Slovenija

Kaj vse čaka naslednika Setnikar Cankarjeve?

Ljubljana, 06. 03. 2015 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tistega, ki bo prevzel resor izobraževanja, čaka veliko dela. Setnikar Cankarjeva je odstopila ravno v času, ko je ministrstvo z visokošolskimi deležniki doseglo soglasje o nadaljevanju aktivnosti pri oblikovanju novega zakona o visokem šolstvu.

Naslednika ministrice za izobraževanje Stanke Setnikar Cankar, ki je odstopila, čaka nedokončano delo pri uresničevanju koalicijske pogodbe. V njej so se partnerji med drugim zavezali k sprejemu sistemske zakonodaje na področju raziskav in visokega šolstva.

Setnikar Cankarjeva je odstopila ravno v času, ko je ministrstvo z visokošolskimi deležniki doseglo soglasje o nadaljevanju aktivnosti pri oblikovanju novega zakona o visokem šolstvu. Ministrstvo za izobraževanje je namreč v zadnjega pol leta pod njenim vodstvom pripravilo izhodišča za koncept novega zakona, ki pa je precej razburil tako sindikate kot študente, pripombe so imeli tudi drugi deležniki.

Nekateri so celo predlagali, naj se ta predlog umakne in se raje nadaljuje razprava o predlogu zakona, ki ga je pripravila že prejšnja ekipa.

Prav tako naslednika Setnikar Cankarjeve čaka tudi nadaljevanje usklajevanj z deležniki glede novega krovnega zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti. Odgovoriti bo moral tudi na vprašanje, ali bi veljalo ta zakon združiti z visokošolskim.

Šola
Šola FOTO: Thinkstock

Novega ministra ali ministrico za izobraževanje, znanost in šport načeloma zavezuje koalicijska pogodba, ki med ukrepi, predvidenimi na področju izobraževanja, navaja tudi večjo vključenost otrok v vrtcih oz. nižje plačilo vrtca za vsakega nadaljnjega otroka, profesionalni razvoj pedagoških delavcev z nadgradnjo pripravništva in mentorstva ter dvig kakovosti vzgojno-izobraževalnega procesa in dosežkov učencev z oblikovanjem modela uporabe e-učbenikov in z njimi povezano učinkovito rabo IKT tehnologij.

V pogodbi so se koalicijski partnerji zavezali tudi, da bodo do leta 2020 sistemsko in postopno zagotovili dvig obsega financiranja visokošolske javne službe na dva odstotka BDP.

Ravno to pa bo velik izziv ob vsesplošnem varčevanju na eni in pritiskih tako osnovnega, srednjega in visokega šolstva, pa tudi znanosti po več sredstvih. Med drugim bo treba zagotoviti dodaten denar za plačilo sproščenih napredovanj v plačne razrede in nazive učiteljev in za nadomestitev proračunskih sredstev za povrnitev denarja, ki jih je moralo ministrstvo izplačati zavodom za drugi obrok poračuna odprave plačnih nesorazmerij. Kot je znano, je vlada ta denar ministrstvu že obljubila, ni pa ga še zagotovila.

Poleg tega naslednika Setnikar Cankarjeve med drugim čaka še ureditev učinkovitejšega delovanja Evrosredozemske univerze (Emuni), po normativnem delovnem programu pa naj bi na ministrstvu do 30. junija sprejeli zakona o športu in o preprečevanju dopinga v športu, do konca leta pa še novele zakonov o gimnazijah, organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), osnovni šoli in zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VSEZNALECno1
08. 03. 2015 08.37
Da podrejo rekorde cerarja in cankarjeve
Majo7
06. 03. 2015 23.08
+2
Da nadaljuje delo z višjimi honorarji od predhodnice.
flojdi
06. 03. 2015 19.44
+2
.kdorkoliže bo, če ma tako podlago kot predhodna ali ne, mu ne bo nič hudega . stavim.
Balki30
06. 03. 2015 19.42
+1
No, jas sem pripravlen delat za samo 400.000 eur v 10 letih.Boste pršparal pa to.Naredu bom konec nepotizmu.Nihče več ne bo mogu nastavlat svojih ludi, ker bom jas svoje že prej nastavu.
binmister
06. 03. 2015 19.36
+2
Naslednika čaka tudi da se obogati nič drugo in seveda mu bo omogočeno