Slovenija

Kadil 'Spice' in se zastrupil!

Ljubljana, 15. 04. 2009 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izdelki 'Spice', ki jih v obliki cigaret prodajajo v večjih slovenskih mestih, so zdravju nevarni. Z njimi naj bi se zastrupil 16-letni Ljubljančan, ki je bruhal, se znojil in tresel.

V izdelkih ''Spice'', ki jih v obliki cigaret prodajajo tudi v večjih slovenskih mestih, so psihoaktivne snovi. Izdelek je opisan kot mešanica zelišč, o njem pa so poročali iz Avstrije, Švedske, Nemčije, Francije in Velike Britanije. ''Raziskave kažejo, da izdelek vsebuje več zdravju škodljivih snovi, zato njegovo uporabo odsvetujemo,'' so sporočili z Inštituta za varovanje zdravja. V Ljubljani so celo zabeležili zastrupitev.

V Nemčiji, Avstriji in Franciji so izdelki 'Spice' prepovedani.
V Nemčiji, Avstriji in Franciji so izdelki 'Spice' prepovedani. FOTO: IVZ
Spice
Spice FOTO:

Analize, izvedene v Švici, so potrdile več zdravju škodljivih snovi. V sibirski srčnici (Leonurus sibiricus), ki je sestavni del zeliščne mešanice, je alkaloid Leonurin. V vsaj treh proizvodih ''Spice'' (gold, silver in diamond) so tudi psihoaktivni snovi: sintetična kanabinoida JWH-018 in CP 47-497. Po nepreverjeni informaciji, pridobljeni na spletnih straneh, pa so ameriški mejni organi v ''Spice gold'' odkrili še tretjo sintetično snov, HU-210.

Izdelek predstavlja dvakratno tveganje za zdravje: zaradi načina vnosa snovi v telo, to je s kajenjem, in zaradi psihoaktivnega učinka sintetičnih kanabinoidov. Po trenutno razpoložljivih podatkih, pridobljenih iz primerov zastrupitev, uživanje učinkuje na srčno-žilni in živčni sistem. Pojavijo se pospešeno bitje srca in kratkotrajne izgube zavesti. Psihoaktivni učinki pri človeku so podobni učinkom kanabisa: evforija, sprostitev, večja socializiranost, večja intenzivnost zaznavanja in povečanje teka. Pri višjih odmerkih pa se pojavljajo celo psihične težave: motnje zaznavanja in depersonalizacija ali hujše duševne motnje.

Po drugi strani ima kajenje pripravkov ''Spice'' podobne učinke na respiratorni sistem kot kajenje tobačnih cigaret. Pri tem se razvijajo produkti pirolize s plinsko fazo (kemično in toplotno draženje, rakotvornost) in fazo delcev, ki vsebujejo potencialno rakotvorne snovi. ''Uporaba sintetičnih kanabinoidov nedvomno vpliva na psihomotorne funkcije (na primer pisanje, motorno koordinacijo, opravljanje operativnih nalog različnega tipa ...), pa tudi kognitivne (na primer spomin, sposobnost učenja ...). Poleg tega spremeni sporočila v možganih, ki vplivajo na zaznavanje in koordinacijo, kar vpliva na vidno, slušno in čutno zaznavanje ter upočasni reflekse, kar je lahko še posebej problematično pri upravljanju ali vožnji. Poveča se tveganje za prometne nezgode,'' je povedala predstojnica Informacijske enote za prepovedane droge na Inštitutu za varovanje zdravja dr. Mercedes Lovrečič.

Spice
Spice FOTO: IVZ

V Sloveniji so izdelki ''Spice'' naprodaj v večjih mestih. Slovenski forenziki so opravili analizo vsebnosti v teh izdelkih, ki je potrdila prisotnost sintetičnega kanabinoida, homologa CP-47-497-C8. Iz Ljubljane poročajo tudi o primeru zastrupitve. V Centru za zastrupitve Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so zaradi blažje zastrupitve s tovrstnim izdelkom marca letos zdravili 16-letnega bolnika. ''Spice'' naj bi kupil v Ljubljani in ga kadil. Bolnik je zanikal kajenje marihuane in zaužitje ekstazija. Bil je nemiren, bilo mu je slabo, bruhal je, se znojil in tresel, srce mu je bilo hitro in neredno. Vzorca urina in krvi sta bila poslana v toksikološki laboratorij na Inštitutu za sodno medicino. Izvidov še ni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andi1234
09. 06. 2009 13.48
"Izdelki Spice zdravju nevarni" Ne a res? Kaj pa ni zdravju škodljivega kar se kadi??? Svetovna....
stagehead7474
03. 05. 2009 16.17
ewika454.....praviš da ti nikolo ni nič bilo...pa ni res, ker je tvoj prispevek forumu tak, kot da si nepismena..... pa mal na otroke pomisli če jih boš imela...
Johon
03. 05. 2009 16.12
+1
js sm tist model k je bil u bolnc zarad tega. 1. izvidi k sm jih nazaj dobu so bli čudni mel sm 8.5 cukra kar je preveč (nimam sladkorne al pa karkol) THC-ja ni... 2. s frendom sva kadila spice in sva skadila komad velik pol sva šla k nemu domov pa sm bruhu tko precej pa sm se tud zašvicu ful pa vs zaspan sm bil. pol me je frend pelu dam starci pa u bolnco, na urgenco. 3. nism iz lublane ampak sm iz Kranja.
ewika454
15. 04. 2009 23.02
Kadim spice že skor eno leto..ker mam testiranja in pač zto nemorm pohčit in sm se pač znajdla. in mi nikol ni nč blo pa sm se res ornk zapušila. in se nč ne tresš in lalalalal. isto je kt vutra samo mičkn drgač in različno močno, različen vonj in dlje časa traja. Men je čist gut in se v enem letu (skor vsakdnjevnem kajenju) še nism zastrupila. Zto se mi zdi to mal nakladanje . Sm pa že sliašala da je mel enkrt en nek napad kt ta fnt čš zrd spica ampak je mel tut neke probleme na srcu in pač nebi smel kadit tega, je tut jemu neke tablete in je bla kombinacija slaba. tut nevem kko trdijo d je kriv spice za njegovo zastrupitev, če pa niso dubil niti izvidov še nazaj?!
thizzle
15. 04. 2009 15.23
theta
15. 04. 2009 14.39
Ganja lepo naravno,kaka sintetika
m1k3
15. 04. 2009 13.55
DarthRevan drugače je znamko avtomobila Mercedes Benz njen ustanovitelj poimenoval po svoji ženi (ki ji je bilo ime Mercedes). gre za čist navadno žensko ime.
DarthRevan
15. 04. 2009 13.34
Samo kako je tale doktorica dobila ime "Mercedes" mi pa tudi ni jasno :/ Ne moreš otroku dat takega imena no ..
Pticja_Grapa
15. 04. 2009 12.36
In to se lahko kr prodaja?? WTF?? HU-210 is 100 to 800 times more potent than natural THC from cannabis and has an extended duration of action. HU-210 is a potent analgesic with many of the same effects as natural THC. WTF.
cannabis
15. 04. 2009 12.27
Ganje je najboljša.
m1k3
15. 04. 2009 12.18
dokler bo v sloveniji taka zakonodaja, bo takih primerov še več. od vseh mamilarjev se zeliščarje najbolj preganja - najlažje jih je dobit (itak ponavad stojijo nek v krogu iz katerega se vali dim in se daleč naokrog širi prijeten vonj), večinoma se ne upirajo (ker se jim ne da bežat), ni možnosti kakšne okužbe za organe pregona (pri konjenici se lohk špikneš s kakšno iglo, če si nepazljiv), kazni so pa po zakonu za vse iste. nekateri si spice in podobne zvarke razlagajo kot legalni nadomestek za prepovedane NARAVNE kanabinoide (čeprav je daleč od tega). žalostno je, da zakonodaja prepoveduje rastlino, ki v vsej svoji zgodovini še ni neposredno ubila človeka, dovoljuje pa take in drugačne substance, ki dnevno polnijo strani s črno kroniko. naj jo že končno dekriminalizirajo, dovolijo vzgojo recimo 5 rožic za lastno uporabo in uredijo legalno prodajo (normalno obdavčeno seveda) za tiste nesposobneže, ki si jo sami ne znajo vzogjit. država bi lepo pobirala davke, growerji bi mirno sadili, brez strahu bi lahko lepo v miru enga pržgal, razbremenil bi sodišča in policijo (da se lahko ukvarjajo s pravim kriminalom, ne pa tale otroška igrica 'lov na zeliščarje') in vsi bi bili srečni.
antares512
15. 04. 2009 11.59
tole je en čudn zviu xD,, filter se odreže, ne pa da daš kr ceuga noter . hahaha
hakihak
15. 04. 2009 11.41
naj si reje zvije joint, je bolj zdrav!!!
daviid.
15. 04. 2009 11.38
kaki je filter ne :D hehe ...adejo ne :D
yeyo.white
15. 04. 2009 11.16
lol kak filter
Sonyboy
15. 04. 2009 11.12
zaslužu bi si umret!!! ka pa kadi tak drek? to ne morš vrjet kk jelahk človek tk prizadet da kadi vse kar dobi v roke!!!
luciluk
15. 04. 2009 10.57
tipičen overdose
Neja Šmid
15. 04. 2009 10.50
dona08: kdo pa jamra od tukaj, da nima denarja? Sicer se pa lahko vzgoji pa kadi - zastonj! Pa še to: lahko bi se naučila uporabljati presledek pred in za vejico, čisto enostavno; tista velika tipka spodaj na tipkovnici :). Prohibicija slepi!
P0gi
15. 04. 2009 10.44
Zakaj sintetični kanabinoidi, če so nevarni? zakaj ne naravne?
nekrofilik
15. 04. 2009 10.26
folk naj se ga zadeva u miru s čem koli hočejo važn da se proda nima veze kakšen je učinek na telo in zdravje