Slovenija

Zares in LDS za rekonstrukcijo vlade

Ljubljana, 08. 06. 2011 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Katarina Kresal je po seji sveta LDS dejala, da se v stranki zavzemajo za novo levosredinsko vlado. V Zares pa nameravajo izstopiti iz koalicije, če SD v 14 dneh ne bodo predlagali temeljite rekonstrukcije.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič
Predsednik Zaresa Gregor Golobič FOTO: Damjan Žibert

Sveta strank Zares in LDS sta razpravljala o razmerah na političnem parketu, hkrati pa tudi o prihodnosti vlade, ki je bila na nedeljskih referendumih precej poražena. Obe stranki se zavzemata za rekonstrukcijo vlade. Na to se še vedno ni odzval SD. Kot je v oddaji 24UR ZVEČER poročala novinarka Katja Šeruga, se SD najverjetneje premierju in predsedniku stranke Borutu Pahorju, kljub vsem pritiskom, še ne bo odpovedala. Glavni razlog bi lahko bil ta, da v stranki ni dobre alternative. Je pa poročanju omenjene novinarke stranka glede Pahorja razdeljena. Nekateri člani stranke naj bi neuradno menili, da je to kar trenutno počneta Zares in LDS najmanj nespodobno, na drugi strani pa so tudi člani, ki menijo, da bo moral Pahor najverjetneje oditi.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je po zasedanju sveta povedal, da so vsi razen enega potrdili sklep, da stranka zapusti vlado in koalicijo, če stranka SD v 14 dneh ne bo ponudila predloga za temeljito rekonstrukcijo vlade. O tej odločitvi stranka ne bo več odločala. Glede mandatarja za novo vlado ni izrecno dejal, da zahtevajo tudi odstop premierja Boruta Pahorja, je pa dejal, da je ta odločitev v rokah SD. Golobič pravi, da bi morali odstopiti vsi ministri, nato pa bi nov mandatar v vlado lahko imenoval tudi obstoječe, če bi tako želel. O imenih predsednik Zaresa ni govoril. "V morebitni rekonstruirani vladi nimamo vnaprej nobene zahteve ali pričakovanja do tega, kateri resor bi morali voditi naši ministri in koga bi moral mandatar v tej novi vladi predlagati," je na koncu še  povedal.

Na vprašanje, če se v Zaresu ne bojijo očitka, da povzročajo politično krizo, pa je odgovoril, da tisti, "ki misli, da politične krize ni, nima stika z realnostjo". Zagotavlja še, da ne "mečejo puške v koruzo", temveč je to način, "kako bodo puške potegnili iz koruze in mandat zaključili z bolj pozitivno bilanco".

Vodja strankine poslanske skupine Franco Juri pa je dejal, da niso govorili, da bi moral biti zamenjan tudi Pahor, a je pri tem dodal, da je vse povedal že Golobič s predlogom konec aprila. Kot je znano, je Golobič aprila predlagal odstop vseh treh predsednikov koalicijskih strank.

Glede menjave mandatarja Pahorja so tudi po besedah predsednika DZ in poslanca Zares Pavla Gantarja "vse povedali konec aprila". Tudi Gantar je bil jasen, da je rekonstrukcija vlade v domeni SD.

Kresal: Po nedeljski superklofuti smo videli, da je odpor do vlade prevelik

 

Kresalova spet izvoljena za predsednico LDS - 7
Kresalova spet izvoljena za predsednico LDS - 7 FOTO: Damjan Žibert

Predsednica LDS in notranja ministrica Katarina Kresal pa je povedala, da v stranki menijo, da je ta trenutek optimalna rešitev nova levosredinska vlada v okviru sedanje koalicije. "Pri sestavi nove vlade smo odprti za vse variante," je dodala in podobno kot njen že omenjeni koalicijski kolega pojasnila, da bi lahko nekateri ministri ostali, če bi tako odločil novi mandatar. "V sklopu tega dajemo na voljo stranko, da se pogovarja o tem, kako bi prišli do nove vlade – ne govorim o rekonstrukciji, govorim o novi vladi – in da se pogovarjamo o čisto vsaki poziciji znotraj vlade,"  je dodala.

Za to so se odločili, ker po njenih besedah zdaj tako ne gre več naprej. "Po nedeljski superklofuti smo namreč videli, da je odpor do te vlade prevelik, da bi lahko naši argumenti udarili skozi vso meglo, ki se je nabrala. In čeprav smo od SD v ponedeljek pričakovali neko resno vodilo, kako naprej, pravega odziva ni bilo. S tem pa je nekaj hudo narobe, saj se ne moremo delati, kot da je vse v redu in da drugače ne more biti," je dejala.

Na vprašanje, ali je za zamenjavo Pahorja, je odgovorila: "Jaz govorim o tem, da je treba postaviti novo vlado, v okviru katere imamo, to pomeni, da govorim o vseh pozicijah tako predsednika vlade kot posameznih ministrov kot tudi mene. Govorim o novi postavitvi razmerij, novi zasedbi ministrskih mest, kateri bi ostali, kateri ne, je stvar dogovora, to, kar LDS v tem postopku lahko pove, je, da smo odprti za vse. Lahko so obstoječi ministri notri ali pa jih ni.“

Obe stranki pravita, da je na potezi zdaj SD, saj je to največja stranka v koaliciji. Iz SD pa so sporočili, da bodo zadeve komentirali v četrtek po seji vlade. Golobič je sicer zagotovil, da se stranki nista usklajevali glede zahteve po rekonstrukciji vlade.

Kot je znano, je rekonstrukcijo vlade predlagal tudi predsednik republike Danilo Türk, ki sicer pravi, da je to ena od poti, ki lahko vodi do rešitve trenutnih političnih problemov. Druga pot, ki jo vidi Türk, pa so predčasne volitve.

V LDS tudi nekaj kadrovskih sprememb

Na današnji seji sveta LDS so člani sveta za predsednika sveta imenovali Antona Anderliča, za podpredsednico sveta pa Lidijo Majnik. Generalni sekretar stranke je znova postal Uroš Petohleb. Na predlog Katarine Kresal so danes potrdili tudi osem članov izvršnega odbora. To so postali: Dragica Bac, Mojca Drčar Murko, Mojca Novak, Aleš Gulič, Zlatko Mir, Jožef Školč, Aleš Zalar in Slavko Ziherl.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (587)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tinka5
11. 06. 2011 01.29
Strinjam se z mnenjem Janice1.
Tinka5
11. 06. 2011 01.22
Mar ne bi bilo prav, da rekonstrukcijo opravijo v skupnih dogovorih in odločitvah vseh članov vlade, morda še koga. Ne pa, da se del odcepi in daje direktive, narobe svet se mi zdi.Lahko je porušiti a težje zgraditi.Žal imajo sovražniki oziroma nasprotniki veliko moč, preveliko.
muhabc
10. 06. 2011 07.24
Pa kaj se gresta ta dva klukca, ki znata samo svoje napaka zvračati na prejšnjo vlado in mislita, da jima še kdo verjame. Škoda vsake oddajo s Slakom, ki je naklonjen tej vladi in ni pošten do SDS. Na njegovih oddajah, še nisem doživela, da bi dopustil opoziciji do besede. Na včerajšnji oddaji še Predsednik SLS ni kaj dosti prišel do besede. Naj zadnje zdihlaje vsaj pri Slaku pokažejo.
norisvet
09. 06. 2011 21.15
smrt komunizmu, svoboda narodu!
prehlad
09. 06. 2011 19.38
TRICIKEL NIMA VEČ IDEJ .JA SEVEDA ZA VSE JE ŽE DENARJA ZMANJKALO.
wizeman
09. 06. 2011 18.03
Golobič, kaj ti ne paše? Dal si žmigavec že tri odcepe nazaj. Pri naslednjem odcepu zavij na smetišče zgodovine.
Polly ß
09. 06. 2011 14.37
Tako prikazujete ta dva tipa,kot,da sta NAJ,NAJ! Čimprej naj zapustita in oddideta. Nato pa še ostali in naj se postavi eden čisto nevtralen/ ni bil v nobeni stranki/. Takega je sigurno težko dobiti,ker pameten in pošten ne bo šel v tako sranje. Tem je pa samo za denar.Če bi imeli kaj vesti,bi že zdavnaj odstopili. TA VLAK NE PELJE LEPO IN SE BO KMALU ZAUSTAVIL. LP
dule100
09. 06. 2011 14.28
bukefal Pa ja ne boš trdil, da ta trojček ni zmagovi. So dokazal, da so na kar precej področjih ta prvi !
dule100
09. 06. 2011 14.26
Kaj bi levaki šele pol pisal , če bi bil Pahor normalen !
nx01
09. 06. 2011 13.47
Ja seveda. Zdaj palčka grozita velikanu - ha, ha, ha...
janica1
09. 06. 2011 08.34
jamestheman08.06.2011, 07:50-41 Ne mora biti za vse kriv Pahor. Naša oblast je že pred njegovo vlado bila v totalnem kaosu, samo poglejte kdaj se je največ kradlo? Pred Pahorjem, ima pa to nesrečo, da je šele zdaj prišlo vse na plano. En človek ne mora biti kriv za vse, krivi so vsi politiki, z Janšo na čelu, ki jim je prioriteta spodriniti vladajočo koalicijo in metanja polenov pod noge, namesto da bi stopili skupaj in poiskali prave rešitve. TOČNO TO!!!
bukefal
09. 06. 2011 07.59
ZMAGOVITI TROJČEK ... KAJ ŽE TO JE???
muci007
09. 06. 2011 07.22
Mito Tl: "Pahor je eden najbolj poštenih in nepohlepnih politikov!Nima ne svojih firm,vikendov dragih avtomobilov,niti nima kakšnik omembe vrednih afer!" res je, vendar žal nič ne razume ekonomije (podobno kot tudi finančnei minister), niti ne zna voditi države
Franciska Pavlin
09. 06. 2011 07.17
Mito TI - to je mogoče res, je pa eden najbolj nesposobnih reči NE vsem, ki jim brezpogojno zaupa.
Uporabnik113189
09. 06. 2011 07.17
Pahor bi bil lahko toliko pošten do sebe in vseh nas in priznal da imamo politično krizo. Ves levi trojček skupaj spravi skupaj v parlamentu samo za mišji rep večine. To pa ne zadošča za nič. Ne morejo sprejeti reform, ker jih razsuva opozicija, ne morejo izglasovati zakonodaje, ki bi jim omogočila večja pooblastila ali spremenila volilni sistem. Skratka levica ima zvezane roke.. Vse kar ta trenutek res lahko še postorijo je to, da še naprej ostanejo na oblasti in odločno nadaljujejo z lovom na tajkune, utajevalce davkov in podobno scojat, ki je v naši državi ne manjka. Tudi tožilec že pripravlja prave stvari. In zato gre danes, v ozadju se marsikomu tresejo hlače in mnogo je takšnih, ki molijo vse svetnike da bi ta vlada padla in da bi prišla na oblast desnica.. Rezultat bo namreč jasen. RKC bi se v kratkem izkopala iz dolgov, sociala bo ukinjena v temeljih in v naslednjih štirh letih boste prvič videli pravo revščino v Sloveniji na ulicah. Bogati pa bi si povrnili premoženje ki je sedaj počasi polzi iz rok..
EricFlat
09. 06. 2011 07.16
In zdaj LDS in Zares govorita o spremembah. Če ne bi Pahor imel takih podgan okoli sebe, bi najbrž čisto solidno vodil državo. nisem Pahorjev podpornik, ampak vseeno se zdi pošten človek, medtem ko v teh dveh pajacih poštenja ni.
igorcar
09. 06. 2011 07.12
@Mito Tl: to sem tud jst mislil. sedaj pa glede na to kako se oklepa oblasti je njegov pohlep vec kot ociten. razlog da nima vsega kar si omenil pa je kratkomalo popolna nesposobnost in nic drugega.
MOSSAD001
09. 06. 2011 07.09
A smo se za tele boril ?? T rudeč,treba bo pokat !!
Uporabnik113189
09. 06. 2011 07.09
orimx09.06.2011, 06:54 Dokler se se bo slovenski volilec zmrdoval ob imenu Bajuk,Petrle,Dežman...se bo pač moral soočati z revščino Kakšno zavajanje in laž. Nihče od teh treh nam ne bo niti milimetra pripomogel da bi se izkopali iz revščine. Kvečjemu so nas sposobni pripeljati še v hujšo kar so do danes že temeljito dokazali..
igorcar
09. 06. 2011 07.05
to me spominja na film departed kjer matt damon spijun med policaji in je ravno on dobil nalogo da poisce kdo izdaja znotraj skupine. i was hired to find myself... razlika je v tem da tem, da tu vsi vemo kdo so spijuni, pa nej govorijo kar hocejo. nekako absurdno in hinavsko izpade poslusat zahteve glumica in kresalove, kot da nista poleg pahya onadva najvecja bremena te koalicije - in seveda vsi ostali poslanci ki jih javno podpirajo. rekonstrkcija vlade je ob takih kekcih je nemogoca in to dobr vejo ampak je dobr izgovor da bluzijo se leto in pol.