Slovenija

Kaj pove pogovor z brezdomcem? Da se lahko zgodi vsakomur. Število ljudi, ki so pristali na dnu, narašča

Ljubljana, 09. 10. 2016 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Število brezdomcev tudi v Sloveniji raste, zato ima letošnji svetovni dan brezdomcev, ki ga obeležujemo 10. oktobra, slogan Lahko se zgodi tudi tebi. In ko se zgodi, se je težko pobrati. Kot je pokazala raziskava društva Humanitarček, moški brezdomci na cesti preživijo povprečno kar 12 let, ženske pa štiri.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Brezdomci
    02:02
    Iz SVETA: Brezdomci
  • Iz 24UR: Brezdomci
    02:35
    Iz 24UR: Brezdomci
Brezdomci pozimi - 1
Brezdomci pozimi - 1 FOTO: Reuters

Po ocenah Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v Sloveniji trenutno brez strehe nad glavo 2.766 oseb. Točno število je težko določiti, saj ni natančnih evidenc, hkrati obstajajo različne definicije brezdomstva.
Omenjeno oceno števila brezdomcev je ministrstvo naredilo na podlagi števila oseb, vključenih v programe za brezdomstvo. Medtem ko je bilo pred šestimi leti uporabnikov teh programov (le) 800, jih je bilo lani že 2.486, letos pa že 2.766. Največ jih je še vedno na območju mestnih občin Ljubljana in Maribor.

Statistika brezdomcev
Statistika brezdomcev FOTO:

V praksi je verjetno brez doma še več ljudi. Po podatkih društva Brezdomni do ključa so lani zaznali 4.015 brezdomnih oseb, med njimi so tudi cele družine. Eden od problemov brezdomnih družin je ta, da jih ne morejo namestiti skupaj, saj primanjkuje ustreznih bivalnih enot.

brezdomec
brezdomec FOTO: POP TV

Humanitarni delavci: V teh zgodbah opažamo, da se lahko zgodi vsakemu

Kot je pokazala terenska raziskava, ki so jo letos med 200 brezdomci v Sloveniji izvedle članice mariborskega društva Humanitarček, so moški brezdomci povprečno stari 42 let, ženske 39 let. Na leto povprečno dobesedno na ulici preživijo moški brezdomci kar 131 dni, ženske 17 dni. Na ulico so ženske večinoma privedla nezadostna finančna sredstva, pomanjkanje dela in nasilje v družini, moške pa prepovedane substance in nezadostna finančna sredstva.

"Dejstvo je, da že v teh zgodbah opažamo, da se lahko zgodi dejansko vsakomur - delavcu, peku, slaščičarki, učitelju in tako dalje," je povedala predsednica Humanitarčka Nina Kozorog.

’V sodobni družbi ni težko pasti’

"Včasih samo napačen splet okoliščin oziroma napačna odločitev privede do zdrsa na družbeno dno. In kot vedno poudarjamo, v sodobni družbi ni lahko pasti, težko se je nato pobrati. Pravzaprav je skorajda nemogoče 'prilesti' nazaj v ustaljeno družbeno ureditev, ki je bistveno več kot samo 'streha nad glavo'," je dodala. Zato se ji zdi letošnje geslo svetovnega dneva brezdomcev več kot na mestu.

Brezdomec - 3
Brezdomec - 3 FOTO: Reuters

Država z mrežo programov za brezdomce

Na državni ravni je bila pred leti sprejeta Resolucija o nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje 2013-2020, ki predvideva Mrežo programov za brezdomce. Zanjo država vsako leto namenja več sredstev. Medtem ko je šlo v letu 2014 v ta namen nekaj več kot 900.000 evrov, jih je letos po navedbah Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predvidenih že skoraj 1,2 milijona evrov.

Med drugim se v Sloveniji ob sofinanciranju omenjenega ministrstva izvajajo programi 12 zavetišč in en nastanitveni program, ki imajo skupaj 269 mest. Do konca leta 2020 se v državi načrtuje 18 zavetišč s skupno 350 mesti in 20 dnevnih centrov s programi preventivnega in svetovalnega dela.

Brezdomec
Brezdomec FOTO: Thinkstock

Za brezdomce tudi projekt odpisa dolgov

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, so brezdomcem na voljo tudi drugi programi. "Brezdomne osebe so se lahko vključile v projekt odpisa dolgov. Eden od ukrepov za blaženje stisk ogroženih je od leta 2006 tudi ukrep pomoči v hrani iz ukrepa EU," so povedali. Omenjeno pomoč v hrani je lani prejelo 1822 brezdomcev.

Nevladne organizacije opozarjajo, da je reševanja stisk še vedno premalo in da je veliko preloženo na posameznike in nevladne organizacije, ki skušajo olajšati stisko. Med težavami, ki jih slednje omenjajo, je ta, da so do denarne socialne pomoči upravičene le osebe, ki imajo prijavljeno stalno prebivališče. "Osebe, ki nimajo stalnega prebivališča in imajo državljanstvo Slovenije, največkrat prijavijo na centru za socialno delo svoj naslov. Tako pridobijo pravico do denarne socialne pomoči," pojasnjujejo na ministrstvu.

Letos so brezdomci dobili pravico do bančnega računa. Poleti je namreč državni zbor sprejel novelo zakona o plačilnih storitvah in sistemih, ki vsakemu potrošniku daje pravico do osnovnega bančnega računa. Kako bo to zaživelo v praksi, je prezgodaj govoriti. "Upam pa, da ne bo to nova etiketa, stigma za ciljno populacijo, kot je na primer stalni naslov na centru za socialno delo. Vsakega človeka je treba obravnavati dostojanstveno, ne glede na njegovo stanje, brez kakršnih koli etiket," je povedala podpredsednica mreže Brezdomni do ključa Suzi Kvas.

Varuh človekovih pravic: vedno več je brezdomnih družin

Varuh človekovih pravic pa ob dnevu brezdomcev opozarja, da število brezdomnih oseb v Sloveniji narašča, prav tako se spreminja njihova struktura, saj je vedno več brezdomnih družin. Zato bi bilo treba po njegovem mnenju k reševanju problematike pristopiti takoj. Med drugim bi morala država že končno sprejeti strategijo obvladovanja brezdomnosti, opozarja. Dodaja še, da skrbno spremlja ravnanje vlade ter ostalih pristojnih na tem področju.

Brezdomci so ljudje kot vsi ostali

Da bi spremenili odnos družbe do brezdomcev, se vse od leta 2010 obeležuje svetovni dan brezdomcev. Obeleževanju se bo v ponedeljek pridružila tudi Slovenija. V več zavetiščih za brezdomce bodo priredili dan odprtih vrat in druge dejavnosti.

V Mariboru bodo v organizaciji Humanitarčka ponovno sklenili Živo verigo čez Stari most, na kateri si bodo brezdomci in ostali ljudje podali roke. "Vsak brezdomec je eden preveč," je že pred leti poudaril predsednik Slovenske mreže organizacij za delo z brezdomnimi osebami Boštjan Cvetič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (555)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xes
10. 10. 2016 19.59
+4
Glede na to, da tudi v vašem video prispevku najdete ljudi, ki so se znašli na cesti zaradi plačilne nediscipline prosim povprašajte naše politike zakaj se že desetletja v tej smerni ne naredi nič drugega, kot samo olajša izmikanje plačilu tistim, ki so spravili na cesto, v obup in v smrt že na stotine ljudi. Me prav zanima, kaj bi na to porekel aktualni predsednik vlade.
Skunk Works
10. 10. 2016 21.40
-1
miro bo preučeval in bo prej novo leto...
Skunk Works
10. 10. 2016 14.49
+0
vidim kako minuse pišejo osamljene duše iz knjižnice...
kmg
10. 10. 2016 13.04
+4
pa tudi Jankovića imate, ki vam gradi socialne neprofitne bloke - kdo pa so prejemniki teh stanovanj pa imate si vedno možnost ogledati na lastne oči! Ob tem je le majhen pogoj in sicer da so slovenci v lastni državi - IZKLJUČENI!!!
DonDonDan
10. 10. 2016 14.21
+4
Je blo tut na Hrvaškem tako pred letom 91. Srbi so imeli tam vse ključne pozicije v državi, sodstvo, vojsko, policijo, zdravstvo itd. Hrvati so se jih komaj rešili, mi se jih ne bomo !!!!!!!!
kmg
10. 10. 2016 13.00
+3
Ja koko pa to??? Pa saj je slovenija pa ja odlična socialna država, s fenomenalnimi čsdji!!!
ni_mi_vse_eno
10. 10. 2016 12.02
+1
Posojam vam natiskane papirčke za vedno večji dolg in obresti na ta dolg, zato sem zasnoval sistem tako, da neenakost narašča. Hočem vedno več zase, zato drugi nič nimajo. Brez besed sprejmem miljardni dolg na glave ljudstva, medtem ko nagradim bankirje, ki so to omogočili.
proletarec1
10. 10. 2016 12.38
+2
IN POBEREM PROVIZIJO,SI POZABIL NAPISAT!!!
tron3
10. 10. 2016 12.01
+0
Slovenija ima premalo prebivalcev, da bi lahko sploh imela takšne probleme, razen če se nekdo po svoji lastni volji odloči, da bo pač živel takšno življenje!!! Da se pa to vse dogaja so pa odgovorne vse politične stranke, ne glede na politično prepričanje in barvo, ker od osamosvojitve naprej kr tekmujejo, katera bo naredila več škode Državi in družbi, zaradi osebnih koristi njenih veljakov!!!
proletarec1
10. 10. 2016 11.53
+1
ZA ČASA TITA, NI BILO NOBENEGA BREZDOMCA!!!SEDAJ PA JIH JE SAMO V SLOVENIJI OKOLI 2800.TO JE PRIDELEK JANŠE IN CERARJA.PA TUDI PAHOR ŽE HODI MONŠTRANCO LIZAT. ŽELIM JIM, DA VSE TRI , BOG ODPIHNE, NA POLITIČNO SMETIŠČE. UPAM, DA SE Z MENOJ STRINJA, VEČINA POŠTENIH DRŽAVLJANOV.
Skunk Works
10. 10. 2016 12.01
-3
in kaj boš volil naslednjič, da ne boš več jambral tukaj?
kmg
10. 10. 2016 13.08
+6
V času Jugoslavije je vsak vedel, v katero državo spada, sedaj pa je nastal problem, ker je Slovenija postala Jugoslavija v malem! In Slovenija podpira vse tujce, ker je kao "socialna država" svoje lastne državljane pa meče na cesto!!!
nekdonekje
10. 10. 2016 19.06
Ma ne da jih ni bilo, bilo jih je zelo malo. Vsaj za Ljubljano lahko to rečem. Ne verjamem, da jih je bilo takrat več kot kakšnih 15 - 20. Poznal sem enega, ki je imel totalno depresijo, ne razumem, zakaj mu niso pomagali. Pa bilo je še nekaj pijančkov in podobno.
aristotel
10. 10. 2016 11.33
+4
Rdeči,beli,črni brezbarvni demokrati in vsi iz našega korita z bedaki (to smo mi volilci), ki mislijo da imamo leve in desne...a dejansko so oni pri koritu in smo mi ki to plačujemo, če bi vedeli da smo mi in oni, nam ne bi mogli vladati to je navidezna kvazi demokracija...in to je čar politike, da deliš in posredno lahko vladaš, ker vedno te bo polovica podpirala in se ti celota ne bo mogla upreti ,ker smo volivci zavedeni,neuki,polni lažnega upanja,ki se venomer ponavlja in imamo kratek spomin to je to...
Zlatko Stari? 1
10. 10. 2016 12.17
-5
Vsakdo si lahko uredi zivlenje cloveku spodobno. Kdor tega noce pac pristane na ulici ker mu taksno zivlenje odgovarja. Pa za to,drugi niso krivi.
Skunk Works
10. 10. 2016 13.54
+1
ja lahko, ampak, ko oba izgubita službo in npr. imata kredit, kaj pa potem? kdo je pa potem kriv?
murinar
10. 10. 2016 10.37
+9
Ti reveži so produkt uničevalcev kateri so: bavčar-janša ,zidar -tovšak ,pavček, rigelnik ,časar (uničevalec Merkurja) in še par sto LOPOVOV ! In eni se veselo sprehajajo in smejejo revežem!
LUPE
10. 10. 2016 10.53
+5
krivi smo pa sami. Zakaj? Ker smo hlapci. Če bi stopli skup, bi lahko nardili kaksno spremembo. To pa samo gledamo in jamramo, nardimo pa nic. To so politiki hoteli in to imamo.
murinar
10. 10. 2016 11.24
+7
Organiziraj vstajo -se pridružim in pripeljem nekaj somišljenikov!
Uporabnik215111
10. 10. 2016 11.41
+1
Ne nismo mi krivi. Krivi so levi,desni,sredinski oz. radi verjamemo v to. Če bi mi znali reči stop,tako ne gre več naprej, bi bilo marsikaj drugače.
resslovenka
10. 10. 2016 10.09
+2
To je naša realnost... "Uspeh" naše politike in ekonomije zadnjih 25 let. Kaj dodati? Nič! Cheers!
Skunk Works
10. 10. 2016 10.11
-3
upam, da bodo naslednje volitve lepše " izpadle"
SDS_je_poden
10. 10. 2016 10.41
+1
Roseann: Se bojim, da tvoja omiljena opcija ni nič boljša kot katerakoli.... če kaj, je še slabša...
Tucci
10. 10. 2016 11.09
+3
Volitve ne bodo nič spremenile, samo zamenjali se bodo pa gremo naprej, po načelu, jaz zate ti zame. Seveda, pred tem nas bodo še zasuli s poplavo obljub o blaginji, mi pa bomo, kot zgledni državljani odšli na volitve in volili "pravega", ki bo pa res nekaj naredil za dobrobit naroda. Akterji pa si bodo v zakulisju podali roke, popili šanpanjec in se veselili, saj so spet zmagali. Vsi.
murinar
10. 10. 2016 11.26
+2
Volitve nič ne spremenijo -korito ostane prašiči se zamenjajo-DOKAZANO IN IZPROBANO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Skunk Works
10. 10. 2016 11.27
-5
zaenotnost
10. 10. 2016 08.17
+7
...človek človeku zver
Paskakvali
09. 10. 2016 22.29
-1
bilDe in Čizma že cel dan dežurata na tej temi............več kot očitno se spoznata na klošarjenje.........pa Roziki je tudi blizu......
Skunk Works
09. 10. 2016 22.33
-2
Paskakvali
09. 10. 2016 22.34
+1
Skunk Works
09. 10. 2016 22.39
-2
BildiTheEmperor
09. 10. 2016 22.49
-2
Skunk Works
09. 10. 2016 22.50
-3
Očitno si iz ju, da take oslarije trosiš
Skunk Works
09. 10. 2016 22.54
-5
Verjetno res v knjižnici osamljen med knjigami
Karantanec987
09. 10. 2016 22.22
+31
Za migrante mamo stanovanja,denarno nadomestilo,se siht jim zrihtamo, za nase brezdomce pa dvojne cajtnge za pokrit pa liter vina za pod glavo... Dobri smo zlovenci! SRAM nas je lahko
AlternativeFacts
09. 10. 2016 22.30
+7
2013/2014 še ni bilo migrantov. Je bil pa takrat največji porast brezdomstva...Samo takrat nobenega niso brigali brezdomci. Vprašanje, če jih je sploh kdo opazil....
ONniON
09. 10. 2016 21.56
+5
Rezultat gospodarske rasti, sama blaginja vsepovsod, dandanes je uspeh da je v državi veliko revnih in peščica bogatih še bolj bogatih
AlternativeFacts
09. 10. 2016 21.38
-1
( Kdo je pokopal Slovenijo? | Janševa doktrina šoka nas je stala več kot 1,5 milijarde evrov.....Pred točno štirimi leti je bila Slovenija klinično mrtva. Vsaj tako je septembra 2012 razlagal Egon Zakrajšek, finančni analitik, ki so ga v tistem času na RTV Slovenija zelo radi vabili v studio in ga predstavljali kot uglednega člana vodstva ameriške centralne banke Federal Reserve. Ko je pred štirimi leti v enem samem tednu trikrat nastopil na nacionalki, ga je za intervju prosila še avstrijska tiskovna agencija APA. Naslov novice, ki je nastala na podlagi pogovora z Egonom Zakrajškom in so jo potem povzemali in komentirali v Die Presse, Tagesblatt, Tiroler Tageszeitung, Rischio Calcolato, Der Oekonomiker in celo na nekem blogu v Indoneziji, je bil: Slovenija več ne zmore. )......@Zgoraj pa imate graf, ki vam nazorno prikaže, kako je posledično vse to vplivalo na ekskalacijo brezdomstva med 2013/14.......Tako da pamet v roke na naslednjih volitvah.....
nestabilen
09. 10. 2016 21.36
+26
Ja, ko bres te komentarje in vidis da jih pisejo v glavnem bedaki potem je jasno za kaj smo tu. Niso krivi ne levi ne desni ampak splosno pomankanje intelegence. Se najvec jih je pa na vodilnih mestih.
Skunk Works
09. 10. 2016 21.25
+0
Zanimivo, da so po mnenju delomrzno čutečih,..ee pardon socialno čutečih socialistov, po svetu za nastanek klošarjev in brezdomvcev krivi brezobzirni kapitalisti....A glej ga zlomka, vsi reveži sveta, pa tudi tisti, ki niso ravno revni silijo in migrirajo ravno v najbolj kapitalistične države sveta in to v desetinah in desetinah milijonov....nihče pa ne sili v dežele, kjer so na oblasti socialisti. Čudo od čuda ane....?....Nekaj bo narobe s toto levo paradigmo, ki vlada v sloveniji in dela ljudi iz leta v leto revnejše....
vertex
09. 10. 2016 21.47
-1
a nam zaupaš kaj ima vaša stranka skupnega s kapitalizmom?
I G N O R A N T
09. 10. 2016 21.15
+2
Hm ,kje so tisti ki so ležali pred borzo?
BildiTheEmperor
09. 10. 2016 21.19
+4
DonDonDan
09. 10. 2016 21.08
-3
Vsa revščina v tej "demo-kratiji" je rezultat rdechih fašojev, ker to ni njihov "sistem", a so vseeno na oblasti. Ja, lepo, ni kaj !!!
BildiTheEmperor
09. 10. 2016 21.11
+0
Težko se jih bo znebit dokler bodo krediti in bo Nemčija kupovala SLO robo. Tudi če zmaga desna stranka, bo težko počistit s to navlako v JS. Saj denarja zmanjkuje in ga bo zmanjkalo, lahko pa to še kar dolgo traja na način da se vleče v nedogled, če ne pride do kakih izrednih razmer v Evropi. Kar ni nemogoče.
srebrnibreg
09. 10. 2016 21.00
+1
V okolici Stuttgarta je že pred 15 leti bilo približno 60 tisoč brezdomcev. Je tudi tam vladala levica in Cerar bil že takrat tam predsednik vlade?
ONniON
09. 10. 2016 21.01
+1
zvezna dežela baden-wurttenberg kamor sodi Stuttgart ima najnižji delež revščine v nemčiji poleg bavarske
BildiTheEmperor
09. 10. 2016 21.13
+0
To je bilo ker so pripojili Vzhodno Nemčijo, ki so jo povsem uničili komunisti. Še danes si Vzhodna Nemčija ni opomogla.