Slovenija

Let zamuja več ur, ob pristanku ni prtljage: kakšne so vaše pravice?

Ljubljana, 24. 01. 2016 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ali poznate vse svoje pravice, ki jih imate kot letalski potnik? Veste, da ste v primeru daljših zamud upravičeni do denarnega nadomestila, da vam mora letalska družba glede na trajanje zamude omogočiti obrok in osvežilne pijače, in če je treba, tudi nastanitev v hotelu?

Pri zamudah, daljših od pet ur, se lahko odločite, ali boste čakali na alternativni let in zahtevali denarno nadomestilo, ali pa izberete možnost povračila stroška letalske vozovnice.
Pri zamudah, daljših od pet ur, se lahko odločite, ali boste čakali na alternativni let in zahtevali denarno nadomestilo, ali pa izberete možnost povračila stroška letalske vozovnice. FOTO: Thinkstock

Slovenska potnika sta z nemškim letalskim prevoznikom letela iz Dominikanske republike v München. Letalo je zamujalo skoraj pet ur. Zaradi tega sta zamudila vlak do Ljubljane, za katerega sta imela kupljeni vozovnici. Morala sta kupiti novi ter počakati na naslednji vlak, ki pa je peljal šele 12 ur kasneje.

Poleg tega, da sta imela stroške z nakupom novih vozovnic ter da sta morala tako dolgo čakati na vlak, jima letalski prevoznik niti ni povedal, kakšen je bil vzrok za takšno zamudo. Vse, kar je prevoznik storil, je bilo, da jima je ponudil odškodnino v obliki vavčerja v višini 600 evrov.

Kaj bi vi storili? Bi vedeli, da vam je ni treba sprejeti, ker ste kot evropski potrošnik zaščiteni in da imate tudi druge možnosti?

Potnika se z izplačilom v obliki vavčerja nista strinjala, do česar sta imela vso pravico. Namreč prevoznik lahko odškodnino v obliki vavčerja izplača le, če se potnik s tem pisno soglaša, v nasprotnem primeru pa mora izplačati odškodnino, opozarja Evropski potrošniški center (EPC) Slovenija. Center je tudi pravi naslov za vse, ki imate težave z letalskimi prevozniki, ki vam ne želijo izplačati odškodnin, ki vam pripadajo.

Ker potnika nista želela odškodnine v obliki vavčerja, prevoznik pa jima je zavrnil možnost izplačila v gotovini, sta se obrnila na EPC Slovenija in po njihovem posredovanju jima je nakazal odškodnino, vsakemu 600 evrov.

Spremenili so ji let, a tako, da ji ni več koristil

Potnica je preko španskega posrednika za prodajo letalskih kart kupila karte za let iz Benetk do Aten. Čez nekaj dni je od posrednika prejela obvestilo o spremembi leta. Ponudili so ji tako spremenjen let, da ji ni več prišel prav. Z njimi se skušala stopiti v stik preko elektronske pošte, a ji ni uspelo. Po njihovih navodilih bi morala za spremembo leta ali vračilo denarja poklicati na določeno telefonsko številko, kar je tudi storila. A je bila številka ves čas zasedena.

Ker jih ni mogla doklicati, se je za pomoč obrnila na EPC Slovenija. Ti so s pomočjo EPC Španija od posrednika uspešno zahtevali vračilo kupnine za letalsko karto, so pojasnili slovenski predstavniki centra.

Na letališču je ugotovila, da je ostala brez prtljage

Potnica je potovala iz Varšave do Dunaja. Ob pristanku je ugotovila, da njena prtljaga manjka, zato je na letališču izpolnila obrazec za izgubljeno prtljago in ga poslala službi letališča, ki skrbi za izgubljeno prtljago. Ker prtljage niso našli, se je, po navodilih z letališča, obrnila neposredno na letalskega prevoznika, na katerega je naslovila zahtevo za povračilo stroškov kovčka in njegove vsebine.

Ker ji po več poskusih ni uspelo vzpostaviti stika z letalskim prevoznikov, se je za pomoč obrnila na EPC Slovenija, ki je od prevoznika zahteval povračilo stroškov, ki so nastali zaradi izgube prtljage. Ker ni imela več shranjenih računov za kovček in izgubljene osebne predmete, je letalski prevoznik določil primerljivo odškodnino za izgubljeno prtljago in jo nakazal na njen osebni račun, so pojasnili na EPC Slovenija.

Osebno prtljago so morale oddati v prtljažnik letala, nato pa ga ni bilo več

Štiri prijateljice so z irskim letalskim prevoznikom potovale iz Bratislave v London. Čeprav so imele le osebno prtljago, je osebje prevoznika pred vstopom na letalo odločilo, da morajo kovček oddati v prtljažnik letala, saj je bilo letalo precej zasedeno, so pojasnili na EPC Slovenija. Kljub temu, da se ena izmed potnic s tem ni strinjala, saj je imela v kovčku tudi potrdila za hotel, izpisane vavčerje in druge vstopnice ter dokumentacijo, je osebje vztrajalo. Ko so prispele na letališče, so na traku takoj našle 3 kovčke, četrtega pa ne. Po nekaj minutah vztrajanja pri traku, so odšle k okencu lost & found in podale prijavo, da kovčka ni. Na traku je bil podoben kovček, zato so predvidevali, da sta bila kovčka zamenjana. Potnica je dobila potrdilo o izgubljenem kovčku, na podlagi katerega je po prihodu v Slovenijo podala pritožbo pri letalskem prevozniku.

Letalski prevoznik pa je odgovornost za zamenjavo kovčka zavrnil, zato je zavrnil tudi izplačilo kakršne koli odškodnine. Kaj bi storili vi? Bi vedeli, da primer še ni nujno končan in da še imate možnosti?

Potnica je podala pritožbo na EPC Slovenija, z njihovim posredovanjem pa je prevoznik potnici vendarle izplačal odškodnino v višini 350 evrov.

Izgubo prtljage morate prijaviti takoj.
Izgubo prtljage morate prijaviti takoj. FOTO: Thinkstock

Ali veste, kakšne pravice imate?

V času, ko lahko v evropsko prestolnico z letalom potujete ceneje kot z vlakom iz Murske Sobote v Koper, je razumljivo, da število letalskih potnikov iz leta v leto narašča. Razumljivo pa je tudi, da so letalske družbe prepogosto nenaklonjene izplačevanju in se mu izmikajo.

Najpogosteje se izmikajo svojim obveznostim, kar zadeva njihove obveze zagotavljanja obrokov in osvežilnih pijač v primerih zamude. Do njih ste namreč v primeru daljših zamud upravičeni. Zato je dobro, da se svojih pravic zavedate.

Če vaš let zamuja več kot tri ure, razen v primeru, da je let zamujal zaradi izrednih okoliščin, na katere letalska družba ni imela vpliva in se jim ni mogla izogniti, ste upravičeni do nadomestila od 250 do 600 evrov.

Če vaš let zamuja več kot pet ur, se lahko odločite, ali boste čakali na alternativni let in zahtevali denarno nadomestilo, ali pa izberete možnost povračila stroška letalske vozovnice.

Če ste zaradi zamude imeli dodatne stroške (pri namestitvi, prevozu do/iz letališča), ste tudi lahko upravičeni do povračila, če ste shranili račun, s katerimi jih dokažete.

Do nadomestila pa NISTE upravičeni, če vas je družba o odpovedi leta obvestila več kot 14 dni pred dnevom odhoda ali če vam je manj kot 14 dni pred dnevom odhoda ponudila alternativni let s podobnim odhodom in prihodom.

Prav tako nadomestila ne boste dobili, če so razlog zamud ali odpovedi leta izredne okoliščine, na katere prevoznik ni imel vpliva, a mora to dokazati.

Preverite, kakšne vse pravice imate kot evropski letalski potnik.

Ob pristanku vaše prtljage ni: kaj morate storiti?

Izgubo prtljage morate prijaviti takoj na letališču, bodisi na pult prevoznika, če je v bližini prevzemnih mest za prtljago, bodisi na oddelek za izgubljene in najdene predmete (lost&found).

Tam morate izpolniti obrazec, dobiti morate tudi njegovo kopijo. Letalska družba jo lahko namreč zahteva od vas. Če kopije nimate, ne skrbite, ker to ni pravno določen pogoj in ne more biti razlog za to, da bi vašo pritožbo zavrnili, lahko pa vam nakoplje nepotrebne težave in oteži postopek.

Toda pozor, le to ni dovolj. Le malo potrošnikov se zaveda, da je nato nujno napisati še pisno pritožbo, v kateri popišete izgubljene predmete in priložite račune, ki dokazujejo njihov nakup in jo poslati letalskemu prevozniku, opozarjajo na EPC.

Če prtljaga ne prispe v 21 dneh od trenutka, ko bi morala, se šteje za izgubljeno, prevoznik pa je za izgubo odgovoren, zato je potnik upravičen do odškodnine, so pojasnili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Višina odškodnine za izgubljeno, uničeno ali poškodovano prtljago je omejena na približno 1300 evrov, pojasnjujejo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Kaj, če prevoznik vaše pritožbe ne upošteva?

Če vam prevoznik noče povrniti odškodnine, do katere ste upravičeni, se lahko obrnete na Mrežo Evropskih potrošniških centrov (Mreža EPC), na nacionalne nadzorne organe, potrošniške organizacije ali ombutsmane ter tudi na organe za izvensodno reševanje potrošniških sporov.

V zadnjih letih se pojavljajo tudi podjetja, ki potrošnikom pomagajo do odškodnine, seveda pa v zameno zaračunajo provizijo v obliki določenega odstotka odškodnine, zato morate biti v primeru, da se obrnete na tovrstno podjetje, pazljivo preučiti pogoje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.