Slovenija

Kaj pa če bi tudi študenti lahko postali brezposelni?

Ljubljana, 18. 01. 2010 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Večina izrednih študentov, ki so redno zaposleni, meni, da bi morala tudi njim pripadati pravica vpisa v evidenco brezposelnih, pri čemer bi se lahko odpovedali ugodnostim, ki jih prinaša študentski status.

Izredni študent, ki je prijavljen kot brezposelni?
Izredni študent, ki je prijavljen kot brezposelni? FOTO: POP TV

Decembra 2009 je bilo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 96.672 brezposelnih, od tega je bilo na novo prijavljenih malo manj kot 10 odstotkov vseh brezposelnih. Napovedi do leta 2010 so še bolj črnoglede, saj se do konca leta 2010 pričakuje, da se bo številka povzpela na 110 tisoč brezposelnih. Sicer se je brezposelnost v preteklem letu najbolj povečala na območju Nove Gorice, najmanj pa je zrasla v območju Mariboru.

Večna dilema, ki se pri vpisih v evidenco brezposelnih pojavlja, je, ali se lahko oseba, ki ima status študenta, vpiše v evidenco brezposelnih. Bridko izkušnjo s tem doživljajo predvsem izredni študenti, ki so zaradi večjega zaslužka raje redno zaposleni, čeprav imajo status študenta in bi lahko delali tudi prek študentske napotnice. Ali se mora študent, če izgubi redno zaposlitev, res izpisati s fakultete in odpovedati statusu študenta, če se želi vpisati v evidenco brezposelnih in prejemati denarno nadomestilo?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klemen Janeži? 1
27. 01. 2010 14.58
ta vlada dela napake na tem področju.. ki se bodo pokazale na naslednjih volitvah.. svet stoji na mladih.. naj jih zaščitijo, ne pa še bolj obremenijo!!
poper99
19. 01. 2010 09.38
Mislim, da si država ni dobro izračunala, kaj pomeni spreminjanje študentskega dela. Redno zaposleni ima povprečno plačo 920 EUR neto dajatve. Študent zasluži povpečno 200 EUR neto dajatve. Razmerje je cca 5x. Če omejijo študente in hipotetično bo več rednega zaposlovanja, to pomeni, da bo en redno zaposlen nadomestil delo petih študentov. En se bo zaposlil, kam pa bodo šli preostali štirje? na Zavod za zaposlovanje. Kdo bo njim plačeval nadomestilo za čas brezpoelnosti? Mi davkoplačevalci. A ni bolje, da jih pustijo delat preko študenca in si sami lepo zaslužijo svojo podporo.
zima10
18. 01. 2010 20.03
vsak izredni študent ki izgubi delo, če izpolnjuje pogoj za pridobitev nadomestila, se lahko prijavi na zavod, najbolje takoj nasleednji dan in je prijavljen toliko časa, dokler ima pravico do nadomestila, to velja za izredne štuudente mlajše od 27 let. še enkrat pa vse zaposlene izredne študente pozivam, da se obrnejo na zavod in tam pridobijo prava navodila oz. naj mal prelistijo po spletni strani zavoda za zaposlovanje, saj sos tam tudi napisana vsa navodila kdaj, kdo in koliko časa je upravičen do nadomestila. V nobenem primeru pa ne čakat 30 dni, dnevi hitro letijo ...............
m12
18. 01. 2010 17.10
zima1 ja, sam je problem, da če imaš status študenta, se mu ne moreš odpovedat oz. te na zavodu ne sprejmejo, torej tudi ne dobiš pomoči, ki ti gre iz naslova delovnega razmerja. pravice, za katero si plačeval.-izredni študentje naprimer potem, ko so uvedli tisti zakon, da če študiraš izredno, ne moreš biti iskalec zaposlitve. statusa študenta ne moreš prekiniti med letom-mdtem ko te3 delodajalec lahko med letom odpusti. in kaj boš medtem, ko imaš 30 dni časa, da se prijaviš na zavodu za zaposlovanje, da boš lahko prejemal nadomestilo za brezposelnost, pa ga zaradi tega, ker si vpisal podiplomca (ali kakršnokoli šolo) ne moreš pred septembrom-ko ti seveda 30 dnevni rok peteče in nadomestila ne meš več uveljavljati. in država prihrani......
Malleus
18. 01. 2010 15.56
Vsak študent, ko konča študij, je brezposelen, pa če se vpiše na zavod ali ne. To je pač stvar statistike, gre za dela sposobno populacijo, ki niti ne hodi v šolo niti ne dela. Ne moerš biti pa hkratib redni študent, v delovnem raznerjum itd. Če si pač zaposlen, plačuejš prispevke, ne moreš biti še redni študent. Pa saj ej tako že od nekdaj To ni res...lahko si redno vpisan (torej ne plačuješ šolnine) IN hkrati v delovnem razmerju. Le da v takem primeru ne moreš koristiti študentskih ugodnosti.
zima10
18. 01. 2010 15.52
kje so pa to info dobili štidentje, sigrn ne na zavodu ? vsi takšni se naj obrnejo na zavod za zaposlovanje al pa pregledeja njihovo spletno stran, je tud tam napisan o teh pravicah. Je pa res, da dveh statusov ne moreš imet, bit študent pa še bit brezposeln, to je tko kot bit upokojenc pa bit prijavljen še na zavodu??????????kje mate glavo študentje ???????
srecnii
18. 01. 2010 15.11
Jaz delam preko študentskega servisa, če imam status lahko delam non stop, vsakič vprašam delodajalca pri katermu delam, če bi me zaposlil za določen čas oz. nedoločen čas pa mi vsaki reče, da trenutno ne rabojo nobenga seveda, ker pa ga pridem ceneje, kot pa redno zaposleni. Delam pa na različnih lokacijah, ker je občasno delo.
Tonček Balonček
18. 01. 2010 13.02
Vsak študent, ko konča študij, je brezposelen, pa če se vpiše na zavod ali ne. To je pač stvar statistike, gre za dela sposobno populacijo, ki niti ne hodi v šolo niti ne dela. Ne moerš biti pa hkratib redni študent, v delovnem raznerjum itd. Če si pač zaposlen, plačuejš prispevke, ne moreš biti še redni študent. Pa saj ej tako že od nekdaj.