Slovenija

Kaj prinaša socialna reforma?

Ljubljana, 18. 12. 2011 18.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Z novim letom bo začela veljati nova socialna zakonodaja. Višina pomoči bo bolj odvisna od celotnega premoženjskega stanja, pravijo na ministrstvu za delo. Na spremembe letijo tudi ostre kritike, češ da nov sistem prinaša še dodatno siromašenje revnih.

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (362)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vesna Ožek
20. 12. 2011 13.32
Nova socialna zakonodaja. Plombiranje stanovanj in hiš prestavljeno. Kaj se dogaja
528Hz
21. 12. 2011 14.40
X-XY
20. 12. 2011 10.02
+4
Kaj pa tisti, ki ne dočakajo penzije, kam gre tisti denar, mačeha država? Po tej logiki je tisti denar odvajan za ZPIZ od dedečev, ne?
minnaema@yahoo.com
19. 12. 2011 21.44
+2
O´la zdaj pa bomo djali, tako da državljani RS potrebujejo plačano delo in zaslužek-po črki Ustave RS. & ko je kršiteljica Ustave RS država - sprašujem kakšne koherence ima le ta izvajati represije nad njenimi državljani, vsaj onimi, ki se jim krši Ustava RS in spet onimi, eventuelnimi potomci...........če nosilec pomoči umre. Jemljimo si tudi primer, da je uživalec pomoči srednjh let - brez plačanega dela in zaslužka v Yugo časih pa si je ustvaril streho nad glavo..........in zdaj bi na žulje preteklega življenja se usedla država, ko tudi mladi nimajo stalnega dela in zaslužka ali takšno plačo, da skoraj sami NE morejo preživeti...............Torej kdo je sprejel takšno zakonodajo, ki revne ljudi postavlja še bolj revne in ekvivalentno njihove potomce, ki za kršitev 66.člena Ustave beri varstva dela niso v ničemer krivi niti ta starejši težko zaposljivi in niti NE ta mladi, ki akuratne in zmetno plačane zaposliteve NE morejo udobiti. Oni, ki imajo visoke plače lahko pišejo TAKO krivične Zakone, saj njihovo življenje je zavarovano z visokimi dohodki, tudi za čas, ko ne bodo več redno zaposleni.......krivice strahovite se dogajajo ljudem, ki nimajo plačanega dela in zaslužka..........torej kršiteljica Ustave RS t.j. država ustvarja represije oziroma izsiljevanja nad takšmini ljudmi...........kam smo prišli.........da smo v Republiki Sloveniji državljani dveh hitrosti,. tisti ta bogati, ki postajajo še bolj bogati in tisti revni, ki postajajo še bolj revni oni sami in tudi njihovi ožji člani družine. Dne 23.Decembra 2011 naj bi bil rojstni dan RS (vsaj dne 23. decembra 1991) se je sprejela Ustava RS - in kaj naj pri 20 letih samostojnosti rečemo naši državi Sloveniji.........vsak naj pri sebi razmisli iskreno in pošteno- kajti v Ustavi RS piše tudi, da smo vsi pred Zakoni enaki-ojej pa imamo reveže in bogatune leta 1988 ali 1989 pa smo bili skoraj vsi enaki..........toliko sem želela po resnici napisati.. Oprostite direktnosti a esplicitni apel sem napisala na podlagi svobode izražanja t.j. 39.čl.Ustave RS & Lp
etul
19. 12. 2011 18.57
+4
Hudo koliko prizadetih je tukaj mnogo tudi upravičeno sam a ni to levo usmerjena vlada sprejela ki bi naj bila bolj socialna tisti ki se znajo znajdit se bodo tudi pod novimi pogoji znašli napluvali bodo resnični siromaki to vam garantiram
Lina40
19. 12. 2011 18.42
+4
. družina kupi đipa ne vem vrednega 25.000,00 evrov na leasing.. in dobi subvencijoo stanarine, keer ta AVTO NII NJEGOV... halooooooooo....... to mi je bil odgovor ko sem vprašala zakaj takim dajo subvencije.. Zakon jee tak.. torej za obroke ne vem niti se mi ne sanja koliko ga imajo na mesec IMA..za polno najemnino nima... Kaj ta tudi socialno pomoč dobi taka družina?
528Hz
19. 12. 2011 21.09
+1
Pa ta si bo tudi po tem zakonu našel luknje in bo delal isto naprej, in zato še ne smeš metati vsega v en koš. Se pa strinjam, da bi morale inštitucije to preprečevati ampak veste kako delajo pri nas. Bodo pa nastradali reveži, ki bodo ostali še brez svojega premoženja, ki so si ga v svojih dobrih letih iz ust kradli, da so si kaj ustvarli.
Olga2
19. 12. 2011 18.35
+3
Pri določenim se strinjam - koliko je na soc.pomoči, zavodu??? In koliko let? Pa nič ne ukrenejo...ker določenih ne briga...neprofitna stanovanja???? Prvih 15????? LE TUJCI SO.... Moj sosed ni...pa prosi že 10 let. Delovna mesta...tuja delavna sila, ker je cenejša zato pa je kar je. Hiša pod hipoteko in to pri tuji banki...HALLLO, ker seveda za naše nimajo pogojev , vemo kaj bo čez leta, dva avta na družino na kredit... seveda..... Kdo pa vzame tak kredit, pri takih časih?..... Le kdo da....zelo pametni naložbeniki.....in vse već bo tega. Drugo je, delat celo živlenje, se trudit, delat za firmo 35 let, ji dati dušo, ves prosti in neprosti čas...potem pa odpoved..... taka zaušnica.... Jaz jo ne bi priznala....ampak bi... UKREPALA..... in sem dobila vojno...ampak tudi BITKO.... Srečno..
Lina40
19. 12. 2011 18.49
+2
sem ga čakala z dvema otrokoma 23 let.......
Roman Hren
19. 12. 2011 18.20
+4
Socialna držav je bila v ustavo zapisana s figo v žepu, že 20 let jo uničujejo in to so zadnji žeblji v njeno krsto. Vračanje pomoči bo pokopalo tiste, ki so življensko odvisni od njih. Država noče postaviti življenskih meril in preprečiti zlorab, raje bo prizadela najbolj ogrožene skupine državljanov!
Lina40
19. 12. 2011 18.43
+2
tako je Roman... pri nas bi morali še in še zakone spremeniti če bi želeli da bi sociala normalno fukcionirala in se e izkoriščala kot se že 20 let sigurnih.......
Lina40
19. 12. 2011 18.44
+2
dusar
19. 12. 2011 17.11
-2
Veliki guro PRASEK beli...lepo si zdresiral svojega se edinega ucenca , ki naj te uboga ..in naj NE odgovarja , seveda dokler mu ne dovolis .Pa daj malo vec svobode tudi verbalne, temu Korito da bo pokojnina se naprej, pa da ne bi slucajno poslali davek na neprimicnine, pa da se lahko trinirke nosijo, pa da jih zacnemo posiljat cez KARAVANKE, pa da jih se malo pred zid postavljamo, pa kuglo, pa da kradejo racunovodkinje kot so do sedaj v navezi z guro-mentorico-direktorico, pa da se zdravila placajo iz osebnega zepa ....pa pa, pa ... Ps Za Korito da mu ne bo guro dajal lekcije iz tujk. pomen besede je taksen kot je bil pri malemu Milanu v navezi z Pahorjem, sedaj pa jankovicem. Ce pa kljub vsemu ne podjemajete, kapisi, razmete, razumete, shvacate,understand, verstehen, po severnokorejsko pa sem zmeraj na voljo .....ce le ne bodo pop-ovi brisali. Lep dan je bil danes. V principu pa imas prav.....TIHO NAJ BO
dusar
19. 12. 2011 18.10
-2
korito ,ti ni guro narocil da bodi pssst. Malo me na smeh vlece ,ko preberem take modele z kilometrino do Severne koreje v ideologiji KOMUNIZMA ,ki se naprej bljuvajo zveplo in zolc cez slovensko politiko ........delajo in podpirajo ,zagovarjajo jo pa ONI sami v zdruzbi priKORITO je lepo. Zato se enkrat Prasek-beli je uzaljen nad tvojim pocetjem , da ne bo tudi tebe kam nagnal, morda pa ti njega .Pri takih se nikol ne ve . Ubogi Pahor ,sedaj sele postaja jasna dvolicnost rdecih.Sebe papcajo , samo ne se vidva . Blagoslovljen bozic, pa veliko rdecih dedkov mrazov.
tron3
19. 12. 2011 17.06
+3
He, he..... si pač oblstniki si želijo pač revolucijo, vrli junaki saj vemo kam boste pobegnili, vendar tudi v Braziliji in podobnih destinacijah ne boste varni ker vas bodo domačini pospravli, se ne bo treba Slovencem roke mazat
resslovenka
19. 12. 2011 17.02
+8
Smo in bomo ostali krivična družba. Revni bodo še revnejši, bogati še bogatejši. Težko razumem, da se bo država usedla na premoženje nekoga, ki se je celo življenje odrekal, da je lahko kaj v kup spravil. Najprej z dolgoročnimi krediti, ki so se vlekli 20 let in jih je poplačal ko je šel v penzion, vmes pa otroke h kruhu spravil in prispeval množico samoprispevkov, ko se je gradila infrastruktura. Danes se na to pozablja, infrastrtruktura je propadla ali so jo v novejšem času pokradli, otroci dostikrat pridejo domov po kakšen euro, da sploh lahko preživijo. Bog ne daj narediti reformo in uvesti zakone, ki bi se spotaknili ob bajno premoženje nekaterih (recimo vil na Bledu ali drugje po Sloveniji, polnih TRR, katerih lastniki pravzaprav ne morejo dokazati kako so se napolnili. Ne, reveža je treba oskubiti do kraja, saj prejema vračljive dodatke, ki mu jih da (posodi) vsak mesec država (torej mi vsi), pa še kje bo kaj vzeti. Sram naj bo vse skupaj, resnično. Me ne more nihče prepričati, da je tako prav, vsaj dokler se siromaši že in zgolj uboge. Doživeli smo kraje stoletja, računi pa se izstavljajo nam!
Fussy
19. 12. 2011 16.56
+10
Dragi moji z tem zakonom bojo izgubil samo tisti ki so celo življenje ustvarjal za skupno dobro in se odrekal še več kot polovici tistega kar so zaslužil zato da so si v življenju hišo postavl. Te isti so bili v večini delavci in delavke ker se v tistem sistemu pač ni toliko delal na izobrazbi ( ker je bila potreba po delovni sili večja kot potreba po izobražencih( socializem)). V tej naši novi držai kjer se \"cedi med in mleko\" pa so te isti na robu revščine iz mesca v mesec. pa čeprav so oni svoje za svojo pokojnino že vplačal.. Pokradl so pokojninsko blagajno pa ni noben odgovarju, pookradl so kar je blo družbenga pa tud noben ni kriv. zdej pa dejmo še tiste pokradt k so si z žulji prislužil kar majo ker s stari pa tega ne rabjo -- Eni tki so res totalni *.
528Hz
19. 12. 2011 21.15
Ampak temu lahko rečemo STOP! Kot so že bile revolucije naj bo še ena.
cirenij
19. 12. 2011 16.50
+8
Navadnemu narodu ni razumljivo, da komplet Evropa sprejema le zakonodajo, ki udari malega človeka. Da bi pobrali tajkunom in prečistili davčne oaze, jim na misel ne pride. Saj je tisti, ki ima ogromno premoženje (ne popolnoma vsi), prikrajšal delavca, ki je soustvarjal. Ves dobiček je pa pograbil sam. Pri nas preko raznoraznih papirnatih firm in lovk, ki so prepletene kamorkoli pogledaš. Če bi vse to pravično razdelili, ne bi bile potrebne vse te reforme. Saj nič ne bomo odnesli s sabo.
lodz68
19. 12. 2011 16.15
+10
KORINTOS:kljub vsej tehnologiji in znanosti so eni tu gor še vedno na nivoju opice!Glede hiše ali neprimičnine kot si napisal da imajo eni hišo za 150.000 do 200.000 pa tolko:Mi imamo renovirano(v nulo) hišo ki v Prekmurju ne stane več kot 60-70 tisoč.V Ljubljani pa take hiše ne dobiš ispod 250.000.In kaj zdaj če ostanem brez službe a si naj fasado namažem na kruh.....
korintos1
19. 12. 2011 16.24
-2
to se ne gre toliko za mlade, delasposobne ljudi, to gre bolj za starejše vdove ali vdovce, kateri imajo premoženje, težko pa krpa dan z dnevom, s svojo hišo ali stanovanjem, zemljo in otroci, kateri čakajo dedovanja. Če boš pa ostal brez službe, boš moral drugo poiskati.
Jani.
19. 12. 2011 17.05
+2
Najmanj drugič je bilo izpostavljeno na tiste, ki samo čakajo dedovanja...pa se sprašujem, če je zato res potrebna takšna (večinsko nepravična) sprememba zakona ali bi bilo bolje, da vsak starš sam ve, kako se otrok obnaša do njega in mu pomaga (če mu seveda sploh lahko) ta pa mu bodisi za pridno delo zapusti, bodisi zanemarjanje prepiše na ''tujega'' človeka to nepremičnino! Mogoče pa govori tukaj zgolj slovenska favšija.
528Hz
19. 12. 2011 21.21
+3
Pa dajte si nekaj dopovedat, da ti, ki so delali celo življenje in so pri vsaki plači morali odvest davke in prispevke, da bodo lahko živeli, ko bodo prišli v penzijo, ampak jim ta država ne da niti toliko, da bi dostojno dočakali smrt, ker ta miloščina, ki jo dobijo je toliko, da ne moreš živet ne umret. A tem je potrebno vzet še nepremičnino, ki so si jo zaslužili z poštenim delom?
purjakolt
19. 12. 2011 15.42
+22
TOREJ SOCIALNE POMOČI VEČ NI, JE SAMO ŠE NAJEM KREDITA PREKO \"SOCIALNE\" OZ. DRŽAVE. ZAKAJ SPLOH ŠE UPORABLJAJO BESEDA SOCIALEN (GRE ŽE PROTI IZUMRTJU).
Jure Herer
19. 12. 2011 15.38
+6
Vse od sredine 70. let prejšnjega stoletja medicinski znanstveniki odkrivajo in se zavedajo pozitivnih učinkov konopljinih spojin na rakaste celice. Zahvalo za delno pojasnilo o strokovnih predvidevanjih in opažanjih moramo pripisati sodobni znanosti, ki je v zadnjih letih omogočila več kot ducat študij o tem. Kljub temu konoplje kot zdravila za raka farmacevtska podjetja še vedno niso podprla, prav tako se njenih koristi zaveda zelo majhno število ljudi. Posledično se oboleli posamezniki k njej ne zatekajo (niti v smislu podporne terapije) in namesto te alternative uporabljajo kemoterapijo ter druga škodljiva zdravila. Leta 2008 je bila izvedena raziskava, ki so jo skupaj opravile Španija, Francija in Italija, njeni izsledki pa so bili objavljeni v reviji Journal od Clinical Investigation; raziskava je pokazala, da lahko aktivna sestavina, ki jo v marihuani prepoznamo pod imenom tetrahidrokanabinol ali THC, s spodbujanjem avtofagije deluje kot zdravilo za raka na možganih. Študija se zaključuje z domnevo, da bi lahko z istim biokemičnim procesom THC-ja prekinili več vrst raka, ki sicer prizadene različne celice telesa. Druge študije dokazujejo, da lahko kanabinoidi delujejo z različnimi mehanizmi, vključno z zaviranjem rasti celic, ki povzročajo odmiranje celic, ter vključno z zaviranjem rasti tumornih metastaz. Izjemno pomembno in neverjetno pri tem je, da kanabinoidi učinkovito zavirajo oz. ubijajo rakave celice, hkrati pa ne škodujejo zdravim, normalnim celicam, ki jih morda lahko celo ščitijo pred celičnim odmiranjem. Kanabinoide raziskujejo tudi kot potencialna sredstva za zaviranje bolečin s protivnetnimi sposobnostmi, saj se v možganih vežejo na posebne receptorje - podobno kot derivati opioidov, ki jih danes pogosto predpisujejo. Dodatni dokazi v prid učinkom izvlečkov konoplje na maligne celice prihajajo iz resničnih življenjskih izkušenj posameznikov, ki so s pomočjo konopljinega olja uspešno premagali raka. Primeri vključujejo bolnika, ki je s preprosto uporabo konopljinega olja uspel popolnoma ozdraviti kožnega raka tako, da je olje nanašal na prizadete predele kože, znani pa so tudi drugi primeri: npr. nekoga, ki si je s konopljinim oljem opomogel od hudih poškodb glave. Kanabinoid, ki se je v medicinskih krogih še posebej dobro izkazal, je kanabidiol ali CBD. Gre za spojino, ki ni psihoaktivna, in po mnenju nekaterih sodi med medicinska odkritja 21. stoletja. Raziskave kažejo, da lahko CBD lajša krče, zmanjšuje vnetja ter anksioznost, zatira slabost in zavira razvoj raka. CBD učinkuje tudi na živčevje, saj lajša simptome distonije in je učinkovit, kadar se uporablja pri zdravljenju shizofrenije. Zaradi vseh raziskav, odkritij, dostopnih podatkov ter osebnih izkušenj tistih, ki so zaradi tega preživeli raka, ostaja nepojasnjeno vprašanje, zakaj trenutnih kemoterapij ne zamenja (ali vsaj dopolnjuje) nestrupena ter antikancerogena alternativa iz naravnih rastlinskih spojin, ki ima hkrati tudi anti-tumorne učinke.
Branka Kos
19. 12. 2011 15.20
+6
Kar se da, se v zlato jamo zakopa!
Gosposvetski
19. 12. 2011 15.17
+12
Slovenski social produkt. SREČNO !
korintos1
19. 12. 2011 15.45
+7
528Hz
19. 12. 2011 15.03
+3
Korintos vidim, da imaš zelo neumesne komentarje tako, da se že sprašujem na kateri strani si? *
saintjozef
19. 12. 2011 15.20
+2
Mislim, da je preuranjen tvoj gnev. Mogoče je pa korintos glede na res katastrofalno stanje, le žalostno resnico povedal. Kruto, ampak, takle mamo. In takih "srečnih" NI malo. Le statistiko samomorov je potrebno pogledat, O TEM NERADI PIŠEJO!!!
korintos1
19. 12. 2011 15.45
+3
sumerian a tebe moti, če meni ne paše, da pomoč dobivajo taki ki do nje niso upravičeni, ostali, kateri pa res težko krpajo dneve v mesecu, taki je pa ne dobijo.
528Hz
19. 12. 2011 15.54
+4
Ampak kako boš vedel kdo si jo zasluži in kdo ne? Z tem zakonom ne!!! Naj raje sprejmejo zakon pri poslancih, ki zapustijo parlament, da ne bodo več dobivali eno leto poslanske plače, pa bomo imeli vsi dovolj. Glede neupravičenih pa imamo zaposlene, ki se naj bi ukvarjali z tem kdo je deležen socialne pomoči in kdo ne tako, da naj oni presojajo, če pa ne znajo pa jih ne potrebujemo... Tako, da te prosim ne bit naiven, ker mi nismo.
korintos1
19. 12. 2011 16.12
-3
hako ugotoviti, kdor je upravičen in kdor ni? Ko greš prosit za pomoč, moraš razne obrazce izpolniti. Če boš navedel lastno hišo 120 m2, ali dvo-tri sobno stanovanje, potem te pomoči ne boš dobil. Ali pa 20-30ha. zemlje. Bo se dalo to porihtati, samo bogati se bodo težko sprijaznili, ker bodo ob te evre. Siromakov pa itak ne vprašajo.
Jani.
19. 12. 2011 16.25
+4
korintos... Takoj, ko boš navedu 13.500€ premoženja!!! v kakršnikoli obliki tega ne boš dobil! Pa tudi, če ne navedeš bojo pa sami ugotovil, ker očitno majo časa, brskat po mislim, da so rekli 37 nepovezanih registrih! NE sanjaj o nekih 120m2 ipd ter s tem opravičevat tega dopolnjenega zakona...bolje bi povedal, če bi pisal o kakšnih 9 KVADRATIH STANOVANJA (recimo podedovanih, kupit tolko tak ne moreš), brez avta, prihrankov, v kolikor vzameš recimo 1,5k/m2! To je dejstvo, s tem pa se izgubi brez odločbe (nisi upravičen) tudi obvezno zdravstveno zavarovanje in tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje!
korintos1
19. 12. 2011 16.40
-3
meni se zdi da še dosti Slovencev živi v Jugoslaviji, v socializmu.
Jani.
19. 12. 2011 16.55
+3
meni pa se zdi, da, ker si sam srečno upokojen nima veze, kaj se dogaja okoli tebe, ker važna ti je le lastna*drugi pa naj kr poc...od lakote...sama dobričina od človeka :)
528Hz
19. 12. 2011 21.24
+1
Korintos, če se že pri tem smo šli volit takrat za samostojnost, da bi nam šlo še lepše kot v Jugoslaviji a ne!
SlavaPerunu
19. 12. 2011 14.56
+3
tisti k niso delali je prov če im poberejo penzije čene pa nej dajo še unim k majo penzijo še dodatnih 180€ starotsne pa bom ok ;)
prašek
19. 12. 2011 15.07
+11
Vprašanje je ; Zakaj niso delali ??? Možna je namreč tudi bolezen !! In ti bi takšnemu vzel še tisto ???
dusar
19. 12. 2011 14.53
+1
Korito pokojnina -penzija je se ???
korintos1
19. 12. 2011 15.46
+2
crni sine, redno prihaja, in njo bodo zadnjo ukinili.
prašek
19. 12. 2011 16.12
-2
Brez veze, korintos, da mu sploh odgovarjaš !!!
korintos1
19. 12. 2011 16.41
-3
veš da so prav zanimivi, gori jim pod nogami, in sedaj bi imeli referendume. Časi brezdelja in uživanja so mimo.