Slovenija

Kaj se skriva v ozadju www.udba.net?

Ljubljana, 18. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na svetovnem spletu so se na naslovu www.udba.net pojavili podatki o domnevnih sodelavcih in nadzorovanih osebah nekdanje tajne službe državne varnosti Udba. Po odredbi inšpektorja za varstvo osebnih podatkov pa dostop do omenjene spletne strani prek slovenskih ponudnikov interneta ni več možen.

računalnik
računalnik FOTO:

Več kot milijon imen

Objavljenih je več kot milijon domnevnih imen med njimi tudi pomembna imena slovenske politike zadnjih let, milijon imen domnevnih sodelavcev, uslužbencev, funkcionarjev in pripadnikov rezervne sestave Udbe, imena sodelavcev varnostne službe nekdanje JLA in teritorialne obrambe, številke dosjejev stalnih in občasnih virov Rimskokatoliške cerkve, pa tudi imena oseb, ki so jih nadzorovali.

Kot je povedal inšpektor za varstvo osebnih podatkov Jože Bogataj, ki je včeraj zjutraj dobil prijavo policije, vključuje evidenca veliko spornih podatkov, saj vsebujejo ime, priimek , ime očeta in matere, rojstni datum, izobrazbo, podatke o kaznivih dejanjih, ipd. Bogataj je včeraj takoj ukrepal in internetnim ponudnikom po telefonu in elektronski pošti izdal odločbe, naj svojim uporabnikom onemogočijo dostop do internetne strani www.udba.net. Prvi, ki je svojim uporabnikom blokiral dostop je bil Siol, Arnes in K2.net pa napovedujeta pritožbe, dostop pa so svojim uporabnikom, po premisleku blokirali tudi oni.

Preiskava v teku

Podrobnosti o tem, kaj naj bi sodelavci ali nadzorovani počeli na spletnih straneh ni, so le oštevilčene šifre, ki naj bi pojasnjevale njihovo vlogo
Podrobnosti o tem, kaj naj bi sodelavci ali nadzorovani počeli na spletnih straneh ni, so le oštevilčene šifre, ki naj bi pojasnjevale njihovo vlogo FOTO:

Kriminalisti so že začeli s preiskavo zaradi suma zlorabe osebnih podatkov. Na omenjeni internetni strani so sicer objavljeni podatki o domnevnih uslužbencih, sodelavcih in funkcionarjih službe državne varnosti nekdanje SFRJ ter pripadnikov rezervne sestave te službe. Dosjeji naj bi razkrivali tudi sodelavce varnostne službe oboroženih sil nekdanje SFRJ, število dosjejev stalnih in občasnih virov v rimskokatoliški cerkvi ter oznake nadzorovanih oseb. Kot piše časopis Dnevnik pa naj bi bili po pripovedovanju nekaterih, ki so si stran pred prepovedjo še uspeli ogledati, na strani objavljeni tudi podatki o predsedniku države Janezu Drnovšku.

Po mnenju kriminalistov gre pri objavi dokumentov za niz kršitev, ki pa so odvisne od statusa osebe, ki je dokumente objavila. Slovensko varnostno obveščevalna agencija (Sova) pa ne more ocenjevati avtentičnosti objavljenih seznamov, ker nikoli niso bili del arhiva Službe državne varnosti (SDV), ki je ena od predhodnic Sove. Arhiv SDV je Sova leta 2000 izročila Arhivu Republike Slovenije.

Sporna spletna stran http://www.udba.net je bila registrirana v Bangkoku na Tajskem. Po besedah skrbnika internetne strani iz Bangkoka je podatke za spletno stran posredoval častni konzul Slovenije za Avstralijo in Novo Zelandijo Dušan Lajovic. Objavljeni podatki naj bi bili del gradiva o knjigi, ki jo Lajovic piše o Sloveniji. V Arhivu RS pa so zagotovili, da podatki niso prišli iz njihovega arhiva.

Ukrep je sporen

Za mnenje smo povprašali tudi enega od avtorjev knjige Pravo in internet, ki se ukvarja s pravnimi vidiki interneta Boštjana Makaroviča:"Kljub temu, da je varstvo osebnih podatkov izredno pomembna vrednota, je ukrep inšpektorja sporen iz dveh razlogov. Prvi je strogo zakonski, saj zakon inšpektorju za varstvo osebnih podatkov ne daje pristojnosti nad ponudniki internetnih storitev (ISP-ji), ker ti niso upravljalci ali obdelovalci osebnih podatkov, temveč zgolj posredniki, kar je jasno izraženo tudi v Direktivi EU o e-trgovini. Skladno s tem bi tovrstni ukrep lahko odredilo zgolj pristojno sodišče. Drugi razlog je širše družbeni, saj omejevanje dostopa do tujih internetnih strani preko ISP-jev v demokratičnih državah ni razširjeno in lahko v skrajni fazi vodi do vzpostavitve centralnega filtrirnega (proxy) strežnika za vso Slovenijo, kakršnega poznajo, denimo Kitajskem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3