Slovenija

Kaj piše v arbitražnem sporazumu?

Ljubljana, 04. 11. 2009 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Z arbitražnim sporazumom sta se Slovenija in Hrvaška dogovorili za ustanovitev petčlanskega arbitražnega sodišča, ki bo dokončno razsodilo o meji med državama, njegova razsodba pa bo za državi zavezujoča.

V skladu z 11. členom sporazuma bo arbitražno sodišče delo začelo po podpisu hrvaške pristopne pogodbe z Evropsko unijo. Ta člen namreč določa, da "vsi postopkovni roki, navedeni v sporazumu, začnejo teči z dnem podpisa hrvaške pristopne pogodbe z EU".

Kot še piše v slovenskem prevodu sporazuma, ki ga je v torek na odprti seji obravnaval odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP), sporazum določa, da morata Slovenija in Hrvaška predsednika arbitražnega sodišča in dva arbitra z liste, ki jo bosta pripravila predsednik Evropske komisije in evropski komisar za širitev, sporazumno imenovati v 15 dneh.

3. člen sporazuma v hrvaščini
3. člen sporazuma v hrvaščini FOTO: dnevnik.hr

Če jima to ne bo uspelo, bo te tri člane z omenjene liste imenoval predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu. Po tem bo vsaka država še sama imenovala po enega člana sodišča. Če jima to ne uspe, bo ta člana imenoval predsednik arbitražnega sodišča.

Arbitražno sodišče bo določilo stik z odprtim morjem

Sporazum v tretjem in četrtem členu določa, da mora arbitražno sodišče na podlagi pravil in načel mednarodnega prava določiti potek morske in kopenske meje. Na podlagi mednarodnega prava, pravičnosti (equity) in dobrososedskih odnosov s ciljem dosege poštenega in pravičnega rezultata ob upoštevanju vseh relevantnih okoliščin pa bo sodišče določilo tudi "stik Slovenije z odprtim morjem" (Slovenia's junction to the High Sea) (člen 3b) in "režim za uporabo ustreznih morskih območij" (člen 3c).

Tretji člen še določa, da bosta pogodbenici "v enem mesecu podrobno določili vsebino spora". Če jima to ne bo uspelo, bo arbitražno sodišče za določitev točnega obsega spora glede meje na kopnem in morju ter zahtev pogodbenic uporabilo predložene utemeljitve obeh pogodbenic.

Rešitev, predvidena s sporazumom Drnovšek-Račan.
Rešitev, predvidena s sporazumom Drnovšek-Račan. FOTO: POP TV

Sporazum v petem členu določa, da noben enostranski dokument ali dejanje katere koli strani po 25. juniju 1991 za naloge sodišča nima pravnega pomena niti ne bo tak dokument ali dejanje zavezovalo nobene strani v sporu, nikakor pa niti ne more prejudicirati razsodbe sodišča. V osmem členu pa določa, da noben dokument ali pisna ali ustna stališča, niti zemljevidi, pravni in drugi dokumenti, ki so bili enostransko predloženi v pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo, ne predstavljajo prejudica za delo sodišča.

Vsaka pogodbenica mora sodišču v 12 mesecih predložiti memorandum, postopek bo potekal v angleščini in bo zaupne narave. Kot še določa šesti člen, si bosta stroške postopka enakovredno delili pogodbenici, kraj arbitraže pa bo v Bruslju.
Šesti člen še določa, da lahko arbitražno sodišče v vsaki fazi postopka pogodbenicama ob njunem soglasju pomaga pri njunih prizadevanjih najti prijateljsko rešitev spora. To pomeni, da lahko državi tudi med postopkom arbitraže skleneta dvostranski sporazum o meji.

Sporazum v sedmem členu določa, da bo sodišče ob upoštevanju vseh relativnih dejstev brez odlašanja izdalo razsodbo, ki jo bo sprejelo z večino glasov. Razsodba bo za pogodbenici "zavezujoča in pomeni dokončno rešitev spora". V 11. členu pa je zapisano, da bo razsodba začela veljati prvi dan v tednu po izmenjavi diplomatskih not, s katerimi bosta državi izrazili soglasje, da ju sporazum zavezuje.

V šestih mesecih po sprejetju razsodbe bosta morali državi sprejeti vse potrebne korake za njeno uveljavitev, vključno z morebitnimi spremembami zakonodaje.

Edina relevantna je angleška različica

Sporazum še določa, da Slovenija umika vse zadržke pri odpiranju in zapiranju pogajalskih poglavij, ki so povezani s sporom o meji. Državi se tudi zavezujeta, da se bosta vzdržali vseh dejanj in izjav, ki bi lahko zaostrile spor ali ogrozile delo arbitražnega sodišča, pa tudi k čimprejšnji ratifikaciji sporazuma.

Sporazum bosta podpisala premierja na Švedskem.
Sporazum bosta podpisala premierja na Švedskem. FOTO: Reuters

Premierja Borut Pahor in Jadranka Kosor sta ob sporazumu danes podpisala tudi skupno deklaracijo, katere namen je – kot je zapisala vlada v poročilu o pogajanjih za sklenitev arbitražnega sporazuma, ki ga je v torek obravnaval OZP – zagotoviti čimprejšnjo ratifikacijo sporazuma v obeh državah. V tej politični deklaraciji sta se predsednika vlad zavezala, da bosta vladi sporazum v dveh tednih po podpisu predložili parlamentoma v ratifikacijo. V njej tudi izražata prepričanje, da bosta parlamenta sporazum ratificirala do decembra.

Premierja sta podpisala sporazum v angleškem jeziku, ki bo tako za arbitražo edino relevantno besedilo sporazuma. Sporazum pa bo kot priča podpisal tudi predstavnik švedskega predsedstva EU.

Slovenija ima močnejše argumente, pa tudi več jih je

Arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško, ki je bil danes podpisan v Stockholmu, "je konstruktivni kompromis, ki bo onemogočil nadaljevanje konflikta, ki je obema državama jemal kredibilnost in mednarodni ugled," meni uradni govorec zunanjega ministrstva Milan Balažic. Prepričan je, da ga je treba gledati v širšem kontekstu splošnega izboljšanja odnosov med državama, zato je težko pričakovati, da bo katera izmed strani znova začela zadeve zaostrovati z incidenti na meji.

Znova je pojasnil, da arbitražni sporazum ščiti vitalne interese slovenske države. Zagotavlja stik z odprtim morjem, omogoča rešitev vprašanja meje, omogočil pa bo tudi vstop Hrvaške v EU in pripomogel k stabilizaciji celotne regije, je prepričan.

Izpostavil je, da je današnja situacija bistveno drugačna od tiste pred natanko letom dni – tedaj je Slovenija s svojimi zadržki že blokirala hrvaška pogajanja z EU, reševanje vprašanja meje pa je potekalo na podlagi načelnega dogovora, da se bo spor reševal pred haaškim Meddržavnim sodiščem. Toda ta scenarij bi bil za Slovenijo bistveno slabši, saj Meddržavno sodišče sodi "po rigidnih pravilih" in tudi bistveno počasneje – nekje od 5 do 10 let – medtem ko bo arbitražno sodišče odločalo na podlagi memorandumov, ki jih bosta pripravili državi, je pojasnil Balažic.

Bistvena bo zato ravno priprava omenjenih memorandumov, kjer bosta državi predstavili svoj "prav", poudarja Balažic. In tu ima Slovenija bistveno močnejše argumente in tudi več jih je, zaradi česar ne bi bilo smiselno hiteti ne s pripravo tega memoranduma ne s siljenjem sodišča, da čim prej razsodi. "Mi si želimo kvalitetno obravnavo naših stališč," je poudaril Balažic, ki je pojasnil, da pri pripravi slovenskih stališč sodelujejo tako strokovnjaki iz Slovenije kot tujine, vendar več od tega ni želel povedati.

Poročilo o pogajanjih za sklenitev Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške z usklajenim besedilom sporazuma
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc79
15. 07. 2010 01.14
+1
@slovenicu vsak ki ima 3 razrede OŠ ve, da je vse prav malo brigal ta del morja, ker imamo od njega korist le na zemljevidu. povejte, bedaki, kdo je prikrajšan s tem ko smo izgubili morje? in najbolj bedasto je to, da so proti volili ravno tisti ki jih to najmanj briga, prekmurci, gornejci. prekleto če ne bi bilo volitev me zanima koliko vas bedakov bi sploh opazilo da smo izgubili nekaj morja.
gruvi
01. 06. 2010 14.33
-1
forza pahor! končno en k bo popucu opozicijsko sranje. janševci samo buzerirajo, ker so folš da njim ni ratal.
slovenicu
01. 06. 2010 14.25
Vsak, ki ima 3 razrede OŠ ve, da slovenija z sporazumom izgubi ozemlje. Tega ne more nihče zanikat. Tisti ki ste za - šenkate hrvaški naše morje Bog vam odpusti, zavedni slovenci vam nebomo.
Golcar
01. 06. 2010 13.03
slovenc79 01.06.2010, 12:56 Vse lepo in prav! Sam ti predlagaš 10 km! Ubil bi te pa zarad 1 metra! To je žalostno pri vsem tem!
Golcar
01. 06. 2010 13.00
Sm za! Sam da bo konc!
slovenc79
01. 06. 2010 12.56
Kaj svet komplicira... jaz predlagam simpl rešitev: 10km od obale so državne vode, ostalo je mednarodno, pa ne bo nobenga problema.
to sem pa jaz
19. 04. 2010 19.47
To glede stika slovenije z odprtim morjem je res, če je nekaj nedvomno tvoje tega ne boš dajal pod vprašaj. Je pa tudi res, da če je nedvomno tvoje, te nima kaj skrbeti kako bo odločeno. Če je tvoje bi moralo ostati tvoje. Vse kar je tvoje bi moral biti to sposoben dokazati. Jaz mislim da je sporazum dober.
_jazz
05. 11. 2009 17.35
a ni prejudic drugače v slovenščini predsodek?
whoisthaboss
05. 11. 2009 07.25
DrMatilda zakaj pa si to sem napisal(a)? dvomim da bo tuki kdo vidu to drgač pa poč tastarga pa je;)
mjolnir
05. 11. 2009 02.33
Pardon, pardon...Pahor še komunist ni!! Komunisti so nekoliko bolj pošteni in direktni, ta pa ima več slojev kot prekmurksa gibanca!
WikiX
04. 11. 2009 21.21
gismo 04.11.2009, 19:54 Sam pristop k takšnemu sporazumu je narobe, ker s tem soglašamo, da je bil potreben. Zdaj je neoviran dostop do odprtega morja prvič pod vprašajem, brez sporazuma pa bi se lahko opirali na dejstvo, da skuša Hrvaška spremeniti dejansko stanje. Nihče ne more zanikati, da so ladje vedno neovirano plule do Kopra, zakaj bi to postavljali pod vprašaj, če je cel paket o mejih strokovno povsem nejasen. Hrvati lahko od nas zahtevajo sporazum o umiku naših zahtev, nikakor pa ne morejo vsiliti svojih ali celo narekovati, kako naj mi urejamo svoje zadeve (blokada).
pikolino_
04. 11. 2009 21.12
gismo@email.si
04. 11. 2009 19.54
Vsi, ki ste toliko proti temu sporazumu. Naj mi nekdo napiše točno, kaj je Slovenija s tem sporazumom izgubila. LP
dolzvlado115
04. 11. 2009 19.23
po referendomu pa bo spet kazal svoj užaljen ksiht.
WikiX
04. 11. 2009 18.27
Imam soseda. Deliva si skupno pot do hiše. Dovoljenje za souporabo poti je dobil od senilnega starega ata, v skrajno sumljivih okoliščinah. Ko sta se menila, je bil namreč močno vinjen, vendar se je naša družina potem ni več spreminjala stanja, ker smo se nekako še razumeli, upravna enota pa se tudi ni hotela ukvarjati s tem, ker teče mimo državna cesta, kjer je veliko tovornjakov. Zdaj me toži za pot, ki ni bila nikoli njegova. Naj še povem, da je dobil posest med 2.SV, ko je sodeloval z okupatorjem in je bil spoznan za krivega, najhujših zločinov proti človeštvu. Takrat je dobil zemljo od okupatorja ter je imel papirje, ki so dokazovali, kako so si prisvajali posamezne dele kmetije. Vendar naj bi ti dokumenti skrivnostno izginili, vzela jih je partija, ki je potem zavladala. Zmenili so se s sosedom, da lahko uporablja pot, saj smo se takrat morali vsi odreči lastnine, v skupno dobro. Tako je na geodetski upravi in na sodišču ostala začrtana le meja okoli celotnega zemljišča, meja med posestvi pa je ostala ta državna pot in ni bila nikoli jasno določena. Zdaj pa pravi, da je njiva, od ovinka naprej njegova in mu torej pripada ves izvoz vmes, od mojega praga do javne ceste. Živim v skrajno oteženih življenjskih okoliščinah, zato si ne morem privoščiti odvetnika in prosim Evropsko sodišče, da mi ga dodeli. V zadevi nikakor nisem kriv, kar bodo izkazali številni družinski dokumenti, pravne listine in priče.
spartanec_90
04. 11. 2009 18.08
in ze me brisejo ja pahor in POP TV hrvati ocitno resnicna kombinacija
peterb110@gmail.com
04. 11. 2009 17.53
Se zadnic v zgodovini je komunistom uspelo z laznimi obljubami priti na oblast in kot vemo na pol crknjen konj najbolj brcne ( da svoja izdajalska dejanja Kardelja v Istri za vedno zacementirajo in senkajo hrvatom se del Piranskega zaliva)
lahec
04. 11. 2009 17.38
KO GLESDAM PAHORJA KAKO VPIJE IN MAHA TER ŽUGA Z ROKAMI ME SPOMNI NA TISTE ZNANE BESEDE NAREDITE MI TO DEŽELO SPET NEMŠKO
galiot
04. 11. 2009 17.36
V VSEH TEH LETIH NOBENA VLADA NI REŠILA MEJNIH PROBLEMOV.ZDAJ NAM NAJ BI VSILJEVALI,REFERENDUM.KAJTI VLADA JE NAŠ SERVIS IN TO ZELO ZELO DRAG SERVIS.PLAČUJEMO JIH ZATO,DA SLUŽIJO NAM DRŽAVLJANOM.NE PA DA NAS SPRAŠUJEJO KAKO IN KAJ,POTEM SO PA ŠE PLAČANI ZATO.VSAK DELAVEC MORA SVOJE DELO OPRAVITI,ČE HOČE DOBITI PLAČILO IN VE SE KAKO.ZATO PA DRAGA VLADA IN PARLAMENT,TER VSE KAR ZRAVEN PAŠE ZAVIHAJTE ROKAVE IN ZAČNITE DELATI V DOBRO NAS,TER NAS NE SPRAŠUJTE,KAKO IN KAJ NE POZABITE DA STE ZELO DOBRO PLAČANI...
pikador
04. 11. 2009 16.50
Glej glej zdaj, ko tu prebiram te komentarje bi rekel, da so rdečkarji šli v akcijo proti referendumu. Referdum, ki smo ga zasrali proti vstopu hrvaške v nato je dovolj. Tega slednjega pač ne smemo. Za pahorja ne najdem dobre besede. Lahko ga sram, da je Slovence spravil v tak položaj, da moramo reševati njegove napake. 25. 6. 1991 je bil izjavljen tale pamflet nocoj so dovoljena sanje jutri je nov dan. No ja, bol umestno bi bilo - nocoj so dovoljene sanje od jutri naprej boste srali rdečo sranje.