Slovenija

Če bo mediacija, ne bo več blokade?

Ljubljana, 26. 01. 2009 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Če se okoliščine ne bodo pomembno spremenile, bo Slovenija še naprej blokirala pogajanja Hrvaške z EU, je dejal Pahor. Zato pa je južna soseda iz Ljubljane dobila prvo zeleno luč za vstop v Nato.

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je dejal, da je "deblokada Hrvaške možna že v nekaj tednih, če bo dosežen dogovor o mediaciji, ki jo je za razrešitev mejnega spora predlagal Bruselj".
Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je dejal, da je "deblokada Hrvaške možna že v nekaj tednih, če bo dosežen dogovor o mediaciji, ki jo je za razrešitev mejnega spora predlagal Bruselj". FOTO: Dare Čekeliš
Mediacija bo iskala politično rešitev, ki ne bo upoštevala samo pravnih dejstev, ampak tudi zgodovinska dejstva, načelo pravičnosti, torej različne elemente, tako da se odločitev ne bo opirala samo na pravno dokumentacijo, ki bo predstavljena, ampak na širšo argumentacijo, in v tem kontekstu ti dokumenti niso več tako odločujoči. Zunanji minister Samuel Žbogar

Če bo dosežen dogovor za reševanje vprašanja meje z mediacijo, naj Slovenija za odpravo zastoja Hrvaške na poti v EU ne bi vztrajala pri trdnem mednarodnem zagotovilu, da pogajalski dokumenti Hrvaške ne bi prejudicirali meje, je v Bruslju nakazal zunanji minister Samuel Žbogar.

"Mi smo zelo vztrajali pri teh dokumentih v trenutku, ko je bil na mizi proces arbitraže. Če gremo v proces mediacije, dokumenti niso več tako odločilni," je razložil morebitno popuščanje pri dosedanji slovenski zahtevi po trdnih političnih in pravnih mednarodnih zagotovilih glede prejudiciranja meje. Mislim, da je mogoče v nekaj tednih uskladiti vse te podrobnosti in nadaljevati pogajanja s Hrvaško, je menil Žbogar po koncu zasedanja zunanjih ministrov v Bruslju.

Dogovor o mediaciji bi namreč po njegovih besedah vključeval nadaljevanje pogajanj Hrvaške z EU pod določenimi pogoji, hkrati pa bi ta posebna mediatorska skupina predlagala rešitev mejnega vprašanja. Oba procesa naj bi se po pričakovanjih končala proti koncu leta, je dejal minister.

Minister je o predlogu Evropske komisije za reševanje spora med Slovenijo in Hrvaško z mediacijo govoril z večino svojih kolegov. Še vedno je veliko odprtih vprašanj, ki jih je treba doreči, poleg mandata in pogojev tudi glede zavezujočega značaja mediacije, a načeloma se je vsem sogovornikom zdel predlog dober in vreden, da se na njem dela, je povedal Žbogar.

Pahor čaka na Žbogarjeva pojasnila 

71,1 odstotka Slovencev meni, da referendum o vstopu Hrvaške v EU ni potreben, je pokazala raziskava javnega mnenja Vox populi. Vstop Hrvaške v EU podpirata dva od treh vprašanih.

"Slovensko stališče je, da v kolikor se okoliščine, ki so botrovale zadržkom pri nadaljevanju pogajanj Hrvaške z EU, ne bodo spremenile, ne bo tudi spremembe našega stališča," pa je na vprašanje, ali izjave zunanjega ministra pomenijo spremembo slovenskega stališča, odgovoril premier Borut Pahor. Dodal je, da bo moral Žbogar po vrnitvi iz Bruslja pojasniti svoje vtise.   

"Moramo imeti zagotovila, ko bomo dali zelo luč za nadaljevanje pogajanj (Hrvaške z EU, op. a.), da je proces mediacije stekel toliko in tako optimistično, da lahko z upravičenostjo pričakujemo rezultate, ki bodo v obojestransko korist obeh držav," je poudaril. Dejal pa je, da Slovenija na predlog za mediacijo glede meje načelno gleda z naklonjenostjo. 

Mediatorji – trije modreci

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je potrdil, da je danes v Bruslju s slovenskim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem govoril o možnosti evropske pomoči pri reševanju vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, a podrobnosti ni želel razkriti. "Pogovori o tem še potekajo," je poudaril.

Žbogar ni želel podrobneje govoriti o članih mediatorske skupine, ki naj bi bili nekdanji finski predsednik in nobelovec Martti Ahtisaari, francoski pravnik Robert Badinter in javnosti nepoznana pravna izvedenka. "O članih je še prezgodaj govoriti, tri imena so v igri, o Ahtisaariju se je tudi sama Evropska komisija opredelila, glede drugih je še stvar pogovorov," je o tem dejal minister.  

Najprej se morata po ministrovih besedah o vsem tem strinjati obe državi, Slovenija in Hrvaška."Tudi v Sloveniji ni bilo sprejete še nobene uradne odločitve glede te skupine," je poudaril. A dogovor bi lahko bil dosežen v kratkem, je ocenil. "Mediacija običajno ni zavezujoča, a to je še stvar pogovorov, ki potekajo," je še dejal Žbogar.

Hrvaška bi torej pogajanja z EU v primeru dogovora o mediaciji lahko nadaljevala, a za končanje pogajanj in vstop v EU še vedno potrebuje soglasje Slovenije, ki bi lahko to dejstvo izkoristila v primeru neuspeha ali nespoštovanja mediacije.  

Sanader in Mesić pozdravila pomoč EU

Hrvaški premier in predsednik, Ivo Sanader in Stipe Mesić, pa sta se danes sestala na rednem posvetu o aktualnih vprašanjih, po katerem so iz vlade in urada predsednika sporočili, da sta pozdravila vključevanje EU v reševanje odprtih dvostranskih vprašanj Hrvaške in Slovenije ter poudarila potrebo po urejanju omenjenih vprašanj v evropskem duhu.

Zelena luč za Hrvaško 

Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Ivo Vajgl
Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Ivo Vajgl FOTO: Dare Čekeliš

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko je podprl ratifikacijo protokola vstopa Hrvaške v zvezo Nato. Za je od 19 članov odbora glasovalo 16 poslancev, trije so bili proti.

Na rednem zasedanju državnega zbora, ki bo trajalo do četrtka, bodo poslanke in poslanci sicer med drugim predvidoma ratificirali protokol o vstopu Hrvaške v zvezo Nato.

Poslanci strank vladajoče koalicije so predlog o ratifikaciji podprli, ker so ugotovili, da v dokumentaciji ni spornih zadev, ki bi na primer prejudicirale mejo s Hrvaško, kot je to v primeru hrvaškega vključevanja v Evropsko unijo. Temu stališču se je pridružila tudi poslanska skupina opozicijske SDS, proti pa so glasovali Franc Pukšič (nepovezani), Radovan Žerjav (SLS), ki je nadomeščal Jakoba Presečnika, in Srečko Prijatelj (SNS), ki je nadomeščal Zmaga Jelinčiča.

Zadnji trije poslanci so opozorili, da v omenjeni dokumentaciji manjkajo zemljevidi, ki bi jih Hrvaška po njihovem mnenju morala predložiti zvezi Nato v pristopnem procesu. Poleg tega so opozorili tudi, da je Piranski zaliv v tej dokumentaciji omenjen kot Savudrijska vala.  

'Tudi mejni spor med Nemčijo, Dansko in Nizozemsko ni bil rešen pred vstopom v Nato'

Na drugi strani so podporniki poudarili, da je članstvo Hrvaške v zvezi Nato v strateškem interesu Slovenije, saj se bo s tem okrepila stabilnost v regiji. Po drugi strani pa bi to pripomoglo tudi k razvoju dobrososedskih odnosov in k pripravljenosti Slovenije na reševanje mejnega problema, ki blokira hrvaško približevanje EU.

Poleg vsega bi drugačna odločitev DZ negativno vplivala tudi na verodostojnost slovenske politike do hrvaškega vključevanja v Nato. "Nekredibilno bi bilo, če bi Slovenija dala v vseh predpristopnih postopkih zeleno luč, na koncu pa prižgala rdečo," je menil prejšnji premier in predsednik SDS Janez Janša. "To bi bilo možno le, če bi prišlo do nekih novih dejstev, ki pa jih ni bilo," je dodal.

Janša je zavrnil tudi pomisleke, da Hrvaška v Nato pristopa brez razčiščenih zadev glede meja, saj je bilo podobno tudi z nekaterimi drugimi članicami. Kot primer je navedel mejni spor med Nemčijo, Dansko in Nizozemsko, ki je bi razrešen šele sredi 90. let dvajsetega stoletja, desetletja po članstvu vseh držav v Natu. Z nerešenimi mejami pa so na primer v Nato (in EU) vstopile tudi baltske države, je dejal Janša.

Jelinčič sprašuje Pahorja

Zmago Jelinčič Plemeniti trdi, da bi morala Hrvaška Natu zagotovo dostaviti zemljevid svojega ozemlja, v katerem pa naj bi bila meja s Slovenijo prejudicirana. Jelinčič je v četrtek po seji odbora za zunanjo politiko tudi zagrozil z referendumom o tem vprašanju, če bo državni zbor podprl ratifikacijo.

V državnem zboru sicer poteka seja, na kateri poslanci lahko članom vlade postavljajo vprašanja. Prvak SNS Zmago Jelinčič je premierju Borutu Pahorju očital, da poslanci niso imeli vpogleda v celotno dokumentacijo o procesu hrvaškega vključevanja v Nato. Prepričan je, da je sosednja država Natu posredovala tudi zemljevide, v katerih je označila svoj teritorij in v katerih je prejudicirala mejo s Slovenijo.

''Kako boste popravili napake določenih kadrov, ki niso opravili svojega dela v korist Republike Slovenije?'' je svoje vprašanje končal Jelinčič. 'V dokumentaciji ni nič takega, kar bi lahko skrbelo Slovenijo. Pogajalci so svoje delo lani opravili skrbno," pa je odgovoril Pahor. Slovenija aprila lani, ko sta na vrhu Nata v Bukarešti Hrvaška in Albanija dobili vabilo v zavezništvo, ni imela zadržkov in do danes se okoliščine niso spremenile, je poudaril. Zato gre po njegovem mnenju tu tudi za vprašanje verodostojnosti Slovenije.

Ker ni bil zadovoljen z odgovori, je Jelinčič zahteval, naj se v državnem zboru o tem opravi široka razprava. "Ne smemo dovoliti, da bodo naši zanamci čez nekaj časa na ta zbor gledali kot na izdajalce,“ je dejal. O zahtevi bodo poslanci odločali v četrtek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (599)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinadap
27. 01. 2009 17.53
Lionkingo - Vsako leto se truma avtobusov in avtov Hrvatov vali preko slovenije v Bleiburg v A. Na avtobusih vidiš napis Hrvatski domobrani,ko pa pridejo v A pred njihove grobove,seb prenapravijo v ustaške uniforme. To je sramota,vendar za letos bodo pregledani na meji do potankosti,za tja in za nazaj. Najbolje je pa še,da gredo čez Madžarsko,bomo še najbolj veseli.
vinadap
27. 01. 2009 17.47
Lionkingo - ti si nedonošenček. Slovenija je imela pred vstopom v EU vsa rešena mejna vprašanja z I-A-H. Hrvaška pa sedaj stopa v EU,pa nima rešenih mejnih vprašanj z SLO,kot članico EU,poleg tega nima rešena vprašanja z BiH,Srbijo,Črno Goro. Zato bi bilo najbolje,da se rešijo mejni problemi z vsemi sosedi sedaj,preden Hrvaška vstopi v EU.
hakihak
27. 01. 2009 17.39
LEP POZDRAV VSEM ZAVEDNIM SLOVENCEM, PA NI VAŽNO OD KOT SO PRIŠLI!!!!!!
12309
27. 01. 2009 17.25
To, da skorajda pogojujemo vstop Hrvaški v Nato z nekim njenim obračunom s ustaštvom je prava SRAMOTA!!! Norveška, Danska, Nizozemska, Francija, Velika Britanija in Kanada nobena od teh držav ne pogojuje vstopa v Nato na tak sramoten način. In mi se moramo delati tako pametne do naših sosedov. Mislim, da je skrajni čas, da ta državni svet, ki je spomenik samemu sebi razpustimo. A je Francija 10 let po 2. svetovni vojni pogajevala vstop Nemčije z denazifikacijo ali pa EU vstop Avstrije (in je bil pazi Haider takrat že deželni glavar). Prava sramota za nek ožji politični prostor v Sloveniji, ki sicer v celem svojem delovanju ni dosegel nič omembe vrednega.
x-man77
27. 01. 2009 17.08
jaz sem vedno za spravo in to je edino prav, žal pa mi je tistih ljudi, ki bodo nahebali zaradi tega niti krivi niti dožni! In zato je najbolje da se problem meje NAJHITREJE REŠI, vem da z končnim rezultatom ne bo zadovoljna niti ena stran (zelo verjetno) ampak tko je v življenju. Čim manj bodo mediji pisali o problemih med državama hitreje se bodo strasti polegle ( močno upam), da ne bo prihajal do pizdarij in da nedolžni trpijo zaradi tega! Politiki in mediji pa služijo denar zaradi tega!
vinadap
27. 01. 2009 16.59
x-man77 - no to si povedal spravno,in to spoštujem.
x-man77
27. 01. 2009 16.55
vinadap27.01.2009, 16:311 x-man - delam v takem poslu,pa ti lahko povem za leto 08,da se nobenemu hrvatu ni poškodovalo nobena stvar v Sloveniji,Slovenci so imeli 12 primerkov poškodbe avtomobilov in 8 primerkov fizičnega obračuna,samo zato ker je Slovenec. Zakaj pa jaz ne hodim od leta 92 nič več na hrvaško,ti bom pa nekoč napisal,ker si je treba vzeti čas. Kaj se je zgodilo z HR avtomobili v SLO ko je bilo rokometno prvenstvo? Vaterpolo (kaj je policija počela, napadi brez razloga,..) Da se razumeva ne zagovarjam nobenega niti ne podpiram takega ali drugačnega vandalizma ampak so ljudje na obeh straneh, ki niso imuni na manipulacije politikov in medijev in zato so take stvari kot so! Bi me pa res zanimalo kaj ti se je zgodilo leta 92. ker takrat mislim da odnosi med državama bila kokr tok normalna ( sem bil premlad da bi si zapomni, pa tudi zanimalo me verjetno ni )
vinadap
27. 01. 2009 16.31
x-man - delam v takem poslu,pa ti lahko povem za leto 08,da se nobenemu hrvatu ni poškodovalo nobena stvar v Sloveniji,Slovenci so imeli 12 primerkov poškodbe avtomobilov in 8 primerkov fizičnega obračuna,samo zato ker je Slovenec. Zakaj pa jaz ne hodim od leta 92 nič več na hrvaško,ti bom pa nekoč napisal,ker si je treba vzeti čas.
x-man77
27. 01. 2009 16.26
ISTINA JE VODA DUBOKA!
x-man77
27. 01. 2009 16.24
you tube: Razotkrivanje laži o Državi HRVATSKOJ
x-man77
27. 01. 2009 16.16
vinadap27.01.2009, 15:400 Na Hrvaškem se nikoli ni nič zgodilo,hrvatje imajo najrajši Slovence. Ko naročiš kapucino in pivo,ti ga najprej popljuvajo in nato prinesejo. šanse da ti se to zgodi so enake ali si na HR ali pa v SLO, vseeno je, povsod na svetu se to dogaja!
x-man77
27. 01. 2009 16.14
Hvala bogu da bodo kmalu prišli do rešitve na kakšen način bodo spor reševali in čigavi dokazi so močnejši!
x-man77
27. 01. 2009 16.12
v iskalnik na you tube date v search brez šumnikov da dobite željeni rezultat!
x-man77
27. 01. 2009 16.10
youtube : Razgranicenje u Piranskom zaljevu - Slovenija-Hrvatska
x-man77
27. 01. 2009 15.59
you tube SLO - SFRJ atlas
vinadap
27. 01. 2009 15.40
Na Hrvaškem se nikoli ni nič zgodilo,hrvatje imajo najrajši Slovence. Ko naročiš kapucino in pivo,ti ga najprej popljuvajo in nato prinesejo.
prosper
27. 01. 2009 15.33
Samo kakšen Slovenec se naj letos pritožuje,da so mu Hrvatje poškodovali avto ali ga fizično napadli,potem mu dam še jaz eno okrog ušes. to se se na hrvaskem ni zgodilo, razen ce niso lagali
vinadap
27. 01. 2009 15.32
71,1odstotkov Slovencev meni,da referendum ni potreben. Imamo lažnivce in prodane duše. Naj se jim njihov rod nikoli več ne porodi. Ne vem zakaj ti,ki delajo anketo še ne vprašajo;Ali se naj naš kos zemlje in morja enostavno podari Hrvatom? Zelo zanimiv bi bil odgovor. Vzemite si čas,in jih vprašajte še to. Prodane duše. Samo kakšen Slovenec se naj letos pritožuje,da so mu Hrvatje poškodovali avto ali ga fizično napadli,potem mu dam še jaz eno okrog ušes.
mali-kekec
27. 01. 2009 15.04
Zlobek 27.01.2009, 15:03 samo ti uživaj!! doviđenja 2pac la plagijat
Zlobek
27. 01. 2009 14.58
odpiram mu glavo prašek da vidim če je sploh kaj not