Slovenija

Kaj storiti, če na dopustu izgubite kartico?

Ljubljana, 05. 07. 2013 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če se odpravljate v tujino, je pametno razpolagati z več različnimi karticami. Če kartico izgubite, jo takoj prekličite. Priporočljivo je tudi, da kartico in gotovino hranite ločeno, saj tako ne boste ostali brez vsega.

Bankomat
Bankomat FOTO: Thinkstock

Združenje bank Slovenije v času letnih dopustov in počitnic poziva vse, naj bodo še posebej pozorni pri ravnanju s karticami.

Če potujete v tujino, je dobro razpolagati z več različnimi karticami. Pred potovanjem preverite veljavnost kartice in razpoložljiv limit. Priporočljivo je, da kartico in gotovino hranite ločeno, v primeru kraje tako ne boste ob vse. V gneči imejte torbico in denarnico tesno ob sebi. Če boste nastanjeni v hotelu ali apartmaju, dragocenosti, gotovino in kartice spravite v sefe. Pri plačevanju s kartico pred podpisom ali vnosom osebne številke PIN preverite informacije na računu, izpisku POS ali terminalu POS, svetuje združenje bank.

Če kartico izgubite ...

Če kartico izgubite, jo takoj prekličite. Le tako bo vaša kartica blokirana in s tem se bo možnost zlorabe zmanjšala. Sum kraje kartice obvezno prijavite tudi najbližji policijski postaji. Enako storite, če ste v tujini. Za vsak primer si zapišite tudi telefonsko številko, ki ste jo prejeli od izdajatelja kartice in na katero lahko 24 ur na dan, 365 dni na leto pokličete in takoj prijavite izgubo ali krajo kartice.

Ko plačujete s kartico ...

Kartice ne hranite na soncu ali blizu drugih toplotnih virov, elektromagnetnega sevanja in drugih škodljivih vplivov oziroma virov, ker se lahko poškoduje in postane neuporabna. S kartico ravnajte skrbno, imejte jo vedno pri sebi in je ne puščajte v avtu, garderobi ali kje drugje. Kadar plačujete s kartico, je nikoli ne izpustite izpred oči. V restavraciji naj natakar uporabi prenosni POS-terminal ali pa ga sami pospremite do plačilnega mesta. Ko plačujete, pazite, da nihče ne vidi vaše osebne številke PIN. Prav tako bodite pozorni, da oseba, ki vam zaračuna blago ali storitev, kartico potegne skozi terminal POS samo enkrat.

Previdni bodite pri uporabi bančnega avtomata

Pri vpisovanju osebne številke PIN je priporočljivo, da z drugo roko zastrete tipkovnico. Kartico uporabljajte na tistih avtomatih, ki stojijo na obljudenem in dobro osvetljenem mestu. Če na bančnem avtomatu zaznate kakršna koli odstopanja od običajnega delovanja, vzemite kartico in zapustite bančni avtomat ter uporabite drugega.

Če pa so bančni avtomati nameščeni v zaprtih prostorih, do katerih lahko vstopite le skozi vrata s potegom kartice, vedite, da ob tem nikoli ni treba vtipkati osebne številke PIN. Če je na vratih naprava, ki od vas zahteva tipkanje osebne številke PIN, tega ne storite. Če vam bančni avtomat ne vrne kartice, ob ali na njem pa je prilepljeno navodilo, da ponovno vtipkajte osebno številko PIN, tega ne storite.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Te vidim ...
05. 07. 2013 11.09
+1
Včeraj sem pogledal in na račun skoraj prazen, dam izpisek se dogovem prekasno PROV.VPOGLED LJUBLJANA 0,30 EUR NLB skrajni čas da propadeš.
santamaura
05. 07. 2013 10.51
+3
Kaj storiti, če na dopustu izgubite kartico? Pokličite na NLB in se jim opravičite, ker se lahko zgodi, da vam bo kakšen tujec izpraznil račun in zaradi tega ne boste mogli več tako uspešno sodelovati pri dokapitalizaciji banke
batom@pinkponk.com
05. 07. 2013 10.38
+3
ni problema, ker itak ni nič na računu..
Ramzess
05. 07. 2013 10.04
-3
Zamislite se nad svojim ravnanjem, z njo.
batom@pinkponk.com
05. 07. 2013 09.53
+4
na kakkšnem dopustu?? kakšno kartico??