Slovenija

Kaj storiti v primeru zgrešenega nakupa?

Ljubljana, 06. 10. 2012 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Se vam je že zgodilo, da vas je obiskal prodajalec in vam prodal izdelek, za katerega ste pozneje ugotovili, da ga ne potrebujete? Na ZPS pravijo, da imate v tem primeru pravico, da najpozneje v 14 dneh izdelek vrnete in zahtevate vračilo denarja.

Pred nakupom dobro premislite.
Pred nakupom dobro premislite. FOTO: Thinkstock

Vas je že kdaj na domu obiskal prodajalec in vas prepričal, da ste kupili "neuničljivo posodo z vseživljenjsko garancijo" ali "super vodni sesalnik." Po premisleku vam je postalo krepko žal, saj takšne posode ali sesalnika ne potrebujete. Ali se vam je že zgodilo, da ste se ob vhodu v nakupovalni center prepustili neverjetnemu masažnemu aparatu, ki ste ga nato kupili, doma pa ugotovili, da bi v spletni trgovini zanj plačali pol manj? Kaj lahko storite v teh primerih?

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pravijo, da ima potrošnik pravico, da odstopi od pogodbe. Prodajalcu morate najpozneje v 14 dneh sporočiti, da odstopate od pogodbe in zahtevate vrnitev plačanih zneskov. Obvestilo o odstopu od pogodbe pošljite prodajalcu tako, da boste lahko dokazali, da ste pravočasno odstopili od pogodbe.

Če vas predstavnik podjetja obiskuje na domu in ne upošteva vaše želje, naj zapusti vaš dom ali naj se ne vrača, se tako ravnanje šteje za agresivno poslovno prakso, za katero je predpisana globa od 3.000 do 40.000 evrov. Tako podjetje lahko prijavite tržnemu inšpektoratu.

Na ZPS svetujejo, da to storite v priporočenem pismu, pošljete sporočilo po faksu ali elektronsko pošto. Razlogov za vrnitev izdelka ni treba navajati. Izdelek morate vrniti nepoškodovan, razen če je blago uničeno, pokvarjeno, izgubljeno ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bili za to krivi vi. Podjetje mora vrniti potrošniku vsa vplačila najpozneje v 30 dneh po prejemu sporočila o odstopu od pogodbe, pojasnjujejo na ZPS.

Nakupovanje
Nakupovanje FOTO: Thinkstock

A pozor: izdelka ne morete vrniti, če vas je prodajalec obiskal na vašo željo. Omenjena pravica tudi ne velja v primeru sklepanja pogodb o gradnji, prodaji in najemu nepremičnin oz. pogodbe o drugih pravicah na nepremičninah, o prodaji hrane, pijače ali drugega blaga, ki je namenjeno vsakodnevni porabi in ga potrošniku na dom, v njegovo prebivališče, ali na njegovo delovno mesto pripeljejo prodajalci.

Prav tako omenjena pravica ne velja v primeru sklepanja zavarovalnih pogodb oz. pogodbe, katerih predmet so vrednostni papirji. Prav tako ne velja v primeru pogodbe o dobavi blaga ali opravljanju storitev, če vsota vseh plačil ne presega 12 evrov, in v primeru če je pogodba sklenjena na podlagi ponudbe v katalogu podjetja, ki ga je imel potrošnik možnost proučiti v odsotnosti zastopnika ali pooblaščenca podjetja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
06. 10. 2012 19.59
+1
Škoda je, d aztako ne velja za volitve, saj bi že 14 dni po volitvah drugače volili in zahtevali svoje glasove nazaj!
Explainator
06. 10. 2012 18.46
mene zanima če je kdo to že naredil, torej dejansko vrnil blago na tak način? in kaj je rekel prodajalec?
Draža
06. 10. 2012 15.02
+1
Kaj pa bovšjak ?
Sloncek_boncek
06. 10. 2012 14.29
+3
ZPS je nevladna organizacija, ki se financira iz svojih naročnikov. Seveda jim ponudi tisto kar želijo slišati, da bojo ja še naslednje leto plačali članarino ...
Principat
06. 10. 2012 14.44
+4
točno in še tista oddaja na rtv slo "posbna ponudba " ko voditeljica v zasanjaški ihti zameša kdo je trgovec in kdo prodajalec in servira svoje poglede ( dokaj nizkotni ) na posamezne artikle ali pa kar počez udriha od sirote v delikatesi , pa taj do prodajalke v zlatarni ali v kakšnem butiku pa mobingirana prodajalka v Mercatorju z zajamčeno plačo gre domov z polno glavo poniževanj in odgovornostjo , ki jo mi potrošniki kar valimo na njih poglejte si nedelje avstrija , italija pa referendum smo imeli in potem še ta Breda Kutin si sploh upa kokodajsat pri nas so trgovski centri v nedeljo polni kot da bo sodnji dan absolutno se postavim v bran prodajalcem - ne pa vsem ?!
Principat
06. 10. 2012 12.06
+5
ZPS je vzgojila najbolj prostaške potrošnike v sloveniji ker ni denarja narod postaja konflikten s samoosvojitvijo smo iz ene skrajnosti prešli na drugo skrajnost v sloveniji neka zlata sredina ne obstaja potrošniki se še zmeraj vedejo dokaj socialistično naravnani tujcu poveš to tolko stane in in le zelo malo se jih spušča v debato ne , naši , pa to mora biti tudi prodajalci so ljudje in po mojem kar fejst trpijo s nezadovoljnimi in prezahtevnimi strankami sedaj imamo proso konkurenco in še zmeraj godrnjamo nihče te ne sili kupi , grem tja kjer mi ugaja in kupim že sam v Italiji takoj opazim od kod prihaja kupec slovence že več sploh ne šmirajo , ker so preveč zvišani in da ne naštevam
lakomlacen
06. 10. 2012 10.59
+5
joj joj ZPS odstop od zavarovalne pogodbe je možen v 30.-ih dneh! in vi naj bi ščitili potrošnike?
elite7
06. 10. 2012 10.28
-1
Kaj pa če sem kupil jakno v trgovini, za katero sem potem obžaloval nakup, a v tem primeru lahko zahtevam denar nazaj, če je v originalnem stanju in ni bila nošena v roku 8 dni po nakupu?
metallover
06. 10. 2012 10.39
+7
Seveda lahko, če je nisi uporabljal in vse etikete so še ostale na jakni.
ochi
06. 10. 2012 10.56
+8
micasaft
06. 10. 2012 11.12
+5
Točno tako,dobil boš dobropis.Trgovec ni obvezen vrniti denarja. Tale članek je pa neuporaben,ker niste povedali določenih dejstev: - Vsako stvar-artikel lahko vrnemo prodajalcu in nazaj dobimo kupnino v 30 dneh,če artikla NISMO VIDELI,OTIPALI,PREIZKUSILI pred samim nakupom(beri INTERNET PRODAJA,TOP SHOP PRODAJA)