Slovenija

Gabrovec pohvalil dogovor za reševanje vprašanja Ljubljanske banke

Ljubljana, 09. 07. 2012 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Visoki predstavnik za nasledstvo Rudi Gabrovec meni, da je sobotni dogovor Pusićeve in Erjavca dober za reševanje problema nasledstva, Arhar pa pravi, da Slovenija ne sme odstopati od mednarodnih aktov.

Karl Erjavec in Vesna Pusić
Karl Erjavec in Vesna Pusić FOTO: POP TV

Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, Karl Erjavec in Vesna Pusić, sta po sobotnem pogovoru v Dubrovniku sporočila, da naj bi vladi imenovali vsaka po enega strokovnjaka, ki bi nato vladama skupaj predlagala rešitev glede nekdanje Ljubljanske banke (LB).

Šlo naj bi za vprašanje spornih sodnih postopkov proti LB in Novi ljubljanski banki na Hrvaškem. Gre za postopke, ki jih v imenu hrvaške vlade na podlagi njenih pooblastil vodita Zagrebška banka in Privredna banka Zagreb. LB in NLB ti banki terjata za sredstva, ki sta jih na podlagi jamstev hrvaške države leta 1991 izplačali hrvaškim deviznim varčevalcem zagrebške podružnice LB. Hrvaška vlada je takrat z uredbo devizne depozite hrvaških državljanov v bankah na Hrvaškem pretvorila v javni dolg.

Visoki predstavnik za nasledstvo Rudi Gabrovec je dogovor pozdravil, nekdanji guverner Banke Slovenije France Arhar pa je poudaril, da Slovenija "ne sme odstopati od mednarodnih aktov, ker ne gre za dvostransko vprašanje".

Kot je poudaril, sporazum o nasledstvu iz leta 2001 ureja vprašanje varčevalcev nekdanje LB kot multilateralen, ne pa bilateralen problem. Zato je po njegovi oceni stališče Hrvaške, da se stvari rešujejo bilateralno, nesprejemljivo. To je po njegovi oceni minister Erjavec tudi zelo jasno poudaril.

Bilaterala le predpriprava

"Ne moremo se pogajati bilateralno, če je bil problem že v preteklosti multilateralen, namreč problem države Jugoslavije in njenega sistema," je dejal. "Zato je edina rešitev spoštovanje dunajske pogodbe, iskanje intermediacije preko Banke za mednarodne poravnave v Baslu, kar pomeni konsenz o kakršni koli, takšni ali drugačni kompromisni rešitvi s strani vseh pogodbenih strank, ne samo dveh," je dejal.

Poudaril je še, da bi morala tudi sodišča, tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, prav tako spoštovati sporazum o nasledstvu, saj "ima ratificirana pogodba v primeru kolizije s pozitivno zakonodajo višjo veljavnost". Dokler ni rešitve, bi morali torej biti tovrstni spori na sodiščih zamrznjeni, tudi če so odprti, je dodal.

"Bilaterala je lahko samo predpriprava, če tako rečem, na skupno diskusijo v okviru vseh bivših republik, ne more to biti rešitev," je še dejal Arhar. Poudaril je še, da je pred sklenitvijo sporazuma o nasledstvu leta 2001 s štirimi guvernerji centralne banke večkrat poskušal vprašanje dvostransko reševati, a je bilo vse zaman.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WikiX
10. 07. 2012 01.28
"Ne moremo se pogajati bilateralno, če je bil problem že v preteklosti multilateralen, namreč problem države Jugoslavije in njenega sistema,", meni Arhar, torej so vse lastninske pravice, ki si jih je država pripisala zgolj na podlagi neke državne uredbe multilateralne, skratka vsi bilateralni dogovori med državo in novimi lastniiki so nični. Vse manj razumem posel, ki ga je imela NLB v svoji Zagrebški podružnici, Hrvaška država je torej ob osamosvojitvi sprejela sklep, s katerim je jamčila za neke kredite svojim državljanom, zdaj pa za te toži lastnico banke Slovenijo, ker se ni držala obveznosti, kot da jim dejansko dolgujemo denar, ki so ga oni obljubili svojim varčevalcem. Laj smo mi dolžni kreditirati Hrvate, od kdaj?
Irena Zvonka
09. 07. 2012 17.37
-1
PA DAJTE ŽE ENKRAT ARHARJU DOBRO PLAČO PA VZEMITE GA V VLADO IN NAJ SANIRA BANKE.TO JE PAMETEN ČLOVEK.
23345
09. 07. 2012 16.27
+1
BO PA REKEL, DA NI PRAV VSEGA RAZUMEL IN DA JE BIL ZAVEDEN. JANŠA PA MU BO POTRDIL
nekdo17
09. 07. 2012 13.19
+4
Ej, Korl, Korl - spet si se dogovarjal tako, da nas bodo "žejne peljali čez vodo"...
24uric
09. 07. 2012 15.20
+3
▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓ ▒▓▓▓▓▓▓░░░▓ ▒▓░░░░▓░░░░▓ ▓░░░░░░▓░▓░▓ ▓░░░░░░▓░░░▓ ▓░░▓░░░▓▓▓▓ ▒▓░░░░▓▒▒▒▒▓ ▒▒▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓ ▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓ ▒▒▒▒▒▓▓▓▒▒▒▒▓ ▒▒▒▒▓▒▒▒▒▒▒▒▒▓ ▒▒▒▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓ ▒▒▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓ ▒▓▒▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓ ▒▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▒▓▒▒▒▒▒▒▒▓ ▒▒▓▒▒▒▒▒▓