Slovenija

Predlog bele knjige: Nihče ne bo delal več kot 40 let, pokojnina bi znašala med 60 in 70 odstotkov zadnje plače

Ljubljana, 13. 04. 2016 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Bela knjiga upokojevanja ponuja štiri variante sprememb, predviden dvig upokojitvene starosti in daljšo zavarovalno dobo. Izenačitev moških in žensk, podaljšanje pokojninske osnove za izračun pokojnine na 34 zaporednih najugodnejših let. In še ...

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Bela knjiga o pokojninah
    02:11
    Iz SVETA: Bela knjiga o pokojninah
  • Iz 24UR: Bela knjiga upokojevanja
    01:36
    Iz 24UR: Bela knjiga upokojevanja
  • Iz 24UR: Spremembe v pokojninskem sistemu
    02:41
    Iz 24UR: Spremembe v pokojninskem sistemu
  • Iz 24UR ZVEČER: Spremembe v pokojninskem sistemu
    06:29
    Iz 24UR ZVEČER: Spremembe v pokojninskem sistemu

Ministrstvo za delo je predstavilo belo knjigo o pokojninah, s čimer se začenja razprava o prihodnosti pokojninskega sistema.

Kot temeljni upokojitveni pogoj predvideva starost 67 let z dopolnjenimi 15 leti zavarovalne dobe, je dejal vodja delovne skupine za pripravo bele knjige Andraž Rangus z ministrstva.

Direktor Inštituta za ekonomska raziskovanja pri ljubljanski ekonomski fakulteti Boris Majcen je opomnil, da "govorimo o generacijah, ki se na trg dela šele vključujejo, govorimo o mladih, ki so pogosto premalo slišani". Po svarilih Majcna in tudi drugih razpravljavcev na predstavitvi bele knjige mladi ne zaupajo v sedanji sistem, ne verjamejo, da bodo pokojnino dočakali. "Ko skušamo prilagoditi sistem, je na nas zelo velika odgovornost, saj se pogovarjamo o prihodnosti naših otrok in vnukov," je opozoril. Prepričan je, da bo treba vse ukrepe, ki se dotikajo upravljanja s starostjo, precej hitro vpeljati. "V tem trenutku imajo podjetja precej drugačne težave in o tem ne razmišljajo, a jih bo treba na to pripraviti. To je ena od nalog države," je menil.

Pokojninsko osnovo za izračun pokojnine naj bi podaljšali z veljavnih 24 na 34 zaporednih najugodnejših let.

Postopno naj bi uvedli tudi točkovni sistem. Ta meri individualne dohodke v razmerju do povprečnega dohodka širšega gospodarstva, glede na ugotovljeno razmerje pa se določi število točk za vsako posamezno obdobje vplačanih prispevkov. Tak sistem še vedno temelji na dokladnem principu, vendar je bolj pregleden od zdajšnjega sistema in omogoča bolj pravično odmero pokojnine, je dejal Rangus. V predlaganem sistemu zaradi črtanja pravice do predčasne pokojnine tudi ni sistema malusov. Predvideni so bonusi za delo po dopolnitvi 40 let zavarovalne dobe.

Pravico do letnega dodatka, ki je za upokojence v podobni vlogi kot regres za aktivno prebivalstvo, naj bi izločili iz sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Del sredstev za izplačilo letnega dodatka pa bi lahko uporabili za varstvo posameznikov z najnižjimi pokojninami ali pa za dolgotrajno oskrbo.

Pokojnine bi v prehodnem obdobju prvih desetih let usklajevali v višini 60 odstotkov rasti povprečne plače v državi in 40 odstotkov rasti cen življenjskih stroškov. V drugem desetletju po reformi bi se usklajevale v višini 30 odstotkov rasti povprečne plače v državi in 70 odstotkov rasti cen življenjskih stroškov. Po prehodnem obdobju pa bi se usklajevale le v višini rasti cen življenjskih stroškov.

Po Rangusovih besedah se bomo upokojevali leto ali dve kasneje kot po trenutni zakonodaji. Pokojnina iz prvega stebra pa bo višja kot zdaj, razmerje z našo zadnjo plačo bo med 60 in 70 odstotkov.

Za vzdržnost pokojninske blagajne je treba po njegovih besedah veliko narediti tudi pri zagotavljanju delovnih mest za starejše delavce in za mlade. Opozoril je sicer, da se bela knjiga nanaša na pokojnine generacij, ki šele študirajo ali so na začetku karierne poti.

Delo
Delo FOTO: Thinkstock

Erjavec ogorčen, ker bela knjiga ni bila predstavljena koaliciji

Prvak DeSUS Karl Erjavec je presenečen in ogorčen nad tem, da ministrstvo za delo rešitev iz bele knjige o pokojninah pred objavo v javnosti ni predstavilo koaliciji. "To je tako pomemben dokument, da ne more neposredno v javno razpravo, ne da bi o tem prej razpravljala koalicija," je jasen Erjavec, ki je opozoril, da bosta dokument morala nenazadnje sprejeti vlada in DZ. Zato pričakuje, da bo poleg javne razprave o tem potekala razprava tudi v koaliciji, sicer bo DeSUS po njegovih besedah podporo beli knjigi odrekel.

Povedal je, da so vsebino bele knjige prejeli danes, po predstavitvi na Brdu pri Kranju. Vsebino bodo še podrobneje analizirali, je dejal in dodal, da imajo za zdaj le prve pripombe, saj da so za večji del rešitev bele knjige izvedeli iz medijev.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Peter Pogačar miri in poudarja, da si želijo široke javne razprave, medgeneracijski, socialni dialog, v okviru katerega želijo doseči čim večje soglasje o ukrepih. "V Beli knjigi o pokojninah je analiza stanja in opredelitev izzivov na tem področju. Izhodišča za predloge so bile predvidene demografske spremembe in vzdržnost javnih financ. Predloge je pripravljala strokovna skupina, danes so bili predlogi predstavljeni in objavljeni na spletni strani ministrstva. Zdaj bo potekala javna razprava," je pojasnil postopek sprejemanja pojasnil. Poudaril je, da "sama bela knjiga ni vladno gradivo in v njej tudi niso podani dokončni predlogi pokojninskih sprememb po letu 2020". Pač pa "se bodo na podlagi javne razprave na koncu v okviru možnega oblikovali zakonski predlogi, ki pa bodo seveda iskali podporo pri politiki znotraj koalicije".

V stranki DeSUS po Erjavčevih besedah nasprotujejo zlasti dvema rešitvama, na kateri ne bodo pristali. Gre za podaljšanje pokojninske osnove za izračun pokojnine z veljavnih 24 na 34 zaporednih najugodnejših let ter izločitev pravice do letnega dodatka iz sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Slednjega ne morejo sprejeti, je poudaril Erjavec, saj je bil regres za upokojence po njegovih navedbah vzpostavljen kot korektiv v času ostre Ropove pokojninske reforme.

Erjavec je vnovič izpostavil pričakovanje za izredno uskladitev pokojnin, ki jo DeSUS želi še pred letnimi dopusti. Pojasnil je, da napore koalicijskih strank za uskladitev podpira tudi premier Miro Cerar, s katerim se je sestal v torek. Prvak DeSUS tako računa, da bo to odločitev, o kateri bo verjetno v četrtek še razpravljala koalicija, minister za finance Dušan Mramor prej ali slej izvršil.

Mlad delavec
Mlad delavec FOTO: Thinkstock

NSi: Predlog izvzema upoštevanja otrok je nesprejemljiv

V NSi so Belo knjigo sicer pozdravili, a so zapisali, da ostro nasprotujejo predlogu, ki bi izvzel možnosti zniževanja zakonsko določene upokojitvene starosti na račun skrbi za otroke in dela pred 18. letom starosti. "Takšen ukrep bi bil zelo krivičen do staršev, predvsem žensk, ki velik del svojega aktivnega življenja posvetijo skrbi za otroke. Z neupoštevanjem njihovega prispevka skozi materinstvo k vzdržnosti pokojninske blagajne bi bile ženske – matere oziroma družine po našem mnenju diskriminirane. Nova Slovenija tega ne bo pristala na takšno rešitev in bo poskušala zbrati najširšo državljansko podporo za uveljavitev najvišjih standardov družinske politike tudi skozi pokojninski sistem."

Zadržani so tudi do predloga podaljšanja pokojninske osnove za izračun višine pokojnine na 34 zaporednih najugodnejših let. "To bi dejansko pomenilo upoštevanje skoraj celotne zavarovalne dobe posameznika, kar bi lahko posameznikom zelo znižalo višino pokojninske osnove. Ob upoštevanju tega predloga bo po našem mnenju tudi nemogoče doseči želeno ciljno razmerje, kot je bilo danes povedano na novinarski konferenci ministrstva, odmerjenih pokojnin iz prvega stebra z našo zadnjo plačo med 60 in 70 odstotki."

Krščanski demokrati bodo v javni in parlamentarni razpravi o bodoči reformi pokojninskega sistema konstruktivno sodelovali, nikakor pa ne bodo pristali na znižanje standardov s področja družinske politike, so še zapisali. "Pričakujemo tudi, da bo ministrstvo upoštevalo najširši nabor pripomb, ki bodo podane tekom javne razprave."

Zdus: Ključna je medgeneracijska solidarnost

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) ocenjujejo, da bo pri urejanju pokojninskega sistema ključna medgeneracijska solidarnost.

Kot je pojasnila predstavnica Zdusa Anka Tominšek, se moramo ob predlaganih rešitvah ministrstva zavedati, da sama reforma glede na demografske spremembe prebivalstva ne bo kos ključnemu izzivu, in sicer zagotovitvi dolgoročne stabilnosti pokojninske blagajne. Po njenem mnenju moramo ukrepe uveljaviti predvsem na trgu delovne sile in v gospodarstvu, saj bi na ta način mladim omogočili zaposlitev in primerne dohodke.

Današnja predstavitev po besedah Tominškove sporoča, da se spremembe ne morejo zgoditi z danes na jutri, je pa dovolj časa, da se nanje pripravijo. Potreben bo jasen dialog in dogovor med vsemi generacijami, upokojenimi, aktivnimi, pa tudi tistimi, ki na trg dela še niso vstopili, je dodala.

Medgeneracijska solidarnost je po njenem prepričanju tudi ključnega pomena za prvi steber. "Družbi moramo jasno povedati, da ne moremo na račun drugega ali tretjega stebra siromašiti prvega. Prvi steber mora ostati ključni in poglavitni, da bi zagotavljali socialno varnost in to je treba povedati tudi mladim," je še poudarila Tominškova.

Mladi opozarjajo

Ob začetku razprave o reformi pokojninskega sistema je treba govoriti tudi o interesih generacij, ki bodo pokojnine prejemale šele čez desetletja, so opozorili v Mladinskem svetu Slovenije (MSS). Pokojninski sistem mora biti oblikovan tako, da bo ponovno užival zaupanje mladih, ki morajo biti v središču te reforme, so še sporočili.

Po mnenju MSS rešitve za zmanjšanje razkola med generacijami, ki je ena ključnih težav, predstavljajo reforma trga dela, izboljšanje upravljanja makroekonomskih politik in zavezujoč skupni okvir fiskalnih politik, ki bi zagotavljal primerne stabilizacijske ukrepe v kriznih obdobjih. Prav tako ne bo šlo brez ustreznih reform pokojninskega sistema, ki bodo pravično bremenile vse generacije, so še pojasnili.

Na zmanjšanje dohodkovne neenakosti bistveno vpliva tudi vlaganje v izobraževanje, ki pozitivno vpliva tudi na rast in zmanjšanje razlik med generacijami. Pravičnejši državni izdatki za mlado generacijo in ponovna vzpostavitev medgeneracijske enakosti v pokojninskih shemah pa bi morali biti prednostni politiki držav članic EU, so še sporočili iz MSS.

V MSS, ki se sklicuje na možganski trust iz Bruslja Bruegel, so namreč opozorili, da so se v času gospodarske krize razlike v dohodkih in premoženju med starejšimi in mladimi močno povečale. Tako so mladi v povprečju postali znatno bolj revni, medtem ko se je revščina med starejšimi zmanjšala. Prav tako sta se stopnji brezposelnosti in materialne prikrajšanosti bistveno bolj povečali med mladimi (15-29 let), kot med starejšimi (50-64 let).

Skokovito povišanje stopnje revščine in brezposelnosti med mladimi je zaskrbljujoče predvsem zato, ker ima dolgoročne posledice na produktivnost in rast celotne družbe ter zaznamuje življenja mladih za vedno. Posledice so izključenost mladih s trga dela, manjša rodnost in negativne demografske spremembe, so zapisali v sporočilu za javnost.

Odgovor na vse te izzive je po njihovem mnenju mogoč zgolj v okviru medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti, ki mora potekati v obe smeri. Trend slabšanja ekonomskega in socialnega položaja mladih pa je treba ustaviti in ga obrniti.

"Tako kot pokojnine niso samo skrb upokojencev, tudi problemi osamosvajanja mladih niso samo skrb mladih. Oboje spada med izzive prihodnosti, ki jih mora naša družba čim prej začeti naslavljati. Dejansko in ne na neki deklarativni ravni. Odgovornost vseh je, da mladim vrnemo upanje, da bodo tudi oni na stara leta prejemali zasluženo pokojnino," je izpostavil predsednik MSS Tin Kampl.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (908)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

opazovalec_
14. 07. 2016 13.51
+3
Denarja je dovolj, le da se porablja za vse živo.. in potem zavaja, da bo treba delat v nedogled in da je treba varčevat pri pokojninah... Sicer pa bi lahko malo varčevali in oklestili "borčevske", "funkcionarske" in "predsedniške" pokojnine.
MARJAN1001
14. 04. 2016 20.27
+1
odvisni smo od Bruslja, le ta pa je od korporacij oziroma od politike, ki je pod vplivom le teh. zato opustite upanje na boljše-še slabše bo in cilj korporacij in politike je ,da delamo do smrti za kruh in vodo. cilj so čim manjši stroški z delovno silo, ko pa ni več koristna pa v peč z njo-sistem nacijev- neoliberalizem=fašizem kako to preprečit -predlogi dobrodošli
kol5
14. 04. 2016 15.41
+2
vlada naj najprej popravi stare grehe in denar pobran z naslova prostovoljnega pokojninskega zavarovanja v času 2012--2014 tem prizna delovno dobo DENAR SO POBRALI PA NIČ
kol5
14. 04. 2016 15.44
-1
kaj dela ustavno sodišče, ta primer ima na mizi že TRI LETA kako naj mali človek verjame v državne institucije če ga pa imajo za norca
opazovalec_
14. 04. 2016 13.57
+9
A gremo na proteste, ker se dela krivica in škoda vsem! Na koncu bomo dosmrtno delali in ob pokojninah na beraški palici??? ZAVEDAJTE SE ENKRAT, DA IZ STRANI POLITIKE PRIHAJAJO SAMO LAŽI IN DA POLITIKI DELAJO SAMO ZA LASTNO KORIST. DENARJA KLJKUB VARČEVANJU NE BO, KER NAM ELITE KRADEJO IN BOLJ KOT BOMO VARČEVALI, VEČ BODO POKASIRALE TE LOPOVSKE ELITE!!
opazovalec_
14. 04. 2016 13.59
+9
Zakaj se sedaj ne naredi red v preplačanih pokojninah in neupravičenih pokojninah, če stanje ni rožnato? KER NAM POLITIKA LAŽE!!! LAŽE IN Z LOPATO MEČE PESEK V OČI!!!
zimerman
14. 04. 2016 15.35
-4
To je tisti največji problem naše države...Ljudje. Vsak v svoji luknji čučka in čaka boljše čase, ki jih s tako pasivno držo nikoli ne bo.
ROMELS
14. 04. 2016 12.51
+4
To je pa kar za 20% več kakor sedaj. Kdo je nategnil sedanje upokojence? Naj kar spoka.
Uporabnik113189
14. 04. 2016 12.45
+8
Pri vsem tem je najbolj vprašljivo dvoje. Prvič, kako skupaj spraviti delovno dobo 40 let. To je v današnjem času brez delovnih mest in prekernega dela živa utopija. Drugo vprašanje ki je prav tako pomembno ( o tem imamo mnogo izkušenj) pa je kako preživeti starost od 55 let do 65 brez zaposlitve in dohodkov, brez nadomestila iz zavoda brez denarja skratka, da bi si kupil hrano in preživel zime pod streho na toplem. Vsaj pol od teh bo žalostno izginilo preden bodo uspeli z upokojitvijo mnogi od bede, drugi od samomorov. O tem evidenc seveda ni. Upam da bodo vsi današnji pametni odločevalci v najboljših leti doživeli kar so doživljali mnogi. Tudi oni se bodo postarali.
nevica
14. 04. 2016 14.07
Res je, ne bodo mogli biti 34 let poslanci...
hondica
14. 04. 2016 12.40
-1
Pokojninski sistem je treba privatizirati, tole državno sr..anje pod vodstvom levih je točno takšno, kot smo si ga pametni predstavljali, da bo.
Uporabnik113189
14. 04. 2016 12.47
+2
To je pa najhuje kar se lahko zgodi. Do sedaj so še vse takšne pokojninske sklade pokradli kapitalisti in večina teh "varčevalcev" v teh skladih je na starost umrla v bedi. Edina zanesljiva stvar je medgeneracijska solidarnost, vse ostalo se je izkazalo kot navaden kriminal.
srebrnibreg
14. 04. 2016 17.49
+2
Zanimivo. Takšni kateri v čast lopoviji prižigajo sveče se imajo za pametne.
opazovalec_
14. 04. 2016 12.29
+12
Tudi, če ukinejo pokojnine še vedno ne bo denarja v pokojninski blagajni!! Varčevanje je največja laž naših državnih ustanov, ker je edini cilj varčevanja, da si na koncu lahko elite več razdelijo!! Pomnite v šolstvu, učiteljem plače dol, ministri in profesorji pa z nadurami za pripravljenost!!! Enako medicinskim sestram plače dol, nekateri zdravniki pa preplačeni po dolgem in širokem za dežurstva, pripravljenost itd. zraven pa še ustanove mečejo denar skozi okno za razne neumnosti... Vedno več denarja se pobira tudi kao za ceste, ker so v razsuli, denar pa za plače na SŽ in.... NE NASETE LJUDEM, KI VSESKOZI BREZSKRBNO KRADEJO DRŽAVO, KAJ MORAMO IN KAJ JE POTREBNO!!!! KAJ ZDAJ NE BO NIČ STAVKE, KO GRE ZA VSE NAS??
Uporabnik113189
14. 04. 2016 12.38
+3
nevica
14. 04. 2016 14.09
+1
Res je plačni sistem je marsikje hudo krivičen. In na plačo 500 EUR, za več kot 40 let, z uničenim zdravjem, boš dobil 200 EUR pokjnine. Pa živi kot veš in znaš, in dejansko polne delovne dobe sedanje generacije ne bodo dosegle, ker je toliko ljudi brezposelnih - zaradi vodenja države, oni imajo pa polne ritke.
opazovalec_
14. 04. 2016 14.39
+8
Zato pa pravim, da je čas za ulico in protest, ki je tokrat res potreben, saj gre za vse navadne delavce, ki bodo na stara leta na beraških palicah in mlade ljudi, ki ne dobijo služb in zato nikoli ne bodo dopolnili potrebne delovne dobe za pokojnino!!
zimerman
14. 04. 2016 16.00
+1
Ulica in protesti niso nikoli prinesli kakšnih vidnejših sprememb v naši državi. Kaj ti pomaga protest, če ljudje samo stojijo in se nekaj derejo. Koga to sploh gane? Nikogar od tistih, ki bi jih moralo. Moj predlog, ki bi bil precej učinkovitejši, je da vsi nezadovoljni in teh bi moralo biti vsaj 50-60%, enostavno, čisto miroljubno prenehajo z delom na delovnem mestu. Prvi dan eno uro, drugi dan dve itd., potem pa se naj prava pogajanja začnejo. Izpad dohodka veliko bolj boli kot besede.
opazovalec_
14. 04. 2016 12.28
+9
NE VERJEMITE LOPOVOM!!! TO JE ŠE EN VELE NATEG LJUDSTVA V KORIST ELIT!!!! KO POLITIČNI LOPOVI GOVORIJO, KAJ JE BOLJŠE ZA NAROD!! HAHAHA
aristotel
14. 04. 2016 12.11
+4
To kar je do sedaj znano je ena velika neznanka oziroma dobro zamišljen nateh s strani vlade in očitno tudi sindikatov več protislovji in nelogičnosti dejstvo je da se bo delalo več in da bodo pokojnine manjše ne večje,drugače se ne bi šlo vsakih par let v novo reformo,mladi pa jo ne bodo niti dočakali če bodo tako pozno začeli delati ,oziroma z 67 let bodo dobili nekakšno socialno podporo beri penzijo...lahko noč Slovenija...
Apostol1
14. 04. 2016 12.02
+3
Citiram del naslova pokojnina bi znašala med 60 in 70 odstotki zadnje plače , potem pa spet piše da naj bi bila pokojninska osnova izračunana na dobi 34 let , tu meni nekaj ne štima , kaj je res in kaj ne logično je da je del naslova oslarija oziroma novinarska napaka , ker če bi pokojnina znašala med 60 in 70 odstotki zadnje plače potem da delodajalec zadnjo plačo 10000€in imaš 6 do 7 jurjev penzije ,morda pa to velja le za javni sektor
veronqa
14. 04. 2016 11.52
+4
Pokojnin ne morejo v nedogled nižati. To 34 leti je res neumnost. V bodočnosti več kot polovica upokojencev po njihovi izračunih ne bodo mogli več plačevati položnic in še stradali bodo. In kam potem z njimi, na cesto med klošarje?
sandi101
14. 04. 2016 11.46
+2
Najlepša in najbolj zihr penzija je še zadetek na Lotu, druzga jim ne verjemem nič! Kvečjemu bo z leti za navadne delavce samo še slabše, medtem ko višji sloj bo samo še bolj bogatel na izkoriščanju in lopovščini...
Mich Diam
14. 04. 2016 11.04
+9
No, razne profesorje, doktorje, magistre ipd. naj dajo delat fizična dela, delvca pa v penzijo, pa da vidimo, kako bo birokratska stranka SD še to zagovarjala!
resort
14. 04. 2016 10.58
+6
Ja, lepo vas prosim, kdo pa ne bi rad delal, saj ste po kratkem postopku likvidirali dobre "fabrike" in nas odgnali v "penzijo". Ta domislica : delat do 67 let, je pa res pogruntavščina. Predstavljajte si fizičnega delavca pri 67-tih. Kakšna bo storilnost. V pisarni , ali kaj podobnega da, ampak v proizvodnji pa bi to bilo male težje.
opazovalec_
14. 04. 2016 10.31
+11
NE VERJEMITE LOPOVOM!!! TO JE ŠE EN VELE NATEG LJUDSTVA V KORIST ELIT!!!!
mikpiki191
14. 04. 2016 08.48
+15
oni bi delali IZRAČUN na 34 letih ("zaporednih najugodnejših")...še službo ne moreš dobiti, ki boš te 34 let vkup spravil
resslovenka
14. 04. 2016 09.23
+9
Resnično. Pravijo....proizvodnja se ne izplača, ker je naš delavec predrag, pa selijo v cenejša področja. Zakaj je predrag? Ker je delo nenormalno obdavčeno. Priznajmo, nekaj gre zelo narobe v naši deželi. Preveč podvojenih in nepotrebnih stroškov, ki se krijejo iz proračuna. Nočemo ali pa ne znamo presekati tam.
resslovenka
14. 04. 2016 08.46
+18
Hja. Torej gre za pokojnino vec kot je prilivov v pokojninsko blagajno. Kaj se čudite? Razne divje privatizacije, uničenje gospodarstva, tisoči brezposelnuh. Izkoriščevalsku kapitalizwm, pokradeni prispwvki , ki niso bići vplačani delavcem., okrnjene investicije v razvojj. Kam in kod gospidje, vas vprašam. Ogoljzfani smo do skrajnisti, pa še nas stiskajo . Upokijitvena doba se lahko podaljša do 90 leta pa ne bo bolje. Starejši delavci so strošek, ki se ga je treba znebiti, mladi strošek, ki se ga izkorišča kolikir se ga da, na vsemogoče načine ali pa so brezposelni in na plečih svojih staršev. Vse se je začelo v začetku 1990 , gpospodarstvo se je sesuvalo kot domine. Danes je rezultat kakršen je. Komu se imamo zahvaliti? Kljub obetavnim predispozicijam smo na repu Evrope. Nalijte si čistega vina gospodje. Resnice in obeti, ku nam jih prodajate so balast v katerega ne verjamete niti sami.
opazovalec_
14. 04. 2016 08.36
+23
Tudi, če ukinejo pokojnine še vedno ne bo denarja v pokojninski blagajni!! Varčevanje je največja laž naših državnih ustanov, ker je edini cilj varčevanja, da si na koncu lahko elite več razdelijo!! Pomnite v šolstvu, učiteljem plače dol, ministri in profesorji pa z nadurami za pripravljenost!!! Enako medicinskim sestram plače dol, nekateri zdravniki pa preplačeni po dolgem in širokem za dežurstva, pripravljenost itd. zraven pa še ustanove mečejo denar skozi okno za razne neumnosti... Vedno več denarja se pobira tudi kao za ceste, ker so v razsuli, denar pa za plače na SŽ in.... NE NASETE LJUDEM, KI VSESKOZI BREZSKRBNO KRADEJO DRŽAVO, KAJ MORAMO IN KAJ JE POTREBNO!!!!
Dragon_13
14. 04. 2016 08.21
+6
Igram loto, pa mi ne uspe, glavni dobitek bi bil najbolj sigurna pokojnina...
Skunk Works
14. 04. 2016 08.26
+3
No ampak možnost je, torej lahko rečemo da ima v sloveniji vsak možnost za lepo penzijo,... a se ne liši lepo? Torej hitro po loto listke......