Slovenija

Vlada naj se posvetuje o odnosih

Ljubljana, 22. 03. 2007 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V LDS so prepričani, da je ocena vlade glede govora italijanskega predsednika napačna in nevarna.

Govor Napolitana je izraz težnje po reviziji meddržavnih pogodb, poudarja Kacin
Govor Napolitana je izraz težnje po reviziji meddržavnih pogodb, poudarja Kacin FOTO: POP TV

V Liberalni demokraciji so prepričani, da govor italijanskega predsednika Giorgia Napolitana ob dnevu spomina na fojbe ni bil namenjen zgolj italijanski in hrvaški javnosti, ampak je dokaz, da Italija ni opustila težnje po reviziji meddržavnih pogodb tudi s Slovenijo. "Izbor njegovih besed - 'slovanski aneksionistični načrt', ki naj bi bil 'prevladal v mirovni pogodbi iz leta 1947' in je 'pohabil' italijansko suverenost - je dokaz za to," je zapisal predsednik stranke Jelko Kacin v pismu predsedniku vlade Janezu Janši in dodal, da "v Italiji pojem Slovani ('Slavi') uporabljajo kot podcenjevalni naziv za Slovence, ko jim želijo odreči priznanje nacionalne identitete." Zahteva po reviziji osimske pogodbe iz leta 1975, s katero je bilo dokončno razmejeno STO, je tako po Kacinovih besedah postavljena ob bok še revizija pogodbe, ki je k matičnemu narodu priključila večino ozemelj, odtrganih od njega leta 1920 s krivično rapalsko razmejitvijo.

Po prepričanju Kacina, bi se morala slovenska vlada odločneje odzvati na izjave italijanskega predsednika Giorgia Napolitana.

Zato predsedniku vlade predlaga, da ob 60. obletnici sporazuma o priključitvi Primorske matični domovini Sloveniji skupaj oblikujejo pripravljalni odbor in izvedejo tak program slovesnosti, ki bo domači in tuji javnosti nedvoumno pokazal enotnost in neomajnost, ko gre za obrambo nacionalnih interesov.

Napolitano je ob dnevu spomina na fojbe 10. februarja govoril o "slovanskem ekspanzionizmu", "barbarstvu" slovanskih sosedov, "pohodu sovraštva" in "krvoločnega besa", ki naj bi bil povezan s "priključitvenim naklepom, ki je prevladal v mirovni pogodbi iz leta 1947 in je dobil grozeče obrise etničnega čiščenja".

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kosir_maks
22. 03. 2007 19.16
Sicer pa naj se z Napolitanom ukvarja Drnovšek. Seveda on je zelo skrivnosten , tako kot včeraj po sestanku v ZN. Gospod ne daje izjav zato, ker se ni nič zmenu . Temu jest pravim mlatenje prazne slame. On zna samo IZRAŽAT GLOBOKO ZASKRBLJENOST. Drugih efektov od Drnovška NI. Ne informira in ne usklajuje se z vlado. Po srečanjih z Mesičem nima kaj povedati . Mislm haloo !!! NIČ OD NIČ od njega.
vinadap
22. 03. 2007 18.04
Pred kratkim je nekdo dejal : Če ne bi bilo Fašizma,ne bi bilo fojb. Mislim,da to drži kot pribito.Sicer bi pa G.Napollitana vprašal,kakšno poslanstvo so imeli Italijani v Sloveniji v 2.svetovni vojni.
highlander
22. 03. 2007 16.09
Mislim, da je ta predlog na mestu. Ampak kaj so se v Sloveniji raje ukvarjamo z malenkostmi, potem nam gredo pa pomembne stvari mimo.
pkorosec
22. 03. 2007 15.31
robert, se strinjam, vendar a se ti ne zdi, da smo Slovenci kot njihovi sosedi, jim s tem obracanjem po vetru zelo podobni? Razlika med nami in njimi je ta, da so nam 50 let zraven drzali rdeco palico s imenom komunizem s katerim so nam kot ljudem skusali dati pokoncno hrbtenico, vendar ker smo prevec upogljivi jadropihci, se je ta palica zlomila.
robert.rosaa@gmail.com
22. 03. 2007 15.13
Italjanov ne gre jemati resno ker znajo samo govorit. Mislim da podatek, da so v 62 letih menjali 61 vlad pove vse. Če pogledamo malce v zgodovino, vidimo da so se vedno obračali kamor je veter pihal. Sicer pa tale Kacinova ideja ni slaba, amak bi za to potrebovali kaj več kot kulturni program.