Slovenija

Kaj se dogaja z vremenom?

Ljubljana, 18. 07. 2010 19.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Darja Zgonc
Komentarji
37

V teh dneh se je, kar se vremena tiče, zgodilo vse. Od neznosne vročine, neurij, poplav in požarov. Se bomo morali na to navaditi, nas čakajo še toplejša leta, se ozračje segreva ali ohlaja? Bo vreme postalo naš sovražnik?

V teh dneh se je, kar se vremena tiče, zgodilo vse. Od neznosne vročine, neurij, poplav in požarov. Se bomo morali na to navaditi, nas čakajo še toplejša leta, se ozračje segreva ali ohlaja? Bo vreme postalo naš sovražnik?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stermyyyyy
23. 07. 2010 09.28
tudi v preteklsoti so se dogajale taksne in drugacne temperaturne spremembe, pa ni imel clovek nobene veze zravn..tako da, tele govorice o globalnem segravanju zaradi katerih naj bi biu kriv clovek...so en larifari......me zanima...ce je biu clovek tudi kriv za ledeno dobo..mogoce je prevec s kamni skup drgnu in spuscal prevec plinov v zrak...adiiijo cist tale globalno...ne vrjamem v tote zadevce..
santamaura
19. 07. 2010 10.56
Ta prispevek me spominja na razpravo treh uši, ki so ugotovile, da se glava zaradi izpadanja las globalno segreva. Ena od njih pa je celo ugotovila, da se ohlaja ker razpolaga tudi z meritvami, ko je bila glava v senci.
Tonček Balonček
19. 07. 2010 10.48
Včasih so ljudje uporavljali naravne materiale, če so naprimer oblehali kak grad ali utrdbo, so posekali vs edrevje par kilometrov naokrog! če so rabili polja, so pač zažgali hosto, ene dev ali tri letine pridelovali grano, potem pa odšli naprej., ne pa danes, ko trosijo uemtna gnojila in ne živijo od tistega, kar nudi narava! Nas je pa že skoraj 7 miljard, ko sem bil eš majhen nas je bilo pa 3!
Madeyya
19. 07. 2010 10.30
Ko človek gleda te modrece po TV, ga srat prtisne. Dejstvo je, da se vsa človeška znanost konča nekaj deset kilometrov horizontalno par kilometrov vertikalno navzdol in nekaj stolet nazaj. Vse ostalo je pa popolna tema.
black1cat2
19. 07. 2010 10.16
Sta bila v TV-klubu prav zanimiva, ko sta se na fino prepirala - vsak s svojimi argumenti, ali se ozračje segreva ali ohlaja. Odgovor: oboje! Dejstvo je, da manjkajo tisti postopni prehodi, ko temperatura počasi narašča in potem, ko se spet počasi ohlaja. Dolgo se vleče hladno vreme in zdi se nam, da je bolj mrzlo kot včasih, nato pa namesto počasnega prehoda v poletje, naenkrat vsaj 10-15°C topleje (ali še več!). Posledično se nam zdi še bolj vroče (kot je bilo nekoč), čeprav je tudi včasih znalo krepko "zakuhati". Potem pa se zdi, kako je zelo mrzlo, ko vročina naenkrat popusti in je spet iznenada 10-15°C manj. Tudi včasih je znal mraz krepko pritisniti (pa še kako je bilo mrzlo!), ampak to se je zgodilo postopoma.
dmalalan@mac.com
19. 07. 2010 09.37
Ja za tako lepo Vreme je cez dan radio student samo primeren...za ponoci pa val 202, se malo vetra da...danes je ena tako lepo pela...narodne ljudske predelave in spremljava...no to je pa energija ki lahko nekaj nardi-ponese...nisem imena ujel...in vse prvic slisu...ja, res ni od studentov lepo, da te muske se niso mi zavrteli.
dmalalan@mac.com
19. 07. 2010 09.29
...meli meli, ko je orkanski veter Gorensko podrl...sam se ne spomnim, kateri so vladali takrat Sloveniji-za lovenijo bili odgovorni...ma, na Gorenjskem isti in enaki kot danes...to vem...vse je blo takoj -no hitro- pospravljeno-ocisceno.
dmalalan@mac.com
19. 07. 2010 09.20
Ja, so Ziveli sz Naravo, to je zelo tocno...toda so se tudi radi mlatli, kot se danes radi mlatijo, tej, ki zimske sluzbe ...sploh sluzbe...rabijo...mogoce se bolj radi...za vsako Zmago in Zival uplenjenoso se Bogu-Duhu zahvalili...nasi zdej za zmage ali zgube trenerje castijo ali hvalijo ... evolucija dela...se mlatli ali se ne mlatli...dela, da se bl inteligentno-izobrazeno mlatimo...vedno bolj...ce nas vedno vec bo...se u nebo pogleda in se e kaj se sz Vremenom dogaja...da se zaradi se filozofskih znanstvenih napovedi Vremena, ne zmlatimo...sej napovedovalke Vremena so vedno drugacne-na tv-od ostalih bralk...Gospej Jasminki iz rtv Vreme sigurno zelo odgovarja...sem pr Dnevniku upozu, da vedno lepsa je...lepo zari...malo se je skrivnosti, skrivnostnega nasmeska znebila...komercializira se-bi reku...ampak dobro...val sz porocili in sportom me zdej pa ze terorizira...ze jih ugasnu.
Madeyya
19. 07. 2010 09.13
Tudi Slovenci niso imeli problemov dokler se ni pojavil Pahor, Kresalova in Golubič. Tako je pa z vremenom.
blable
19. 07. 2010 09.03
"Od časov Noeta in vesoljnega potopa do začetka industrijske revolucije z vremenom ni bilo "težav"!" Tonček ne mi rečt da verjameš v to...
Tonček Balonček
19. 07. 2010 08.56
Tako je, Indijanci so imeli do prihoda Evropejcev lepo in prijazno vreme, še tornadov niso poznali! Od časov Noeta in vesoljnega potopa do začetka industrijske revolucije z vremenom ni bilo "težav"! Še zimske službe niso potrebovali!
M-teorija
19. 07. 2010 08.05
illiillliiili19.07.2010, 02:21 ~Z naravo lahko namreč upravlja le tako bitje, ki živi z njo v ljubezni, spoštovanju in sožitju, vojno bomo zagotovo izgubili.~ V tem pogledu bi se lahko veliko naučili od Indijancev.
dajs
19. 07. 2010 08.03
a spet govorimo o "naravnih katastrofah"? ker to so čisto naravni pojavi. katastrofa je le za razvajenega človeka, ki misli, da je glavni na tej naši zemljici
yerbas
19. 07. 2010 07.44
Pa je spet isto kot nekoč: neznanstveniki vse vedo. Spremljevalci sprememb molčijo. Na moderen način je uspelo ljudem pregled nad veliko večjo okolico kakor nekoč, kjer oblak ni samo nad domačim nebom ampak se ga vidi od začetka pa do konca. Sonde merijo vse spremembe, človek je napet če ni tako kot v studiu. Posameznik pa tudi slučajno ne pozna več svojega neba v svojem domačem kraju. Saj se je tudi izobraževal po denarnih pravilih. Celo vremenske postaje so cenovno določene, kaj pa merijo bodo pa po televiziji povedali.......... V sloveniji je 50 000 astrologinj ki astronomijo poznajo skozi €.....
Tonček Balonček
19. 07. 2010 07.32
A kdo pričakuje, da bo an Zemlji stalno enako povprečje letnih temperatur. To je popolnoma enmogoče. Dolgoročno se itak vs eohlaja, saj Sonce vendarle ne bo večno takšno kot je, živi pač svoje življenej zvezde! Menda ni bilo konec ledene dobe zaradi ohlajanja? V srednjem evku so bila poeltja, ko so v Evropi trgali grozdje že junija, pa tudi mrzla poletja, nihče s eni spraševal, če ger za človekov poseg v naravo, razen morda zaradi grehov... Dandanašnji si znanstveniki niso edini niti v tem, ali se Zemlja segreva ali ohlaja!
M-teorija
19. 07. 2010 07.02
PS Je pa vprašanje če bo človek. Če nas zemeljski sistem, pri novi vzpostavitvi dinamičnega ravnotežja ne prežveči in izpljune, kot je rekel WW.
M-teorija
19. 07. 2010 06.59
Zemlja s svojim sistemom, ki se podobno obnaša kot vsak kot organizem. Če ima naš organizem, naš sistem, kakšno virozo ali kako drugo bolezen, skratka je tako ali drugače napaden, se ponavadi poveča naš utrip, se povečajo druge aktivnosti v organizmu, poviša se temperatura. Na ta način poskuša odpraviti porušeno ravnotežje. Tudi zemlja, kateri je očitno načeto dinamično ravnotežje, se jo loteva nekakšna "viroza" si z vremenskimi ekstremi (vse je lahko ekstremno, padavine, vročine, tople ali mrzle zime...) poskuša to dinamično ravnotežje povrniti. V vsakem primeru pa kot pravi Trontelj, vreme BO.
loden
19. 07. 2010 03.21
illiillliiili, Mehiški zaliv ima to posebnost, da se velikokrat ustvarijo tri plasti: zgornja hladna, srednja topla, spodnja hladna.
WikiX
19. 07. 2010 02.21
Dobra debata na Popu, vremenar, gasilec in znanstvenik o isti stvari, vsak iz svoje perspektive. Vremenar se je obnašal dinamično kot vreme, gasilec je pripravljen na vse, itak, zadnji pa je moral biti bolj tiho, čeprav je imel za povedati pametne stvari. Matematika naj se ne bi spreminjala, ali pač? Ne spreminja se le vreme, ampak cel planet in to dobesedno. Spremenil je nas, da smo postali to, kar smo, zdaj ga spreminjamo mi. Da se temperatura na planetu spremeni za eno stopinjo pomeni, da se na živosrebrnem termometru, pri tlaku 760 mm, določi razpon od ledišča do vrelišča vode, razdeli se na 100 enakih delov, od katerih je eden ena stopinja. Pri tem se gre vprašati, iz česa je sestavljena voda, kako čisto je živo srebro ter na kakšni višini poteka meritev, na razdalji od česa. Največji akomulator energije je voda, ki prekriva večino zemeljskega površja in če je morje toplejše, je mogoče izračunati, za koliko se je razširila zemeljska masa pod njim. Tudi pod površino zemlje je tekočina, ta se mora tudi raztegniti, da popusti pritisk. Če se bo zemlja drugače utekočinjala ter hladila, me ne bi čudilo, če se bo vsaj za kakšno tisočinko stopinje, spremenil vpadni kot glede na sonce, potem bodo res spremembe. Spremembe so nastale v zadnjih desetletjih, med tem smo pristali na luni in me zanima, če so na njenem površju oziroma njenem gibanju, zaznali kakšne spremembe, ali so naši problemi omejeni le na tanko skorjo atmosfere na zemlji. Veliko se je govorilo o Mehiškem zalivu, vendar a je kdo izmeril količine kisika, ki zdaj uhajajo iz mrtve juhe, je še isto ali jih že praska po grlu. Za nas je zelo pomembno, kako so ti plini naloženi skupaj v vodi, kdaj in kako lahko hlapijo. Glede na naše izkušnje, kaj je vreme se gre zudi vprašati, kaj je z vesoljskim vremenom, na katerega vplivajo spremembe na našem planetu, le kaj poreče o tem ata sonce ter ostala družina, na katerih se zrcalijo spremembe? Brez panike, ko se bo končala evolucija zemlje, bomo zopet mi na vrsti, da se prilagodimo. Oboji bomo pametnejši, znova bomo odkrivali nove kotičke, ki jih bo mogoče naseliti, ob magnetnih polih, pa v hribih in v puščavah, povsod nastaja nova zemlja, za novega človeka. Problem je, da si ta skoraj ne upa več stopiti iz doma in ga bo zmanjkalo, če zmanjka energije. Iz tega sem potegnil nauk, mogoče smo dobro zaobvladali materijo, ker se navidez skoraj ne spreminja, vendar nimamo pojma o energiji in se bo treba začeti resno ukvarjati s tem. Z naravo lahko namreč upravlja le tako bitje, ki živi z njo v ljubezni, spoštovanju in sožitju, vojno bomo zagotovo izgubili.
Limona2021
19. 07. 2010 01.43
popovci, ne delajte drame :)