Slovenija

Lahovnik v pismu omenjal tudi Ultro

Ljubljana, 06. 07. 2010 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Seja, ki so se je udeležili poslanci in ministri stranke Zares, ni prinesla odgovora na vprašanje, ali bo Lahovnik, ki je izstopil iz Zaresa, ostal na položaju. V pismu Pahorju je Lahovnik omenjal tudi Ultro.

Pri izstopu ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika iz stranke Zares ne gre za strankarsko stvar, je danes povedal predsednik vlade Borut Pahor in v kratkem napovedal skupen sestanek z Gregorjem Golobičem in Lahovnikom. Na vprašanje, ali Lahovnik ostaja minister za gospodarstvo, pa je odvrnil, da si bo "prizadeval, da bo vlada naprej brez težav opravljala svoje delo".

Matej Lahovnik
Matej Lahovnik FOTO: Dare Čekeliš

Poudaril je, da delo v vladi ne glede na vse teče nemoteno in da vsak od ministrov opravlja svoje delo. "Če bi pri tem nastali problemi, sem odgovoren za to, da jih rešim in jih tudi bom rešil," je zatrdil. Kot je dejal, je razčiščevanje odprtih vprašanj še vedno prispevalo k temu, da so ta vprašanja rešili in nato nadaljevali z delom.

'Prejel sem Lahovnikovo pismo'

Premier je potrdil tudi, da je prejel Lahovnikovo pismo. V njem naj bi pisalo, da mu gospodarski minister lahko ponudi svoj odstop. Pahor ga je prosil, naj ukrepa po svoji presoji, če meni, da "so kjer koli kakšni konflikti interesov ali morda nepravilnosti". "Za to imamo pristojne institucije," je pojasnil Pahor.

Po njegovih besedah v tem primeru ne gre za strankarsko stvar. "Zame je pomembno, ali vlada, ki je sicer koalicijska, izvršuje svoje naloge," je poudaril in pojasnil, da je vlada pred velikimi odločitvami. Opomnil pa je tudi, da bodo tudi današnji "koalicijski pogovori in drugi" prispevali k primerni razrešitvi vprašanj.

Gospodarski minister je v pismu od Pahorja zahteval – tako trdijo naši zanesljivi viri –, da ukrepa, ker podjetje Ultra še vedno sodeluje na javnih razpisih in tudi posluje z državo. Če so naše informacije točne, je Lahovnik v zadnjem stavku tudi zagrozil, da bo v nasprotnem primeru odstopil z ministrskega položaja. današnji časnik Delo

Na vprašanje, ali Lahovnik ostaja minister za gospodarstvo, je Pahor odvrnil, da si bo "prizadeval, da bo vlada naprej brez težav opravljala svoje delo". Kot je pojasnil, je vlada tik pred tem, da v DZ vloži nekaj sistemskih zakonov, za kar pa je potrebno soglasje v vladi, v koaliciji in v politični večini, kar pa "sploh ne bo lahko".

Poudaril je tudi, da bodo nekatere odločitve jeseni v državnem zboru terjale tudi dvotretjinsko večino. Zato bo "v kratkem" imel tudi pogovore s predstavniki opozicije, "da bi pogledal, ali obstajajo možnosti za sodelovanje".

Golobič: Zame veljajo strožja merila kot za druge ministre

Tudi Golobič je potrdil obstoj omenjenega pisma. Dejal je, da je z njegovo vsebino seznanjen, meni pa, da gre "za neutemeljeno vsebino". Podrobnosti ni podal, napovedal pa je, da bo dal pobudo, da o tem pismu razpravljajo na vladi. "Dejstvo je, da zame veljajo bistveno strožja merila kot za katerega koli drugega ministra z ministrom Lahovnikom na čelu vred," je še poudaril.

Vsebina pisma naj bi se sicer nanašala tudi na nekatere javne razpise, na katere se je prijavila Ultra, kar je Golobič v nocojšnjem pogovoru za oddajo Odmevi na TV Slovenija tudi potrdil.

Gregor Golobič
Gregor Golobič FOTO: Blaž Garbajs

Kot je še povedal Golobič, mu je Lahovnik zatrdil, da pismo ni povezano z njegovim izstopom in da so edini razlogi za odstop tisti, ki jih je navedel. Ministrska usoda Lahovnika bo po besedah predsednika Zaresa sicer odvisna predvsem od napovedanega sestanka med njim, Golobičem in Pahorjem, Zares pa za Lahovnikovo funkcijo ne bo zahtevala drugega ministrstva. "Tu ne bo trgovine," je zatrdil Golobič. Sicer pa je še potrdil, da mu je Lahovnik zagotovil, da bo premierju ponudil svoj odstop.

'Prizadeti so zaradi načina, kako je odšel'

Kot je po današnjem večurnem sestanku pojasnil Golobič, seja, ki so se je udeležili poslanci in ministri stranke Zares, ni bila namenjena sprejemanju sklepov, saj ima pristojnost odločanja o sodelovanju v koaliciji in ministrskih mestih svet stranke, pač pa je bil sestanek namenjen informiranju kolegov o vseh dejstvih ter njegovih pogovorih s Pahorjem in Lahovnikom.

Med udeleženci je po Golobičevih besedah prevladalo mnenje, da Lahovnikov odhod ni bil nepričakovan, a je bil marsikdo prizadet zaradi načina, kako se je to zgodilo. Med njimi tudi ministri, "ki hodijo na koalicijske sestanke in so strankarsko aktivni, pa se jih postavlja v položaj, kot da ne delajo, čeprav mnogi od njih delajo bistveno več od ministra Lahovnika", pravi Golobič. Prizadeti pa so po njegovih besedah tudi člani stranke, "ki si niso zaslužili takšne obravnave in diskreditacije, ki ni z ničemer osnovana".

Irma Pavlinič Krebs
Irma Pavlinič Krebs FOTO: Dare Čekeliš

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je opozorila, da je trenutno neprimeren čas, da bi se v strankah ukvarjali z nepomembnimi težavi. Sprašuje se, "ali je v tako težki situaciji, kot je danes Slovenija, ponovno čas, da se ljudje v političnih strankah ukvarjamo drug z drugim." Vsebine pisma sicer ne pozna, a si tako od Lahovnika kot Golobiča želi dodatnih pojasnil, da bo vedela, kako ravnati v prihodnje. Če bodo namreč nanjo padli očitki, da pripada stranki, ki ne dela korektno, bo izgubila kredibilnost v pogajanjih s sindikati javnega sektorja, je opozorila.

Tudi po mnenju vodje poslanske skupine Zaresa Cvete Zalokar Oražem trenutni položaj za stranko ni prijeten. Danes so se sicer pogovarjali o vseh relevantnih informacijah, a ne z Lahovnikove strani, saj ta očitno ne želi več podajati svojih odgovorov, je dejala. Tudi njej vsebina Lahovnikovega pisma ni znana, zato si ne želi opredeljevanja za enega ali drugega. Pričakuje, da bodo nekatere informacije v prihodnjih dneh dostopne in bodo na njihovi osnovi naredili zaključke. Glede Lahovnikove usode v vladi pa Zalokar Oražmova ne vidi razloga, da bi se morali o tem dokončno izjasniti, saj gre za stvar, o kateri se morajo pogovoriti vlada, Pahor, Golobič in Lahovnik. "Najbrž so vse opcije v tem smislu odprte," dodaja.

Spomnimo ...

Da je Lahovnik izstopil iz stranke Zares, je v javnost prišlo v ponedeljek. Minister je pojasnil, da v zadnjem letu praktično ni bil aktiven v stranki, saj kot minister za gospodarstvo posveča čas in energijo vodenju tega resorja, ki je v teh časih zahtevno. "Zato sem ocenil, da nadaljnje članstvo v politični stranki ni smiselno," je zapisal.

Golobič je ob tem pojasnil, da bodo odločitev o tem, ali bo Lahovnik ostal minister za gospodarstvo, sprejeli Lahovnik, stranka Zares in premier. Golobič sicer Lahovnikovo potezo obžaluje, ga pa ne preseneča. "S tem je na nek način formalno pritrdil temu, kar se dejansko že leto dni dogaja in je sprožalo tako javna spraševanja kot diskusije znotraj stranke. Nisem bil med tistimi, ki bi mu v vmesnem času to kadar koli očital. Veste, da se ta abstinenca ni nanašala le na stranko Zares, pač pa tudi na delovanje koalicije ," je povedal.

Po njegovih besedah je Lahovnik pustil odprte vse opcije: "So raznotere, nekatere odvisne od njega, nekatere od stranke, nekatere od drugih odločevalcev in prihodnji čas bo prikazal, kakšne bodo odločitve vsakega izmed njih."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (252)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ferdo Crni
07. 07. 2010 13.00
Vidim, da se vlada še vedno ukvarja s tistim, kar edino smatra za pomembno - s samim seboj. Kar je lepo. Ker smo morali voliti vse samo Janeza Janše ne, imamo sedaj idilo demokracije- vlado, ki se še vedno sestavlja in postavlja (dve leti) . NE pa tisto gldo Janševistično vlado kjer ni bilo kej za pisat. Razen da je žena ministra šla v špecarijo s službenim avtom po sekret papir.
SherlockH
07. 07. 2010 12.14
Ne vem, ne vem...v "sodobni" LEVI politiki imajo korist od dogovora prav vse murgljske skupine (razen ne-lenuhov in poštenjakov), heh
utvara
07. 07. 2010 12.12
@forumas 07.07.2010, 10:16 Podpišem!
Tonček Balonček
07. 07. 2010 10.36
A za Ultra je neka leva varianta Klime Petek in raznih poštenih rač.firm?
forumas
07. 07. 2010 10.16
Jaz ne morem pomagati, ampak meni se je Lahkovnik popolnoma zameril. Pa ne zaradi odhoda iz stranke, ampak zaradi časa in načina, ki si ga je izbral za svoje dejanje. Točno se zaveda,v kaki težki situaciji se nahajamo, da lahko povzroči spet dodatne težave v vladi, ker je z mesta ministra lahko razrešen. In namesto, da bi se ukvarjal z resničnimi problemi in svoj čas dejansko vložil v reševanje gospodarstva, se obnaša kot en razvajen otrok, ki si niti pod razno ne predstavlja, kaj je to delo v teamu. Ni prvič, da grozi z odstopom in koneckoncev tudi nima kaj konkretnega pokazati. Plačilna politika je še vedno na psu, firme, ki so gospodarstvo še bolj omajale se še vedno rešuje, zdaj se gre pa neke pritlehne obračune. Mogoče je pa to namerno, ker se mu ne da več, lepo si bo opral roke na račun drugih, ki jih hoče potisniti v blato, pa še celo poletje bo frej, če pride do zamenjave. Kar se mene tiče, naj ga zamenjajo in dajo na položaj človeka, ki se bo RES ukvarjal z gospodarskimi probleme in bo bolj zrel, kot pa na nivoju otroka, ki mu je odvzeta lizika. Howk, zdaj me pa popljuvajte, da se grem potem stuširat....
.pajtlerblanka
07. 07. 2010 10.13
BUDILKA DANES NI ZVONILA
DeBill
07. 07. 2010 08.30
na žalost ima tonček prav. mnogo je pomembnejših stvari kot je to. od pokojninske reforme, reforme sodstva, plačne reforme javnega sektorja in sploh reforme javnega sektorja, davčne reforme, predvsam reforme pokojninske in zdravstvene sheme, finanlčne reforme in rez v tajkunsko afero, ... seveda, potem ko je to speljano MORA priti na vrsto tudi opisano, pa ne samo to, tudi elekta, patrije, južina family, ... drugače se je resno za vprsašat, ali smo si sposobni sami vladati. če pozabimo luiđija prdonjo, ki se je učil in je delal napake zaradi neizkušenosti so bili ntako cesar dr.Novšek, JJ, el baiucco in segaj Borat Barbie le vrh kloake, pardon, borat manekenske zadete nesposobnosti. Kar se pa Ropovega tončka tice, čisti tehnokrat pač, mogoče je sedaj čpas za enega takega. Le da ne dobil klafter pod noge, ko bi hotel kaj razčistiti. Lahko pa ima za to koga zraven, kakšnega najetega poštenega policaja, raje skupino iz tujine, da ni NOBENIH povezav. Aja, matej bo kolateralna škoda, verjemite
alkimistos
07. 07. 2010 08.21
najbolje od vsega je to da se že enkrat odstrani golobiča iz slovenske politike.na sceno se je pojavil izključno za to da bi lažje kradel
unikat.33
07. 07. 2010 08.06
Držim z Lahovnikom!
scipio
07. 07. 2010 08.05
tako ali drugače bo lohovnikova zgodba pripomogla k razvoju slovenkske demokracije: vidim dva scenarija: a) večje bistrenje, razkritje kdo so v slovki "bad guys" in kdo "not so bad guys". utrditev demokracije na slovenskem. došlihtanje politike in politikov. b) zmaga "bad guys" ponoven dvig brozge. zamtnitev do naslednje politeične afere in naslednjega krika.
bergfurer
07. 07. 2010 08.00
Končno se je prebudil! Ampak Lahovnik je sam in to je premalo za to pokvarjeno družbo, ki vodi Slovenijo. Sedaj pa na vrsto pride NPU (slovenski FBI). Res me zanima ali se bo golob spravil v kletko, ker ni pošten. Vsi vemo, da golobi letajo v jatah.... Ma ja ne bo nič. Lahovniku pa veliko sreče.
Regulator
07. 07. 2010 08.00
Minister Lahovnik je car
sloforce
07. 07. 2010 07.51
tonček balonček...praviš enim podjetjem iz zagorja,to podjetje je tako močno,da kupi celo vlado pa še kaj za povrh,če želi,zrasli so pa iz nič.golobič in njim podobni so pa priskledniki in gledajo samo na svoj žep in zato jim politika g.lahovnika ne štima...
atani
07. 07. 2010 07.40
Matej Lahovnik je moj najljubši politik. Je drugačen.
picajzel
07. 07. 2010 07.36
Sori . zatipkala pri priimku...
ziva35
07. 07. 2010 07.12
...in Pahorček bo spet potegnil z Golobčkom....Ko so ga vprašali, če Lahovnik ostaja minister, niti tega ni zmogel odgovoriti.....da bo vlada delala naprej, le to je zmogel....fujj in fejj.... Čimveč Lahovnikov...in morda je še kaj upanja za Slovenijo...
Tonček Balonček
07. 07. 2010 07.11
Prav smešno je že, da sta Ulra in bulmastifi postali osrednji problem Slovenije! Ni čudno, da je ta družba bolna, saj se ne loteva reševanej pomembnih problemov, ampak se ukvarja z enim stadionom, kinologijo in nekim podjetjem iz Zagorja, vse ostalo pa pušča vnemar!! Še evharistični kongres je bil marginalen dogodek!
Kaja Kova? 1
07. 07. 2010 07.10
Vsi enaki,vrana vrani ne izkljuje oči
29350
07. 07. 2010 05.42
Bravo Lahovnik, vi ste prvi minister, ki ste javno povedali, da izstopate iz stranke ker vas moti korupcija. Kot minister za gospodarstvo ste videli, da ne morete narediti nic tam kjer je povsod prisotna korupcija. Zal mi je, da ni vec takih ministrov kot ste vi saj pravni sistem pri nas ne funkcionira.
tomaz21
07. 07. 2010 04.13
sem vedel že na začetku da je Lahovnik preveč pameten za ULTRA zares. več kot leto dni sem čakal na to :) Zdaj je Zares izgubil edinega pametnega politika...