Slovenija

'Posel je bil dober, a ne nujno za MNZ'

Ljubljana, 09. 08. 2011 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.L./P.J./Ni.J.
Komentarji
112

Šoltes razkriva: Nabava opreme za Dimičevo je po naročilu MNZ potekala, še preden je bila ta izbrana za najboljšo lokacijo. Obstaja tudi dokument, ki kaže, da so bile finalizacije stavbe narejene še pred izbiro najemnika.

Za najem stavbe NPU država plačuje 136.000 evrov mesečno.
Za najem stavbe NPU država plačuje 136.000 evrov mesečno. FOTO: Blaž Garbajs

Računsko sodišče pod vodstvom Igorja Šoltesa je izdalo negativno mnenje glede najemanja poslovnih prostorov za potrebe notranjega ministrstva. Revizija se je nanašala na obdobje od 1. januarja 2007 do 30. junija 2010, pod drobnogled pa so vzeli tako sporen najem stavbe na Dimičevi za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) kot tudi predpogodbo za stavbo na Litostrojski. Slednjo so sklenili v času ministrovanja Dragutina Mateja, medtem ko so prvo podpisali že pod Katarino Kresal. Računsko sodišče pa je s svojim negativnim mnenjem klofuto prisolilo obema.

Stranka SDS se je že odzvala. Šoltesa znova obtožuje, da ščiti Kresalovo.

Kot je ugotovilo računsko sodišče, je "ministrstvo pri zagotavljanju poslovnih prostorov za svoje potrebe poslovalo v pomembnem neskladju s predpisi in usmeritvami".

Računsko sodišče je ugotovilo naslednje nepravilnosti:

V zvezi z napovedjo ministrice za notranje zadeve, da bomo začeli postopek odpovedi najemne pogodbe za objekt na Dimičevi, in v zvezi z izjavo predsednika računskega sodišča, pojasnjujemo, da lahko ministrstvo v skladu z 12. členom najemne pogodbe to kadar koli odpove s 6-mesečnim odpovednim rokom, brez soglasja nasprotne stranke in brez kakršne koli odškodninske odgovornosti. Ministrstvo za notranje zadeve

- Pri sklenitvi najemne predpogodbe za stavbo na Litostrojski ministrstvo ni uporabilo ustreznega postopka javnega naročanja v skladu z Zakonom o javnem naročanju;
- v postopku zagotavljanja prostorov na Litostrojski je ravnalo tudi v nasprotju z Zakonom o javno-zasebnem partnerstvu, ker ni ustrezno argumentiralo, da analize javno-zasebnega partnerstva glede na naravo investicije ni mogoče izdelati, ter ni izvedlo predhodnega postopka, določenega z zakonom;
- pri opremljanju prostorov na Dimičevi s premično opremo je ravnalo v nasprotju z Zakonom o javnem naročanju, ker za izbiro izvajalca ni uporabilo ustreznega postopka javnega naročanja;
- pri najemu stavbe na Dimičevi je kršilo Zakon o stvarnem premoženju države, pokrajin in občin, ker ni vodilo postopka ravnanja s stvarnim premoženjem na način, ki zagotavlja enakopravno obravnavanje vseh udeležencev v postopku.

Nacionalni preiskovalni urad so slovesno odprli 1. februarja 2010.
Nacionalni preiskovalni urad so slovesno odprli 1. februarja 2010. FOTO: Aljoša Kravanja

Šoltes: Posel je bil dober, a ne nujno za MNZ

Glede najema stavbe na Dimičevi je računsko sodišče zapisalo, da gre za najemno pogodbo, ki je po vrednosti primerljiva s pogodbo o najemu s postopnim odkupom. "Ministrstvo je pri najemu stavbe na Dimičevi ulici 16 v Ljubljani ravnalo negospodarno, ker se je odločilo za najem, namesto za najem s postopnim odkupom. Ministrstvo s tem ni uresničevalo strategije o zmanjševanju obsega najetih poslovnih prostorov oziroma cilja, da bi postalo lastnik objekta," so zapisali v reviziji.

5. 8. 2009: MNZ naroči opremo za Dimičevo. Na dobavnicah je pisalo, na primer, oprema za prostor kriminalistični inšpektor, soba za forenzike ...
21. 1. 2010: Podpisana je pogodba o najemu.

Ministrstvu očitajo tudi, da pred začetkom iskanja primerne lokacije ni ugotavljalo potreb po poslovnih prostorih in tako tudi niso mogli določiti meril za njihov izbor. "Obstaja tveganje, da je bila najprej sprejeta odločitev o pridobitvi prostorov na lokaciji Dimičeva ulica 16 v Ljubljani, šele potem pa so bili izvedeni postopki, ki naj bi formalno in ekonomsko upravičili njihovo pridobitev. Ministrstvo je pri zbiranju ponudb postopalo na način, ki predstavlja tveganje za negospodarno ravnanje," so zaključili revizorji.

Nekaj podobnega je na tiskovni konferenci povedal tudi Šoltes. Še preden je bila Dimičeva opredeljena kot najugodnejša lokacija, je že potekala nabava opreme po naročilu ministrstva, kar kažejo tudi dobavnice, je razkril. Obstaja tudi dokument, ki kaže, da so bile finalizacije stavbe narejene še pred izbiro najemnika.

Prostori NPU na Dimičevi 16 v Ljubljani
Prostori NPU na Dimičevi 16 v Ljubljani FOTO: Blaž Garbajs

Kljub najemu ohranili večino prostorov

Glavno priporočilo računskega sodišča je, da se pogodbe za Dimičevo in za Litostrojsko spremenijo tako, da bi omogočale vsaj najem s postopnim odkupom.

Sodišče je hkrati ugotovilo, da je ministrstvo kljub najemu prostorov na Dimičevi v najemu ohranilo skoraj celoten obseg vseh do tedaj najetih prostorov. Hkrati je omogočilo selitev kadrovskih virov v manjšem obsegu, kot bi jo z najemom stavbe na Litostrojski, zato je odpravilo manj prostorskih problemov, obenem pa povečalo stroške, ki jih ima z najetimi prostori.

Pri ugotavljanju, ali je razmerje med poslovnimi in delovnimi prostori pri najemu stavbe na Dimičevi ulici 16 ustrezno, je računsko sodišče ugotovilo, da je ministrstvo najelo prostore v ustreznem razmerju med delovnimi in poslovnimi prostori, torej v skladu z merili državne uprave in z merili policije. Sicer pa računskega sodišča argumentacija ministrstva, da se v prostore na Litostrojski ni selilo iz varnostnih razlogov ter zato, da ne bi kršilo zakona o javnem naročanju, revizorjev ni prepričala.

Negospodarno ravnanje tudi v primeru Litostrojske

Ministrstvo je pri sklenitvi najemne predpogodbe za prostore na Litostrojski ravnalo negospodarno, ker se je odločilo za najem, namesto za najem s postopnim odkupom in ker je sklenilo predpogodbo za večjo površino poslovnih prostorov in več garažnih mest, kot je bilo predvideno z investicijsko dokumentacijo, je ugotovilo računsko sodišče. "Ob tem najem, ki po vsebini zaradi višine plačanih zneskov najemnin predstavlja najem s postopnim odkupom, po obliki pa je predstavljen kot najem, lahko pomeni tveganje za obliko prikritega zadolževanja," je še opozorilo.

Šoltes ne bo pozval Pahorja k razrešitvi Kresalove

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Šoltes, računsko sodišče v prvi reviziji nikoli ne predlaga razrešitve odgovorne osebe. To ponavadi predlaga, če ugotovi, da revidiranec ne upošteva popravljalnih ukrepov, ki jih sodišče naloži. V primeru najema prostorov na Dimičevi in Litostrojski pa računsko sodišče ni zahtevalo porevizijskega poročila in tudi ni dalo roka za izvedbo priporočil, ki jih je dalo.

Kljub temu se je Kresalova odločila ponuditi svoj odstop, ki pa ga Pahor ni sprejel.

S primerom NPU se ukvarja tudi protikorupcijska komisija

Računsko sodišče je o ugotovitvah obvestilo tudi protikorupcijsko komisijo, ki se s primerom tudi sicer že ukvarja. Iz komisije so danes za 24ur.com sporočili, da je komisija seznanjena z mnenjem računskega sodišča. "V delu, ki se nanaša na Zakon o javnem naročanju, bo to pomemben element pri odločitvi komisije, zaradi tega je komisija namreč maja 2010 računskemu sodišču poslala pobudo za izvedbo revizije v zvezi z najemom poslovnih prostorov MNZ. Komisija se je s to zadevo ukvarjala že na več sejah, končna odločitev pa bo sprejeta na seji, ki je sklicana za jutri," so še sporočili. 

Najem stavbe NPU je bil tudi eden od očitkov v drugi interpelaciji proti Kresalovi, poleg tega je bila zoper ministrico vložena kazenska ovadba. V opoziciji namreč menijo, da je pri podpisu pogodbe z Ram Investom za prostore NPU ravnala negospodarno, klientelistično in škodljivo.

Revizijsko poročilo o NPU
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devetdeset
10. 08. 2011 19.06
Zanimivo, da se nihče, ne vi novinarji, ne javnost, ne preiskovalne komisije ne ukvarjajo z vladnim sistemom nabav letalskih vozovnic, kar še vedno veselo počne partner Dimičeve.
prehlad
10. 08. 2011 18.16
ČESTITKE VAM PRAPORAŠI VAŠ ČAS SE IZTEKA.
srebrnibreg
10. 08. 2011 12.39
tomazzz666ce 09.08.2011, 09:59 Kolikokrat vsak dan na dan to isto prilepiš?
moster
10. 08. 2011 12.16
VSAK POSEL ALI BISNIS ,JE ENAKO GOLJUFIJI!
Marcel Korošec
10. 08. 2011 09.20
Nekateri še zmeraj ugotavljate da je ta vlada ok !! Kaj morajo še narest,ali je sploh možno karkoli narest ,da boste enkrat rekli,ja to je pa preveč ! Če bo kdo kaj odgovoril,prosim ne omenjati JJ !
gospakatja
10. 08. 2011 09.12
k.k. je bila izvoljena na demokratičnih volitvah!!!! pa oglasite se , vendar, tisti, ki ste jo volili!
elephantus
10. 08. 2011 07.37
SDS sam tiho bodite. Vaš mate je sigurno večji neprideprav od Kresalove. Takrat, ko so praznili SKB sef celo noč petdeset metrov stran od policijske postaje je bil on minister.Tudi v tujini bi težko našel profesionalce, ki bi to naredili petdeset metrov od največje policijske postaje v državi. To bi bilo noro početje razen če imaš zelo pomembne sodelavce na tisti policijski postaji.
_crny_
10. 08. 2011 07.25
Izjava tisočletja: opremljeno stavbo smo kupili za 20% ceneje kot je bila cena v razpisu. 15 let delam v marketingu po vsej evropi. Če jaz to naredim stranki, dobim vprašanje: a na začetku si me pa tkole hotu na gumico, a??
ancica84
10. 08. 2011 04.09
Me resnično zanima koliko ljudi, ki tukaj smetijo, je pred tremi leti volilo ravno Pahorja!? Dajte ljudje, razmišljajte preden se odpravite na volišča, ne pljuvat tistega, ki ste ga sami želeli ... saj ste verjetno vedeli kaj počnete? Moje skromno mnenje ... mogoče pa je čas za Erjavca? Slabše nikakor ne more biti, mislim, da z njim lahko dobimo nazaj tiste nekaj dostojnosti, ki je izpuhtela v Pahorjevi vladi. Dobro jutro vsem ;)
literca
09. 08. 2011 23.37
Vem da je Ustava najvišja uredba države Slovenije...AMPAK, v tem tekstu je tolikokrat poudarjeno da je v Nasprotju z zakonom ..da mi je že malo na jok šlo...če sem jaz v nasprotju z zakonom me zaprejo...popravite me če ni tako? Če je MNZ v nasprotju z zakonom pa ...gradimo veliko kmetijo na zaščitenem območju na Primorskem brez soglasij in se igram z Bulmastifi ob prostem času ali pa letim z letalom v Milano?
Alojz Železnik 1
09. 08. 2011 22.12
Sem brez besed.
devetdeset
09. 08. 2011 20.22
Kresalova je spretna in je nocoj na POP tv obrnila zadevo češ da je Pogačar sam nabavljal notranjo opremo pred oddajo stavbe in razpisom"in sicer zato, da bi bil konkurenčen." Novinarski nesrečnež, ki je vodil intervju s Kresalovo, pa ni premogel niti enega samega argumetna, zakaj je to sporno, pa je jasno z večih vidikov. Vsaj poročilo računskega sodišča bi lahko dragi novinarji preleteli, če že vodite take prispevke, ne pa da kot lajne ponavljate nekaj fraz in stavkov, ko pa se nastopajoči tudi zavajajoče branijo, pa odpoveste.
Tonček Balonček
09. 08. 2011 20.06
V avtokampih postavijo ograjo in sekrete ter blagajno in potem računajo po 30 EUR za šotor na dan! A je to pravično?!
Tonček Balonček
09. 08. 2011 20.00
Kako je bogata ta Kresalka se vidi že po tem, kakšno haciendso ima nad slovenskim morjem, Janša se pa drenja v eni skromni hišici v Zavrzlenem nad Bovcem, pa še tisto je vzel na kredit! Tiste hiške z gozdom in sadovnjakom v Šentilju pri Velenju ne štejem, ker je že stara in ni obnovljena, ta duplex, ki ga je kupil na Mesarski za 360.000 EUR pa je itak prodal. Je pač privarčeval, ker ne hodi po nakupih v Milano, ampak Versaceja kupuje kar po medmrežju.
Tonček Balonček
09. 08. 2011 19.54
Pa ta Pogačar bo vsako leto pokasiral skoraj toliko kot Cekuta za eno umetniško sliko, ki jih izvaža v Avstrijo in na Finsko! Ta Kresalka naj takoj odstopi, za ta denar, ki ga je prigoljufala, bi lahko slovenska vojska nabavila še kak bombomet!
prehlad
09. 08. 2011 19.54
NO NI KAJ BODO PA SEDAJ ZAPLENJENE AVTOMOBILE PRODAJALI . SPET BO BIZNIS.
Buena Vita
09. 08. 2011 19.05
1943 TI SE BRIGAJ ZA SVOJE LOPOVE,TOLOVAJE POVEJ KAJ JE ŠE ZA POKRAST,OROPAT,ZGOLJUFAT A SO ŠE KAJ TVOJI KLOMUNJRI PUSTILI GENERACIJAM PRIHODNOSTI,OOO,DVOMIMO
Tomaž Škof
09. 08. 2011 17.28
pahor daj da bom jaz vodil račune o SLO TI NIMAŠ POJMA JAZ HOČEM DA JAVNOSTI POKAŽEŠ KAM GRE VSAKI EVRO ljudi imamo to pravico vedet,ker vi samo kradete!!!
Tomaž Škof
09. 08. 2011 17.24
pahor delavcem pa penzionistam denar ne pa da takim kradete ko nič ne delate!!
Tomaž Škof
09. 08. 2011 17.21
ker za to lopovčino sta kriva onadva 1!!MENE ne morete voditi taki norcii!!