Slovenija

Junija pri nas več turistov, a manj prenočitev

Ljubljana, 31. 07. 2012 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letošnjega junija smo v Sloveniji beležili dva odstotka več turistov kot junija lani, pravijo na državnem statističnem uradu. Več je domačih, število tujih turistov pa je rahlo upadlo.

Po podatkih državnega statističnega urada so v ljubljanski občini letošnjega junija beležili kar 10 odstotkov več prenočitev kot junija lani.
Po podatkih državnega statističnega urada so v ljubljanski občini letošnjega junija beležili kar 10 odstotkov več prenočitev kot junija lani. FOTO: Thinkstock

V turističnih nastanitvenih objektih v Sloveniji so junija zabeležili dva odstotka več prihodov in dva odstotka manj prenočitev turistov kot junija lani, je danes objavil državni statistični urad. Število prihodov domačih turistov se je glede na junij lani povečalo za osem odstotkov, število njihovih prenočitev pa za odstotek. Medtem se je znižalo tako število prihodov kot prenočitev tujih turistov, in sicer za en oziroma štiri odstotke.

Približno polovico tujih turističnih prenočitev so ustvarili nemški, avstrijski, italijanski, ruski in britanski turisti. Prav tuji turisti so junija tako skupno ustvarili 60 odstotkov turističnih prenočitev. Največji delež prenočitev tujih turistov, in sicer 15 odstotkov so prispevali turisti iz Nemčije, sledili so turisti iz Avstrije in Italije (po 12 odstotkov), Rusije (sedem odstotkov) ter Združenega kraljestva in Nizozemske (po pet odstotkov).

Kopanje
Kopanje FOTO: Thinkstock

Vse več Rusov in Nizozemcev

Junija so več prenočitev kot junija lani ustvarili turisti iz Rusije (pet odstotkov), Nizozemske (26 odstotkov) in nekaterih drugih držav. Manj prenočitev so ustvarili italijanski (13 odstotkov), avstrijski (16 odstotkov), hrvaški (štiri odstotke) in nemški turisti (13 odstotkov).

V Ljubljani za 10 odstotkov več prenočitev kot lani

Največ prenočitev so beležile zdraviliške občine, in sicer je bilo v njih 30 odstotkov vseh prenočitev oziroma štiri odstotke manj kot junija lani. V obmorskih občinah je bilo 26 odstotkov vseh prenočitev turistov, kar je štiri odstotke manj kot junija lani. V gorskih občinah je bilo 22 odstotkov vseh prenočitev ali tri odstotke manj kot junija lani. Rast pa so beležili v občini Ljubljana, kjer je bilo ustvarjenih devet odstotkov vseh prenočitev turistov ali za 10 odstotkov več kot junija lani.

Največ prenočitev turistov je bilo v hotelih (60 odstotkov vseh prenočitev), sledili so kampi (16 odstotkov) ter apartmajska in počitniška naselja (šest odstotkov).

Število prenočitev turistov v apartmajskih in počitniških naseljih je bilo junija višje za 15 odstotkov, v planinskih domovih in kočah za 24 odstotkov ter v zasebnih sobah, apartmajih in hišah za pet odstotkov. Hoteli so v istem obdobju zabeležili za tri odstotke, kampi pa za sedem odstotkov manj prenočitev.

V prvem polletju je bilo prihodov turistov več za tri odstotke, prenočitev pa več za en odstotek kot v istem obdobju lani.

Prihodov in prenočitev domačih turistov je bilo v primerjavi z lanskim prvim polletjem manj za en oz. tri odstotke, prihodov in prenočitev tujih turistov pa več za šest oz. štiri odstotke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saintjozef
31. 07. 2012 14.22
-1
Junija pri nas več turistov, a manj prenočitev.. --Torej, več ponočnjakov.