Slovenija

Kaj storiti, če ostanete brez zaposlitve?

Ljubljana, 15. 12. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prva postaja: zavod za zaposlovanje. Tam boste s svojim svetovalcem ustvarili zaposlitveni načrt ter se seznanili s svojimi pravicami in tudi dolžnostmi.

Če ostanete brez zaposlitve, je najbolje, da se takoj odpravite na Zavod RS za zaposlovanje. S seboj prinesite veljaven osebni dokument, delovno knjižico (če je bila izdana do 1. januarja 2009), spričevalo, diplomo ali drugo veljavno listino o pridobljeni poklicni ali strokovni izobrazbi (ni potrebno, če predložite delovno knjižico, v kateri je vpisana veljavna izobrazba), je zapisano na spletnih straneh zavoda. Če uveljavljate pravico do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti, ob prijavi predložite še: pogodbo o zaposlitvi za določen čas ali odpoved pogodbe o zaposlitvi oziroma druge listine, iz katere je razviden razlog prenehanja pogodbe, obrazec o povprečno prejeti plači v zadnjih 12 mesecih pred nastankom brezposelnosti, ki ga potrdi delodajalec, dodajajo.

Kakšne so vaše pravice, če ste prijavljeni na zavodu?

Zavod za zaposlovanje
Zavod za zaposlovanje FOTO: POP TV
Če uveljavljate pravico do denarnega nadomestila med brezposelnostjo, je rok prijave na zavod 30 dni. Pravico do denarnega nadomestila uveljavljate v roku 30 dni oz. največ 60 dni po prenehanju obveznega zavarovanja. Zavod RS za zaposlovanje

Kot brezposelna oseba, ki je prijavljena na zavodu, imate pravico do povračila stroškov. “Zavod vam lahko povrne stroške, ki so nastali zaradi iskanja zaposlitve in dela , če jih predhodno odobri in je tako določeno v zaposlitvenem načrtu. Upravičeni ste do stroškov javnega prevoza, če vas zavod napoti k delodajalcu ali če predložite vabilo delodajalca ali druga dokazila o aktivnem iskanju zaposlitve. Zavod povrne tudi stroške za priporočene pošiljke, če nastanejo zaradi pisne prijave na ustrezno ali primerno zaposlitev,” je zapisano na straneh zavoda, s svetovalcem pa se lahko tudi dogovorite, da vas vključi v programe aktivne politike zaposlovanja. Tako boste lahko pridobili dodatna znanja in veščine, ki so potrebna za reševanje vaše situacije. Z zavodom boste v tem primeru sklenili pogodbo, v kateri se določijo vaše pravice, obveznosti in odgovornosti, trajanje in višina financiranja izobraževanja.

Upravičeni ste tudi do povračila stroškov selitve zaradi zaposlitve v drugem kraju, kamor vas je napotil zavod ali pa je z njo soglašal. Prav tako lahko referenta prosite za potrdilo, s katerim boste v izbrani knjižnici dokazali, da ste brezposelni, in si tako zagotovili brezplačnen vpis. To je pomembno, saj imajo knjižnice urejen brezplačen dostop do interneta za svoje člane. Tako boste lahko pregledali objave o prostih delovnih mestih tudi na internetu, če pa doma nimate računalnika, boste lahko tudi natipkali prošnjo za zaposlitev.

Sicer se lahko na zavodu pozanimate tudi o opcijah iskanja dela v tujini, morda vas zanima dodatno izobraževanje ali pa zaposlovanje prejemnikov denarne socialne pomoči.

Kakšne so vaše obveznosti?

Pri Zavodu lahko uveljavite pravico do denarnega nadomestila, če vam je delovno razmerje prenehalo brez vaše krivde ali volje in izpolnjujete druge, z zakonom določene pogoje. Medtem ko prejemate denarno nadomestilo ste pokojninsko, invalidsko ter obvezno zdravstveno zavarovani, po predpisih, ki urejajo ti področji. Zavod RS za zaposlovanje

S prijavo na zavodu pa se boste zavezali, da boste izpolnjevali tudi svoje obveznosti. Dolžni ste namreč aktivno iskati zaposlitev in o svojih aktivnostih obveščati zavod. Odzvati se morate na vse napotitve na prosta delovna mesta ali na začasna oziroma občasna dela, ki jih posreduje zavod, prav tako morate biti vsak delovni dan tri ure dosegljivi na dogovorjenem naslovu, na katerem boste prevzemali poštne pošiljke, telefonska in sporočila na mobilni telefon (SMS), elektronsko pošto in se na njih pravočasno odzvati, je razloženo na spletnih straneh zavoda. Z njimi se morate tudi dogovoriti in jih pravočasno obvestiti o vsaki odsotnosti iz osebnih razlogov, kot je odsotnost brez utemeljitve, lastna poroka ali poroka otroka, vaša selitev oziroma selitev vaše družine in odsotnosti zaradi izpolnjevanja obveznosti kot pogodbeni pripadnik Slovenske vojske najmanj osem dni pred začetkom odsotnosti. Zavod morate obvestiti tudi o ostalih opravičljivih odsotnostih v roku treh dni po prenehanju razloga za odsotnost, razen v primeru predvidljive odsotnosti zaradi bolezni (zdravljenje), ko je rok obveščanja tri dni pred začetkom predvidene odsotnosti. Prav tako morate zavodu sporočiti vse spremembe podatkov, najpozneje v treh dneh od nastanka spremembe, navajajo na zavodu.

V katerih primerih vas lahko prenehajo voditi v evidenci brezposelnih?

Iz evidence vas bodo izbrisali, če boste kršili zgoraj navedene obveznosti. Prav tako, če odklonite ustrezno ali primerno zaposlitev ali s svojim ravnanjem povzročite, da vas delodajalec zavrne. Iz evidence vas bodo črtali tudi, če odklonite vključitev v program aktivne politike zaposlovanja ali kršite obveznosti, sprejete s pogodbo o vključitvi v program aktivne politike zaposlovanja, niste na razpolago za zaposlitev, delate ali ste zaposleni na črno in ne iščete aktivno zaposlitve. Prav tako, če odklonite podpis zaposlitvenega načrta, ker ne soglašate z določitvijo obveznosti sprejetja vsake zaposlitve, primernega začasnega oz. občasnega, humanitarnega ali drugega dela, opredeljenega v zakonu, ki ureja socialno varstvo ali pa niste dali resničnih podatkov o izpolnjevanju pogojev za pridobitev statusa brezposelne osebe.

Ko uredite prijavo na zavodu za zaposlovanje, se odpravite na center za socialno delo, kjer si boste uredili denarno socialno pomoč. Kako (pre)živeti s tem denarjem, pa si lahko preberete na spletni strani Cekin.si - Misija (ne)mogoče: z 229,52 evra skozi mesec!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja