Slovenija

Jutarnji: Janša prodajal orožje

Ljubljana/Zagreb, 11. 11. 2007 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Janša naj bi v začetku 90. Hrvaški in BiH prodal orožje in prejel okoli 300 mio nemških mark, piše Nedjeljni Jutarnji.

Janez Janša naj bi v letih v začetku devedesetih Hrvaški in BiH prodal orožje, piše danajšnja izdaja hrvaškega časnika Nedjeljni Jutarnji
Janez Janša naj bi v letih v začetku devedesetih Hrvaški in BiH prodal orožje, piše danajšnja izdaja hrvaškega časnika Nedjeljni Jutarnji FOTO: POP TV

Sedanji slovenski premier Janez Janša naj bi v letih 1990-1994, ko je služboval kot obrambni minister, s pomočjo varnostne službe in policije Hrvaški in BiH prodal orožje, za katerega je prejel skupno od 200 do 300 milijonov nekdanjih nemških mark v gotovini, v današnji izdaji piše hrvaški časnik Nedjeljni Jutarnji. Pri tem se časnik sklicuje na vsebino knjige Trgovci s smrtjo avtorja Braneta Praznika.

Upokojeni častnik slovenske vojaške tajne službe v svoji novi knjigi z različnimi dokumenti v orožarske posle med vojskama Hrvaške in BiH na eni ter Slovenijo na drugi strani vpleta slovenski politični vrh, še posebej aktualnega slovenskega premiera in njegove sodelavce, piše Nedjeljni Jutarnji.

Zanimivo je, da je trgovina s Hrvati in Bošnjaki ostala skrivnost, kljub temu da je Slovenijo v minulih letih pretreslo več orožarskih afer, Praznikovo pisanje povzema časnik. Omenjeni posli naj bi se sicer začeli leta 1991 z urjenjem ustaških enot stranke HOS Dobroslava Parage na Kočevskem, s katerim naj bi zaslužil 485.000 mark.

Po pisanju Nedjeljnega Jutarnjega naj bi Janez Janša s prodajo zaslužil okoli 300 milijonov nekdanjih nemških mark
Po pisanju Nedjeljnega Jutarnjega naj bi Janez Janša s prodajo zaslužil okoli 300 milijonov nekdanjih nemških mark FOTO: POP TV


V pogovorih med slovensko in hrvaško stranjo naj bi med drugim sodeloval Branimir Glavaš, sicer pa naj bi po pisanju Praznika tako nekdanji kot sedanji hrvaški predsednik, Franjo Tuđman in Stipe Mesić, Slovence zaradi trgovine z orožjem "držala za jajca". "Redna stranka" naj bi bil tudi sodelavec nekdanjega predsednika BiH Alije Izetbegovića, Hasan Čengić.

Kot po pisanju časnika še trdi Praznik, so ti posli ostali skrivnost tudi zato, ker je po tem, ko je moral Janša zaradi afere Depala vas leta 1994 odstopiti kot minister in je bila ustanovljena parlamentarna komisija za preiskavo orožarskih poslov, tedanji premier Janez Drnovšek posredoval z zahtevo, da naj se tega "ne dotika".

Velika večina denarja iz trgovine s hrvaško vojsko in vojsko BiH naj bi pristala na zasebnih računih politikov in državnih uradnikov, le majhen del pa na računu slovenske države, končuje članek Nedjeljni Jutarnji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (206)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

I G N O R A N T
03. 04. 2012 17.21
JEZOS KRISTOS
User300173
17. 01. 2012 11.29
Ni mi toliko, ali vlada je ali je ni, ampak plačevati teh 200 puhoglavcev mi gre pa na jetra. Če bodo še ene volitve, jih bo 300!!!. Pa tile v politiki res delajo z nami, kot svinja z mehom. Kako jih ustaviti? Nekdo bo moral to norijo res ustaviti in to konkretno.
Krokopolonca
24. 02. 2011 16.11
+1
lutzow je čist prav napisal ,to čista predvolilna igra,katero pa smo vajeni .EEEEEJJJJ streznite se
+2
Sedaj ko si je pospravil in napolnil žep z marsičem lahko tudi napove odstop vlade,ker ga bodo morali kot zgleda tako ali tako nagnati,ko še bo marsikaj prišlo ven.Vreči bi ga že zdavnaj trebalo ven ne da blefira in napoveduje odstop še prej pa naj povrne vsaj dal tega kar je pokradel in si zbasal v žep. Ja bo pa pač užival nekje na karibikih.
+0
Sedaj ko si je pospravil in napolnil žep z marsičem lahko tudi napove odstop vlade,ker ga bodo morali kot zgleda tako ali tako nagnati,ko še bo marsikaj prišlo ven.Vreči bi ga že zdavnaj trebalo ven ne da blefira in napoveduje odstop še prej pa naj povrne vsaj dal tega kar je pokradel in si zbasal v žep. Ja bo pa pač užival nekje na karibikih.
Acid
13. 11. 2007 13.50
+1
"evropa vidi kvalitete Janeza Janše in jih še bo ob predsedovanju EU!" - lutzow Potemtakem je evropa slepa ali ima pa halucinacije.
doki007@email.si
13. 11. 2007 10.21
+3
ta janša je pa res brez greha,........ ON NI NIČ PREPRODAJAL ,......HAHAHA PA ŠE KOK JE ,......PA DENAR ZBASU V ŽEP ,....!!!!
bonsai9@email.si
13. 11. 2007 10.07
+1
Ja koga bo pa zdej tožila njegova odvetnica? Celotno hrvaško, Bosno, vse banke pa svetu, kjer je naložen denar, če izdajo podatke ?? Ma jst bom pa kr manjokranjc vprašu, če je res? Ona že ve!!
lutzow@email.si
13. 11. 2007 10.04
-2
vse to je začetek umazane predvolilne igre, ki jo vi levaki sploh ne igrate kajne, vi ste lepi in pošteni levičaerji z morilsko preteklostjo kajne...gobce gonite samo zato, ker niste imeli lončka zraven pristavljenega, širite govorice o nekih računih v tujini brez dokazov, tako kot znate pač, saj ste že v zgodovini velikokrat to pokazali, če vam kaj ni všeč, pa zmontirate en procesek...evropa vidi kvalitete Janeza Janše in jih še bo ob predsedovanju EU, levaki pa mal pohladite glave , zdaj ko imate že tretjič svojega na čelu....itak da ne bo nič naredil za Slovenijo, važno da ima denar in položaj...
tian28@email.si
13. 11. 2007 00.59
+1
tian28@email.si
13. 11. 2007 00.50
Včerajšnje volitve so vam dale klofuto, ki je šele začetek! To, kar ste doživeli včeraj ni še nič v primerjavi s tem, kar vas čaka! Ljudje so vas spregledali, banda pokvarjena! Po Tűrku pride drugo leto na premierski stolček Pahor, potem pa naprej, Slovenija!!
manjakranjc@hotmail.com
12. 11. 2007 22.44
haha , kupiš mojo knjiigo. Pravljice mojce pokraculje, 2 izdaja?
810698
12. 11. 2007 22.34
PREBERITE VSAJ NEKAJ MOJIH ZGODB NA SPLETNI STRANI www... POTEM BOSTE LAHKO ŠE BOLJ VNETO KOMENTIRALI.
810698
12. 11. 2007 22.22
Beri tudi www...
malasutra@gmail.com
12. 11. 2007 18.34
dobro si je napolnil žepe ta janša. potem pa bi rad še čast in ablast. ajme, ajme.
bonsai9@email.si
12. 11. 2007 17.51
manjakranjc: kako si me napačno pogruntala, da te ljubim. Pa saj veš, da te ne. Se bom moral prej med islamiste vpisat, da mi bodo starši te izbrali za harem. Pa še prevelka razlika je v letih, jaz v tretji puberteti, tebe pa še prva ni popustila. Sicer ljubezen ne pozna "šengena". Za pridet do mene rabiš ne samo pasoš, ampak tud vizo. Pa na njej mora bit JJ, skupaj v objemu s Peterletom. Bajuk pa za župnika s puščico, da bo pobiral prispevke za robčke, ko ti bo šlo na jok za spomini na lepšo prihodnost.
Prvo Bore
12. 11. 2007 17.38
manjakranjc hvala Ti za post, ampak predleti mi je prijatelj nekaj zaupal : Žensk je dosti, amapk prijatljev je pa malo, tako da ne morem biti pička in zapustiti borbeni položaj, kjer so moji prijatlji s katerimi se skoraj vse strinjam. Prijateljstva ali žensko izberem prijateljna. Nemogoče je pa biti prijatelj z žensko, ker kdaj pa kdaj pride do kakšnega odnosa in potem nista več prijatlja. Na žalost, ampak taka je pa resnica. Ne skrbi, saj boš še zmerom moja desna znanka LOL. Nikoli se pa ne ve, kaj se dogodi v življenju. POP2 SEVEDA pridemo !! Lahko bi še vlado zrušil in med tem še sindikat pretepemo, ker ima štrajk na nedelaven dan za večino Slovencev.LOL
+1
Janša je Hrvatom prodal še kaj več kot samo orožje kot izgleda in bo počasi še to prišlo na dan.Zato pa ga Hrvati držijo za jajca in o marsičem ne upa posredovati kot je primer Piranski zaliv katerega je verjetno že tudi prodal. Kam pa je spravil ves ta denar pa tudi ni nikjer zaslediti.
hecate
12. 11. 2007 16.48
ja wau in to zdej pišejo kot neko nevem kakšno novico...vrabci pa že vs cajt o tem čivkajo. uglavnem nč novga. glih prejšn tedn sm se pogovarjala z enim k je tut kamerman in je biu prsotn tut ob raznih političnih dogodkih...recmo da citat od njega: "na Brniku ga je čaku kovček s kešem..." pove čist use.
Mladen Šolji?
12. 11. 2007 16.39
Opravičujem se ker kričim vendar imam važno sporočilo: 17.11.2007 V ČIM VEČJEM ŠTEVILU NA OPOZORILNO STAVKO V LJUBLJANO, DA BO JANŠA VIDEL KOLIKO JE ZAŽELEN. EVROPA NAJ VIDI, DA PRI NAS NEKAJ NI VREDU IN NAJ VIDI KDO JI BO PREDSEDOVAL. POZIV ŠE ENKRAT V ČIM VEČJEM ŠTEVILU.