Slovenija

Kaj pa Rupel?

Ljubljana, 10. 12. 2008 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsedniki koalicijskih strank so se dolgo pogovarjali o Ruplu. Prav je, da koalicija določi skupna pravila delovanja, opozarja Kresalova.

Kresalova pravi, da je prav, da koalicija določi skupna pravila delovanja, da se vnaprej ve, kakšen je delokrog posameznih svetovalcev, opozarja. "Mislim, da je to stvar koalicije, saj bomo na koncu za uspehe in neuspehe vlade odgovorni prav vsi," je poudarila Kresalova.
Kresalova pravi, da je prav, da koalicija določi skupna pravila delovanja, da se vnaprej ve, kakšen je delokrog posameznih svetovalcev, opozarja. "Mislim, da je to stvar koalicije, saj bomo na koncu za uspehe in neuspehe vlade odgovorni prav vsi," je poudarila Kresalova. FOTO: Dare Čekeliš

Predsedniki vseh štirih koalicijskih strank so se na današnjem sestanku pred sejo vlade, predvsem zaradi imenovanja Dimitrija Rupla za posebnega odposlanca premierja, pogovarjali o vprašanju pristojnosti posameznih svetovalcev v vladi.

Predsednica LDS Katarina Kresal, ki je sprva napovedala, da bodo v LDS zahtevali izredni vrh koalicije, je pojasnila, da so se predsedniki koalicijskih strank danes "resno in dolgo pogovarjali o problemu delokroga posameznih svetovalcev", pa tudi o imenih, ki so za njih kot koalicijske partnerje sporna.

Dogovorili so se, da bodo razpravo nadaljevali v najkrajšem možnem času ter ocenili vse učinke takih imenovanj, in tudi bolj natančno opredelili princip določanja del in nalog takih svetovalcev. Po besedah Kresalove ne gre za nezaupnico premierju Borutu Pahorju, saj ima predsednik vlade pravico imenovati svoj kabinet. Prav pa je, da koalicija določi skupna pravila delovanja, da se vnaprej ve, kakšen je delokrog posameznih svetovalcev, opozarja. "Mislim, da je to stvar koalicije, saj bomo na koncu za uspehe in neuspehe vlade odgovorni prav vsi," je poudarila Kresalova.

Tudi po besedah predsednika Zaresa Gregorja Golobiča so se koalicijski partnerji dogovorili, da je zadeva resna in potrebuje širšo razpravo. Kot pravi, ne gre zgolj za konkretne naloge posameznih svetovalcev. Kar se tiče posebnih odposlancev, sicer naš pravni red tega instituta ne pozna, kar pa naj bi po Golobičevih besedah dorekla novela zakona o zunanjih zadevah.

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: Reuters

Tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec pravi, da bodo današnjo razpravo na ravni predsednikov koalicijskih strank še nadaljevali. Glede imenovanja Dimitrija Rupla in njegovih pristojnosti pa osebno meni, da je to pač odločitev predsednika vlade in "predsednik vlade dobro ve, katere naloge mu lahko zaupa".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nefretete
12. 12. 2008 11.51
ŠPICELJ Pahor je nastavil Rupla,da bi zaprl usta desnici,ki so stalno ponavljali,da se gre neko izključevalno politiko in da ga vodijo neke temne sile od zadaj........ a si lahko kdo zamisli,da bi prejšni mandatar vzel recimo Cvikla za svetovalca?????? zaprl pa je tudi usta skrajni levici,ki je mislila,da se bo kljub slabem volilnem rezultatu šlepala in celo vodila neko koalicijo....BORUT JE CAR... Se strinjam. Problem je v tem, da: - nekateri hodijo še vedno en korak naprej, pa dva nazaj - eni stopicljajo na mestu in samo pljuvajo in bruhajo, hujskajo, zapeljujejo.. - eni vidijo samo en korak naprej - eni znajo videti tri korake naprej in pač niso razumljeni. Dajmo malo bolj zaupajmo presdsedniku. Saj ni obljubljal kruha in iger, pač pa spremembe. Hja, pa ne samo take, ki bi bile vsem všeč.
igor.zemljic1@telemach.net
12. 12. 2008 11.36
Slovenija je podobna Ementalcu odkar je samostojna,saj ne more brez RUPE-(lja) na zunanji trg!!
sesto
11. 12. 2008 18.57
Pa dej nehejte to je vse skupi ena sama mafija
rode
11. 12. 2008 10.18
Ko vidim Rupla mi gre na bruhanje,ko vidim Šinkovca bruham.
toboja
11. 12. 2008 10.17
ČE BI BILA TVOJA BI JO TUDI GOR PORINIL, A NEBI ??
rode
11. 12. 2008 10.15
Pahor je navaden pezde. Izgleda,da ima tudi on maslo na glavi in ga JJ drži za jajca. SD je izgubila najmanj 50.000 glasov,čez 4 leta nimate šans, Golobič,go go go go
SPICELJ
11. 12. 2008 09.35
Sploh ne razumem tole kresalovo,saj je Rupel LDS-ovec,ki je bil samo pod krinko v SDS-u,da je izdajal zaupne podatke.....j pa tudi sigurno bolj primeren za svetovalca kot pa ona za notranjo ministrico in lahko se zahvali svojemu ostarelemu partnerju,ki je izrabil svoje veze v komunistični partiji,da jo je porinil gor..
mariska
11. 12. 2008 09.02
Pa saj ne more biti drugače.Ves državni aparat, vključno z z ustavo in zakoni, je narejen tako, da prepreči velike odklone.Vsake štiri leta se pač zgodi \"zavod za zaposlovanje\",enkrat potegne malo bolj na levo,drugič bolj na desno.Glavno, da barka mirno plove.Kresalova nima izkušenj v politiki, zato se odziva rahlo histerično.Se bo že umirila!
SPICELJ
11. 12. 2008 08.42
Pahor je nastavil Rupla,da bi zaprl usta desnici,ki so stalno ponavljali,da se gre neko izključevalno politiko in da ga vodijo neke temne sile od zadaj........ a si lahko kdo zamisli,da bi prejšni mandatar vzel recimo Cvikla za svetovalca?????? zaprl pa je tudi usta skrajni levici,ki je mislila,da se bo kljub slabem volilnem rezultatu šlepala in celo vodila neko koalicijo....BORUT JE CAR...
toboja
11. 12. 2008 08.41
ma briga me za politiko... Kresalova mi je pa res všeč.. Škoda da je tko pametna.....
resslovenka
11. 12. 2008 08.01
Zaušnica vsem nam, ki smo gasovali za spremembe. Res je tako. In to zelo boleča. V olajšanje mi je, da nisem glasovala za Pahorjev SD. Vsa šarada je bila ena sama velika nategavščina. In sedaj se to le potrjuje.
01xxy
11. 12. 2008 07.58
kako strašna slepota je človeka.
Marija Krebs
10. 12. 2008 20.43
Če bi večina, ki je dala glas, glasovala za svojega sicer izbranega kandidata iz trojčka, koalicije v tej sestavi ne bi bilo. Želeli smo si pač spremembe, kot kaže, bo ostalo tako. Zaušnica, predvsem - Zaresu, in kompliment SDS.
rozika
10. 12. 2008 20.32
Kresalka bi mogla biti ministrica za obrambo, da bi se lahko uspešno obranila pred Ruplom, ki tej kmetici povzroča takšne preglavice.
kritik_
10. 12. 2008 19.46
dobivam občutek, da si nekateri domišljajo, da slovenija brez njih nebi delovala in živela. večni politiki rupel, kučan, potrč.. kot da se zdijo poklicani, da pa oni morajo povedati svoje mnenje in se vtakniti v vsako stvar, da slovenci samo čakajo, kaj bodo ti politični dedeki povedali. stoplo jim je v glavo in nič jih ne mora prepričati, da nehajo nehali bodo, ko jim bo nehalo biti srce.. žal..
utvara
10. 12. 2008 19.33
Koalicija se mora takoj upreti Pahorjevim zahrbtnimm kadrovanjem.Joj kako so se vsi zmotili ,ko so ga volili.Nikoli več tega pokvarjenca.
levamama
10. 12. 2008 19.32
brez veze vse skupaj je žalostno
levamama
10. 12. 2008 19.29
za Pahorja ni potrebno več izgubljati besed saj ne ve kaj dela
arksikris
10. 12. 2008 19.29
Kresalka in Golobič pa kar grozita. Kdaj že nameravata rušiti Pahorja? Pa sta res nespodobni gnidici!
Josip Broz - TITO
10. 12. 2008 19.20
Mogoče bo pa Pahor povabil Janšo v koalicijo. Zgleda, da smo napačnega volil. NIKOL več JANŠE NIKOL več PAHORJA