Slovenija

100 dni Cerarjeve vlade: kaj je za Cerarja ključni dosežek njegove vlade?

Ljubljana, 23. 12. 2014 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

To, da jim je v prvih 100 dneh delovanja uspelo stabilizirati politični prostor ter z normalno politično kulturo vzpostaviti več dialoga v družbi. Poudarja, da morajo državljani razumeti, da sprejemajo zahtevne ukrepe, ki so pogoj, da država pridobi kredibilnost in vzpostavi vzdržen finančni sistem.

Premier Miro Cerar se je ob prvih 100 dneh delovanja njegove vlade pohvalil. In kaj Cerar vidi kot ključni dosežek vlade? To, da je njemu in njegovi ekipi že zdaj uspelo stabilizirati politični prostor. Z normalno politično kulturo je namreč vzpostavila več dialoga v družbi ter začela voditi socialni dialog. Ta je ključen, če želimo konstruktivno prestati trenutne težke čase, meni.

Kljub nekaterim na trenutke povišanim tonom ob pogajanjih s sindikati so prispevali k kulturi sporazumevanja ter s tem dali tudi izjemo pozitiven znak tujini, poudarja premier. Koalicija ob tem po njegovih zagotovilih deluje enotno, roko pa ponuja tudi opoziciji.

Kaj še vidi kot uspeh?

Cerar
Cerar FOTO: Reuters
Sloveniji grozi diktat obrestnih mer oz. mednarodnih trgov, za katere je postala zaradi preteklih slabih praks plen, opozarja predsednik vlade. "Kadar je država šibka, postane plen," ugotavlja in zagotavlja, da vlada tega ne bo dovolila ter da že dela korake ven iz takšnega stanja.

Veseli ga tudi, da je njegova ministrska ekipa v prvih stotih dneh po načrtu in z visoko stopnjo soglasja že izvedla nekaj zelo pomembnih projektov, hkrati pa načrtuje nadaljnje delo za leto, ki bo njegovih oceni prelomno. Pravi, da koalicija deluje povezano in enotno. Cerar je sicer med ključnimi dosedanjimi projekti vlade izpostavil dva rebalansa poračuna – za leti 2014 in 2015. Med prizadevanji za javnofinančno konsolidacijo pa je izpostavil tudi vladni predlog izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu, za katerega bo morala vlada zagotoviti dvotretjinsko večino v DZ. Kot je poudaril, se je v proces usklajevanja in pridobivanja podpore poleg finančnega ministra pripravljen vključiti tudi osebno.

Vlada nadaljuje s privatizacijo 15 podjetij, k čemur jo po besedah Cerarja zavezuje sklep DZ še iz prejšnjega mandata. Izpostavil pa je tudi napredek pri črpanju evropskih sredstev – konec oktobra je vlada dosegla odmrznitev zamrznjenih evropskih sredstev, pred dnevi pa je potrdila operativni program za izvajanje kohezijske politike za obdobje od 2014 do 2020. Slovenija je po besedah Cerarja tudi povečala uspešnost črpanja evropskih sredstev, kjer se je med članicami povzpela z 20. na četrto mesto.

Vlada bo storila vse, da bosta Slovenski državni holding (SDH) in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) delovala kakovostno in v dobro države. A v delovanje obeh institucij se politika ne bo vmešavala, je napovedal Cerar. Izhodišča nove strategije upravljanja z državnim premoženjem še niso pripravljena, je še povedal.

Premier je izpostavil, da bo vlada storila vse za zagotovitev ustreznega delovanja Slovenskega državnega holdinga in Družbe za upravljanje terjatev bank.

Sicer pa je izpostavil še delo na področju povečevanje poplavne varnosti, ukrepe za krepitev boja proti sivi ekonomiji in za izboljšanje situacije med mladimi. Tako je vlada uvedla spremembe tako na področju študentskega dela kot tudi brezplačnega pripravništva v javni upravi, je spomnil.

Cerar je izpostavil tudi na medresorsko delovno skupino, ki bo preučila odlivanje denarja v davčne oaze, ter predlog zakona o reviziji projekta izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). S pomočjo nove zakonodajne podlage bo vlada po besedah Cerarja omogočila "nadvse učinkovito" revizijo projekta.

'Pridobivamo izgubljeni mednarodni ugled'

Slovenija ima po Cerarjevih besedah resen namen prenoviti institucionalno strukturo tam, kjer ta ne deluje dobro in kjer prihaja do korupcije, neracionalnega trošenja javnega denarja in drugih nepravilnosti. Ob tem premier zagotavlja, da vlada, vse kar počne, počne "zaradi nas samih in naših otrok, ne zaradi Bruslja". Tam se Slovenija pogovarja kot povsem enakovreden partner in svoje interese močno brani.

Izpostavlja tudi, da se zaupanje v Slovenijo veča, država tudi postopno pridobiva izgubljeni mednarodni ugled. Kot pokazatelj okrepljenega zaupanja navaja zadnjo odločitev bonitetne hiše Standard & Poor's, da izboljša obete za Slovenijo iz negativnih v stabilne. Znaki vračanja zaupanja so po njegovih besedah tudi gospodarska rast, znižanje stroškov financiranja, padanje brezposelnosti in to, da Slovenija postaja bolj privlačno okolje za investicije.

Kaj morajo razumeti državljani?

Cerar poudarja, da morajo državljani razumeti, da sprejemajo zahtevne ukrepe, ki so pogoj, da država pridobi kredibilnost in vzpostavi vzdržen finančni sistem.

Kaj nas čaka v letu 2015? Cerar: Resnejši premiki na bolje

Premier je prepričan, da bomo leta 2015 zaznali prve resnejše premike na bolje in postopno prešli iz krize.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hondica
24. 12. 2014 13.13
+3
Z vsako levo vlado poglobimo dno, ki ga je mogoče doseči, koliko časa še?
Bojan-F
24. 12. 2014 11.57
G. Cerar Miro potrjuje oceno analiticnega oddelka Banke Slovenija ... drugo leto bomo dosegli dno ... potem pa vsesplosno izboljsanje.
JanezNovakJohn
23. 12. 2014 22.08
-1
Veleizdajalci so tudi tisti ki so stran gledali ko so drugi kradli. Ali je tako g. Peterle. Le kaj je delal takrat Peterle ko so drugi kradli. Ali je stran gledal, ali je žakel držal, ali je blefiral bleferja.
JanezNovakJohn
23. 12. 2014 22.05
-2
Dokler se bodo "primerni" politiki rokovali z zaporniki in vodili državo, nam ni rešitve. Zaporniki, zlasti tisti ki so veleizdajalci, ki organizirajo incidente na morju, sprejemajo podkupnine za državne projekte...ne morejo imeti državljanskih pravic.
JanezNovakJohn
23. 12. 2014 21.54
+0
Ne more biti normalne politične kulture če imamo le nekaj vzorčnih zapornikov od 50 tih, barab in nesposobnežev ki so vodili to državo ji ropali in kradli delavnim ljudem. K temu moramo prišteti vsaj 5 verskih voditeljev.
Prasek
23. 12. 2014 21.32
+3
So pa v 100 dneh le našli gospodarskega ministra. Ki pa sedaj nima kaj početi,saj skupaj z delavci sedaj štrajkajo tudi direktorji :)
Prasek
23. 12. 2014 21.31
+5
Hehe, blebetanje je edino, kar leve vlade obvladajo. Enako je govorila že AB. Torej, Cerar,če je vse bilo že idealno, kaj bi sedaj spet popravljali ? Glede na besede tega pajaca, bo drugo leto res težko za Slovenskega delavca.
zaenotnost
23. 12. 2014 21.05
+0
Brez truda in volje se še čevelj ne obuje. menim, da moramo nekaj narediti spet skupaj, drugače je z nami konec...govor predsednika mi je bil všeč, tudi verjamem mu, da misli resno. Potrebuje pomoč vseh poštenih, da se skopljemo z jame v kateri smo. Ni druge!
slovenskidelavec
23. 12. 2014 21.07
+3
naj začne čistit v lastni stranki potem mu bom tudi jaz verjel.
slovenskidelavec
23. 12. 2014 21.10
+4
Koliko jih ima dogovor da se vrnejo v staro službo, ko opravijo delo v državnem zboru
wolfterier
24. 12. 2014 09.26
+1
Največji Mirov dosežek je,če stoje ne zaspi...
slovenskidelavec
23. 12. 2014 21.02
+3
Dragi delavci, upokojenci in nezaposleni ne se bat nebo vam bolje v letu 2015. Pa vesele praznike če se imate čemu veselit.
MsPikapiki
23. 12. 2014 20.53
+0
Ljubljana - Premier Miro Cerar kot dosežek v prvih 100 dneh delovanja vlade izpostavlja, da ji je uspelo stabilizirati politični prostor ter z normalno politično kulturo vzpostaviti več dialoga v družbi... *********** Cerar ? Politično stabilen prostor? A bejš....za kakšno ceno g. PM? Za kakšno ceno? Cena skregana z zdravo pametjo.... Zapornik na prostosti in sedi v DZ in komisiji za nadzor varnostno obveščevalnih služb.....to je cena da je država politično stabilna. Zapornik na prostosti in sesuto sodstvo je cena....Previsoka!! Več dialoga? Ker se uni tipi ne derejo vsak dan pred sodno palačo še ne pomeni da je več dialoga....
blokirani
24. 12. 2014 07.41
+1
wolfterier
25. 12. 2014 11.22
+1
Kako najti morilca-najprej ugotovi,kdo je poznal žrtev.Takih je okoli 10 000.Potem ugotovi,komu je šel dobri direktor na živce.Takih je okoli1000.Nato ugotoviš,kdo zna streljati.Takih je kakih 100.Nato ugotoviš,kdo je bil tisti dan tako pijan,da ne ve kje je bil.Takih je kakih 10.Nato ugotoviš kdo je član sds,pa imaš primernega osumljenca.Potem pošlješ nekoga na strelišče,da prinese ustrezen tulec in imaš 48 ur časa,da osumljenec podpiše priznanje.Potem imaš neomejen čas,da ga Fišer in Masleša spravita v zapor.
Dinozaveri
26. 12. 2014 07.48
odpisan2x
23. 12. 2014 20.43
+4
navadnim ljudem politična stabilnost ne koristi popolnoma nič.in to je uspeh vlade,saj še niso popolnoma nič naredel.od leta 2003 do sedaj propadlo 24 lesnih tovarn.lesa pa v slo neomejeno
funi
23. 12. 2014 20.42
+1
Pa kaj ta človek misli da je lik iz pravljice.Bom razmislil bom ustanovil komisijo itd vsak nasvet pa vzame za napad.Birokrati pa so ostali nedotakljivi
askralj
23. 12. 2014 20.22
+3
Da se spravlja na reveže sem tak vajen od prejšnjih vlad ampak da se tak manipulira z ceno goriv je pa res nesramnost. Zakaj se ne jemlje tistim ki so si skrili na varno kot to dela Nemčija ki je ta teden kupila CD z podatki davčnih ubežnikov me bolj zanima? Mislim da bi se marsikatera luknja tako napolnila če bi le bil interes, ampak to vlado so postavili zato da se take čuva in kaznuje tiste ki niso nagrebli družbene lastnine...
ONniON
23. 12. 2014 19.58
+5
La La La , v tako slabem položaju slovenija še ni bila po l. 1991 , rekordno zadolženi, rekordna revščina, ..ipd
Biofanatik
23. 12. 2014 19.10
+5
Ta je pa še večji narcis kot barbika
felix59 drugič
23. 12. 2014 18.12
+6
Predvsem nehajte krast , pa se bo tudi vzpostavil vzdržen finančni sistem.
br.0001s
23. 12. 2014 18.03
+4
bravo naši vsesplošni politiki. res smo uspešn in stabini tak da ni več potrebe za politiki vašega kova. pridružite se nam v našem uspešnem gospodarstvu da skupaj zarajamo 1.Švici nasproti. jaz se koplem v kešu. hvala vam, hvala vam za loterijo vrli velmožje! lep sončen pozdrav!
helvecijaner
23. 12. 2014 17.56
+6
100 dni etičnega trobljenja brez ETIKE in nespoštovanja Ustave. 100 dni brez programa in gospodarskega mistra. 100 dni podizvajalcev s-fukačev za krivosodstvo in nikakršnega napredka lahko prodajo samo levaki v slovenistanu za osebni vladni uspeh koalicije SMC.
zek
23. 12. 2014 17.54
+6
99 dni ukvarjanja z Janšo in 1 dan so porabili za 1,5 miljardno zadolžitev --------- TO JE PRECEJ OBŠIRNI ZAPIS DELA VLADE V PRVIH 100 DNEH!
Condor
23. 12. 2014 17.58
-4
Malo več napiši o ukvarjanju Cerarja z Janšo. Lepo bi prosil, če lahko prilepiš kakšen dokaz o tem, ker se jaz ne spomnim, da bi Cerar kdaj kaj več kot 10 besed o njem. Res pa je, da Reporter in Demokracijo ne čitam, če je tam bila kakšna izjava Cerarja o koruptivcu. Pa že naprej hvala za trud.
zek
23. 12. 2014 18.21
+6
13M -- Najprej so se ukvarjali stem ali sploh potrditi mandat Janše takoj po volitvah,potem iskanje nekih pravnih mnenj pri 5 izbranih pravnikih,potem odvzem mandata,potem ponovna potrditev mandata -- Med vsem tem so se še ukvarjali ali je Janša lahko v komisiji za nadzor obveščevalnih služb,vsaj 4 seje na to temo,ni bilo mogoče pa potem ponovno nova seja kjer so njegovo prisotnost v tej komisiji potrdili ! -- V GLAVNEM ENO SAMO UKVARJANJE Z JANŠO ------ Se morda pomnite ali so poleg kozmetičnega popravka proračuna za preteklo leto SPREJELI ŠE KAJ?
Condor
23. 12. 2014 18.27
-1
Piševa o parlamentu ali vladi? Od kdaj je pa lahko zapornik in obsojenec poslanec kje drugje kot v Sloveniji kjer imamo zakone kateri ščitijo lopove? Parlament pa ima dolžnost, da odstrani lopovijo iz svojih vrst.
zek
23. 12. 2014 18.36
+6
13M - Ker vlada v 3 mesecih ni v parlament poslala NIČ se je parlament pač urgentno ukvarjal le z Janšo! -- Dobro veš,da je koalicija v parlamentu le glasovalni podalšek vlade! -- In samo v Sloveniji je možno,da nekoga obsodijo za -- NEZNANEGA DNE NA NEZNAN KOMUNIKACISKI NAČIN PREJEL NEZNANO NAGRADO ZA DRUGE! ---- Slovenija,Severna Koreja,Sudani in td........
srebrnibreg
23. 12. 2014 19.06
-1
Zakaj že je bil Thaler obsojen? Kaj pa tistih 7 ali 8 tisoč strani dokazov? Kaj pa tisti dokazi, katere je hotel odvetnik izločati? Zakaj izločati zaradi tega, ker niso zakonito pridobljeni? Zakaj je pomembno kako so bili dokazi pridobljeni in kako so sploh lahko bili pridobljeni, če dejanja ni bilo? Kdo v sosednji državi ni mogel dvigniti denarja in od kje kam je bil namenjen?...................
jani75
23. 12. 2014 19.32
+3
toliko vsem v spomin ker ste tako pametni in razgledani da vse kipi.......na Finskem so bili predstavniki Patrije oproščeni za radi pomanjkanja dokazov zaradi dajanja ali obljubljanja podkupnin, vredo pametnjakoviči v Slowenistanu pa nekoga na podlagi indicev obsodijo....predstavljaj si da se pelješ z avtomobilom in se praskaš po ušesu, nakar te za 100 m ustavi policist in ti začne pisat kazen zaeadi upoabe mobitela, ti si se pa le praskal po ušesu ali pa bil naslnjen z glavo na levo roko.........me prav zanima ali bi sprejel kazen ali pa bi se začel upirati.......natanko takšna je obsodba v primeru Janše........če ne bi bilo ali napak ali kakršnih koli kršitev ali pomanjkanja dokazaov ga tudi ustavno sodišče ne bi spustilo začasno na prostost toliko o Slovenskem sodsdtvu zakonih in še bi lahko našteval........
jani75
23. 12. 2014 19.33
+5
srebrnibreg...pa Thaler je bil posneman......z videokamero kjer ne more izpodbijat dokazov pri Janši pa ni nič, nič nič in še enkrat nič........
srebrnibreg
23. 12. 2014 19.36
-4
jani- izgovor in nič drugega. Zakaj je vam važno kako so bili dokazi pridobljeni ni vam pa važno oziroma nočete vedeti ali je dejanje bilo ali ni bilo. To vam je edini alibi, katerega vam zakoni za ščitenje lopovov ponujajo. Nezakonito pridobljeni zakoni...to je za lase privlečen izgovor.
jani75
23. 12. 2014 19.39
+5
glej da nebo pomote ne zagovarjam Janše se pa res nagibam bolj na desnico ampak me pa moti to da res ne vemo kakšni so dokazi in tako naprej, če je kriv in se mu res dokaže z tehtnimi dokazi pol naj odstopi naj gre sedet , naj ga stranka izključi ampak res ne tako, kot je bilo to zrežirano, mislim da me zastopiš kaj hočem povedat.......
srebrnibreg
23. 12. 2014 19.40
-5
Thaler je bil prevaran in NI dobil denarja ampak se je šlo samo za komunikacijo. Tudi takšen dokaz NI zakonit pa se ni na to izgovarjal. Zakaj pa recimo Thaler ne bi blefiral samo, da se jih reši ali jim pa nastavi zanko?
srebrnibreg
23. 12. 2014 19.41
-5
jani75
23. 12. 2014 19.50
+6
hja, kaj pa vem, lahko da je blefiral lahko da je res pričakoval kaj v kuverti.....če je blefiral pol vsaka mu čast da je odstopil s tem je pokazal svojo pokončno držo, zakaj pa ni začel pol dokazovat svojo nedolžnost pa ga ne obsojam......
PS2Xministri
23. 12. 2014 20.36
+3
srebrnibreg....ti imaš dolgo lajtngo od Slovenije pa do svoje domovine.
wolfterier
24. 12. 2014 23.33
+2
Največji dosežek je davek na auspuh...Titov sistem.
wolfterier
24. 12. 2014 23.41
+2
Taler je dejansko glasoval za zadevo,za katero so mu obljubili denar,torej ni nobenega dvoma.
X51Y
23. 12. 2014 17.43
+5
In potem je izza grmovja prišel volk in vprašal »Rdeča Kapica zakaj si me hotela preslepiti?«…..