Slovenija

Kaj bo s premijami za dopolnilno zavarovanje?

Ljubljana, 16. 05. 2012 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Komercialne zdravstvene zavarovalnice se še niso odločile, za koliko bodo dvignile premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Z varčevalnimi ukrepi se namreč prenaša del plačila z obveznega na dopolnilno zavarovanje.

Zaradi varčevalnih ukrepov morajo zavarovalnice razmisliti o tem, kaj bodo naredile s premijami za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.
Zaradi varčevalnih ukrepov morajo zavarovalnice razmisliti o tem, kaj bodo naredile s premijami za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. FOTO: Thinkstock

Pri nas dopolnilno zdravstveno zavarovanje nudijo tri zdravstvene zavarovalnice – Vzajemna, Triglav in Adriatic Slovenica. Te zdaj morajo sprejeti odločitev glede premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Z varčevalnimi ukrepi v okviru zakona za uravnoteženje javnih financ se namreč prenaša del plačila z obveznega na dopolnilno zavarovanje.

V Vzajemni so pojasnili, da še delajo izračune o morebitnem dvigu premij. O tem sicer odloča uprava zavarovalnice, odločitev pa mora potrditi še nadzorni svet. Tudi v Adriatic Slovenica še ocenjujejo vpliv sprememb, zato še ne morejo govoriti o morebitnih spremembah premije.

V Triglavu pa so v svojem odzivu zapisali, da bodo premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja vsekakor prilagodili, a zneska še niso razkrili, saj pravijo, da je o tem še prezgodaj govoriti. Zakon za uravnoteženje javnih financ namreč poleg prenosa na dopolnilno zavarovanje spreminja tudi cene zdravstvenih storitev, preureja pa tudi druga področja (cene zdravstvenih storitev, sprememba načina naročanja medicinsko-tehničnih pripomočkov, dopolnilno zavarovanje za veterane), kar pa je povezano tudi s stroški zavarovalnic. Zato je, kot navajajo v Triglavu, preračunavanje spremembe premije zavarovanja zahteven postopek.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je sicer v ponedeljek v DZ ocenil, da zavarovalnice ne bodo pomembno višale premij dopolnilnega zavarovanja, v najslabšem primeru bi lahko za okoli tri evre.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crtomir2
17. 05. 2012 09.45
11.1.2011 Irma Glaner : ''O ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je sicer govora, saj smo to dolžni narediti zaradi tožbe Evropske komisije do junija 2012, vendar pa o tem še ne moremo govoriti, saj je to del zdravstvene reforme – zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanje, o kateri bo ministrstvo še ta mesec v javno razpravo dalo tezo.''
crtomir2
17. 05. 2012 09.43
+1
9.3.2011 Soglasje socialnih partnerjev za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in prenosa vseh pravic, brez ukinjanja zdravstvenih pravic, je bilo doseženo že v letu 2003. Tak predlog je tedaj podprlo 80% prebivalstva. Čudi nas, zakaj politika te naloge še ni opravila. To kaže na velik vpliv zasebnih zavarovalnic na dosedanje vlade.
DAEMONIUM
16. 05. 2012 21.56
+8
to zdravstvo je eno izmed temeljev lopovskega sistema ki se je vzpostavilo v sloveniji in prava vlada bi najprej morala razbiti to sovrazno organizacijo oz kliko ki izcrpava slovenski narod. Tako kot je povedala ena starejsa poslanka, da se nikoli ni videla toliko skrbastih ljudi kot jih vidi danes. Saj ni cudno ce visi na vratih zobozdravnika da je cakalna doba 520 dni?! seveda ce si samoplacnik prides takoj na vrsto. In to ima tajkunski zdravnik napisano v ordinaciji ki je bila nekoc postavljena s samoprispevkom, ki dela z drzavnimi sredstvi za delo. To pa je uzropacija in monopolisticno izkoriscanje drzavljanov. Nikjer v Evropi ne poznajo teh umetno ustvarjenih cakalnih dob. Ta drzava je dobesedno taksna kot je rekel na TV eden izmed izkoriscanih bosanskih delavcev:"Ta drzava ubija".
vg3
16. 05. 2012 21.39
+3
ne j država plaća tako kot strojanovim elektriko
nazaret
16. 05. 2012 20.23
+8
G. minister verjetno ne razume da je 3 eur za nekatere že preveč...koliko jih bo še ostalo brez dodatnega zavarovanja...kdorkoli pride na oblast dela vse najslabše za ljudi...sramota...
olyca
16. 05. 2012 19.22
+10
Edina država smo v EU ki imamo neke brezvezne dodatne zdravstvene zavarovalnice, vsled temu pa brezvezne zaposlitve, zaposleni v njih pa mislim da nimajo zajamčenih plač, tako kot kje v gospodarstvu. Denar od zdravstva v eno blagajno, od tam pa kam je potreben, ne pa preko nekih dodatnih služb, ki samo ožirajo glavnico. Tu bi se dalo marsikaj prišparat, pa troti drug na drugega ne upajo pokazat kdo je višek, o vladi pa da ne govorimo, jim prav ona štango drži. Režije imamo dovolj, naj tudi gospodi probajo kako se do denarja pride in to v gospodarstvu.........
odbogaposlan
16. 05. 2012 18.13
+11
Na vseh segmentih hočejo izpuliti denar državljanom!
odbogaposlan
16. 05. 2012 18.12
+9
Bogovi v belem potrebujejo denar za privatizacijo zdravstva. Prav tako farmacija za svoje velike dobičke za velekapital!
DinaFina
16. 05. 2012 16.29
+16
Mislim, da imajo zavarovalnice ali pa določene osebe zelo močan lobi, da "državi", kljub obljubam, še do sedaj ni uspelo ukiniti dodatnega zavarovanja in to prenesti v okvir obveznega. Potem bi se pa celoten znesek premije lahko namenjal zdravstvu, ne pa ostalim stroškom zavarovalnice (npr. Vzajemna, ki trguje v večini le z dopolnilnimi zavarovanji) - str. plač, najemnin, reklame, nadzornega sveta... Naj zavarovalnica preživi z ostalimi storitvami, ne pa na račun zdravja ljudi. Občutno varčevanje samo na področjih, ki zajemajo večino ljudi, se mi ne zdi pravično. Kaj pa varčevanje na 90 poslancih in izbranih ministrih. Tu mislim konkretno varčevanje, ne pa da je govora o nekaj procentih. Če želijo ohraniti raven poslanskih plač, naj zmanjšajo število poslancev. Naj ukinejo t.i. poslanski pavšal, v 4 letih bi privarčevali 3 milijone EUR. Očitno ne služi svojemu namenu, če se več kot polovici bivših poslancev na zadnjih volitvah ni uspelo vrniti v hram demokracije. Kaj so kljub finančnemu dodatku imeli tako slabe stike s potencialnimi volilci? Potem pa za nagrado še prejemajo 1 leto 100% (?) nadomestilo. Ne vem za kaj so oni več vredni kot vsak navaden državljan, ki izgubi službo. Upravičen bo do manjšega nadomestila, ki je tudi omejeno z zgornjo mejo.
Bojana Ozbolt
16. 05. 2012 16.17
+13
že lani se je govorilo, da se bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinilo, sedaj, da se bodo premije zviševale. Kaj dela minister za zdravje? Že Evropa nas je opozarjala na to.
Bojana Ozbolt
16. 05. 2012 16.15
+6
že lani se je govorilo, da se bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinilo, sedaj je to vse potihnilo oz. še višali bodo. kaj dela minister za zdravje? Evropa nas je že opozarjala na to nepravilnost, če sem dobro razumelal.
binmister
16. 05. 2012 15.32
+14
Čas bi bil da se dopolnilno zavarovanje ukine .Saj nekaj pogosto dvigujejo premije in mislim da se nekdo na račun tega bogati .V drugih državah ni dopolnilnega zavarovanja in kljub temu zdravstvo ni v zgubah kot pri nas
tito-idol
16. 05. 2012 15.14
+27
Dopolnilno zavarovanje je kraja državljanov,prav tako RTV prispevek.
ooo777
16. 05. 2012 14.58
+22
Ukiniti, plačevanje dodatnega zavarovanja, Komercialnim zdravstvenim zavarovalnicam in vse prenesti na javni zavod na Miklošičevi, tako bi bilo prav in tako so nam že obljubljali, saj so se vse te zavarovalnice na veliko razbohotile in krasno živijo in imajo visoke prihodke......kdo ima največjo korist od vsega tega....?...?
DinaFina
16. 05. 2012 15.34
+14
Se strinjam. Sploh pa Vzajemna, ki se ukvarja v največji meri samo z dopolnilnim zavarovanjem, če seštejemo vse stroške, ki jih imajo (str. plač, najemnin...), malo ostane prav za zdravstvo...