Slovenija

FOTO: Plazovi in poplavljene ceste

Ljubljana, 06. 07. 2009 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slabo vreme je terjalo svoj davek. Neurja in močna deževja so povzročala preglavice po vsej Sloveniji, še posebej na Gorenjskem, Koroškem in Štajerskem. Na območju Velenja se je sprožilo tudi več plazov.

Črni oblaki nad Sadinjo vasjo pri Žužemberku
Črni oblaki nad Sadinjo vasjo pri Žužemberku FOTO: Uroš Vidmar
Če imate fotografije ali videoposnetke današnjih neurij, jih pošljite na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo. Navedli vas bomo kot avtorja.

''V ponedeljek popoldne in v torek so ob nevihtah možni močnejši nalivi in sunki vetra, ni pa izključena tudi toča,'' opozarjajo na Agenciji za okolje (Arso). "Več možnosti za točo bo v torek. Opozorilo velja vse do noči na sredo," je povedal meteorolog Brane Gregorčič. O neurjih poročajo z Gorenjske, natančneje v okolici Kranja, Primorske, dolenjskega Suhega krasa in Velenja, kjer je bil oviran promet. Na gorenjski avtocesti je trčilo pet vozil ... . Prav tako slabo vreme ni prizaneslo preostalim delom Slovenije.

Močno deževje, ki je danes dopoldne zajelo Jesenice in okoliške kraje, je povzročilo precej preglavic, a večje škode ni bilo. Poklicni in prostovoljni gasilci so še na terenu in čistijo naplavine, ceste pa so že prevozne. Najbolj je poplavljal hudournik v Javorniškem Rovtu. Voda je poleg nekaterih zalitih cest zalila tudi nekaj kleti, od koder pa so gasilci vodo povečini tudi že počrpali.

Težave tudi na Koroškem in Štajerskem

Območje Koroške in severnega dela Štajerske ob meji z Avstrijo je okoli 14. ure zajelo neurje, ki večje škode ni povzročilo, je pa zato oviralo promet in tamkajšnjim prebivalcem naložilo nekaj dodatnega dela. Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje je bilo največ težav v občinah Kungota, Podvelka, Slovenj Gradec, Mislinja in Črna na Koroškem.

V Kungoti je močno deževje povzročilo, da sta narasla potoka Pesnica in Grušena ter pričela ogrožati stanovanjske hiše v naseljih Grušena, Zgornja Kungota in Plintovec. V Jurovskem vrhu je voda ogrozila farmo piščancev, zato so gasilci zavarovali objekte z vrečkami peska ter na lokacijah, kjer se je vodostaj umiril, začeli s črpanjem vode iz stanovanjskih objektov.

Neurje je zajelo tudi naselje Kaplja v občini Podvelka. Meteorne vode so poplavile regionalno cesto Ožbalt–Kapla, ki je bila za promet neprevozna, in še nekaj drugih lokalnih cest. Prav tako je močno deževje povzročilo preglavice na cesti Črna–Sleme, ki je bila prevozna le delno, zato so cesto očistili in sprostili za promet delavci Cestnega podjetja Maribor.

Zaradi obsežnih padavin znova naraščajo vode.
Zaradi obsežnih padavin znova naraščajo vode. FOTO: Alen Ferk

V občini Slovenj Gradec je neurje s točo zajelo naselja Zgornji Razbor in Sele-Vrhe, kjer je bila povzročena škoda na kmetijskih površinah. Poplavilo je cesto na relaciji Slovenj Gradec–Kotlje in Anžič–Sv. Rok, ki sta bili za promet nekaj časa zaprti. V naselju Legen pa je narasla reka Mislinja, zato so z delovnim strojem očistili strugo in preprečili poplavljanje.

Vremenske nevšečnosti so prizadele tudi občino Mislinja, kjer je poplavilo stanovanjske hiše v Šentilju pod Turjakom, Mislinji in Dovžah. V Razborci se je za stanovanjsko hišo sprožil zemeljski plaz, ta pa je razsul tudi cesto proti Pungartu, kamor so se na pomoč napotili delavci Komunalnega podjetja Slovenj Gradec z gradbeno mehanizacijo. Zaradi neurja je prišlo tudi do poškodbe na glavnem vodovodu v Šentilju pod Turjakom, tako da so prebivalci trenutno brez pitne vode, okvaro pa bodo delavci odpravili do približno 20. ure.

Škoda je bila zaradi močnih padavin povzročena tudi v naseljih Brdce, Klanc, Parož in Strmec v občini Dobrna. Po prvih podatkih je poškodovalo predvsem prometno infrastrukturo, škodo pa je opaziti tudi na poljih in vrtovih.

Plazovi na območju Velenja

Zaradi dežja spet grozijo plazovi (fotografija je simbolična).
Zaradi dežja spet grozijo plazovi (fotografija je simbolična). FOTO: Hugo Placet

Na območju Velenja se je danes popoldne sprožilo več zemeljskih plazov, ki so zasuli nekatere dele cestišča. Na krizna žarišča so odhiteli predstavniki služb zaščite in reševanja, ki so pregledali stanje na ogroženih območjih ter ob pomoči gasilcev že pristopili k saniranju sproženih plazov, so sporočili z Mestne občine Velenje.

Sproženi plaz v Lokah pri Velenju so že uspešno sanirali, zasuto cestišče v Vinski Gori pa je zaradi veliko nasutega materiala do nadaljnjega zaprto, so na občini še zapisali v sporočilu za javnost.

Nikamor brez dežnika

Muhasto vreme, ki bolj spominja na aprilsko kot poletno, vztraja že tretji teden. Zjutraj se prebudimo v megleno jutro, nevihte so postale stalnica, od doma si skoraj ne upamo brez dežnika.

In nič kaj bolje ne bo; vsaj do srede bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. V torek se bo celo ohladilo, hlad bo vztrajal še v sredo. V četrtek naj bi bilo končno sončno, plohe lahko 'presenetijo' le zvečer. Nato naj bi se vse do srede, 15. julija, nadaljevalo nestanovitno vreme.

Radarska slika padavin. Rdeča polja pomenijo visoko nevarnost toče.
Radarska slika padavin. Rdeča polja pomenijo visoko nevarnost toče. FOTO: ARSO
Območje Grosupljega je v nedeljo okoli 16. ure zajelo neurje z močnim dežjem in vetrom, ki je odkrival strehe v naseljih Pod gozdom in Hrastje pri Grosupljem ter podrl drevo na cesti Ponova vas–Taborska jama. V Podlipoglavu pri Ljubljani pa sta se nekaj pred 17. uro zaradi neurja prek dveh cest podrli drevesi. Posredovali so gasilci.

Tudi preostanek poletja naj ne bi bil preveč poleten. Suše in dolgotrajne vročine po besedah Gregorčiča ni pričakovati, kar pa ne velja za precejšnjo količino padavin.

Več o vremenski napovedi ...

In še vremenske zanimivosti na današnji dan:

Leta 1950 je bil zadnji zelo vroč dan v najmočnejšem vročinskem valu od začetka meteoroloških meritev v Sloveniji. V Kopru so izmerili 35,8, na Bledu 35,7, v Murski Soboti 34,8 in v Ratečah 33,2 stopinje Celzija.

Leta 1957 je Slovenijo po sedmih letih zopet zajel izjemno močan vročinski val, ponekod so bile izmerjene rekordne temperature. V Tolminu se je segrelo kar do 38,5, v Radečah pri Zidanem Mostu z 37,8 ni bilo dosti hladneje, v Cerknem so izmerili 36,9, v Ilirski Bistrici 36,6 ter v Bovcu in Postojni 35,9 stopinje Celzija.

Že tri tedne nas lahko kjer koli in kadar koli preseneti ploha.
Že tri tedne nas lahko kjer koli in kadar koli preseneti ploha. FOTO: Blaž Garbajs

Leta 1962 je bilo jutro marsikje v vzhodnem delu Slovenije najhladnejše julijsko po letu 1950. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu in v Gornjem Gradu so izmerili 2,3, v Slovenskih Konjicah se je temperatura spustila do 3,8, na Bizeljskem do 4,3 in v Lendavi do 4,4 stopinje Celzija, so zapisali na spletni strani Arso.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (191)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

djdj
07. 07. 2009 07.54
Naravi ne moremo več kljubovati. Zavarovalnice bodo višale premije ali pa propadle. Ubogi oškodovanci.
VIADUKT
07. 07. 2009 07.33
V Kugoti sem živela in vem da je bilo poplav kar ko je deževalo 3 dni zdaj je pa en dan pa že poplavlja potok . Potok vem da so sanirali in vidim da še vedno gre voda čez je grozno vem da ni prijetno Samo zdaj že poplavlja kar cesto .Bo še treba kaj nareditda nebo voda šla čez očitno je blo premalo .Ni prijetno za ljudi ki so tam blizu .
teka_teka_jezek
06. 07. 2009 23.34
po plazu pogrešamo enega izmed ježkov, držimo pesti da se bo izvlekel z vsemi bodicami in se nam javil tu!
Ado Armina Musli?
06. 07. 2009 23.18
Denis Trobec
06. 07. 2009 22.43
tony_montana se popolnoma strinjam s tabo
alc19@email.si
06. 07. 2009 22.41
sej nima veze z ničemer ali pa tudi :)
534bgb
06. 07. 2009 22.32
To je še vse v normalah
vesna88
06. 07. 2009 22.06
p.s. : Ni Jurovski vrh, ampak je JURSKI VRH =) (Jurij ob Pesnici) ... drugače pa ja, kaj takega, kot je blo danes, še nisem vidla tukaj
mr.bean
06. 07. 2009 20.49
Jooseef_f.06.07.2009, 20:110 js sem iz velenja pa me je tornado skor odnesu dans ja ja js sm tut iz veelenja dei laž se kak tornado...zjj jke pa kr lepo oranžno heheheh
titovka
06. 07. 2009 20.17
bog je pravičen in dober!!!brez božje volje se nič ne zgodi!!!!
Jooseef_f.
06. 07. 2009 20.11
js sem iz velenja pa me je tornado skor odnesu dans
ne.me.jezkat.
06. 07. 2009 20.04
missbinchy 06.07.2009, 20:00 -1 Ja ja ti že veš ka si najblj pameten.....jst ne govorim glih za te komentarje tle ampak pod enim drugim člankom,učer ko je bil... ------------------------------- ----------------------------------- tukaj zagovarjam svoje mnenje, drugje tudi... kaj te je tako strašno zmotilo? toliko, da tam nisi povedala, tu pa... ;)
ne.me.jezkat.
06. 07. 2009 20.02
missbinchy 06.07.2009, 19:34 0 Joj ej ti dolg jezik use povsod daješ brezvezne komentarje,dj zadrž kej za sebe....bo bolš ------------------------------------ -------------------------------- ko se nekdo privoščljivo smeje slOVEnskim nevšečnostim z vremenom, ti ni brez veze... ko mu odgovorim, da to ni prav, da se to ponavadi maščuje, in da sLOVEnske reke tečejo na hrvaško, ti je pa brez veze, odveč... to veliko pove o tebi, veš?
missbinchy
06. 07. 2009 20.00
Ja ja ti že veš ka si najblj pameten.....jst ne govorim glih za te komentarje tle ampak pod enim drugim člankom,učer ko je bil...
nikita1970
06. 07. 2009 19.39
na poptv bi lahko privarčevali, na način da odpustijo vremenarje. saj itak vsak dan isto govorijo...
Zagreb2Rocks
06. 07. 2009 19.38
missbinchy 06.07.2009, 19:34 Joj ej ti dolg jezik use povsod daješ brezvezne komentarje,dj zadrž kej za sebe....bo bolš BWAAAAAAAAAAA HAAAAAA HHAAAAAA HHAAAAAAA HAAAAAAAAA................
missbinchy
06. 07. 2009 19.34
Joj ej ti dolg jezik use povsod daješ brezvezne komentarje,dj zadrž kej za sebe....bo bolš
ne.me.jezkat.
06. 07. 2009 19.18
Zagreb2Rocks kar smej se, dokler se lahko. a palica ima dva konca, voda pa teče navzdol! naše reke na hrvaško. ko te bo poplavilo in zalilo, ne jokaj, ne prosi za pomoč!
Mark Rebec
06. 07. 2009 19.11
w postojni je blu full oblaču in tmno nebo
higer
06. 07. 2009 18.46
Zasavje brez dežja