Slovenija

Črepinko: Policija je v primeru Čista lopata delovala pravilno

Ljubljana, 25. 01. 2012 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pomočnik direktorja NPU je na zaslišanju v zadevi Čista lopata poudaril, da je prepričan v pravilno delovanje policije v preiskavi. Dodal je, da se od začetka sojenja v javnosti pojavljajo neresnične navedbe o delu policije.

Robert Črepinko
Robert Črepinko FOTO: Blaž Garbajs

Pomočnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Robert Črepinko je na zaslišanju na ljubljanskem okrožnem sodišču poudaril, da je prepričan v pravilno delovanje policije v preiskavi zadeve Čista lopata. Črepinko je leta 2007 kot pomočnik direktorja za operativne zadeve na kriminalistični policiji prejemal pisne pobude za preiskovalne odredbe in jih tudi podpisoval. Pojasnil je, da se je z nastopom na mesto "operativnega pomočnika" jeseni 2007 seznanil s preiskavo domnevno spornih dejanj, povezanih z družbo SCT.

Najverjetneje je bil tudi Črepinko tisti, ki je v upravi kriminalistične policije prevedel sporočilo iz Nemčije, ki je govorilo o teh dejanjih, vendar pa Črepinko tega danes ni mogel zagotovo potrditi, saj se tega ne spomni. Nejasnosti z natančnim datumom prejetja sporočila gre po Črepinkovih besedah pripisati težavam s pomanjkanjem administrativnih delavcev, zaradi česar je bil dokument vknjižen 26. novembra 2007, torej pet dni po dejanskem prejetju. Zagovornike je v več kot tri ure dolgem zaslišanju zanimalo, ali je šlo za naključje, da je bil omenjeni dokument vknjižen ravno na dan izdaje preiskovalne odredbe.

Črepinko je pojasnil, da je kot operativni pomočnik podpisoval "na stotine" odredb, zato se ne more spomniti podrobnosti vsake, vendar pa je odredbe podpisoval le, če so bili za izvedbo preiskave izpolnjeni vsi pogoji, tako kot to predpisujejo zakoni. Dodal je, da so se v javnosti, predvsem v medijih, oktobra 2010 z začetkom sojenja v zadevi Čista lopata pojavljale neresnične navedbe o delu policije. Pri tem je izpostavil domnevno ponarejanje dokumentov, do katerega pa po mnenju Črepinka ni prišlo.

Sojenje v zadevi Čista lopata
Sojenje v zadevi Čista lopata FOTO: Miro Majcen

Poudaril je še, da je sicer kot nadrejeni pri kriminalistu Robertu Slodeju preveril, ali so postopki potekali v skladu s predpisi. Dodal je, da sam nikoli ni podvomil v pravilnost Slodejevega dela, vendar pa mu njegova profesionalna skepsa vedno nalaga, da preverja delo policije. Sam se, kot je zagotovil, ni vtikal v delo preiskovalne skupine, zato tudi nekaterih podrobnosti preiskave ne more podrobno komentirati.

V zadevi Čista lopata so Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

major1
25. 01. 2012 16.44
Nihče ne dvomi, ena sama strokovnost pod taktirko skorumpiranega LDS.
titovka
25. 01. 2012 12.14
wsharky
25. 01. 2012 10.57
+1
.. ja kaj pa naj crepinoko pove ... nisem kriv .. he he he ...
jastreb13
25. 01. 2012 09.37
+5
Kaj bi se pa lahko zgodilo?? Zidar je LDS-ov simpatizer in podpornik, preiskoval ga je LDS-ov NPU, ki ga je ustanovila predsednica LDS, sodi mu LDS-ovo sodstvo katerega predsednik je iz LDS.....ja mastno odškodnino bo pokasiral od države, katero si bodo v LDS procentualno razdelili....plačali jo bomo pa mi davkoplačevalci....mi pošteni državljani bomo kaznovani ne Zidar....on je samo eden od igralcev na sceni za katero bo na koncu še dobro poplačan.
Marko Sotlar 1
25. 01. 2012 08.05
+8
čista lopata,kot vedno se tajkunom ne bo zgodilo nič.kvečjemu bodo še pokasirali ko tožili državo
cirenij
25. 01. 2012 08.11
+11
Lopata je čista. Samo ljudje so umazani. Kot doslej. Vlekli bodo z raznimi opravičili tako dolgo, da bo zastaralo.