Slovenija

Kaj dela znanstvenik?

Ljubljana, 23. 09. 2011 21.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V številnih evropskih mestih – tudi nekaterih slovenskih – so že šesto leto zapored pripravili Noč raziskovalcev, ki še posebej mladim približa znanstvenice in znanstvenike ter njihove raznolike raziskovalne dejavnosti.

Stojnice na Prešernovem trgu v Ljubljani si je ogledal tudi župan Zoran Janković.
Stojnice na Prešernovem trgu v Ljubljani si je ogledal tudi župan Zoran Janković. FOTO: Aljoša Kravanja

V številnih evropskih mestih je že šesto leto zapored potekala Noč raziskovalcev. Letošnji program je v znamenju poklica raziskovalca. Prireditev pod pokroviteljstvom Evropske komisije se je odvijala na 800 prizoriščih, v 320 evropskih mestih in 32 državah. Slovenski raziskovalci so svoje delo predstavili v štirih mestih. Vseevropska Noč raziskovalcev še posebej mladim približa znanstvenice in znanstvenike ter njihove raznolike raziskovalne dejavnosti.

Eden od dveh humanoidnih robotov, ki sta pozdravljala mimoidoče v središču Ljubljane.
Eden od dveh humanoidnih robotov, ki sta pozdravljala mimoidoče v središču Ljubljane. FOTO: Aljoša Kravanja

V Ljubljani so prireditve v znamenju raziskovanja med drugim potekale na Institutu Jožefa Stefana in na Prešernovem trgu. Tam so lahko obiskovalci spoznali minerale, vodili letala na osnovi vizualnih informacij in si ogledali predstavitev dveh humanoidnih robotov.

Obenem so v prestolnici prireditev združili z obeleženjem 20-letnice prve internetne povezave v Sloveniji. Dogodek so popestrili udeleženci in raziskovalci, ki so sodelovali pri vzpostavitvi prve internetne povezave v Sloveniji. Pokazali so, kako je internet prišel v Slovenijo in kaj je za Slovenijo v času osamosvajanja pomenilo imeti dostop do najbolj pomembne svetovne informacijske mreže.

Spletno obarvan raziskovalen dan je bil tudi v Novem mestu. Tam so se v Kulturnemu centru Janeza Trdine odvijale delavnice za učence in dijake na temo varne uporabe spleta. V Mariboru so se raziskovalne prireditve odvijale na sedmih lokacijah. Bodoči raziskovalci so se lahko seznanili z veščinami raziskovanja med drugim tudi na Slomškovem trgu, v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, mariborski Umetnostni galeriji.

Osrednja lokacija primorskega dogajanja pa je bila na novogoriškem Trgu Evrope. Tudi tam so se posvetili različnim vejam znanosti – znanosti o vinu, biotehnologiji in kemiji, oblikovanju letal, glavno vlogo pri tem pa so imeli raziskovalci sami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cyklon
24. 09. 2011 17.59
Kaj dela znanstvenik? Slovenski? Ambiciozen,pameten,sposoben,željan uspeha?? V Sloveniji nič,ker je v tujini.
gozdar1
24. 09. 2011 16.16
Stevilo komentarjev pod tem prispevkom pove, koliko znanost zanima povprecnega slovenca....ce bi namesto tega pisali o Jansi/Pahorju...bi zagotovo imeli je par 100 komentarjev....
yokerxdinterfan
24. 09. 2011 09.25
znanost je pomoje bolj ali manj samo domneva....resno
_studentka_
24. 09. 2011 09.20
Vecni_student, ja, res je žalostno, koliko potenciala slovenija podi iz države...
Tosho84
24. 09. 2011 01.54
Znanost je premalo cenjena.
rossi66
23. 09. 2011 22.22
Dobro vprasanje... Kaj dela znanstvenik v Sloveniji...? Se posebej, ce vprasanje postavi nekdo, ki si je sel znanstveni kruh rezat v tujino... Zato je moj odgovor: bolj ali manj zivotari...
Mr. Prdo
23. 09. 2011 22.10
super zadeva!