Slovenija

VIDEO: Gaspari: Položaj je resen

Ljubljana, 07. 06. 2011 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Minister Gaspari je prepričan, da je trenutni položaj resen in zahteva varčevanje tam, kjer je potrebno. Predsednik Türk vidi dve poti naprej: ali rekonstrukcija vlade ali predčasne volitve. Pahor je prepričan, da gredo koraki, ki so jih naredili po referendumu, v pravo smer.

Če bi imel možnost razpustiti parlament, bi bil danes zelo blizu takšni odločitvi. Predsednik republike Danilo Türk

O aktualnih razmerah v državi je po nedeljskih referendumih spregovoril tudi predsednik republike Danilo Türk. Povedal je, da še vedno vztraja pri svoji misli, ki jo je že večkrat ponovil: "Dialog, dialog in še enkrat dialog." Pri tem je dodal, da so referendumi pokazali, da vlada ne uživa podpore. Vlado je pozval, naj razmisli, kako naprej, sam pa pri tem vidi dve poti.

Prva pot: Temeljita rekonstrukcija vlade

Prva pot je temeljita rekonstrukcija vlade. Taka, ki bi resnično zagotovila takšno vlado, ki bo deležna zaupanja in ki bo kredibilna. Türk je dodal, da pri tem ne sme biti prepovedanih vprašanj in tabujev ter da nihče ne sme biti izvzet iz vprašanj, kakšno vlado potrebujemo.

Druga pot: Predčasne volitve

Druga pot, ki jo Türk vidi, pa so predčasne volitve. Povedal je, da je to realna možnost, ki je vredna tega, da se ji posvetimo zelo resno. Vendar je pri tem Türk opozoril, da sama zamenjava strank na oblasti ne zadošča. Pravi, da potrebujemo drugačno politično kulturo, večjo privrženost dialogu, konsenzu in stališčem, ki bi vodila k oblikovanju nacionalnega interesa.

Türk kot pozitivne označuje tiste ideje, ki povezujejo predčasne volitve s potrebnimi spremembami v volilni ureditvi. Po njegovo je pomembno bolj neposredno vključevanje volivcev v izbiro konkretnega poslanca oziroma poslanke.

Predsednik republike Danilo Türk
Predsednik republike Danilo Türk FOTO: Miro Majcen

'Preveč dramatiziranja in histerizacije'

Türk je sicer prepričan, da v naši državi potrebujemo neko širšo streznitev. Pravi, da je v našem političnem prostoru preveč "dramatiziranja in histerizacije". "Doseči moramo bolj mirne tone, razpravo in treznejše razmišljanje,“ je dodal.

Pravi, da Pahorja še ni povabil na pogovor, ker vidi, da je premier zelo zaposlen. Je pa izpostavil, da so njegova vrata vedno odprta. Türk je prepričan, da je vladi treba zdaj pustiti nekaj časa, nekaj dni, da razmisli in se opredeli, kako naprej. "Če bodo potrebovali moje mnenje, bo to na voljo," je zaključil Türk.

Ima Pahor še podporo?

In Pahor je te dni res zaposlen, saj se vrstijo različni sestanki in srečanja. Danes se je premier udeležil seje poslanske skupine SD. Podpredsednik SD Patrick Vlačič je dejal, da so že na ponedeljkovem kolegiju predsednika SD ocenili, da sam odstop premierja ne bi rešil težav. Na vprašanje, ali bi po njegovih ocenah moral Pahor preveriti, koliko ima še zaupanja med poslanci, odgovarja, da je to Pahorjeva osebna odločitev.

Pahor: Koraki gredo v pravo smer

V poslanski skupini SD pravijo, da je treba počakati na odločitve vseh treh koalicijskih strank na pristojnih organih, ali so še pripravljene sodelovati v koaliciji in pod kakšnimi pogoji.

Pahor je bil po seji SD prepričan, da gredo koraki, ki so jih naredili po nedeljskem referendumu, v pravo smer. "Najmanj, kar si država sedaj zasluži, bi bila politična kriza brez vedenja, kako jo preseči, zato bom tako ravnal tudi do nadaljnjega," je zagotovil.

Zadovoljen je z odločitvijo, da po porazu na referendumu ne bo sledila politična kriza z odstopom vlade, ampak bodo šli v pogovore s socialnimi partnerji in pripravili novo pokojninsko reformo. To je bistvenega pomena tudi pri današnjih ocenah bonitetnih hiš in OECD za Slovenijo, je povedal Pahor.

Bonitetne hiše so zadržale bonitetno oceno Slovenije in denar ne bo dražji, so pa povedale, da pričakujejo bolj drastično pokojninsko reformo, je pojasnil premier, ki pa na to informacijo "gleda skoraj s strahom".

Premier Borut Pahor
Premier Borut Pahor FOTO: Aljoša Kravanja

Kaj pa interventni zakon?

Na vladi se je Pahor sestal na posvetu s pomembnimi finančnimi in političnimi forumi. Zaenkrat je položaj Slovenije v mednarodni skupnosti po Pahorjevih besedah dovolj dober, da gredo z upanjem naprej, pridejo do dogovora o pokojninski reformi in da z rebalansom proračuna in "verjetnim interventnim zakonom" ublažijo posledice padca reforme.

Kot je pojasnil premier, se dogovarjajo, da interventni zakon ne bi šel v škodo ljudi, kolikor je to le mogoče – saj bi sicer šel na referendum in padel – temveč da "popraskamo po zadnjih kotičkih stroškov v državi".

Türk: Vlada naj o interventnem zakonu dobro razmisli

Türk je glede interventnega zakona vladi sicer svetoval, naj dobro razmisli, preden pride z njim pred parlament. Sam ne vidi neposredne vzročne povezave med zavrnitvijo pokojninske reforme na referendumu in interventnim zakonom. Türk tako ni prepričan, da bi bil interventni zakon pravi korak.

Križanič: O ukrepih še prezgodaj govoriti

O samih ukrepih za ublažitev padca pokojninske reforme na referendumu je po besedah ministra za finance Franca Križanič prezgodaj govoriti. Kot je povedal po odhodu s seje poslanske skupine SD, imajo ukrepe že pripravljene, a jih bodo predstavili po naslednji seji vlade. Na vprašanje, ali interventni zakon ni več v igri, pa odgovarja, da "to so ukrepi".

Gaspari: Trenutni položaj je resen

Varčevanje je sicer po besedah ministra za razvoj in evropske zadeve Mitje Gasparija izvedljivo tudi brez interventnega zakona. Na trditve ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs, da bi lahko država veliko privarčevala že z doslednim izvajanjem doslej sprejetih vladnih zavez, pa je odgovoril, da je raven izvajanja sprejetih zavez v Sloveniji nizka že dalj časa, to pa ne vodi v kakovostno programsko planiranje javnih financ, temveč v gasilsko ukrepanje pod pritiskom.

Na vprašanje, ali je moč v Sloveniji ukrepati le na podlagi zunanjega pritiska, je Gaspari izrazil prepričanje, da je v Sloveniji dovolj pameti, da se oblikuje nabor ukrepov za fiskalno konsolidacijo in gospodarsko rast brez zunanje pomoči. Ne da pa se po njegovem prepričanju istočasno zviševati davkov in zagotavljati rasti oziroma zniževati davčnih bremen ter stabilizirati javnih financ.

Trenutni položaj je po njegovem prepričanju resen in zahteva varčevanje tam, kjer je potrebno. Če obstaja mnenje, da so plače, pokojnine in socialni transferji doslej nosili večji del bremena, so sedaj po njegovih besedah na vrsti zaustavitev rasti zaposlovanja v javnem sektorju in njegovo postopno zmanjševanje ter kleščenje pogodbenih izdatkov proračunskih uporabnikov, kjer se bo moralo najti sorazmerno veliko prihrankov.

Borut Pahor, Gregor Golobič in Katarina Kresal
Borut Pahor, Gregor Golobič in Katarina Kresal FOTO: Aljoša Kravanja

Kaj pravita Zares in LDS?

Vodstvo Zares se je srečalo že včeraj, jutri pa se bodo sestali še člani sveta stranke. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je sicer po Türkovi novinarski konferenci ponovila, da po njenem mnenju interventni zakon ni potreben. Še enkrat je poudarila, da sama ne bi zmanjšala plače v javni upravi, je pa proti novemu zaposlovanju. Meni, da bi predčasne volitve pomenile spopad programov in tako bi zagotovili koalicijo, ki bi delovala. Ta vlada po njeno naslednje leto in pol ne bo mogla nič narediti, saj nima podpore.

Prav nasprotno pa meni njena strankarska kolegica, ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Ne vidi politične opcije, ki bi lahko državo toliko bolje peljala naprej. Sama se zavzema za rekonstrukcijo vlade, saj bi tako oblikovali vlado, ki bi lepo zaključila mandat.

Predstavniki LDS so včeraj molčali, danes pa se je sestala poslanska skupina LDS. V sredo se bo sestal še svet stranke, člani pa bodo obravnavali tudi politični položaj stranke po referendumu.

SDS: Predsednik Türk je del problema in ne del rešitve

Na Türkovo današnjo izjavo pa so se odzvali tudi v opozicijski SDS. V omenjeni stranki so prepričani, da bodo Türkovi nasveti težko dosegli zadovoljivo stopnjo legitimnosti, dokler ne bo pripravljen prevzeti svojega deleža odgovornosti za nastale razmere.

Pravijo, da so pričakovali "več resnicoljubnosti, manj sprenevedanja in vsaj kanček samokritičnosti". Izpostavili so, da je Türk pred nedeljskimi referendumi podprl vse tri zakone, danes pa se je obnašal, kot  da z njimi nima nič.

Menijo, da je Türk del problema in ne del rešitve. V SDS pravijo, da je Türkov predlog, da bi pred predčasnimi volitvami popravili volilni sistem, irelevanten, saj to ne bi izboljšalo delovanja političnega sistema. Po mnenju SDS bi izboljšanje dosegli le z uvedbo večinskega volilnega sistema.

V SDS menijo, da je Türk del problema in ne del rešitve.
V SDS menijo, da je Türk del problema in ne del rešitve. FOTO: Damjan Žibert

Žerjav pozdravlja Türkove besede

Predsednik SLS Radovan Žerjav je dejal, da pozdravlja Türkove besede, da Slovenija potrebuje kredibilno in sposobno vlado, ki bo imela zaupanje ljudi.” “Vladajoča koalicija te dni s svojimi odzivi, ko sama ne ve, kaj bi sploh storila, zgolj uprizarja teater, s katero en del koalicije skuša prikazati dramo, drugi pa komedijo,” ocenjuje Žerjav.

Kumer: Türk povzel stališče SD

Predsednik države Türk, ki je dejal, da si mora vlada povrniti kredibilnost, je po ocenah vodje poslancev SD Dušana Kumra deloma povzel stališče SD. Ta meni, da je treba počakati na odločitev koalicijskih strank. Če bosta LDS in Zares ostali v koaliciji, sledi rekonstrukcija vlade, predčasne volitve pa so skrajna možnost, pravi Kumer.

Jelinčič: Türk rešuje "lastno pozicijo"

Po ocenah prvaka SNS Zmaga Jelinčiča je Türkov poziv "reševanje njegove lastne pozicije". Če bi že letos prišlo do spremembe vlade z rekonstrukcijo ali s predčasnimi volitvami, bi namreč Türku po Jelinčičevem mnenju olajšalo predsedniške volitve prihodnje leto. Jelinčič je namreč prepričan, da bi Türk na predsedniških volitvah, ki bi potekale istočasno s parlamentarnimi, zaradi nenaklonjenosti državljanov vladi dosegel bistveno slabši rezultat ali pa bi se lahko zgodilo, da ga kdo od kandidatov premaga. Prvak SNS je sicer ocenil, da bo premier Pahor ostal na položaju.

Erjavec: Rekonstrukcija vlade nas ne bo popeljala iz krize

Predsednik DeSUS Karl Erjavec meni, da nas rekonstrukcija vlade ne bo popeljala iz krize, saj koalicija nima večine glasov v parlamentu. Uspešna rekonstrukcija bi bila lahko le, če bi imela rekonstruirana vlada močno podporo v DZ, "kar pa glede na razmerje sil med političnimi strankami ni pričakovati". Koalicijski trojček namreč "drugega kot manjšinske vlade ne more oblikovati".

Drugače pa bi po Erjavčevih besedah bilo, če bi predsednik države vse stranke povabil k oblikovanju nove koalicije. Toda tudi to ni realna opcija, je ocenil in ponovil, da lahko izhod iz te politične blokade omogočijo le predčasne volitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (890)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AlternativeFacts
09. 06. 2011 14.10
@dule100 - "Ta levi ste bili vsi na volišču. Kar sprijazni se, toliko vas je !" - Hahaha,to je pa pisal "precej vase zavervan, samopašen, vseveden, narcisoiden tip" dule001 a kaj?!?
dule100
09. 06. 2011 10.19
Shaman_King Loto številke mi pravijo, da si precej vase zavervan, samopašen, vseveden, narcisoiden tip. Ravno tak, kot nam vladajo danes. Rezultate pa poznaš !
strom
09. 06. 2011 10.12
hahaha tista izjava o bumerangu pa zmaga a tista o plači pa je še zmeraj prva xd
AlternativeFacts
09. 06. 2011 01.11
@karabas - "Pišče nevedno, predno boš drugič začel čivkat, poberi vsaj še kako zrno znanja, da ne bomo tratili časa s tvojimi neumnostmi! ". - No komik,hvala za humor,sem se nasmejal tej tvoji samorefleksiji.Drugače pa vseved...Referendum oziroma volitve niso noben reprezentativni vzorec,ampak odraz dejanske volje volivcev.Kako si ti in tvoj um razlagata abstinente je tvoj problem in naj tako tudi ostane.Dejstvo je,da je bilo proti 70% od 620.000 volivcev.Nekaj jih je bilo za,ostali pa se niso udeležili glasovanja in jih zato ne moreš prištevati ne na eno in ne na drugo stran.Toliko o zrnu resnice..... @Dule100 - Ti že veš.Kaj pravijo loto številke???
kriminalist
08. 06. 2011 21.07
dragi prijatelji dokler bomo samo pisali bo vse kot je bilo,trebalo bi it na ulice drugace bomo se bolj revni kot smo
tezkakovina
08. 06. 2011 20.29
To je temeljni problem-Nihče ne upošteva računskega sodišča in protikorupcijske komisije . Če bi upoštevali ti dve instituciji , bi lahko vladal kdorkoli , za svoje poteze pa seveda odgovarjal - kot navaden folk. Sodstvo je rak rana naše vsakdanjosti .
dule100
08. 06. 2011 14.39
Shaman_King Ta levi ste bili vsi na volišču. Kar sprijazni se, toliko vas je !
karabas
08. 06. 2011 12.44
Shaman_King 620.000 prisotnih na voliščih je tako OGROMEN reprezentativni vzorec, ki za celotno volilno telo pomeni zgolj NEKAJ procentov odstopanja. Pišče nevedno, predno boš drugič začel čivkat, poberi vsaj še kako zrno znanja, da ne bomo tratili časa s tvojimi neumnostmi!
etul
08. 06. 2011 09.59
dokler imamo denar za prijatelje primer NPU kjer pogačar vsak mesec zasluži 10000 eur čistega kar znaša cca. 20 pokojnin po 500 eur,razne svetovalce tipa Isajlovič,dokapitalizacije kroničnih zgubašev: železnice,Nlb,NKBM..,mednarodne pomoči brez krizja Grčija... tak dolgo naj nobena vada ne pričakuje da si bomo trgali od ust in podpirali kakršno koli reformo
AlternativeFacts
08. 06. 2011 09.35
@karabas - "Ves tale govor predsednika država je poniževanje in "roganje" iz več kot 70% državljanov! Niti priznanja, "da imajo volivci vedno prav"!" - Kje si se pa ti matematike učil?Nevem,kdo se bolj roga državljanom?Jaz bi rekel da ti s tvojo manipulativno demagogijo.Na volišča je prišlo 620.000 od tega jih je bilo proti 70%(434000).V tej deželi pa ima volilno pravico 1.692.710 ljudi.Torej ljuba duša,kje si ti dobil 70% državljanov???
nelie
08. 06. 2011 09.32
MOSSAD001 08.06.2011, 06:54 Janša je na poti !! Stojiš "MIRNO"?
volek
08. 06. 2011 08.42
Preberite v današnjih Financah:Slovenija naprodaj. Poleg Srbov in Hrvatov nas bodo kupovali tudi Indijci. KAM SO NAS PRIPELJALI KOMUNISTI!!!!!!
Izbrisani8
08. 06. 2011 08.42
Položaj NI resen, JE kritičen! Sluzavec naj bo pa tiho, saj res, deževalo je nekaj dni in je prišel na plano.
faconi
08. 06. 2011 08.37
ha ha ha ,.....sedaj ni človeka v državi da reši situacijo ,..... ???! ------ najslabši so leaderji opozicijskih strank !!!!
MOSSAD001
08. 06. 2011 08.10
loden 08.06.2011, 08:07 1 MOSSAD001 08.06.2011, 08:00 ... glih prav preveč, da je zdaj premalo...:)) ***************** Ha ha ha Več je manj ,-)) Pa še nimajo dost ,-))
loden
08. 06. 2011 08.07
MOSSAD001 08.06.2011, 08:00 ... glih prav preveč, da je zdaj premalo...:))
comment123
08. 06. 2011 08.04
MOSSADOO1 TO SPLOH NI VPRAŠANJE LEVI IN DESNI, PA NEHAJTE ŽE ENKRAT S TEM SRANJEM... GRE ZA TO ALI SO LJUDJE , NASPLOH GRE TU ZA POLITIKE, KI BI MORALI DELATI SAMO V DOBRO DRŽAVLJANOV, POŠTENI, JIH SKORAJ NI, PA NAJ BODO LEVI ALI PA DESNI....
MOSSAD001
08. 06. 2011 08.00
Mene pa zanima,a je 18let LDS (levakov) premalo ali preveč??
comment123
08. 06. 2011 07.59
SAJ SPLOH NE VEDO KAJ JE VARČEVANJE !!! KO NIMAŠ SI NE BOŠ KUPIL NOVEGA AVTOMOBILA, NE BOŠ ŠEL NA DOPUST.... SE PRAVI, KAJ NAM JE TREBA IMETI SVOJEGA LETALSKEGA PREVOZNIKA, ZAKAJ MORAMO FILAT V NEDOGLED, SKORUMPIRANO NLB, ZAKAJ, ZAKAJ? IN VELIKO ZAKAJEV JE, KI NIMAJO ODGOVOROV IN NE EPILOGA.... SAJ SPLOH NE VEDO KAJ DELAJO....
bukefal
08. 06. 2011 07.58
Pahorče, Pahorče, kaj bo s tabo???