Slovenija

Kaj nas čaka, če bomo imeli desnosredinsko vlado?

Ljubljana, 24. 01. 2012 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./M.P./STA
Komentarji
1008

Nič več "šikaniranja voznikov ali polnjenja proračunov". Tako je zapisano v desnosredinski koalicijski pogodbi. Obeta se nam tudi "odvzem vsega nezakonito pridobljenega premoženja". Kako se bodo lotili brezposelnosti? Kaj bo z našimi pokojninami?

Danes se je pet strank, in sicer SDS, Lista Virant, DeSUS, SLS in NSi, odločilo, da prižge zeleno luč za podpis koalicijske pogodbe. To bodo storili jutri, vprašanje, ki prebivalce naše države najbolj zanima, pa je, kako bodo njihove dogovore čutili na svoji koži.

Koalicijska pogodba, ki so jo uskladile SDS, NSi, SLS, Lista Virant in DeSUS, med drugim predvideva dvig meje dohodninskih razredov, novega razreda za najbogatejše pa ne. Kadrovanje bo potekalo po sposobnostih in poštenju, zavezali so se tudi, da se politika ne bo vmešavala v delo medijev. DeSUS je uspel tudi z zavezo o primernih pokojninah.

Najprej bodo partnerji pripravili rebalans proračuna, ki bo javno porabo zmanjšal za vsaj pet odstotkov. Nemudoma se bodo lotili sanacije bančnega sistema, nato pa bodo določili optimalni portfelj državnega dolga, ki bo ob najmanjšem možnem tveganju omogočal najnižje stroške zadolževanja.

V pogodbi je zapisano tudi znižanje trošarin, in sicer v takšni obliki, da bodo cene trošarinskih izdelkov konkurenčne.

Za razvoj podjetništva bi znižali davek od dohodkov za pravne osebe z 20 na 15 odstotkov, prvo leto po ustanovitvi podjetjem ne bi bilo treba plačevati davkov, po treh letih pa bi prešli na normalno obdavčitev.

Predlagali bodo spremembo dohodninske lestvice, s katero bodo prejemki najproduktivnejših delavcev manj obdavčeni. Dvignili bodo mejo dohodninskih razredov in uvedli kapico na socialne prispevke, s čimer nameravajo razbremeniti srednji sloj.

Prevoz in malica bi se po novem štela v dohodnino. Koalicijski partnerji se zavezujejo, da bodo olajšave za otroke in druge vzdrževane družinske člane ostale najmanj na obstoječem nivoju.

Odprla so se vrata desnosredinski vladi s strankami SDS, Listo Virant, SLS, DeSUS in NSi, katere mandatar bo najverjetneje prvak SDS Janez Janša.
Odprla so se vrata desnosredinski vladi s strankami SDS, Listo Virant, SLS, DeSUS in NSi, katere mandatar bo najverjetneje prvak SDS Janez Janša. FOTO: 24ur.com

Kako do delovnih mest?

Kaj desnosredinske stranke načrtujejo storiti, da bo več zaposlenih in manj brezposelnih?

Zastavljeni cilj: čim več ljudi naj ima plačano delo, in sicer ne glede na formalno obliko zaposlitve.

Kako doseči cilj: Z bistveno poenostavitvijo in zmanjšanjem števila pravnih oblik zaposlitve, z davčno in regulatorno spodbudno obravnavo kratkotrajnih zaposlitev, s prenašanjem skrbi za socialno varnost s podjetij na državo in druge inštitucije s tega področja ter z drugačnim delovanjem zavoda za zaposlovanje v povezavi z mrežo zasebnih posrednikov dela.

Podrobnosti: stranke zagovarjajo mehke prehode med različnimi oblikami zaposlitve. Torej, če boste dlje časa delali za istega delodajalca, boste lažje prešli iz fleksibilne v bolj stabilne in varnejše oblike dela. Svojo energijo bodo koalicijski partnerji usmerili tudi v to, da bodo delodajalci zaposlovali delavce za nedoločen čas. Prav tako se bodo posvetili čim hitrejši spremembi zakona o delovnih razmerjih, tako da bodo okrepili usklajevanja s socialnimi partnerji. Z njimi bi tudi oblikovali sklad za odpravnine za ljudi, ki so ostali brez dela in iščejo novo zaposlitev. Neizkoriščena sredstva bodo zaposleni lahko spremenili v pokojninsko rento.

Prav tako bodo spodbujali zaposlovanje mladih in starejših. V pogodbi je zapisano, da bodo pod drobnogled vzeli tudi študentsko delo. Pravijo, da je treba povečati intenzivnost študija in omejiti možnosti za fiktivni vpis, prav tako se bodo lotili zlorab študentskega dela.

Koalicijski partnerji menijo, da mora država aktivno spodbujati podjetja k vlaganjem v znanje in razvoj zaposlenih, zato bodo okrepili sofinanciranje programov, ki spodbujajo vključevanje zaposlenih v usposabljanja in izobraževanja.

Kaj pa zavodi za zaposlovanje?
Kaj pa zavodi za zaposlovanje? FOTO: Damjan Žibert

Prenovili bodo zavode za zaposlovanje, saj njihovo delovanje ni prilagojeno sedanjim razmeram na trgu dela. Omogočili jim bodo, da se organizirajo kot začasni delodajalec v smislu agencije za delo. Njihovo delo bodo tudi ocenjevali.

Okrepili bodo predvsem programe, namenjene usposabljanju in prekvalifikaciji brezposelnih za poklice, za katere na trgu vlada največje povpraševanje. Poiskali bodo možnosti za uvedbo obveznega vključevanja brezposelnih oseb, ki prejemajo nadomestilo, v priložnostna dela na najrazličnejših področjih. Tako bodo zagotovili iskalcem zaposlitve nove izkušnje in večje možnosti ponovne zaposlitve na ustreznem področju, delodajalcem pa pokazali poti do novih delovnih mest.

Tu je seveda pomembna tudi vloga delovnih inšpektorjev, ki morajo poskrbeti, da delodajalci ne kršijo delavskih pravic. Okrepili bodo njihovo delovanje in jim omogočili večje pristojnosti.

Kaj pa pokojnine?

Odkar se je stranka DeSUS vključila v pogajanja, je v koalicijski pogodbi zaveza, da ob zagonu ugodnih gospodarskih razmer pokojnine ne bodo nižje od 60 odstotkov povprečne plače. Sprejeli bodo ukrepe, ki bodo omejili možnost predčasnega upokojevanja z odhodom na zavod za zaposlovanje dve leti pred doseženo pokojninsko dobo.

Pokojnine se bodo v 60 odstotkih usklajevale z dejansko rastjo plač, v 40 odstotkih pa z rastjo življenjskih stroškov dvakrat letno od 1. januarja 2013 dalje. Do konca leta 2012 pa se pokojnine zaradi javno finančnih razmer ne bodo usklajevale, kar bodo uredili z interventnim zakonom. Pokojninsko blagajno bodo "očistili" vseh izplačil pokojnin, za katere niso plačani prispevki.

Druge zanimivosti

Koalicijski partnerji imajo namen ohraniti obstoječi vinjetni sistem cestninjenja osebnih vozil, z elektronskim cestninjenjem osebnih in tovornih vozil v prostem prometnem toku pa naj bi nadaljevali po sprejetju enotne odločitve na ravni EU. Eden od obetov iz koalicijske pogodbe je tudi vpeljava enotne vozovnice v potniškem prometu, avtobusnem in železniškem, z oblikovanjem conskega sistema tarif in usklajenega voznega reda za vso državo.

Kreditni krč in znižanje cen stanovanj bi uredili tako, da bi banke prisilili, da bi prodale stanovanja, ki so jih zasegle. Pravijo tudi, da bodo pravičneje obdavčili nepremičnine in posodobili sedanji sistem obdavčitve luksuza.

Dodelali bodo sistem preverjanja izvora premoženja skozi davčne postopke. Uvedli bodo odvzem vsega nezakonito pridobljenega premoženja na podlagi pravnomočne obsodbe, te primere bodo obravnavali prednostno, prav tako pa bodo poskrbeli, da ne bodo zastarali.

Kaj naj pričakujejo vozniki? Spremenili bodo kaznovalno politiko tako, da bo njen cilj povečanje varnosti in pretočnosti prometa, ne pa "šikaniranje voznikov ali polnjenje proračunov".

Število ministrstev bodo zmanjšali na 11, našo državo pa bodo debirokratizirali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1008)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

udar
26. 01. 2012 07.26
-7
Program je dobro zastavljen in verjamem da bo uspel.
Buena Vita
26. 01. 2012 07.16
-2
DELATI BO TREBA,IN ŠE ENKRAT DELATI,LENUHOM PA NA RITI CIAKON NALITI,NEJ SE ZA VEČNE ČASE ZALEPIJO NA STOLICE,TAKO BODO DALI MIR CENTROM ZA SOCIALO IN MINISTROM ZA PODPORE OPS,ŠE SELOTEJP ČEZ USTA
wizeman
25. 01. 2012 17.44
+10
Odvzem vsega protizakonito pridobljenega premoženja . Haaaaaa ha ha ha . Vrana vrani ne izkljuje oči.
papriq
26. 01. 2012 11.09
+1
dolzvlado115
25. 01. 2012 17.34
+1
vrniti vsa protipravno odvzeta vozniška dovoljenja,vsa vozila,razen tista ki ne sodijo na cesto.vse stroške izterjat od blondinke po imenu katarina in njenih svetovalcev tegaga zakona namenjenega ropanju državljanov.potrebno je tudi dobro prevetriti zvcp in par fikusov in oseb ki so kot inventar tam zaposleni.
sandra1970
25. 01. 2012 21.22
ja se strinjam vendar gdo naj bi to naredil? jast ga ne vidim nikjer v slo??? morda ti imas kaksne provide???
sandra1970
25. 01. 2012 21.24
ja se strinjam z teboj vendar gdo naj bi to naredil ??? jast ga ne vidim nikjer v slo morda ti ves her si jasnoviden??? daj povej prosim sam rez radovedna
liskub
25. 01. 2012 16.22
+0
Komentatorji ni bilo vlade pod katero mi ni bilo treba delat.Kaj mislite da če bi bil Jankovič bi pa živeli vsi na veliki nogi.Motite se on bi poskrbel prvo za svoje navadni pa nebi prišli na vrsto.Kar je pa sedaj zafurano bo pač treba popraviti ker ste pač nekateri ki tukaj pišete živeli zelo dobro,če se sedaj tako bojite kaj bo.Boste pa malo počakali da pridejo tisti pri katerih vam je šlo tako dobro.
wizeman
25. 01. 2012 18.27
+4
Zakaj zahajaš v skrajnosti? če bi bil Jankovič premier, bi bilo vsaj kanček upanja, da nam bo kdaj bolje, z Janšo kaj takega nima smisla pričakovati. Če ni znal voditi države, ko je bilo vsega v izobilju, kako bo znal zdaj? On je svoje že pokazal. Brezupen primer......
Ivan janez
25. 01. 2012 18.43
+2
če bi bil dober bi lahko bil mandatar od osamosvojitve tako pa''''------.
udar
26. 01. 2012 07.29
+1
liskub točno tako. Problem je, da se pol države ne zaveda, da je treba v teh časih pritisniti na zavoro in najprej vzeti tistim velikim. jaz bi zmanjšal poslanske plače za 20%, sodišča in javno upravo je treba pri vodilnih močno prestruktorirati in začeti delati na produktivnosti pa bomo uspeli. In ta vlada bo to naredila, ampak ker imamo v državi same "jankovičeve simpatizerje" je sedaj vsa javnost zgrožena kaj se dela. Naj raje utihnejo in začnejo delat, da ne bomo kot v grčiji končali. javna uprava pa naj neha stavkati in raje začne delati.
udar
26. 01. 2012 07.36
-3
wizeman ne kaži, da si levak, ker izgledaš res neumno.
est
25. 01. 2012 15.36
-5
Nekaj veleumnih zakonov tov.Kresal, je potrebno pod nujno razveljaviti.
Neutrino
25. 01. 2012 15.14
+16
Asinus asinorum in saecula saeculorum. Zopet majhna analogija na fantastično bravulozno koalicijsko pogodbo in ukrepe za izhod iz krize, ki jo je pridno spredla ad hoc koalicija. Spet so žejne peljali čez vodo - tokrat bomo žejni vsi mi. Malico in prevoz v dohodnino ! Je to razbremenitev srednjega in delavskega razreda ? Tako bo imel delodajalec in tudi mi delojemalci večje stroške in spet lahko ugibate koliko novih ljudi bodo mala podjetja zaposlila če bo njihova bilanca obremenjena še dodatno s tem davkom ?. Izračun na hitro pokaže da pri letni malici in prevozu 1200 eur (100 eur na mesec), bo plačal delodajalec dodatno 170 eur mesečno, delojemalec bo je dodatno obdavčen še za 200+ eur letno pri obračunu dohodnine (ker bo dohodnina višja). Me prav zanima kdo stoji za takšnimi ukrepi - kdo od ljudi jih bo podpiral ? Na forumu v Financah je en privatnik že napovedal da bo malica in prevoz zaradi višje dohodninske osnove za njegovih 7 zaposlenih pomenila 28.000 EUR letno večje stroške in bo prisiljen kakšnega delavca odpustiti kaj šele da jih bo zaposloval. Ko je g. Zoran Janković govoril da bi on dvignil DDV za 1% točko je grmelo iz desnice da bi to pomenilo 60 eur dodatne obdavčitve na prebivalca letno. In kaj je teh 60 EUR proti povprečno 200+ eurom ki nam sledijo s to ad hoc koalicijo ? Če je to največ kar omogoča ekonomski kader na desnici (resnično upam da je izhod iz krize pripravila ekonomska stroka in ne obramboslovec sam), potem se lahko preimenuje v koalicijo za izhod v krizo.
Buena Vita
26. 01. 2012 07.18
-1
udar
26. 01. 2012 07.37
+0
neutrino pa kaj te je leva opcija opila s svojim strupom, da take govoriš? levica bi šele oropala slovenijo. Jankovič je komaj čakal na to da pride na pozicijo in vse prevzame ter ukrade kar se ukrasti še da. zato ne piši neumnosti.
Goginiyo
25. 01. 2012 14.57
+19
janša je lopov lažnivi!!!
liskub
25. 01. 2012 15.55
-12
Ti si pa čisto rdeč od jeze pa res nevem kaj imaš od tega.Mogoče ti je bilo pa kaj obljubljeno če bi bila katera druga vlada.
wizeman
25. 01. 2012 18.30
+6
Ja, takrat bi bilo vsaj upanje. sedaj še tega ni....
Buena Vita
26. 01. 2012 07.19
-1
LENUHOM NI POTREBNO DAJATI UPANJA,KAJ NAJ POČNEJO Z NJIM,LENUHI POZNAJO SAMO PENEZE KI JIM GA DAJEJO UNIČEVALSKI LEVI POLITIKI ZA GLASOVE
bpmsi
25. 01. 2012 14.44
-6
na gavge in krišpati vse \"leve\", ker so *\"relatino\" prednost dobljeno na Volitvah ☻ Toliko o najboljši ekipi, \"relativni\" zmagi, najboljšem programu, najboljšem managerju .... najboljšem \"ups I did it again press\"
udar
26. 01. 2012 07.39
-2
ma kakšen meneger je pa jankovič? nič ni nastavljena ovčka je
papriq
25. 01. 2012 14.40
+17
čaka nas poslušanje kako so vse prejšnje vlade vse zafurale....(seveda z izjemo tiste vlade, ko je bil sam na oblasti)...prazne obljube o delovnih mestih...navadni državljani (z izjemo tajkunov itd) pa bomo še naprej živeli v vedno večji bedi
?rnogled
25. 01. 2012 17.56
+0
papriq
26. 01. 2012 11.08
+1
sej boš ti tud jokal ko boš kmal brez dela, hahaha...aja sej ti bo stric janša kej zrihtu, sam zato ker si ga volu...ja malo morgen!
izbriši mi profil admin
25. 01. 2012 14.30
+12
program mi je sicer všeč, žal pa ne verjamem Janši !!!
udar
26. 01. 2012 07.40
-2
ja za pa mu, ker ko je bil on na oblasti smo živeli lepo
izkušena Polonca
25. 01. 2012 14.18
+8
hvalabogu da bodo znišali cene kot pred 12 leti nazaj.
cirenij
25. 01. 2012 14.15
+10
Krasno. Če znižajo trošarine bomo pa lahko ceneje pili in kadili da vse to prebrodimo. Nenižanje pokojnin pa Erjavec obljublja ob zagonu ugodnih gospodarskih razmer. Ja, tudi to je razveseljivo. Se nam kar takoj obeta visoka gospodarska rast. Kake bizgece ima Erjavec, da zase izsili vse, kar mu paše. Že vse mandate.
cirenij
25. 01. 2012 14.20
+11
Mislim v njegovi stranki, ker v koaliciji ni nič izpogajal. Samo lari fari.
jimi62
25. 01. 2012 13.21
+14
bomo imeli spet zgodovinsko povezavo. prej pahor in kosor a sedaj bo janša in merklova.le kateri stadion bosta izbrala za srečanje?
piki_jakob
25. 01. 2012 13.13
+7
čaka nas strgan roka, palca beraška, prazen bokal...
punca08
25. 01. 2012 13.17
-6
kot bi nas čakalo, če bi bila leva....oz. bi bilo še slabše
brini
25. 01. 2012 13.49
+8
če bodo priškrnili naj bo za vse enako pa sem tud jaz za!!
Cofar
25. 01. 2012 14.21
+5
bpmsi
25. 01. 2012 14.47
+3
tudi to je bolje kot pa ropanje, vodenje iz "ozadja",
liskub
25. 01. 2012 16.00
-1
Prosim povej kdo bi še dal Jankoviču kredit.Dovolj je zapufal Ljubljano Evropa ga pa tako nepozna kam bi le šel,vsi ki bodo sedaj v vladi so pa kar precej bolj spoštovani ko pd Jankovič.Tu je razlika
wizeman
25. 01. 2012 18.33
+1
Kdo bo pa dal kredit švercerju orožja? Razen mafije seveda....
Rahan
25. 01. 2012 13.00
+12
preveč lepo bi nam bilo če bi uresničl vse kar obljubljajo ampak upam pa da bodo vsaj nekaj spelal
GTR
25. 01. 2012 12.48
+21
"odvzem vsega nezakonito pridobljenega premoženja" . Ja to bi rad vidu, Janša bo prvi kaj nazaj mogu prinest
Rahan
25. 01. 2012 13.00
+0
punca08
25. 01. 2012 13.18
-11
gtr....imajo drugi res veliko premoženja...tko nehej nabijat tole z Janšem
bpmsi
25. 01. 2012 14.49
-4
Boško je bil od SD, Igor od LDS, Hilda od SKD, Ivan, Bine .. od F21 --- ne vidim nikogar, ki bi JJ_u kaj dal
wizeman
25. 01. 2012 18.34
+0
Pajade. Volk v ovčji koži je še vedno volk.
idrca
25. 01. 2012 12.42
+19
a še malice in prevoze bi nam obdavčili , penzije bodo pa še bolj male ,ker že zdaj delodojalci malo odvajajo ,nobena vlada ni naredila za malega človeka nič samo še večjo bedo ustvarjajo poglejte koliko tajkunov imamo pa tega še pod komunizmom ni bilo ne vem koliko časa bomo še trpeli te voluharje
Rahan
25. 01. 2012 13.02
+6
to je res da vse kar se dela je v prid bogatemu sloju in v škodu malemu človeku ampak to je problem celega sveta v tem sistemu. socializem je pač propadel ker ne paše bogatim
punca08
25. 01. 2012 13.18
-7
žal bo treba dihat na škrge, so prejšnji levaki vse zagonili
Stefg
25. 01. 2012 14.55
+1
kar si sama zagonila imaš-za ostale pa pejt v šolo.
sandra1970
25. 01. 2012 21.38
+0
KAKSNA MALICA ,? KAKSEN PREVOZ NA DELO???? VSE TO ENOSTAVNO UKINIT IN GOTOVO TEGA NIKJER NA SVETU NE POZNAJO CE ZELIS DELAT BOS PRISEL NA DELO , CE PA JE DELO PREDALEC OSTANI V SVOJEM OKROZJU !!! A NE JAST TI DAM DELO PLAČO IN SE TI PLAČAM DA MI PRIDES DELAT NORO ,NORO ....TO DRZAVA POČNE Z JAVNIM SEKTORJEM ID DRZAVNO UPRAVO KER NE DAJEJO IZ SVOJEGA ZEPA VENDAR OD VSEH NAS KI SE USTVARJAMO DODANO VREDNOST V JAVNO BLAGAJNO ,,,PA GLEJ PARADOKSA NE SAMO SVOJIM DELOVCEM VENDAR TUDI DRZAVNI IN JAVNI UPRAVI TER POLITIKOM SE ENKRAT .... DAJTE SE ZBUDITI ,,, TER VSI PRIVATNIKI NISO BARABE IN TAJKUNI ZA TAKE NAJ BI IMELI KAKO SE ZE RECE PRAVNO DRZAVO!!!!! SAMO KJE JE !!!??????
sandra1970
25. 01. 2012 21.51
+2
pa se nekaj samo 240 tisoc nas je kaj ustvarjamo dodano vrednost vsi drugi so samo pijavke !!!!!
matej1406
25. 01. 2012 12.31
+21
tajkuni bodo spet zacveteli v novo pomlad
bpmsi
25. 01. 2012 14.50
-5
Boško je bil od SD, Igor od LDS, Hilda od SKD, Ivan, Bine .. od F21
Stefg
25. 01. 2012 14.57
+2
Ama_nesceiri
25. 01. 2012 12.26
+21
"Prevoz in malica bi se po novem štela v dohodnino." Pa saj to je skregano z zdravo pametjo. Pa saj tu gre za kritje stroškov (navadno niti ne za kritje stroškov v celoti), ne pa dohodek. Katastrofa. Kaj niso govorili o tem, da bodo zmanjšali vmešavanje države v gospodarstvo? "Dodelali bodo sistem preverjanja izvora premoženja skozi davčne postopke. Uvedli bodo odvzem vsega nezakonito pridobljenega premoženja na podlagi pravnomočne obsodbe, te primere bodo obravnavali prednostno, prav tako pa bodo poskrbeli, da ne bodo zastarali." - upam, da bodo najprej prerešetali v svojih vrstah. Aja, pa še to: ZAKAJ SO ŽE VOLITVE IN KAJ JE TO DEMOKRACIJA?
nk_t
25. 01. 2012 13.55
-11
tudi ti so bili IZVOLJENI od nas... ali mogoče glasovi ostalih volilcev, ki niso za jankovića, NE ŠTEJEJO! pol pa ti o demokraciji!!!!!