Slovenija

Policisti in izvršitelj na napačnem naslovu?

Slovenj Gradec, 04. 03. 2011 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Domnevno zlorabljeno deklico iz Koroške naj bi odvzeli očetu in jo vrnili k materi, a je na naslovu, kjer je potekala izvršba, niso našli. Očetov odvetnik trdi, da sklep o izročitvi še ni pravnomočen, sodnica pa temu oporeka.

Izvršitev triletnice je potekala, kljub temu da sklep o izvršitvi še ni pravnomočen, ker se pritožbeni rok še ni iztekel.
Izvršitev triletnice je potekala, kljub temu da sklep o izvršitvi še ni pravnomočen, ker se pritožbeni rok še ni iztekel. FOTO: Mia Media

Izvršitelj Okrajnega sodišča v Slovenj Gradcu je danes domnevno zlorabljeno deklico iz Koroške nameraval odvzeti očetu in jo vrniti materi, ki ji jo je sodišče nazadnje dodelilo v skrbništvo. Na kraju izvršbe so bili tudi policisti, a na naslovu, kjer je potekala izvršba, ni bilo ne deklice ne očeta. Naslov je bil po besedah psihologa Matica Munca iz posvetovalnice Akcija napačen, deklica pa tako še naprej ostaja pri očetu.

Slovenjgraško sodišče je izdalo sklep o takojšnjem odvzemu otroka očetu. Očetov odvetnik, ki je sklep sodišča prejel prek detektiva, poudarja, da sklep o izvršitvi še ni pravnomočen, ker se pritožbeni rok še ni iztekel.

"Navedbe o nezakonitosti izvršbe ne držijo," pa je v sporočilu za javnost zapisala sodnica okrajnega sodišča v Slovenj Gradcu Petra Čas. Pojasnila je, da je predlog za izvršbo na podlagi pravnomočne sodbe podala upnica.

Kot je še zapisala, so očetu najprej postavili rok za prostovoljno izpolnitev obveznosti, nato so sledile denarne kazni, ker pa kljub temu "vse do danes ni upošteval pravnomočne sodbe okrožnega sodišča“, so se odločili za neposredno izvršbo. "Izvršba se je opravila pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi, saj pritožba in ugovor zoper sklepe izdane na podlagi Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) ne zadržita izvršitve (9. člen ZIZ-a), razen kolikor zakon drugače določa, v tem primeru zakon ne določa drugače in se je izvršba lahko izvedla pred pravnomočnostjo, torej pred potekom roka za pritožbo,“ je še pojasnila.

Sodnemu izršitelju je asistenco nudilo sedem policistov.
Sodnemu izršitelju je asistenco nudilo sedem policistov. FOTO: Mia Media

Munc: Akcija je bila nasilna

"Danes ob 10. uri se je začela neupravičena in nezakonita akcija policije, ki se je končala ob 11.48. Na podlagi nepravnomočnega sklepa je nekdo sprožil policijsko akcijo nasilne izvršbe te deklice, pri čemer je bila uporabljena fizična sila nad lastnikom nepremičnine,“ je v oddaji 24UR OB ENIH pojasnil Munc in dodal: "Poskus izvršbe je bil izveden na napačnem naslovu, pri čemer so policisti nasilno vdrli v bivališče, ki pa ni pravi kraj bivanja deklice.“

Na kraju je bilo po nepreverjenih podatkih od sedem do deset uniformiranih policistov, detektiv, več policijskih vozil in dekličina mati z odvetnikom, je dejal Munc.

Sodna izvršba na Koroškem - 3
Sodna izvršba na Koroškem - 3 FOTO: Mia Media

Policija: Ni bilo nasilnega vstopa

Na Policijski upravi Slovenj Gradec so potrdili, da so policisti nudili asistenco sodnemu izvršitelju. "Pri nudenju asistence policisti niso opravljali nobenih dejanj, za opravljanje katerih je pristojen sodni izvršitelj, kar pomeni, da niso nasilno vstopali v objekte ali opravljali pregled njihove notranjosti, v skladu z omenjenim zakonom so le zagotavljali javni red in mir na kraju izvršbe,“ so zapisali v sporočilu za javnost. Asistenco sodnemu izvršitelju je neposredno nudilo sedem policistov, od katerih sta bili dve policijski starešini, zato ni mogoče govoriti o večjem številu policistov.

Zahtevajo Gorškov odstop

Munc zaradi izvršbe zahteva takojšen odstop prvega moža policije Janka Gorška, ker naj bi bil objektivno odgovoren. Današnja policijska akcija je bila po besedah Munca nezakonit in nedopusten dogodek. V Akciji zahtevajo takojšen kazenski pregon neposredno odgovornih za prekoračitev pooblastil, pričakujejo pa tudi odziv ministra za pravosodje Aleša Zalarja in ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal.

GPU: Ni razlogov za odstop

Na Generalni policijski upravi (GPU) so v odzivu na Munčeve zahteve po odstopu Gorška zapisali, "da ni nikakršnih razlogov za odstop generalnega direktorja policije, če policija izvaja naloge, ki so določene z zakonom. Sodišče je tisto, ki odloči o izvršbi in njeno izvedbo naloži izvršitelju, policija pa izvršitelju le zagotavlja pomoč, če pri izvrševanju svojih nalog naleti na upiranje ali ogrožanje ali če to utemeljeno pričakuje.“

Direktor policije Janko Goršek
Direktor policije Janko Goršek FOTO: Blaž Garbajs

Prav tako dodajajo, “da policija ni upravičena za preverjanje, ali je sklep ali drugi akt, ki je podlaga za dejanja izvršitelja, pravnomočen in izvršljiv, saj za to ni pristojna. Navedeno preverjanje je v pristojnosti izvršitelja.“

Vse očitke Munca zavračajo. "Policija je v svojih odgovorih in odzivih že večkrat poudarila, da je v konkretnem primeru preiskave suma spolnega napada na otroka vse do sedaj pridobljene dokaze, zbrana obvestila, ugotovitve strokovnih služb in druge listine posredovala pristojnemu državnemu tožilstvu, ki je edino pristojno za presojo glede morebitnega obstoja kaznivega dejanja.“

Sodišče odločilo, da mora deklica nazaj k materi

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je decembra zavrnilo predlog očeta domnevno zlorabljene triletne deklice iz Koroške za začasno predodelitev deklice v njegovo varstvo, vzgojo in oskrbo. Dekličin oče je prepričan, da je hčerko zlorabljal dedek po materini strani.

Munc opozarja, da zadeva še ni zaključena, saj je Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu v zadevi, povezani z domnevno spolno zlorabo deklice iz Koroške, imenoval izvedenca.

Oče se je na odločitev sodišča pritožil, vendar je Višje sodišče v Mariboru pritožbo zavrnilo. Sklep višjega sodišča je navajal tudi, da policijska preiskava ni potrdila suma spolne zlorabe deklice.

V posvetovalnici Akcija so delo policistov v tem primeru ocenili kot nestrokovno, saj v treh mesecih niso uspeli končati preiskave. Policija je očitke zavrnila. Že decembra je generalni direktor policije Goršek odredil nadzor nad delom na Upravi kriminalistične policije GPU in Policijski upravi Slovenj Gradec v dveh predkazenskih postopkih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

x125
06. 03. 2011 20.08
Imamo pa res zelo sposobno policijo:20 jih mora po štiriletno deklico.Kaj bi bilo,če bi pri nas prišlo do takih namirov kot sedaj spremljamo(bližnji vzhod,Hrvaška),za kar je zadnji čas,potem glede na učinkovitost rabimo vsaj milijon policajev.Centrov za "socialno"delo v taki obliki ne rabimo,naj jih ukinejo.
svegel
05. 03. 2011 20.51
admin kje je demokracija
svegel
05. 03. 2011 20.20
a je spet cenzura
matej962
05. 03. 2011 16.42
Bravo, bravo naši policisti vedno na pravem mest, pravo število in v pravo vreme tako se ščiti pravna država. Koga briga za krajo države in SKB sefe.
MK02
05. 03. 2011 13.48
saj na takšne se upa policija spravlat, tako kot na tiste iz AMZS-ja zaradi 240 eur. Spravite se na senico, kresalovo in njeno mamo, zidarja, hildo....
Prassek
05. 03. 2011 13.06
Seveda se nobeden od odgovornih ne čuti odgovornega. Oni so tam, da poberejo plačo in se ob 1500 ali prej spokajo domov. Nobeden od njih nikoli niti ne pomisli kaj njihova (ne)dejanja pomenijo za druge.
svegel
05. 03. 2011 12.20
Sram naj vas bo ,da policijo spravljate na nedoznega in nemocnega otroka.Polovite barabine ki so pokradli drzavo. To pa ne upate in ne smete! ! !
Tic Pavlin
05. 03. 2011 10.58
Neverjetno! Res, neverjetno! Poslanca obtozijo, da si je ogledal sliko oprsja domnevno mladoletnega dekleta(niti ne otroka), pa ga skoraj javno lincajo. Ob drugi priliki, pa poteka postopek o sumu spolne zlorabe 3(TRI!) letnega otroka, pa jo sodisce vrne nazaj v to okolje?!?!? Celo nasilno s policijo?!?!?! Shizofreno! A ni? Ce jim (oz. lahko recemo tudi NAM, ker ta ODLICNA drzava pocne to v imenu vseh nas) to uspe in se (bog ne daj) zloraba ponovii? Bodo odgovarjali VSI pristojni, ki so v situaciji zatajili? Sodnik, policija, varuh clovekovih pravic, otrokova mati, CSD? Cetudi je stvar zakonita imamo OCITNO izredno slabo napisane zakone, da lahko do tega pride! Vcasih bi pac morala imeti zdrava pamet prednost!
Pirhster
05. 03. 2011 10.50
Postopek policistov je bil res grozljiv. Kot, da je šlo za teroristični napad. Zadosti bi bil en policist in socialna delavka. Kar se tiče očeta, ki je mogoče deklici uničil otroštvo (mogoče ima prav ali pa si je celo stvar izmislil) bi moral otroka izročit materi in se zmenit človeško za obiske. On živi z drugo žensko in ni pošteno, do bivše žene (saj je otroka ona rodila) da se ji prikrajšuje materinstvo! Če se dedku dokaže spolna zloraba, pa ga je potrebno najmanj 15 let za zapahe. V zaporih je dosti takih, ki ga bodo rade volje na.....li, da bo videl kako to izgleda. Očetu pa tudi kazen za neizvrševanje sodnih oblasti. Tudi on jo zlorablja v svoje interese!
pika poka ježek
05. 03. 2011 08.39
Tudi tri bullmastife so vrnili mučitelju.
belavrana
05. 03. 2011 08.19
Mene v tej državi nič več ne čudi, niti taki nečloveški postopki. Vsi so že vnaprej načrtovani, da bi se pozornost javnosti odvrnila od glavnih virov odplak, ki se prelivajo po vedno bolj dotrajani kanalizaciji naše ureditve. Glavnim akterjem pri vsem tem ni niti malo mar, da bo posledice nosil nedolžen otrok, oče, ki se samo bori za otrokove pravice, pa tako ali tako ne šteje.
CSI-Morost
04. 03. 2011 22.37
Policija ni šolana, da prebere, po kaj so jo kam poslali. Juriš sa kundakom po siromaku. Angelček in Goršek pa čista ko vrtnica v jutranji rosi. Pa ne me jugat no, facebookovci ne slišijo več na take klanfe.
dajno
04. 03. 2011 22.08
Tole me spominja na tistih 40 madeljcev,ki je eno leto dobivalo plačo, da so se ukvarjali z enim (!!!) primerom in na koncu ugotovili za 100 evrov poneverbe! Spravite se lovit prave lopove, ki hodijo v kravatah ne pa strašit otroke, zato so kurenti!
Zorko Suzana
04. 03. 2011 21.34
sramota...zlorabljeno deklico dati nazaj kjer so jo zlorabljali..sramota od csdja in vseh ostalih kar ne morem vrjet. GROZA!!
MarijanS
04. 03. 2011 21.28
To, kar se dogaja s tem ubogim otrokom v "sistemu za zaščito otrokovih pravic", kar počne sodišče, CSD in policija, je resnično velika *. Vendar pa je po mojem dosti hujše dejstvo, da ob vsem tem molči URAD VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC! popravek: Očitno je INSTITUT VARUHA v Sloveniji le PESEK V OČI ZA NAIVNO IN LAHKOVERNO DOMAČO IN TUJO JAVNOST...
slosap@yahoo.de
04. 03. 2011 21.25
sam resno no, 3 letni otrok!!! vse meje prekoračene
MarijanS
04. 03. 2011 21.21
To, kar se dogaja s tem ubogim otrokom v "sistemu za zaščito otrokovih pravic", kar počne sodišče, CSD in policija, je resnično velika *. Vendar pa je po mojem dosti hujše dejstvo, da ob vsem tem molči URAD VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC! Očitno je institut varuha v Sloveniji le pesek v oči za naivno in lahkoverno domačo in tujo varnost...
Darko32
04. 03. 2011 21.08
Takoj mora podati odstop minister za notranje zadeve Takoj mora podati odstop minister za pravosodje, saj takšno početje, ko z 30 policisti napadejo hišo, kjer naj bi bil 3 letni otrok je pa višek vsega. Ko pa pokradejo pol Slovenije in imajo skrivne prostore pa nočejo niti slišati o usodi več tisoč ljudi. MUNC IMAŠ MOJO PODPORO PRI REŠEVANJU PROBLEMA. TAkšno početje bo nesporno pustilo težke posledice na otroku, saj nasilništvo in razbojništvo tudi policije nad premoženjem in otrokom je dokaz, da jim je malo mar za varnost otrok in ljudi. Sedaj pa jaz podpiram očeta in je človek dokazal, da je zaščitil otroka. VSA ČAST njemu in njegovemu delu za dobrobit otroka. Če bi jaz bil v takšni sutiaciji bi isto naredil za dobrobit otroka. Bolj pa mi prihaja v misli, da opravičujejo vsi ti ti varuhi reda samo svoje delo. Poslanstvo, katero pa naj bi imeli pa je daleč od realnosti.
superdonleon
04. 03. 2011 20.45
problwm naše države je da ima policija in izvršitelji vso pravico metat vrata dol in se kasneje identificirat kot policija ali izvršitelj. v RS bi si morali vzet za vzor določene druge države kjer ne smejo na silo vstopit, razen če je ogroženo človeško življenje.
Niko Ivanuša
04. 03. 2011 20.34
Narobe je, da vdrejo v napačno hišo čeprav se je temu reklo "izvršba"! Še bolj narobe je, da za to ne bo nihče iz strani organov policije odgovarjal. Menim, da v Slovenj Gradcu policija in sodni organi "res delajo z roko v roki"!!! Otrok bi moral do razrešitve situacije biti pri tretji osebi v nekem zavetišču! Situacijo bi pa moralo reševati sodišče v Celju ali kje drugje, ker v Slo.Gradcu res sodišče in policija "preveč dosledno delajo z roko po ljudeh!! To deklico bo ta država močno negativno zaznamovala!!!