Slovenija

'Septembra gotovo ne bo nič dramatičnega'

Ljubljana, 25. 08. 2010 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Očitki Fidesa direktorjem zdravstvenih zavodov, da so nesposobni, so krivični, menijo slednji. Direktor novogoriškega zdravstvenega doma Pintar pravi, da septembra bistvenih sprememb ne bo.

Kaj bodo na umik soglasij rekli direktorji?
Kaj bodo na umik soglasij rekli direktorji? FOTO: Reuters
V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije so danes opozorili na krivične očitke zdravniškega sindikata Fides direktorjem zdravstvenih zavodov, da so nesposobni. "Sprašujem se, zakaj želijo v vrhu Fidesa v akciji umika zdravniških soglasij diskreditirati vodstva zdravstvenih ustanov," pravi direktor novogoriškega zdravstvenega doma Marjan Pintar.

Direktorica združenja Darja Vižintin Zupančič je na današnji novinarski konferenci združenja napovedala, da bodo v združenju še danes na državni zbor naslovili prošnjo za avtentično razlago, kateri zakon – o zdravniški službi ali o delovnih razmerjih – je pomembnejši in na podlagi katerega naj torej v zdravstvenih zavodih organizirajo delo.

Razlaga vlade in štirih ministrstev je namreč, da za delo zdravnikov velja zakon o zdravniški službi, torej zdravniki tudi v primeru, da ne podajo soglasja za delo preko polnega delovnega časa, tedensko delajo 40 plus osem ur, letna kvota nadur pa ni določena. Fides pa stoji na stališču, da se uporablja zakon o delovnih razmerjih, po katerem je postavljena maksimalna letna kvota nadur, ki jo delavec lahko opravi.

Rešitev ni odvisna le od vodstva zdravstvenih ustanov

Noben zdravstveni zavod ali direktor zavoda si ni želel, da bi prišlo do takšne eskalacije problema in smo tudi naredili vse, da bi prišlo do pomiritve, je poudaril generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Simon Vrhunec. "Pozivamo obe sprti strani, da najdeta rešitev, ki bo v korist naših sodelavcev zdravnikov in predvsem bolnikov," je dejal Vrhunec.

"Zavračamo očitek, da bi bila rešitev trenutnega problema odvisna samo od sposobnosti zdravstvenih direktorjev," pravi Vrhunec. Zdravstvo ima po njegovem prepričanju sposobne menedžerje, a "to je preveč zapleten sistem, da bi bil odvisen od enega samega človeka". V proces vodenja so vključene različne strukture, tudi zdravniki, še dodaja.

"V septembru se gotovo ne bo zgodilo nič dramatičnega, a akcija, katere cilj je ohromiti slovenski zdravstveni sistem, bo neke učinke gotovo imela," je dejal Pintar. Po njegovih besedah bodo v zdravstvenih zavodih bolnikom zagotovili ustrezno zdravstveno varstvo.

A "najslabšo bodo pri tem potegnili bolniki, vsaj na primarni ravni pa tudi zdravniki. V zdravstvenih domovih, v splošnih ambulantah, otroških ambulantah delo ne izgine, vsega je treba opraviti. In če ga zdravniki ne bodo opravili v nadurnem delu, ga bodo pač tako, da bo pred ambulantami nekoliko daljša vrsta in da bo gostota nekoliko večja. Nihče ne bo ostal brez zdravstvene storitve. A zdravniki bodo to opravili za manj denarja," dodaja Pintar.

Poudaril je še, da je umikanje soglasij zdravnikov za delo preko polnega delovnega časa akcija, ki je nastala v okviru sindikata in ima zelo jasne cilje – umik zakona o sistemu plač v javnem sektorju. "Morda tudi čas akcije ni izbran naključno – zakon, s katerim se bodo plačila dežurstev znižala, začenja veljati šele naslednje leto, zdravniki pa bodo nehali delati preko polnega delovnega časa že 1. septembra. Morda je bil ta čas izbran tudi zato, ker so jeseni lokalne volitve," pravi Pintar.

Temeljni problem, ki ga imamo v zdravstvu, je veliko pomanjkanje zdravnikov, je ocenil Pintar. Zato v združenju pozivajo vlado, naj začne s sistemskimi ukrepi, ki bi odprli trg dela. "Z nadurami, s preobremenitvijo zdravnikov tega problema na dolgi rok ni mogoče rešiti. Tudi s pričakovanim prilivom mladih zdravnikov z medicinskih fakultet ne bomo prišli na zeleno vejo niti v desetletju," pravi Pintar, ki kot edino rešitev vidi znižanje praga za dostop do trga dela.

Vlada in zdravniki pri iskanju rešitve še vedno niso našli skupne besede. Medtem ko v Fidesu zatrjujejo, da zdravniki na ponedeljkovem sestanku s predstavniki vlade možnosti odpiranja kolektivne pogodbe niso zavrnili, ampak to možnost predlagali, pa minister za zdravje Dorijan Marušič "laži in podobne manipulacije" Fidesa ostro zavrača.

Bolniki si želijo dogovora med vlado in zdravniki

Na predsednika vlade in države, ministrstvo za zdravje, zdravniško zbornico in zdravniški sindikat Fides so predstavniki različnih združenj bolnikov naslovili javni poziv za ureditev razmer v zdravstvu. "Zdravstveni sistem, v katerem smo se počutili varne in smo mu zaupali, se nam pred očmi podira," so zapisali.

Ocenili so, da se vlada problematike loteva "brez sodelovanja stroke in brez upoštevanja posledic, zlasti pri socialno ogroženih in tistih, pri katerih vsakršno odlašanje zdravljenja pomeni prezgodnjo smrt in slabšo kakovost življenja". Pri tem poudarjajo, da ima Slovenija dovolj strokovnjakov, ki bi lahko pomagali pri reševanju žgočih problemov.

"Naloga vlade pa je celovit pristop k reševanju področja zdravstva v izogib vznemirjanja bolnikov, zdravnikov in drugih zdravstvenih delavce," v skupnem pozivu poudarjajo predsednice Europe Donne Mojca Senčar, Društva onkoloških bolnikov Slovenije Marija Vegelj Pirc, Europacolona Ivka Glas ter Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo L&L Kristina Modic.

Predsednica Europe Donne Mojca Senčar
Predsednica Europe Donne Mojca Senčar FOTO: Dare Čekeliš

"Združenja bolnikov in predstavniki civilne družbe z veliko zaskrbljenostjo spremljamo zadnja dogajanja v zdravstvu, saj je varovanje zdravja visoko na lestvici vrednot. Bolniki se upravičeno bojimo, da ne bomo deležni pravočasnega in ustreznega zdravljenja. Podaljšale se bodo čakalne dobe, kar za onkološke bolnike pomeni manj kakovostno zdravstveno obravnavo in manjšo možnost preživetja. To je tudi razlog, da so onkološki bolniki ob dnevnih novicah krčenja programov in s tem podaljševanja čakanja na operacije in drugo zdravljenje globoko pretreseni," dodajajo.

"Ne gre le za dežurstva"

Menijo pa, da niso problematične le neustrezno plačane ure za dežuranje, temveč tudi pomanjkanje zdravnikov, slabo vodene in preplačane investicije v zdravstvu ter še mnogo drugih dejavnikov.

Zato vlado z resornim ministrom, zdravstvene strokovnjake, zdravniško zbornico in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pozivajo, da sedejo za skupno mizo in "v strpnih pogovorih začrtate takšno zdravstveno politiko, da bomo državljani spet lahko zaupali našemu zdravstvenemu sistemu, da bodo zadovoljni tudi zdravniki in zdravstveni delavci in da se bosta v našo medicino vrnila humanost in človečnost".

"Ne odlašajte preveč, ker so stiske mnogih prehude! Ne zagovarjajte le lastnih pogledov, ampak najdite skupen jezik! Dobre rešitve se bodo namreč obrestovale vsem, ne le bolnikom. Prepričani smo, da boste z voljo in modrostjo uspeli," še dodajajo v javnem pozivu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

_marchelo_
27. 08. 2010 00.22
@BobbyMcGee: js sm repliciru repliko medicus-a, ki je tebe repliciru ;) Se drgač čist strinjam s tabo ;)
Javoje
26. 08. 2010 19.22
mik1: popolnoma se strinjam, da je prekomerno nadurno delo povsem nesprejemljivo. Ne razumem pa, da tako vplivna skupina v družbi, kot so zdravniki, na to pristaja 15 let? Kar naenkrat pa cel upor. Zato žal izgleda, da gre res samo za denar ... pa za 41 dni dopusta povprečno na leto, pa za beneficirano delovno dobo radiologov, pa ne nazadnje - za to, da se lahko hkrati dela v javnem in služi zasebnem zdravstvu (vsaj nekateri).
Javoje
26. 08. 2010 19.17
marchelo: 1. Na pomanjkanje zdravnikov se ni opozarjalo skoraj nič, ko je bilo treba izsiliti 30% dvig plač leta 2008, pa ste zdravniki znali iti "z macolo" nad davkoplačevalce in Vlado. In takrat ste zahtevalli IZKLJUČNO denar in nobenega povečanja vpisa na študij medicine - je tako? 2. Nihče ne pomni, da bi FIDES; Zdravniška zbornica ali vodstvo Medicinske fakultete odločneje ukrepalo glede problema števila vpisanih študentov - imeli pa so 15 let časa za to! In tudi sedaj zdravniki ne zahtevate povečanja vpisa na študij medicine niti aktivnega pridobivanja zdravnikov iz tujine. 2. Minister Marušič je v enem mesecu dosegel povečanje vpisa za 15 mest naslednje leto. Torej to ni bil noben problem - in očitno se lahko nekaj naredi celo "čez noč" (bravo MInister)! 3. Kaj lahko zdravnikom ponudiš? Nekaj vsekakor - moraš pa sploh ponujati in ne v naprej "predpostavljati", da ne bo nihče prišel. Delati je pa treba povsod in dandanes večinoma povsod trdo - ne samo v zdravstvu.
mik1
26. 08. 2010 12.27
BobbyMcGee: moj mož nikoli niti ni podpisal soglasja, vendar ga je sedaj vseeno moral umakniti?! Kdo razume pravne finte? Smo pa seveda sedaj zelo zadovoljni, da je umik soglasij tako množičen, ker malo računamo, da bo kar nekaj zdravnikov, ki soglasij ne bodo dali nazaj (ne glede na plačila dežurtsev) tako da bo to lažje tudi za mojega moža. Občudujem voljo nekaterih tukaj, ki pojasnjujete javnosti "zdravstveni vpogled". Vendar se bojim, da nihče, ki sam ali pa družinski član ne dela v zdravstvu ne more imeti objektivne predstave. Zdravniki boste pač ostali osovraženi bogovi v belem, ki ponoči na delovnem mestu večinoma spijo, podnevi se pa sprehajate sem in tja ter nekaj malega postorite. Potem pa niste zadovoljnji s 15.000 bruto, kolikor znaša vaš povprečni dohodek:-).
Aurelius
26. 08. 2010 12.21
@medicus: Pri nas pa ni ne spoštovanja, ne plačila!!! Če bi to izjavil kakšen Vegradov delavec, bi mu takoj pritrdil, tebe pa lahko vprašam le, kako zdravniki spoštujete delavce izven javnega sektorja? Mi vsi smo namreč obenem vaši delodajalci in uporabniki vaših storitev, vi pa se s svojim stokanjem o preobremenjenosti iz nas še norce delate !!!
_marchelo_
26. 08. 2010 12.17
...in NE z izgovori!*
_marchelo_
26. 08. 2010 12.14
@medicus: @BobbyMcGee: zdravniki kot celota kar ne moremo biti krivi za slabo politiko. Na pomankanje zdravnikov se je opozarjalo že dolga leta. Nič ni mogoče organizirati čez noč, ne nove fakultete, ne privabiti zdravnikov za delo. Zakaj se pa potem ni nič storilo? Če bi tisti "glavni" zdravniki malo bolj pritisnili na vlado za dograditev primernih prostorov za šolanje bodočih zdravnikov in za povečanje vpisa na fakulteto, bi bilo že sedaj marsikaj postorjeno. Imaš prav, nič ni mogoče čez noč, vendar bi pa že sam začetek takih "projektov" veliko pomenil, torej treba je začet z dejanji in z izgovori!
Andrej Lesjak 1
26. 08. 2010 10.27
@zigc06: točno zaradi takšnega odnosa, ki je bil podpihovan z vlade in medijev v zadnjem letu in pol ali še malo več, ne bom umaknil odpovedi soglasja, če bodo zmanjšali plačila. Južneje od nas se zdravnike spoštuje, severneje od nas se zdravnike dobro plačuje. Pri nas pa ni ne spoštovanja, ne plačila!!! Hvala lepa!
zigc06
26. 08. 2010 10.03
Zdravnike v turnus kot vse ostale zdravstvene delavce in naj delajo po 12 ur in mir. Brez nadur tako kot ostali tehniki, sestre,...Kaj pa mislijo da so? Bogovi??Edino prav da so jih malo ponižal barabe! Samo izkoriščajo sistem!
est
26. 08. 2010 08.42
In zakaj potem taka panika in toliko govorjenja ?
divus
26. 08. 2010 08.04
Joj kolk ste se razkokodakali okrog tega. Kuhajte si čajčke, pa delajte si domače žavbice, pa ne boste rabili za vsako malenkost k zdr., saj pravijo naše babice, da za vsako bolezen rožica raste.In če si vsaj malo preberete navodilo o uporabi zdravila in njegovo sestavo boste kaj kmalu ugotovili, da so rožice vmes.
M-teorija
26. 08. 2010 01.20
~Septembra gotovo ne bo nič dramatičnega'~ Konec sveta napovedujejo šele leta "2012!
Andrej Lesjak 1
26. 08. 2010 00.33
@BobbyMcGee: zdravniki kot celota kar ne moremo biti krivi za slabo politiko. Na pomankanje zdravnikov se je opozarjalo že dolga leta. Nič ni mogoče organizirati čez noč, ne nove fakultete, ne privabiti zdravnikov za delo. Kaj pa jim lahko ponudiš? Neplačano pripravništvo, velike stroške selitve, pomoči pri učenju jezika ni,... plača potem pa tudi ni takšna, da bi se kar tako odločali za prihod v Slovenijo. Kolega iz Srbije nima niti najmanjše želje priti v Slovenijo, kljub povabilu. Le par sto kilometrov severneje mu ponujajo veliko boljše pogoje.
Andrej Lesjak 1
26. 08. 2010 00.29
@mik1: hvala za informacijo, sem si zapisal in bom uporabil to, ko bom imel otroke. @BobbyMcGee: za uvoz zdravnikov so posebne zahteve, ki pa niti niso tako hude. Tudi vprašanja za nostrifikacijo so pod povprečno težavnostjo vprašanj na izpitih na medicinski fakulteti. Ena izmed glavnih ovir je jezik. Sicer pa ovire morajo biti, verjetno ne bi bil zadovoljen z vračem iz Zanzibarja, da bi te zdravil, ko bi bil resno bolan. Sicer me res zanima kaj si po poklicu, ker se trudiš dajati vtis poznavalca, samo ne razumeš, da je najcenejši zdravnik na dopustu, ker ne povzroča stroškov z zdravili in dragimi postopki zdravljenja. Dvig plač je bil potreben, ne gre pa ta vsota samo na račun zdravnikov. Poglej si statistike koliko je zdravnikov in koliko ostalega medicinskega osebja. In prekleto smo si zaslužili ta dvig plač!
Javoje
26. 08. 2010 00.10
mik1: privoščim vam normalen mesec in privoščil bi vam ga v vseh zadnjih 15 letih. Pa kako potem, da so zdravniki čakali 15 let z umikom soglasij? In tiho soglašali z "reguliranjem" vpisa na študij medicine - pa menda ni treba imeti niti srednje šole dokončane, da se ugotovi, da je ravno to privedlo do nenormalnega stanja glede števila ur dežuraja? In kakšen odpor in kao močni argumenti proti s epojavljajo proti najmanjšim idejam za iuvoz zdravnikov - kaj šele , da bi se tega kdo resno lotil!
Javoje
26. 08. 2010 00.05
medicus: Zdravniška stroka in ministri-zdravniki so v zadnjih 20 letih poskrbeli za to, da je toliko zdravnikov starejših od 50 let - saj se to ni zgodilo kar po naključju? In še sedaj "stroka" išče in navaja vse mogoče izgovore proti uvozu zdravnikov. A pri zdravnikih pa ni konflikta interesov? Pa ravno in izključno samo pri njih! Seveda bo plačala zdravstvena blagajna - in bi lahko marsikaj prihranila, če bi bilo javno zdravstvo bolje organizirano in če bi imeli tudi zdravniki toliko dopusta, kot vsi ostali javni uslužbenci. Vlada pripravljena tvegati življenja? S tem, ko je pristala leta 2008 na 30% dvig plač v javnem zdravstvu in se je mesečna vsota plač zato povečala za okoli 12 mio EUR (množite z 12 in dobili boste, koliko to znese letno)?
mik1
25. 08. 2010 23.27
Kot kaže dogovora ne bo-normalen mesec zame in otroke z možem doma! Pravzaprav se mož nagiba k odločitvi, da soglasja nikoli ne bo dal nazaj-finančni motiv je že zdavnaj "padel", šefu se pa vseeno ni najbolj fajn zamerit. In dragi zdravniki a veste, da npr. v policiji zaposlenim z otroci do 3 let, dajejo v podpis soglasje za kakršnokoli nadurno delo? Pomeni za delo po 15 oz 16. uri. O tem govori ZDR v 190.členu, velja za oba starša! Prijatelj se je strinjal, njegova žena ne (oba v policiji), zato sedaj ona dela do 15. A ste že vi v bolnici dobili v podpis takšno soglasje? Verjetno ne, ker se nobenemu ne sanja, da je tudi to vaša pravica! In potem kakršnokoli dežurstvo za vas odpade.
Andrej Lesjak 1
25. 08. 2010 23.09
@BobbyMcGee: tri četrtine zdravnikov je starejših od 50 let in glede na to je logično, da imajo povprečno zdravniki zato več dopusta. Jaz sem šele dobro začel delati in ga imam 29 dni, to je nekaj več kot ostali zaradi dela v urgenci. Sodnik seveda ne sme imeti advokature, ker bi prihajalo do konflikta interesov. Ne razumem te pa ko govoriš o prihranku 200 mio eur. Kje, kako? Če ljudje ne bodo kupovali storitev pri zasebnikih bo plačala potem zdravstvena blagajna? Tista blagajna, ki je zaradi domnevnih zaslužkarjev zdravnikov sedaj tako ogrožena, da je vlada pripravljena tvegati življenja ljudi?
Javoje
25. 08. 2010 22.18
dr.med: zdravstvo se ni destabiliziralo za 12 mio EUR? Ne, pač pa za 400 mio EUR, ki jih davkoplačevalci letno znosimo v zasebne zdravstvene ustanove. Minister Marušič je napovedal popolno ločitev in če bo uspel z reformo, bo močno skrajšal čakalne vrste - in 400 mio EUR se lahko zmanjša na 200 mio EUR. In za to dejansko gre. Dežurstva so samo krinka. Če bi bilo dežurati 100 in več ur na mesec res tako težko (da se razumemo, to je zame povsem nesprejemljivo in nepošteno do zdravnikov!), bi FIDES in Zdravniška zbornica: - že zdavnaj dosegla povečanje vpisa na študij medicine; - takoj zahtevala in spodbudila akcijo zaposlovanja zdravnikov iz republik bivše YU (če bi jih dobili samo 10, bi bilo boljše kot nič); - pristala na izenačenej zdravnikov glede števila dni dopustov z ostalimi javnimi uslužbenci.
Javoje
25. 08. 2010 22.05
drmed: Da, mnogi zdravniki so delali 100 in več ur mesečno - zadnjih 15 let - pa ni bilo nobenega protesta, ni bil noben problem? Težko je razumeti, da ta tako vplivna skupina v družbi kljub temu "ni mogla" v 20 letih za piškavih 20 študentov na leto povečati vpisa na študij medicine. Je bilo treba čakati ministra Marušiča, da je v enem mesecu dosegel, da se bo vpis naslednje leto povečal za 15 študentov? Doseči neverjetnih 30% visoko povišanje plač v enem zamahu leta 2008 pa ni bil noben problem - davkoplačevalci vse plačamo (potem pa mnogi nimajo drugam kot v popoldansko zasebno ambulanto, ker so v javnem zdravstvu čakalne vrste). medicus: boniteta je v tej državi, če ima lahko skupina zaposlenih v povprečju 41 dni dopusta na leto, kot je to primer v UKC. Tako je povedal direktor UKC Vrhunec. Boste rekli da laže? boniteta v tej državi je, da lahko delaš brez konkurenčne klavzule - malo v javnem zdravstvu in malo v zasebnem (ker so v javnem čakalne vrste, ker je "naključje hotelo", da je v državi premalo zdravnikov). Sodniki ne morejo imeti advokature popoldan...no, je pa razlika v številu vpisanih na študij prava in medicine, mar ne? Dobro so zdravniki-ministri za zdravje v preteklosti vodili zdravstveno politiko, dobro - pa seveda v skladu z mnenjem "stroke".