Slovenija

'Ni šlo za vmešavanje v medije'

Ljubljana, 08. 09. 2008 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

Janša trdi, da se Slovenija z notami finski vladi ni vmešavala v delo medijev, vodja preiskave zadeve Patria Kaj-Erik Björkvist pa je zaskrbljen zaradi uhajanja informacij s slovenske strani.

Minister Mate
Minister Mate FOTO: POP TV

O preiskavi zadeve Patria je za finsko nacionalno televizijo spregovoril vodja preskave Kaj-Erik Björkvist. Zaradi razkritja notranjega ministra Dragutina Mateja, da so slovenski policisti prejeli seznam oseb za zaslišanje, je zelo zaskrbljen, saj bi to lahko škodilo skupni preiskavi. To naj bi bil tudi razlog za zadržanost pri posredovanju podrobnejših informacij o seznamu Slovencev, ki naj bi bili vpleteni v posel s patriami.

Glavni preiskovalec je sicer povedal, da že mesece preiskujejo korupcijo med Patrio in visokimi slovenskimi uradniki. In do nedavno je bilo sodelovanje dobro, Finci so Slovencem celo posredovali seznam imen, ki bi jih želeli zaslišati. Vendar se zaslišanja niso zgodila, še več, informacija o seznamu je postala javna.

V petek je notranji minister Mate že dejal, da finska policija ne želi sodelovati, ker ni posredovala vseh informacij slovenski strani. Zdaj Finci priznavajo, da resnično oklevajo pri sodelovanju s Slovenci, saj iz slovenske strani v javnost prihaja preveč informacij. Prav pomanjkljivo sodelovanje pa lahko ogrozi celotno delo. Kljub temu upajo, da bodo preiskavo končali do konca leta.

Predsednik vlade Janez Janša je glede seznama 26 oseb, ki so jih po besedah Mateja finski preiskovalci sredi avgusta poslali slovenski policiji, poudaril, da ne ve, kdo so te osebe.

"Treba je ločiti, kakšne so pristojnosti," je povedal in dodal, da "ravno zaradi tega vsaka policija vsake nacionalne države preiskuje svoje državljane". Ob tem je pojasnil, da je bila prav zaradi tega ustanovljena skupna policija, ki koordinira te napore.

Takšna skupina se ustanavlja tudi med Slovenijo in Avstrijo oz. Avstrijo in Finsko, je povedal premier. "Finska policija ne more preiskovati slovenskih državljanov, torej tistih, ki živijo v Sloveniji," je pojasnil Janša.

Dva odbora pred izredno sejo

Vojaški oklepnik Patria
Vojaški oklepnik Patria FOTO: POP TV

O aferi Patria so danes razpravljali na dveh odborih - za notranjo politiko in obrambo. Odbor za obrambo je po šestih urah zaključil sejo, na kateri je pripravil sklepe za torkovo izredno sejo DZ o nakupu oklepnikov 8X8.

S prvim izmed štirih sklepov, ki naj bi jih v torek na izredni seji sprejeli poslanke in poslanci, naj bi DZ ugotovil, da je ministrstvo za obrambo postopalo pravilno, ko je izvedlo mednarodni razpis za nakup osemkolesnih oklepnikov.

Prav tako odbor parlamentu v sprejem predlaga sklep, s katerim DZ izraža podporo tožilstvu in policiji, da skladno s svojimi pooblastili in v sodelovanju z mednarodnimi institucijami nadaljujejo intenzivno preiskavo sumov o korupciji pri nabavi osemkolesnikov in jo čim prej uspešno dokončajo.

DZ naj bi na predlog odbora v torek sprejel še sklep, s katerim DZ ministrstvo za obrambo poziva, da v primeru prvega potrjenega suma korupcije nemudoma uporabi protikorupcijsko klavzulo in prekine dobavo oklepnih vozil 8X8 ter sklep, s katerim DZ vlado poziva, naj mu posreduje poročila o preiskavi, ki jih je zahtevala od policije in tožilstva.

Na besedilo drugega sklepa je sicer poslanska skupina Zares vložila dopolnilo, po katerem bi DZ ugotovil, da policija in tožilstvo pri preiskavi sumov kaznivih dejanj, ki naj bi bila storjena pri nabavi oklepnikov, nista dovolj intenzivno sodelovala s finskimi in avstrijskimi organi, vendar člani odbora dopolnila niso podprli.

Transparenten ali skrit nakup?

Na odboru za obrambo je obrambni minister Karl Erjavec nakup oklepnikov 8x8 ponovno ocenil kot najbolj transparenten posel v zgodovini Slovenije. Povedal je, da so se težave začele potem, ko ministrstvo ni realiziralo pisma o nameri, s katerim je prejšnja vlada avgusta 2004 izkazala namero, da bo oklepnike 8X8 delala Sistemska tehnika.

V zvezi s ponedeljkovo oddajo finske YLE je Erjavec dejal, da ne razume, zakaj bi moral novinar varovati svoj vir, posebej ne zato, ker naj bi šlo po poročanju televizije za interne dokumente Patrie in zato njihovo razkritje ne bi imelo hujših posledic.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: POP TV


Jožef Školč (LDS) je v zvezi z dokazi, ki bi jih moral v oddaji pokazati novinar, dejal, da po zakonodaji novinarjem ni treba "nikoli razkriti vseh podlag za svoje trditve". Erjavca je povprašal, zakaj sam ne ravno tako, kot to pričakuje od drugih in dokumente o nakupu oklepnikov pokaže javnosti. "Če bi imeli dostop do teh stvari, bi se klobčič hitro odvijal na vse strani," je dejal Školč.

Če ima novinar te podatke, bi lahko to pokazal in bi zgodbo na hitro rešili. Ne pa, da se v času pred volitvami vsi ukvarjamo s to temo, namesto da bi razpravljali o socialnih in drugih vprašanjih. Obrambni minister Karl Erjavec

V razpravi o slovenski preiskavi domnevnih sumov podkupovanja je Milan M. Cvikl vprašal, zakaj se od februarja 2007, ko je policija prejela depešo dunajskega Interpola, da obstaja sum, da so nekateri posamezniki v Sloveniji prejeli nezakonite provizije pri poslu, ni zgodilo nič, in kako to, da se je "pospešek" pri preiskavi zgodil šele po oddaji finske televizije.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar mu je odgovorila, da tožilstvo z omenjeno depešo ni bilo seznanjeno. Tudi sicer po njenem tožilstvo ukrepa takrat, ko prejme kazensko ovadbo. Sicer pa je Brezigarjeva poudarila, da za tožilca ni dovolj, da se nekaj govori, "imeti mora podlage za začetek postopka". Pojasnila je, da v Sloveniji v tem trenutku teče predkazenski postopek, da pa državno tožilstvo ni dobilo podatkov, ki bi omogočili osredotočenje suma na konkretno osebo.

Kot je še dejala, je bilo državno tožilstvo s sumi morebitnih kaznivih dejanj prvič seznanjeno 22. maja letos. Med aktivnostmi tožilstva od tedaj je Brezigarjeva izpostavila ustanovitev skupne preiskovalne skupine 16. junija. Po njenem mnenju gre za inštrument v mednarodnem pravu, ki omogoča boljše delo in jo vodi izkušena državna tožilka.

Cvikl je medtem prepričan, da je posel s Patrio dober le za posrednike. Posel naj bi bil sporen in škodljiv, ker že od začetka lanskega leta obstaja obvestilo avstrijskega Interpola, na katerega je po besedah poslanca reagirala le finska policija. Posel je po njegovih besedah sporen tudi zaradi tega, ker je finski minister, pristojen za Patrio, odstavil prejšnjega direktorja finskega podjetja. Kot je prepričan, so slovenski davkoplačevalci zaradi razlike med ponudbo in pogodbo oškodovani za 50 milijonov evrov.

Robert Hrovat (SDS) je ocenil, da je v razpravi o nakupu oklepnikov ogromno ugibanj, ni pa dejstev. Takšna razprava pa se mu zdi nesprejemljiva.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Dare Čekeliš
Po Janševih besedah je eden od finskih novinarjev dejal, da bi v primeru, če bi neka slovenska televizija objavila, da je finski predsednik vlade dobil podkupnino od enega od slovenskih podjetij in prispevek zaključil s stavkom, da ima za to dokaze, a jih ne bo objavil, celotna Finska enotno govorila o balkanskem žurnalizmu v Sloveniji.

Janša o notah in manipulaciji

O notah, ki jih je slovenska vlada poslala na Finsko, je premier Janša v izjavi za medije dejal, da pri notah ni šlo za vmešavanje v delo medijev. "Dejstvo je, da je bilo na finski televiziji objavljeno, da so dokazi za neko hudo obtožbo nahajajo v finskem državnem podjetju, katerega 70-odstotni lastnik je finska vlada," je poudaril in dodal, da so finsko vlado vprašali, ali razpolaga s takimi dokazi.

Odgovor na to vprašanje je bil poslan iz podjetja Patria, ki je v odgovoru zagotovilo, da takšnih dokazov v tem podjetju ni, je pojasnil premier. Dodal je, da je ta odgovor Patrie pred dnevi predstavilo ministrstvo za obrambo.

Premier je povedal, da je bila druga nota poslana zato, ker so nekateri finski uradniki komentirali predkazenski postopek v slovenskih medijih in so se s tem neposredno vmešavali v slovensko predvolilno kampanjo. "Potem je bilo po preverjanju ugotovljeno, da nekateri trdijo, da niso izjavil tega, kar je bilo objavljeno v slovenskih medijih," je izpostavil Janša in dejal, da "na Finskem malokdo zna slovensko, na Slovenskem malokdo zna finsko". In to po prepričanju predsednika vlade odpira širok prostor manipulaciji.

Janša je glede zahteve po popravku dejal, da pravica do popravka ni samo v slovenski zakonodaji, ampak obstaja tudi v finski zakonodaji. Dejal je, da je finska TV v skladu s finskimi zakoni dolžna objaviti ta odgovor. "Kdaj ga bo, ne vemo, a so dolžni to objaviti," je še poudaril.

Janša je tudi povedal, da je imel danes zjutraj dva intervjuja za neko drugo finsko televizijo in nek drug finski časopis. "Nihče mi ni dejal, da so na Finskem zgroženi zaradi zahteve po popravku," je dejal.

Oklepnik Patria
Oklepnik Patria FOTO: POP TV

Finci šokirani nad slovenskimi zahtevami

Finska televizija je zahtevo po popravku že zavrnila. Odločili so se samo za en popravek, v katerem je nekdanji generalni direktor slovenske policije Bojan Potočnik označen kot svetovalec slovenskega predsednika republike. Potočnik je to funkcijo prenehal opravljati 8. avgusta, oddaja pa je bila posneta 12. avgusta. Kot je za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejala urednica prvega kanala YLE Riita Pihlajamäki, je televizija na sedemstransko prošnjo iz Slovenije odgovorila danes popoldne.

Že pred tem je urednica YLE dejala, da je začudena in šokirana nad zahtevami. "Od finske televizije YLE pričakujemo, da vsebino 'Resnice o Patrii - II. del' prikaže na TV1 v terminu s podobno gledanostjo kot v primeru ponedeljkove oddaje, tekst pa objavi tudi na svoji spletni strani v angleškem in finskem jeziku,“ so zapisali na uradu. Finci odkrito kažejo zgroženost nad takimi pritiski in opozarjajo, da se na Finskem tako ne dela. Postopki slovenske vlade se jim zdijo nedopustni. Ne razumejo tudi, zakaj pošiljajo note finski vladi, saj le-ta nima nikakršnega vpliva na medije.

Na uradu za komuniciranje pa pravijo, da odgovora finske televizije še niso dobili.

Janša ni videl pogodbe

Erjavec je sicer zanikal, da je predsedniku vlade Janezu Janši na sestanku, ki ga je imel z njim decembra 2006, pokazal pogodbo o nakupu patrij, kot se je sicer v soboto glasil naslov intervjuja z Erjavcem v časniku Delo.

Kot je povedal Erjavec, takšen naslov intervjuja (Erjavec pogodbo s Patrio pred podpisom pokazal Janši, op. p.) ni resničen. Po njegovih besedah mu je novinar povedal, da je dal sam drugačen naslov, da pa so ga pozneje uredniki spremenili. Erjavec je še dodal, da si ne predstavlja, da o tako pomembnem nakupu, kot je bil nakup oklepnikov, ne bi obvestil predsednika vlade.

Janša je Delov naslov uvrstil v manipulacijo, ki se je po njegovem dogajala v zadnjem času.

Mnenja o jutrišnji seji

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik SD Borut Pahor je dejal, da ne čas ne gradivo in ne okoliščine niso naklonjene temu, da bi izredna seja o nakupu oklepnikov Patria odgovorila na tista vprašanja, ki so se zastavljala že v času preiskovalne komisije. Čas tik pred volitvami ni primeren za kakršen koli sklic izredne seje državnega zbora, če to ni povezano z velikimi kriznimi situacijami npr. ob naravnih nesrečah, je prepričan Pahor. Torkova izredna seja po njegovih besedah ne bo "postavila pike na i zadevam", zato bi bilo bolje pustiti institucijam pravne države, da v skladu s pristojnostmi opravljajo ustrezne postopke.

O torkovi izredni seji DZ o nakupu oklepnikov 8X8 je premier Janša dejal, da je DZ po ustavi ne samo zakonodajalec, ampak ima tudi nadzorno funkcijo, saj tudi državno tožilstvo poroča DZ. "Glede na to, da se je v javnost sejal sum na delo slovenskih organov, je prav, da ti organi poročajo DZ in da se te stvari razčistijo," je še poudaril Janša.

Odbor za notranjo politiko brez sklepov

Do izredne seje se je na svoji seji kot zainteresirano delovno telo opredelil tudi odbor za notranjo politiko. Na njem so poslanci opozicije ocenili, da je bila izredna seja o patrijah sklicana predvsem zato, da bi bili vsi osumljeni oprani vsake krivde, medtem ko je Rudolf Petan (SDS) ocenil, da je bila celotna afera "osnovana na nekem novinarskem komplotu (zaroti, op. p.), v stilu afere Vič-Holmec".

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate pa je v razpravi poudaril, da je pri odgovoru na depešo avstrijskega Interpola res prišlo do nerazumnega zamika, zato je tudi odrejen izredni nadzor nad delom slovenskega Interpola.

'Takojšen preklic diplomatskih not'

V stranki Zares menijo, da je Rupel zlorabil slovensko diplomacijo v osebne in strankarske namene.
V stranki Zares menijo, da je Rupel zlorabil slovensko diplomacijo v osebne in strankarske namene. FOTO: Kanal A

Poslanska skupina Zares je danes vložila predlog za razširitev dnevnega reda torkove nujne seje parlamentarnega odbora za zunanjo politiko z obravnavo vprašanja "zlorabe slovenske diplomacije v osebne in strankarske namene", ki jo je v ravnanju v primeru Patrie po njeni oceni storil zunanji minister Dimitrij Rupel. Minister je zgoraj omenjeno zagrešil z objavo vsebine zasebnega pogovora s finsko veleposlanico v Sloveniji 3. septembra na srečanju Zbora za republiko kljub zavezanosti zakonu o zunanjih zadevah in diplomatski praksi. Omenjeno mu očita tudi zaradi diplomatskih not, ki jih je zunanje ministrstvo naslovilo na Finsko zaradi predvajanja oddaje o Patrii na finski nacionalni televiziji. Zaradi morebitnih negativnih posledic v dvostranskih odnosih med državama, ki bi jih omenjene diplomatske note lahko imele, od ministra Rupla pričakujejo njihov takojšen preklic. Pričakujejo tudi, da se bo minister v prihodnje vzdržal takšnih ravnanj in prepustil razčiščevanje domnevnega koruptivnega ravnanja predsednika vlade organom pregona, tako finskim kot slovenskim, so še zapisali v predlogu. "Odbor DZ za zunanjo politiko poziva ministra za zunanje zadeve Dimitrija Rupla, da preneha zlorabljati diplomacijo Republike Slovenije za osebne in strankarske namene, da preneha izsiljevati posege v razmerja med svobodnimi mediji in državo na Finskem in da se vzdrži kakšnih koli drugih dejanj, ki bi poslabšala dvostranske odnose med dvema državama članicama EU. Odbor predlaga, da ministrstvo za zunanje zadeve takoj umakne diplomatske note, s katerimi sramoti svojo državo."

Steyr zaenkrat ne računa na nove posle v Sloveniji

Predstavnik General Dynamics, matične družbe avstrijskega proizvajalca oklepnikov Steyr, Lutz Kampmann, je zanikal, da bi Steyr po tem, ko je v Sloveniji izbruhnila afera zaradi domnevnega podkupovanja s strani finskega proizvajalca oklepnikov Patria, računal na nove posle s svojim oklepnikom pandur II v Sloveniji. Seveda smo še vedno zainteresirani za pridobivanje kupcev v Sloveniji, toda "Slovenija trenutno ni trg, na katerem bi aktivno nastopali", je dejal Kampmann.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1363)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetlan
09. 09. 2008 20.19
Janša res žali naš intelekt.
bobo222
09. 09. 2008 17.14
+1
BARABE HDIČOVE, DA JIH NI SRAM KAJ DELAJO Z TO NAŠO LJUBO DEŽELICO
exim@t-2.net
09. 09. 2008 14.18
resslovenka: najprej pometi pred svojim pragom! Enkrat za vselej: ne etiketiraj, da ne boš etiketirana. Dokler meni nihče ne predstavi in pokaže dokazov, toliko časa je za mene Zgaga in zgaga! Amen!
resslovenka
09. 09. 2008 14.01
Exim Ali res ne moreš brez žalitev? Dokazi? Pustimo času čas.
buzicuzi
09. 09. 2008 13.27
KAR NE MOREM VERJET DA JE KUČAN RES TO IZJAVIL, TAKO NEDOLŽEN KOT IZGLEDA.
exim@t-2.net
09. 09. 2008 12.27
resslovenka: in kje imaš dokaze, ti zgaga naga?
resslovenka
09. 09. 2008 11.02
Exim Nikar se ne veseli črne luknje po velikem poku. Se zna zgoditi, da boste podobno misleči sami padli vanjo. Spoznanje bo zelo boleče a upam da bo pripeljalo do streznitve. Kar se pa čiščenja tiče je res, da je ostalo še dosti nečednosti od prej, se je pa v zadnjih štirih letih enormno število neprebavljivih zadev doložilo. Nehigiensko do skrajnosti!
exim@t-2.net
09. 09. 2008 10.07
Ferdox: imaš popolnoma prav. Samo beri leve nagce. Tako majhni so postali, da se jim bo odslej dali nadimek zgaganisti. Kajen, politik70. Tudi jaz čakam še na črno luknjo po strašnem poku.
politik70
09. 09. 2008 09.30
kucanizem-ivankindis-nicke-udba-ozna pahoric-zoranovic-ren spet ma novga Kolk smo izvirni.......
politik70
09. 09. 2008 09.22
Tito, Partija! JJ, Patria!
balon200
09. 09. 2008 08.37
Kje pa je Kučan? Po moje ful navija iz ozadja, hehehe?
Ferdo Crni
09. 09. 2008 08.36
Prašek pravi, da bi vse zamenjal, tudi čistilke. Seveda to ne bi bile \"kadrovske čistke\" in sploh ne \"kadrovski cunamiji\". To bi bilo higienko čiščenje. V sloveniji namreč obstaja dvorek. En velja za levičarje, za katere se najdejo izredno lepe in pametne besede četudi naredijo največje svinjarije. NA drugi strani se za vse ostale uporablja govorica gnoja. Karkoli naredijo, pa naj bo celo dobro, je zadaj nek hudič, ki ga je potrebno nadvse poudariti. Problem pa je, da se od vladavine LDS niti približno ni vse spucalo. Drago Kos ima brata pri Sistemski Tehniki, Cvikl poriva bivšo jebačico od direktorja Sistemske Tehnike Pavčka. ČE Kos reče, da brata že dolgo ni videl in da se, ko se vidita pogovarjata o vremenu in globalnem segrevanju, jim vsi novinarji verjamejo na besedo. Zato tudi gre. Pri vsej aferi Patria gre za religijo - verjeti ali ne. Dokazi niso pomembni. Pomembno je, kdo bo koliko prepričal. Zato je pomembno, da se skreira in varuje tajkun kova Boško Šrot, ki ima v lasti medije, ki so za prepričevanje nujno potrebni. In zato je potrebno neposlušne medije, kot je bil nekdanji Mag uničiti, druge pa diskreditirati. Medijska svoboda po načelu kominterne; mi smo uravnoteženi, kdor misli drugače nima pravice obstajati.
balon200
09. 09. 2008 08.28
Erjavec, zakaj ne uporabiš kar Patrie? Saj je izredno stanje? Zaščiti vlado.
manjakranjc@hotmail.com
09. 09. 2008 08.26
Pomeben je fizikalen pojem : \"veliki poK\" v kratkem pričakujem še črno luknjo, ki bo nastala ob predstavitvi \"dokazov\".
balon200
09. 09. 2008 08.23
Haha, Erjavec vpraša Brezigarjevo \'A sva na isti seji?\'. Kot, da bi šlo za James Bond kodirano udbaško komuniciranje. \'Ja kaj novega? A še vedno govorim isto?\' ..... po taktirki vožda seveda :-). Vojakinja nastavlja svoje telo pred metke, vožd se je spet skril.
alduri
09. 09. 2008 08.21
manjakranjc- ne vem, zakaj, ce nekdo kritizira vlado, takoj omenjas Kucana. To kaze, da si ze podlegla pogojnemu refleksu in , da pac nisi usposobljena razmisljati s svojo glavo, verjetno te je strah sebe, pa se lepis na stalisca drugih, ki ti prodajejo klobase. Verjetno si mislis, vazno, da mam klobaso, ni vazno kaksna je.
hakihak
09. 09. 2008 08.20
naši sposobni policisti in kriminalisti bojo sigurno vzeli pod drobnogled tudi jožeta pučnika in janeza drnovška, ki sta tudi na J!!!!!!!!!!!!!
1P2L
09. 09. 2008 08.19
Sami šalabajzerji,bolj ko mešajo DREK,globje se pogrezajo in bolj smrdi. NEzaslisno,kako so nesposobni in kako vse to dogajanje uporabljajo v lastno korist oz korist politike. A tu en velja načelo enakosti?Če naj bi Finci pokazali vso dokumentacijo,potem jo moramo tudi mi,ne pa da vsak pod mizo skriva papirje.Jao..kr sram me je...
hakihak
09. 09. 2008 08.18
# Tonček Balonček 09.09.2008, 08:14 Naši oblastniki ia josrečo, da obstaja neki Milan Kučan, tako je vedno pri roki krivec za vse, kar gre narobe! Po mojem na Finskem še nikoli niso slišali zanj! tonček tvoja prva pametna misel v zadnjih 2-h mesecih lahko bi bilA IZJAVA TEDNA ALI MESECA
alduri
09. 09. 2008 08.14
Ristoh- saj ravno o tem tudi govorim,vsa garnitura je zrela za odstrel. Jaz osebno bi v parlamentu in vladi tudi cistilke zamenjal. Ni pravicno, da vzdrzujemo ljudi toliko let, to ni demokracija, to je manipulacija z navadnimi ljudmi, ki imajo svoje skrbi in strahove, do kdaj?????