Slovenija

Mesić: Predlog Rehna ni izsiljevanje

Ljubljana/Bruselj, 04. 03. 2009 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Hrvaški predsednik Mesić je poudaril, da izjava komisarja za širitev Rehna, ki pričakuje pozitiven odgovor Hrvaške glede mediacije, ni izsiljevanje, temveč zgolj njegov predlog.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić se je odzval na izjavo evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, da pričakuje, da bo Hrvaška kmalu pozitivno odgovorila na predlog za mediacijo in pri tem ne bo postavljala "nemogočih pogojev". Mesić je ponovil stališče Zagreba, da je mednarodne spore treba urejati na podlagi mednarodnega prava.

Mesić je še dejal, da se Hrvaška drži načela, da je treba mednarodne spore urediti na podlagi mednarodnega prava.
Mesić je še dejal, da se Hrvaška drži načela, da je treba mednarodne spore urediti na podlagi mednarodnega prava. FOTO: Reuters

Po oceni Mesića Rehnova izjava ni izsiljevanje, temveč njegov predlog in mnenje. Hrvaški predsednik je ob tem izpostavil, da se Hrvaška drži načela, da je treba mednarodne spore urediti na podlagi mednarodnega prava. "To pa pomeni na podlagi mednarodnih konvencij, ki jih je podpisala Hrvaška, torej, da mora o dejstvih odločati mednarodno sodišče - to je stališče Hrvaške," je še dejal .

Vstop v Nato že aprila?

Vstop Hrvaške v zvezo Nato na vrhu zavezništva v začetku aprila je kljub zapletom z ratifikacijo v Sloveniji še vedno mogoč in še vedno načrtujemo, da se bo to tudi zgodilo, je danes v Bruslju poudaril tiskovni predstavnik zavezništva James Appathurai.  "Nikakor ne bi rekel, da je izjemno neverjetno, da se bo Hrvaška vrha Nata v začetku aprila v Strasbourgu in Kehlu udeležila kot polnopravna članica," je menil tiskovni predstavnik Nata. "Upamo in načrtujemo, da bo Hrvaška zasedla svoje mesto ob zaveznicah," je dodal.

Na vprašanje, ali ga potek zbiranja podpisov za referendum o vstopu Hrvaške v Nato navdaja z optimizmom, da bo širitev stekla, kot je načrtovano, je Appathurai odgovoril: "Vseskozi smo optimistični, da bo Hrvaška postala polnopravna članica v skladu z načrti." "Seveda pazljivo spremljamo dogajanje v Sloveniji, toda ne želimo se vpletati. Nikakršnih komentarjev ne bomo dajali, ki bi kakor koli vplivali na slovenski politični proces," je poudaril in dodal, da nihče ne more vedeti, kako se bo razpletlo v Sloveniji.

Appathurai ni želel ugibati o načrtu B. "Prizadevamo si za omenjeni cilj pod predpostavko, da ni alternative," je dejal. Vseeno pa je pojasnil, da v primeru zamude Hrvaška za to, da postane članica Nata, ne potrebuje novega vrha zavezništva. Prav tako je poudaril, da ni nihče izrazil zaskrbljenosti, da bi težave Hrvaške z ratifikacijo lahko negativno vplivale na vstop Albanije v zavezništvo.

'Hrvaški se ne mudi'

Evropski poslanec in poslanec opozicijske LDS Jelko Kacin je poročevalcu Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannesu Swobodi predlagal sprejetje amandmaja, s katerim bi podprl pobudo evropskega komisarja Ollija Rehna za rešitev mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško ter v tem okviru hitro nadaljevanje pristopnih pogajanj Hrvaške z EU.

Jelko Kacin
Jelko Kacin FOTO: Dare Čekeliš

Vložitev amandmaja je utemeljil z besedami, da "trenutni zastoj v pristopnem procesu Hrvaške ne vzbuja upanja, da je razmere mogoče umiriti in sprostiti v zelo kratkem času". Kot poudarja, ponedeljkova odločitev Zagreba, da bodo svoj odgovor na pobudo Evropske komisije posredovali v roku osmih dni, "daje vtis, da se Hrvaški ne mudi".

Pobuda Evropske komisije oziroma komisarja Rehna za čimprejšnji začetek mediacije je dobrodošla, je obetavna, je dovolj prožna in tudi relativno hitra, meni Kacin in dodaja, da jo je slovenska vlada že 26. februarja pozdravila in formalno sprejela.

Amandma ne prejudicira

Kacin je še prepričan, da amandma, ki ga predlaga v imenu skupine Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE), ne prejudicira ničesar, ne glede načina in ne glede okvira mediacije. Evropski parlament bo o poročilu o Hrvaški, ki ga je konec januarja obravnaval zunanjepolitični odbor parlamenta, glasoval na plenarnem zasedanju v Strasbourgu prihodnji teden.

Odbor je tedaj "pozdravil neformalni dogovor z dne 25. avgusta 2007 med predsednikoma hrvaške in slovenske vlade o reševanju spora glede vprašanja meje pred Meddržavnim sodiščem v Haagu ter obe strani pozval, naj ta dogovor spoštujeta".

Peterle: Hrvaška naj se posveti korupciji

Swobodi je podobno pismo danes poslal tudi evroposlanec Lojze Peterle. Kot so sporočili iz njegove pisarne, poročevalcu v pismu pojasnjuje razloge za to, da bi iz svojega poročila umaknili 28. člen, ki vsebuje poziv k arbitraži v Haagu. Kot navaja, se je od sprejetja poročila v zunanjepolitičnem odboru Evropskega parlamenta zgodilo kar nekaj novih stvari, ki bi jih bilo v poročilu primerno upoštevati. Zato Peterle predlaga, da bi v poročilu namesto pozivanja v Haag navedli, da Evropski parlament pozdravlja pobudo komisarja Rehna za rešitev vprašanja meje med Hrvaško in Slovenijo.

Peterle meni, da naj se Hrvaška posveti korupciji in kriminalu.
Peterle meni, da naj se Hrvaška posveti korupciji in kriminalu. FOTO:

Peterle v pismu Swobodi predlaga tudi izbris 25. člena poročila, ki za zastoj v pogajanjih Hrvaške obtožuje le Slovenijo, saj so se, kot poudarja, razmere nedavno spremenile in Hrvaško blokira več držav članic EU zaradi različnih tematik. Predlaga tudi spremembo 3. člena, ki predvideva, naj se Hrvaška posveti 'nekaterim' bolj občutljivim vprašanjem iz pristopnih pogajanj. Peterle predlaga, da naj se Hrvaška posveti 'še posebej' bolj občutljivim področjem iz pristopnih pogajanj, primera teh pa sta korupcija in boj proti organiziranemu kriminalu.

Slovenija se je bila prisiljena odzvati

Kavčič je med drugim pojasnil, da se Hrvaška v svojih pogajalskih izhodiščih sklicuje na sporne dokumente, s čimer je v EU vnesla dvostransko vprašanje meje. Slovenija se je bila prisiljena odzvati na to.

Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič je medtem danes naslovil pismo na predsednike drugih domov parlamentov držav članic EU, v katerem jih je seznanil s stališči Slovenije glede približevanja Hrvaške evroatlantskim povezavam, so sporočili iz DS.

Kavčič še poudarja, da je Hrvaška od osamosvojitve izvedla vrsto enostranskih dejanj, ki niso v skladu z  osamosvojitvenimi akti obeh držav na dan 25. junij 1991 in predstavljajo vzrok za spor glede meje. "Dejstvo je, da je Slovenija na ta dan nadzirala celoten Piranski zaliv, in dejstvo je, da meja na morju med državama ni bila nikoli določena. Slovenija pričakuje od Hrvaške, da bo resno in iskreno pristopila k pogajanjem s Slovenijo s ciljem doseganja za obe državi sprejemljivih rešitev," je še pojasnil Kavčič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (202)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zavedenSLO
08. 03. 2009 00.06
mesić je bedak
bostjan.hr
05. 03. 2009 20.08
PUNČKA PREVEDI
sbosbo
05. 03. 2009 17.45
@DIOR aja... pozdrav tudi tebi!!
sbosbo
05. 03. 2009 17.42
@ DIOR ups...pardon!! Zdej sm vidu, res da sm slabo bral in sm kar po defaultu pisal v moškem spolu, kaj čem, vas ni dosti v tej debati.... ...Se sliši moje cviljenje,ja?:) Zabava pa je sigurno garantirana tu!:)
DIOR@YOURS.COM
05. 03. 2009 16.33
@sbosbo če bi mal bolš bral, nepismenc, sem ženska, žre me pa nč, samo zabava.... zgleda da si ti obremenjen, ker cviliš. pa pozdrav in mal manj zategnjenosti...
sbosbo
05. 03. 2009 16.00
@DIOR Sem kar na easy, sploh v tej debati za razliko od večine tu gor. Za tebe pa ne bi mogel trditi da te prav en k. briga za njih saj si kar prisoten z raznimi mislimi na njihov račun, mislim da te nekaj le žre! @ciaobella se opravičujem, nisem mislil da si nestrpen nasploh, ampak sem se navezoval na enega od tvojih komentarjev. @bostjan.hr Ma kakšno ljubosumje pa ti??
ciaobella
05. 03. 2009 15.10
Što se tiče EU; ako smo mi toliko problematični zašto nas EU forsira da uđemo....Eu vas ne forsira! V EU pada interes po širitvi, ker imamo že brez tega dovolj problemov. EU želi paketni sprejem cele ex-yu skupaj, ker se zaveda kaki bodo šele problemi če ste vi notri, Bih, Srbija, Črna Gora pa zunaj! To da je tema iz dneva v dan je pa tudi meni brez veze. VAŠI POLITIKI vedo kaj morajo storiti. In še enkrat NIHČE NOČE VAŠE.Hočemo samo tisto kar je bilo naše!
DIOR@YOURS.COM
05. 03. 2009 15.07
@bostjan.hr čaki mal are u serious, kdo je zdej na koga ljubosumen, jaz samo pravim, da ne vem na kaj bi bila sploh ljubosumna pri Hrvatih, res, razmišljam in nič....(niti ni u moji naravi) plus ti si na Slo forumu in se ubadaš s Slovenci.....hmmmmmm, meni ne pride na misel, da bi odprla something.hr, me pač ne zanima. papa
Domagoj
05. 03. 2009 15.02
ciaobella 05.03.2009, 10:25 MOJE EDINO POSLANSTVO.... Čovjek misli da je mesija, prorok. Ajme meni, ovo je teži oblik već uznapredovale progresivne psihoze sa nemogućim fiksacijama
bostjan.hr
05. 03. 2009 15.01
Što se tiče EU; ako smo mi toliko problematični zašto nas EU forsira da uđemo. Zašt ne vele: mi Vas nećemo; a da se još muče s vama Kekecima oko granica
bostjan.hr
05. 03. 2009 14.58
DIOR05.03.2009, 14:370 @ciaobella sej vem, vse drži, že vrabci čivkajo....ampak je vseen zabavno, najbolj me pa zabava, ko napišejo da smo ljubosumni na njih ?!?! omg na kaj že??? pozdrav ;) LJUBOSUMNI; odi na bilo koji hr forum, tv program... pa nađi gdje su tema kekeci i to iz dana u dan, argumentiraj mi to
bostjan.hr
05. 03. 2009 14.57
bostjan.hr 05.03.2009, 14:13 KOT PRVO TI PRIMITIVEC SE LEPO OBNAŠAJ IN NE ŽALI! KOT DRUGO SEM SLOVENEC A IMAM TUDI ITALIJANSKE KORENINE V DRUŽINI!PA V SLOVENŠČINI PIŠI, DRUGAČE PA SILENZIO CROATO! oprosti ako sam te užalil, MOŠ MISLIT nisi mi odgovorio na pitanje, jesi li ti talijan zarobljen u tijelu kekeca ili te je sram što si kekec pa si umislio da si talijančić. Što se tiče EU; ako smo mi toliko problematični zašto nas EU forsira da uđemo.
est
05. 03. 2009 14.55
SAJ NI VAŽNO KAKŠEN JE PREDLOG, SAMO DA GA NISO POSREDOVALI SLOVENCI, PA JE VSE OK.
DIOR@YOURS.COM
05. 03. 2009 14.54
ciaobella ja to pa zato, ker je najlažje krivit drugega, za njih imam dve besedi: METLA, PRAG! u do the math...
ciaobella
05. 03. 2009 14.50
DIOR 05.03.2009, 14:37 zabavajo tudi mene. predvsem v tem kako teško jim je karkoli dopovedat. malo pa mi gre na živce, da so jim drugi krivi za vse!
ciaobella
05. 03. 2009 14.49
zogby 05.03.2009, 14:34 ISTRA bi morala biti samostojna. Tudi preživela bi sama. Hrvaška jo samo izčrpava! Pa lokomotive ji ni potrebno menjati, saj je bila vedno vezana na SŽ sistem!
DIOR@YOURS.COM
05. 03. 2009 14.37
@ciaobella sej vem, vse drži, že vrabci čivkajo....ampak je vseen zabavno, najbolj me pa zabava, ko napišejo da smo ljubosumni na njih ?!?! omg na kaj že??? pozdrav ;)
zogby
05. 03. 2009 14.34
A bi bila rešitev za vse,če bi bila ISTRA samostojna država,kjer bi bili trije enakopravni narodi Hrvati,Italijani in Slovenci ,kot je primer Švice!? To bi se dalo urediti,če bi bila Istra po 2.SV vojni avtonomna pokrajina(kot Vojvodina in Kosmet) in seveda nebi množično emigrirali tedanji prebivalci Istre,saj je bila takrat demografska struktura drugačna kot je danes,ko se je v Istro naselilo veliko število Hrvatov iz Herceg-Bosne in vzhodnih delov Hrvaške,kjer je v 90-ih divjala vojna! Kdo ve? Ampak sedaj je prepozno,takrat leta 1950 bi se pa to še dalo izvesti!
ciaobella
05. 03. 2009 14.30
bostjan.hr V SLOVENIJI SE BOMO ŠE VELIKO PONAVLJALI. Presenečeni boste a v EU greste skupaj z ostalimi ex-yu...seveda če rešite svoje makroekonomske, pravosodne in problem meje s Slovenijo! Croato buona fortuna!
ciaobella
05. 03. 2009 14.27
DIOR ni se jim potrebno opravičevat...imajo sami dovolj masla na glavi! Lahko jim pokažeš 100 knjig, pa bodo našli 101 v kateri bo kaj nejasnega in bodo to obrnili sebi v prid! Ravno zato cenim VELIKO BOLJ ostale narode ex-yu. Kar se tiče držanja besede se z Bosanci in Srbi lahko 100% zmeniš. S Hrvati se pač ne moreš.