Slovenija

Kadrovsko podhranjeni pravosodni policisti grozijo s stavko

Ljubljana, 05. 07. 2013 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V slovenskih zaporih zaradi pomanjkanja ustreznega števila pravosodnih policistov vladajo nevzdržne razmere, opozarja Sindikat državnih organov Slovenije. Od ministra Pličaniča zahtevajo v desetih dneh konkretne odgovore, v nasprotnem primeru napovedujejo stavko.

zakrit paznik
zakrit paznik FOTO: POP TV

Sindikat državnih organov Slovenije je še enkrat opozoril na nevzdržne razmere v slovenskih zaporih zaradi pomanjkanja ustreznega števila pravosodnih policistov. Predsednik sindikata Frančišek Verk je potarnal, da je sistem za izvrševanje kazenskih sankcij neučinkovit in finančno nevzdržen, saj so se stroški varovanja in oskrbe povečali.

Ob tem je opozoril, da so zapori kadrovsko podhranjeni, saj primanjkuje 50 pravosodnih policistov. Potem ko se jih je 30 upokojilo, novih niso zaposlili, pravi Verk. Zato je v lanskem letu prišlo do 80.000 nadur med preostalimi pravosodnimi policisti po vseh slovenskih zaporih.

Po njegovih besedah bodo dobili le 14 novih zaposlenih, ki bodo prišli iz vrst carinikov. Vendar bo za njih potrebno še enoletno izobraževanje, da bodo lahko samostojno opravljali svoj poklic. Kot je tudi pojasnil, so pravosodni policisti brez socialnega življenja, z okrnjenim družinskim življenjem ter brez ustreznih denarnih nadomestil. Poleg tega so zakonsko omejeni, saj si klasične stavke ne morejo privoščiti.

Že dalj časa o tem stanju opozarjajo vlado, parlament in ministrstvo za pravosodje, vendar po njegovih besedah niso dobili še primernega odgovora. Zato so se odločili za stavko, če se v desetih dneh ne bodo sestali z ministrom, od katerega želijo konkretne odgovore za rešitev trenutnega stanja. Med stavko bodo po njegovem pojasnilu poskrbeli le za higienske, prehrambne in nujne zdravstvene potrebe obsojencev in pripornikov.

Na ministrstvu za pravosodje odgovarjajo, da minister Senko Pličanič zelo podpira iskanje rešitev v medsebojnem dialogu. Dodajajo, da tudi ministrstvo za pravosodje že ves čas izvaja ukrepe na tem področju, pri čemer navajajo pripravo sprememb zakonodaje in večji poudarek na alternativnih kaznih, priprave na izgradnjo novega zapora v Ljubljani in reševanje kadrovske problematike.

Vendar pa Pličanič poudarja, da morajo tudi pravosodni policisti razumeti, da ne morejo biti izvzeti iz varčevalnih ukrepov.

Zapori Dob
Zapori Dob FOTO: Dare Čekeliš

Nov upor bo na Dobu?

Predsednik organizacije sindikata Zavoda za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Koper Siniša Vukovič je na novinarsko vprašanje v zvezi z uporom zapornikov 26. junija v koprskem zaporu povedal, da se je to zgodilo, ker so jim želeli skrajšati bivanje na prostem s štirih ur na dve ob sobotah in nedeljah. S tem bi po njegovem mnenju lahko zmanjšali število nadur pravosodnim policistom. Ker sta bila takrat z več kot 40 zaporniki le dva pravosodna policista, so obsojenci lahko z uporom od v. d. direktorice zapora Lilijane Laganis dosegli vrnitev na že pridobljene pravice.

Predsednik organizacije sindikata ZPKZ Dob pri Mirni Mitja Jeras je ob tem pripomnil, da ob primernem številu teh policistov sploh ne bi prišlo do dogovarjanj. Tako bi lahko po njegovem prepričanju preventivno preprečili upor. Sam pa je napovedal, da lahko naslednji tovrstni upor pričakujejo 15. avgusta v njihovem zaporu, ko ne bo denarja za izplačilo nagrad zaprtim osebam za njihovo delo v Javnem gospodarskem zavodu (JGZ) Pohorje Mirna.

Ministrstvo pa ima drugačno razlago. "Dolgoletno slabo vodenje zavoda je povzročilo velike izgube in dolgove iz preteklih let. Ministrstvo za pravosodje je kljub temu zavodu dalo še eno, vendar res zadnjo možnost. Marca zavod ni imel sredstev za plače in ministrstvo za pravosodje je z varčevalnimi ukrepi na drugih področjih zagotovilo dodatna sredstva v višini 763.000 evrov. Dodatna sredstva je z varčevanjem zagotovila še Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij. Vlada je dala soglasje k letnemu programu dela in finančnemu načrtu zavoda za prvo polletje 2013 in s tem odobrila skupaj milijon evrov iz proračuna," so navedli na ministrstvu.

Ob tem dodajajo, da tudi ta finančna injekcija ni pomagala in vodstvo zavoda že pričakuje nova sredstva. "Žal pa takšno ponavljajoče se reševanje zavoda ni več mogoče in bo verjetno v kratkem potreben postopek likvidacije," še dodajajo na ministrstvu.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
06. 07. 2013 16.43
+2
Carinike v zapor,pa ne sedet,delat.
nikkim
06. 07. 2013 08.36
nikkim
06. 07. 2013 08.36
jaz grem kar sam za rešetke..
nikkim
06. 07. 2013 08.36
jaz grem kar sam v zapor..
nikkim
06. 07. 2013 08.35
jaz grem kar sam v zapor..
macro
05. 07. 2013 18.54
+6
Rozico v roke pa na cesto. Vseh 50.
leichy14
05. 07. 2013 18.43
+7
Naj mi nekdo razloži kako je možno da podjetje na dobu dela z izgubo kjer obsojenci delajo za 100€ na mesec? Mogoče pa tudi nebi bilo slabo na dobu zagnati pridelovalne panoge, ter prodajali eko hrano....Za tistih 750.000€, bi lahko kupili živali, kakšen traktor, uredili njive in kakšne nasade ...Sedaj čez poletje pa naj hodijo nabirat gobe in borovnice in cepit drva vsak dan 8h...Denarja bo več kot dovolj, delovne sile je pa tudi precej na voljo tam...
Darko32
05. 07. 2013 19.23
+2
Saj veš kakšen lonček je potrebno tudi zraven pristavit, das se lepo počasi polni. Potem pa varžete napolnit in to je to.
denden
05. 07. 2013 18.23
+4
Izgradnja novih zaporskih blokov na Dobu, pa je bila dobro vodena? Trajala 10 let, cena iz začetnih 8 milonov poskoči na 80 milionov. Primerjajte našo skropucalo z novim zaporom Konenburg pri Dunaju. Kapaciteta za 100 ljudi večja, največja pasivna gradnja z najmodernejšo opremo za ceno 77 milionov.
tabla25letsramoteinvohunov
05. 07. 2013 18.08
+9
a protestnike v MB ste pa vedli mlatit v nadurah!
denden
05. 07. 2013 18.16
-2
unatm
05. 07. 2013 17.30
+5
dan nazaj pa čitam v kakih luksuznih sobah so zaporniki... o.O
Darko32
05. 07. 2013 19.22
+0
No vidiš to pa je politična propaganda. ZAnima me kako da ti ljudje, k idelajo v zaporih ne povedo prave slike. Tukaj vidim, da samo natolcujejo in nič konkretnega ne povedo. Morda pa se motim.
titanius
05. 07. 2013 21.08
+3
zaporniki luksuz, vse pravice, vse ugodnosti, nadstandardno zdravstveno zavarovanje - brez čakalne dobe!, vse mogoče terapije, metadona kolk češ, droge kolk češ, če mu ni za delat - ne rabi, lahko žali. grozi vsem po spisku - brez sankcij... hotel 5zvezdic torej....,...... Pazniki pa brez plačanih nadur, brez primerne opreme, brez stolov, brez omaric, vedno nimajo zagotovljenega časa za malico, če koga mau narobe prime ali mu kaj ukazovalno reče - grozi disciplinska ... To je razlika! V naši državi moraš bit baraba in se ti dobro piše