Slovenija

Uran zanikal domneve o očetovstvu

Ljubljana, 08. 05. 2012 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.D./Ni.J./STA
Komentarji
353

Nadškofa Marjan Turnšek in Anton Stres sta prebrala izjavi upokojenih nadškofov Franca Krambergerja in Alojza Urana. Vrh RKC je zanikal, da je iz Vatikana dobil dekret, zagovarjati pa se je moral tudi zaradi primera Betnava.

Pismo, ki naj bi v Slovenijo prišlo iz Vatikana, še vedno močno odmeva. Vatikan naj bi namreč upokojenima nadškofoma Francu Krambergerju in Alojzu Uranu naložil, naj se umakneta iz javnega življenja ter jima odvzel škofovsko palico in prstan. Ob tem naj bi tudi prekinil njuno članstvo v Slovenski škofovski konferenci (SŠK).

Vrh slovenske RKC pa je danes odločno zanikal, da so iz Vatikana dobili kakšno pismo, dekret ali ukaz. Ljubljanski nadškof je zatrdil, da takšnega pisma niso dobili ne po navadni ne po elektronski pošti in tudi ne prek faksa.

Osebno moram reči, da obžalujem, da moram na tiskovni konferenci upokojenega nadškofa braniti pred te vrste domnevami. Stres ob tem, ko je bral Uranovo izjavo glede domnev o očetovstvu

Ljubljanski nadškof Anton Stres je ob tem prebral izjavo Urana, ki je zapisal, da nikoli od nikogar ni dobil zahteve po ugotavljanju očetovstva. Dnevnik je namreč danes pisal, da je Sveti sedež od Urana zahteval, naj ugodi zahtevi po ugotavljanju očetovstva. "Ob tem izjavljam, da so domneve o mojem očetovstvu neutemeljene," je zapisal Uran. Ob tem je Stres komentiral, da se Uran prej ni želel odzvati na govorice, ker se mu je kot nadškofu to zdelo neprimerno. "Mogoče je bila to tudi taktična napaka, ki pa jo osebno popolnoma razumem. Pričakujem pa, da jih bo današnja izjava ustavila," je dejal Stres.

Kramberger naj bi se v težavah znašel zaradi finančnih težav mariborske nadškofije. Mariborski nadškof Marjan Turnšek je prebral izjavo Krambergerja, ki pa je bila bolj skopa kot Uranova. Kramberger je namreč zapisal le: "Z upokojitvijo 3. februarja 2011 sem se odpovedal vodstvu slovenske liturgične komisije in z imenovanjem novega predsednika te komisije mi je ugasnilo tudi članstvo v SŠK. S tem pa se tudi umikam v zasebno življenje."

Turnšek je pojasnil še, da je bil napačen tudi zapis, da naj bi omenjena upokojena nadškofa morala vrniti prstan in škofovsko palico. "Edina možnost, da insignije škof izgubi, je laizacija, torej postavitev nazaj v laiški stan," je pojasnil. Povedal je tudi, da v zvezi z nepravilnostmi v poslovanju nadškofije procesi ugotavljanja odgovornosti potekajo tudi znotraj Cerkve in ne le v okviru uradne kriminalistične preiskave.

Kot je razložil Stres, se običajno in praviloma upokojeni škofje vrnejo v zasebno življenje, le izjemoma pa so še člani SŠK. In ta izjema je veljala za že omenjena Urana in Krambergerja, pa tudi za upokojenega nadškofa Jožefa Smeja. Ker je slednji pred kratkim dopolnil 90. let, so se v SŠK odločili, da prerazporedijo funkcije in vsem trem upokojenim nadškofom prekinejo članstvo v SŠK.

Na vprašanje, zakaj je članstvo upokojenim nadškofom nehalo veljati ravno 26. aprila, je Stres odgovoril, da so takrat škofje imeli sestanek s predsednikom države in so tako izkoristili priložnost, se že pred sestankom srečali in sprejeli omenjeno odločitev.

Generalni tajnik SŠK Andrej Saje ter nadškofa Anton Stres in Marjan Turnšek.
Generalni tajnik SŠK Andrej Saje ter nadškofa Anton Stres in Marjan Turnšek. FOTO: B.G.

Tudi o primeru Betnava

Vrh slovenske RKC pa je moral danes odgovarjati tudi o primeru Betnava. Stres je za oddajo 24UR OB ENIH zanikal, da bi karkoli vedel o spornih poslih družbe Betnava. Zatrdil je, da ni bil seznanjen s tem, da naj bi mariborska nadškofija za vračilo dolga državi iz tujine prejela več milijonov evrov.

Dvorec Betnava
Dvorec Betnava FOTO: Mia Media

Na današnji novinarski konferenci pa je Stres pojasnil, da je mariborska nadškofija iskala strateškega partnerja, da bi lahko obnovila kompleks na Betnavi. Ker ni imela sredstev, je iskala partnerja, ki bi kompleks obnovil, v zameno pa bi dvorec vzel v najem za neko določeno obdobje. "Gospodarska uprava je takega zainteresiranega strateškega partnerja na koncu našla v gradbenem podjetju Vegrad," je dejal Stres in tako so krovno pogodbo podpisali septembra 2009. "To sem podpisal jaz, ki sem bil takrat nadškof koadjutor Nadškofije Maribor," je dejal Stres. Po njegovem mnenju je bila pogodba korektna in v skladu z interesi nadškofije.

17. novembra 2009 je bil Stres imenovan za ljubljanskega nadškofa in se s z izvajanjem omenjene pogodbe ni več ukvarjal. "Zato ne morem sprejeti ali imeti nobene odgovornosti za posle in dejanja, ki so bila predmet kriminalistične preiskave. Tudi nisem nikoli rekel, da je bil posel zakonit, kakor je mojo izjavo povzel časnik Finance. Ampak sem v svoji izjavi v petek, 4. maja, zapisal, da pogodba ni sporna in ni nezakonita," je dodal Stres. Kako se je pogodba izvajala in kako je posel dejansko potekal, pa je vprašanje, s katerim Stres, kot je dejal, ni več povezan. Na vprašanje, ali se torej ne počuti objektivno odgovornega, je Stres odgovoril z odločnim "ne".

Nadškofija naj bi od gradbenih podjetij v zameno za večje posle dobivala donacije

Na Specializiranem državnem tožilstvu RS so danes potrdili, da je uvedena sodna preiskava v dveh primerih goljufij, v kateri gre za postopek zoper več fizičnih in pravnih oseb v in zunaj sistema Vegrad, ki so z lažnivim prikazovanjem obsega izvedenih gradbenih del neupravičeno pridobile sredstva iz skladov EU (zadeve Rimske Terme in Betnava).

Po navajanju današnjega Dnevnika vse kaže, da je mariborska nadškofija od gradbenih podjetij v zameno za večje posle in tudi druge "usluge" redno dobivala donacije ali jih vsaj pričakovala.

Stres se je danes sicer odzval tudi na predloge patra Bogdana Knavsa o ustanovitvi posebnega sklada, iz katerega bi Cerkev poskušala poravnali škodo. Povedal je, da so o tej možnosti že razmišljali, a ugotovili, da je takšna možnost po pravni poti nedovoljena, pa tudi sicer nerealna.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (353)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

o22
25. 07. 2012 09.00
+1
Mladi par zaprosi G.Urana naj moli k Bogu,da bi dobila naraščaj.Ko se njima čez nekaj časa le nasmehne sreča in povijeta dojenčka,se srečna mamica pričo javnosti zahvali g,uranu z besedami.:g,župnik vi ste pripomogli k temu ,da sva povila tako lepega dojenčka...In glej kakšno kost je vrgla za obirat......
Tonček Balonček
09. 05. 2012 10.49
-2
Bavčarju,m Tovšakovi, Krambergerju itd. s ene zgodi nič, le iz javnosti s emorajo umakniti, škofje pa pač vrnejo tisto mpalico in nek prstan, a ni to fino? Jaz bis etudi najraje umaknil iz javnosti! A to je kazen za inginule milijarde?Kje je ta denar?TZAnimive so pa slovenske občice, kis o ostale brez denarja, ki so hga vložile v te nekomunsitične projekte in ostale breuz njega. Po mojem so ti ljudje tako naivni in zaslepljeni, d abodo zdaj darovali še za maše in premoženej zapisali Cerkvi, da bo lahko še naprej opravljala poslanstvo! In mislil sem, da je Stres kot metropolit šef vseh škofov pri nas, ne pa da govoriči, d aon odkar je prišel v Ljubljano, nima s tem nič. Popolnoma vse je vedel! Kao je pa Vatikan vedel? AS ej Krambergerja Cvikel blatl v VAtikanu, kot Janšo v Helsinkih?
titovka
09. 05. 2012 08.25
+3
ti božji možje vedno govorijo:vse je božjih rokah...zakaj jim je potem vse odšlo v vražjo mater????
titovka
09. 05. 2012 09.35
+2
hahahaha, a vi mene spoštujete??? to kar zahtevaš od mene za tebe ne velja...čisto pa janšistični logiki!!!
Tonček Balonček
09. 05. 2012 10.50
+1
In tile zgoraj s etako prenevedajo, d as ekar zgorim ob pomili, da bi v primeru okupacije spet postali "domoljubi"!
Tonček Balonček
09. 05. 2012 07.32
+2
Celibat je popolnoma nenaraven, suha veja na drevesu življenja!
.kiss_my_ass
09. 05. 2012 12.19
-1
Če Tončeku odstranijo 4/5 možganov bo postal Tomažek....
Ataaufbix
09. 05. 2012 04.44
-7
Uran oče??? Očitno je to nekakšen medicnski fenomen, da zanosijio mladi fantki!
cyklon
09. 05. 2012 01.58
+3
Ljubi bog, pošlji mi eno gluhonemo nimfomanko, ki ima trgovino s pijačo in letno karto za stadion... .... In prav en curc me briga je, če se rima ali NE!
Shisui
09. 05. 2012 01.05
+1
Eh dajte no, hvala bogu, da ima otroka. Raje vidim da nategne zensko kot ministranta.
Tonček Balonček
09. 05. 2012 08.11
+1
Mr.JanHara
09. 05. 2012 08.52
-1
Tonček, je tebe tudi? Alergičen kot si, me boš zlahka prepričal!
Tonček Balonček
09. 05. 2012 10.51
+1
Mene ni, ne hodim na romanja in ne pojem v nobenem zboru! Uran je "straith"!
DeBill
09. 05. 2012 00.54
+0
Na RTVSLO pa nič o tem. Niente, nada, nothing!
DeBill
09. 05. 2012 00.53
+1
Lahko pe gre Uran med pravoslavce in postane pop in popadijo s seboj vzame. Meni se zdi nezdravo da mora zdrav moški biti brez spolnosti (uradno).
Frater
09. 05. 2012 00.23
-3
Ljudi brez otrok, neplode Bog ni zaničeval, ta folkrora se je ustvarila v glavah zavrtih degenriancev, ki pač niso bili blagoslovljeni z zavestjo na višji ravni, oziroma empatijo Posvečam jim molitev!
Janez..JaIen.
09. 05. 2012 00.25
-1
Frater
09. 05. 2012 00.20
-2
Če je šlo za legitimen spolni odnos naj oceni stroka. S krščansko moralno etičnega vidika pa mu je odpuščeno saj je šlo za zaploditev in ne izliv na tla, kot pri grešniku Onanu katerega je bog strogo kaznoval! V zadnjico je pač še vedno hud greh, pregovor pravi, da tam gre "ven in ne not", dugače je z oralo tam pa gre "not" vendar le v primeru da se zadevo pogoltne. Gospod je moj pastir in nič mi ne manjka!
Janez..JaIen.
09. 05. 2012 00.22
-3
a če si ga zdrkam na tla in se bo tvoja mati s peečko vozila po tleh po mojem močefitu - to je OK?
DeBill
09. 05. 2012 00.15
-1
droge, pa babe, pa babe, pa droge!
TRUMPP
08. 05. 2012 23.48
+1
RKC bravo. Otroci naše največje bogastvo.
WikiX
08. 05. 2012 23.16
+2
Zaradi bogatenja urana, bodo v Slovenijo poslali še mednarodne inšpektorje.
Shisui
09. 05. 2012 01.00
MirkoiSlafkoNikadRobom
08. 05. 2012 22.28
+1
Pravilno, so vsaj otroci varni, več takih in manj onih.
CyberWorm77
08. 05. 2012 22.31
+3
wse lepo in prou upam da je tut skriwaj kak euro prmaknu tej ženski za otroka : ))
Tonček Balonček
08. 05. 2012 23.09
-1
iam otroke pod Šbarno Goro in Rašico, , smo vedeli že takrat, ko je bil še župnik v Šentvidu, ta Vatikan ti začne pa s temi "ukrepi" leta 2012, pa saj je vse zastaralo, lepo vas prosim! A Rode je pa plemenit, vprašajo naj ga, kaj je v Ljubljanai počel s semeniščniki! Pa Janković naj poplača podizvajalce v Stožicah in zapre račun na Cipru!
Frane Šajn
08. 05. 2012 22.04
+2
KJE SO PA Jezek-teka teka, jjanez jalen, pa buena vita , pa hanoveranec pa štajerka in pa druga motovila ni kaj dodati a nede ?
Nimivseeno
08. 05. 2012 21.56
+5
Vsaka religija se je skozi zgodovino na različne načine izživljala in izkoriščala narod. Ni večjih hipokritov, kot vatikanske elite. Govorijo o uboštvu, sami živijo v bogastvu izobilja. Govorijo o poštenju, sami so predmet preiskav korupcije in pranja denarja (vatikanska banka, banka Alessio). Govorijo o ljubezni do bližnjega, sami prikrivajo pedofile in jih premeščajo iz župnije na župnijo, tako kot je to delal današnji papež Benedikt. Iz sodišča ZDA je dobil imuniteto, da mu ne morejo soditi za te zločine. Pridite k meni ovčice moje, dajte mi denar, pa vam obljubljam nebesa v posmrtnem življenju (odpustki).
Nimivseeno
08. 05. 2012 22.18
+4
Banco Ambrosiano je bila italijanski banka, ki je propadla leta 1982. V središču napake banke je bil njen predsednik, Roberto Calvi in njegovo članstvo v prostozidarski loži (alias P2). Vatikanska Banka je bila glavni delničar banke Banco Ambrosiano, in smrt papeža Janeza Pavla I. leta 1978 naj bi bila povezana s škandala Ambrosiano. Zgodba je upodobljena tudi v filmu Boter III. (vir: wikipedia)
saintjozef
08. 05. 2012 21.55
+0
Pošteno bi bilo, ko bi Uran prisegel na sveto pismo, da govori resnico.......
Rizotka
08. 05. 2012 21.57
-1
N bo prisegel na Sv. pismo. Saj se ve, da ima otroka :(
putanesca
08. 05. 2012 22.04
+9
Boljše, da ima otroka, kot da bi otroke!!! Pa puste ga pr mer!
saintjozef
08. 05. 2012 22.12
+1
In kako se otrok in mati počutita? Če je res? Tole je precej podlo......
CyberWorm77
08. 05. 2012 22.28
+2
wrjetn je samohranilka : )) pa še obsodli so jo wrjetn da je kurwa k neče powedat kdo je fotr : ))) oz. folk misli da še sama newe kdo je fotr k jh je blo kao preweč : ))
CyberWorm77
08. 05. 2012 22.29
+1
boga ženska : )) namest njega nosi križ na hrbtu k kristus : )))
gizadlinka
08. 05. 2012 22.45
+0
po mojem je samohranilka, kajti poročena je itak tiho, tudi če otrok ni od njenega moža. Teh je pa itak zelo veliko pri nas.
soncnica60
08. 05. 2012 22.46
+2
Tudi Uran in njemu podobni so pod kožo krvavi. Ni pa prijetno za nobenega. Ni pa to osamljen primer...
koren1
08. 05. 2012 21.48
-1
Američani bi morali Hirošimo zamenjati za Vatikan, pa bi blo vse rešeno.
Novorazodetje
08. 05. 2012 22.31
+1
Tako bi Slovenija vsako leto prihranila več miljonov evrov, ki jih sedaj plačuje RKC v Sloveniji in posredno tudi Vatikanu
freiburg611
08. 05. 2012 21.44
+15
res nevem kaj ste se tako spravl na Urana ki je velik bolj ljudski od vseh Rodetov Hildic in takih in drugačnih primitivnih osebkov,je človek z karizmo ki rad zapoje z mladino,lepo ga je poslušati in ni nikakršen ošaben kot Rode ki mu je zgleda trn v peti,če bi bli vsi naši politiki in ostali zaposleni v cerkvi pol taki kot je Uran bi blo čisto drugače
Tonček Balonček
08. 05. 2012 21.51
-2
Zato ker stalno poudarjajo, da otropk potrebuje očeta. Jaz pa pridam da bolj kot škofa! In Uran s eje emd starševstvom in očetovsko vlogo odločil za prvo, kar je velik greh!
Rizotka
08. 05. 2012 22.04
+1
Točno to! Sprejel bi odgovornost in bil oče. Saj se zaveda kakšno travmo je s tem zanikanju povzročil svojemu otroku in potomcem... to se prenaša še generacije. Sem pošteno jezna! (Kar seveda ne omaja moje vere v J.K.!)
freiburg611
08. 05. 2012 22.15
+2
najprej se prepričajte pol pa govorte a ma otroka ane