v brado, da nas bo vodil!!! lp Rajko
Afact
16. 03. 2009 12.23
mislim da bi nekdo z njunim znanjem pa tudi tisti, kateri so popolni lajiki lahko iz vidnih znakov razbrali za kakšno težavo gre pri gospodu...nevem kaj potem ti ljudje počnejo s svojo izobrazbo....tukaj gre za popolno malomarnost in birikratske procedure...za to napako bi po mojem mnenju morala odgovarjati oba...g. kajtna r.i.p.
goplay2
16. 03. 2009 12.20
naj odgovarjajo če so krivi...samo čudi pa me, da za zdravstvene tehnike lahko to naredijo, za zdravnike pa ne...pač niso tako visoko. Tipično za našo državico.... male ribe hitro zrihtajo... malo večje pa delajo kaj čejo.
blastaman
16. 03. 2009 12.01
Sramota! Pa bojo spet isto delal k da nic ni blo... Normalno ne?