Slovenija

5. junija spet na referendum

Ljubljana, 12. 04. 2011 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni zbor je za datum referenduma o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno potrdil 5. junij. Minister Svetlik je v zvezi s sosedsko pomočjo opozoril, da bo neki profesionalec, če bo hotel pomagati, sosedu lahko ponudil neomejen popust.

5. junija bomo odločali o delu in zaposlovanju na črno.
5. junija bomo odločali o delu in zaposlovanju na črno. FOTO: POP TV

DZ je na izredni seji za datum za razpis referenduma o zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki ga zahtevata SDS in SNS, določil 21. april, za datum izvršitve referenduma pa 5. junij. Največ govora je bilo sicer o omejitvi medsosedske pomoči oz. o vprašanju, ali gre tu za boj proti sivi ekonomiji ali za teptanje tradicije.

Marijan Pojbič (SDS) je v imenu predlagateljev referenduma dejal, da novi zakon glede na zdaj veljavnega v ničemer ne krepi preprečevanja dela na črno in da se od njega loči le po tem, da posega v zasebno sfero posameznika. Ponovil je, da 31 podpisnikov referendumske zahteve moti zlasti omejevanje sosedske pomoči, kar bo po njegovih besedah med ljudi prineslo razdor.

Glavne spremembe v zakonu, ki ga je DZ sprejel 29. marca, se nanašajo na strožji in bolj učinkovit nadzor nad delom na črno. Zakon tako predvideva, da se med nadzorne organe vključi Carinsko upravo RS. Ta naj bi s 170 zaposlenimi prevzela nadzor nad zaposlovanjem dela na črno za posameznike.

'Volivci se upravičeno sprašujejo, zakaj še potrebujemo vlado'

Minister za delo Ivan Svetlik je ponovil, da se za referendumsko zahtevo skrivajo politične kalkulacije, ki gredo v smer oteževanja dela vlade in državnih ustanov. V zvezi s sosedsko pomočjo je opozoril, da bo neki profesionalec, če bo hotel pomagati, sosedu lahko ponudil neomejen popust. Lahko se bo vključil tudi v prostovoljno društvo in sosedu pomagal s tega naslova.

Jakob Presečnik je v imenu SLS dejal, da je v Sloveniji očitno prišlo do razvrednotenja instituta referenduma in da se volivci upravičeno sprašujejo, zakaj sploh še potrebujemo vlado in DZ, če morajo o zakonih tako pogosto odločati sami. Čeprav ima SLS po njegovih besedah več pomislekov glede zakona, se njeni poslanci zavedajo, da Slovenija mora ukrepati, sicer se bo pridružila Grčiji, Irski in Portugalski.

Da je zahteva za referendum slaba, je menil tudi Franc Jurša (DeSUS). Kot je dodal, je negativna z vidika dejstva, da imata DZ in DS zakonodajno funkcijo, ter s finančnega vidika. Obenem je izpostavil, da bi Slovenija z morebitnim padcem zakona izgubila možnost, da se z okrepitvijo nadzora nad delom na črno in dvigom glob za kršitelje vzpostavi pozitiven odnos do legalnih oblik dela.

S tem se ni strinjala Sara Viler (SNS). Zatrdila je, da je zakon pomanjkljiv in nedosleden, da vzpostavlja le sankcioniranje, vzrokov slabega stanja pa ne odpravlja. SNS zakonu očita zlasti zastavljeni nadzor (širitev pristojnosti na carinsko upravo) in omejevanje medsosedske pomoči. Slednja je po njenih besedah del slovenske kulture in zgodovine, navad in kulture narodov pa se ne sme teptati.

Svetlik pravi, da se bo lahko neki profesionalec vključil tudi v prostovoljno društvo in sosedu pomagal s tega naslova.
Svetlik pravi, da se bo lahko neki profesionalec vključil tudi v prostovoljno društvo in sosedu pomagal s tega naslova. FOTO: Blaž Garbajs

'Delež dela na črno v Sloveniji velik'

Borut Sajovic (LDS) je dejal, da je po statistiki delež dela na črno v Sloveniji zelo velik oz. mnogo večji kot denimo v Avstriji in Švici. Minister je bil prisiljen ukrepati, je pojasnil in priznal, da zakonske rešitve morda niso idealne, da pa so solidne. Spomnil je tudi, da je bil zakon usklajen s socialnimi partnerji.

Sama uskladitev s sindikati, obrtniki in podjetniki ni dovolj, ga je v imenu nepovezanih poslancev zavrnil Vili Rezman. Zatrdil je, da z uskladitvijo s socialnimi partnerji postopek razmišljanja ni končan in da do dogovora o zakonu v DZ ni prišlo. Poslanec je prepričan, da je zakon slab, novega referenduma pa nepovezani poslanci kljub temu ne podpirajo.

Gre za shizofreno situacijo, pomladansko referendumsko mrzlico, popolno nasprotovanje vsem predlaganim spremembam in reformam, je referendumsko zahtevo v predstavitvi stališča Zaresa opisal Vito Rožej.

"Mi smo želeli ta zakon z amandmaji izboljšati," je poslance nagovoril Robert Hrovat (SDS). Spomnil je, da so v SDS med drugim predlagali, da se sosedska pomoč izvzame iz dela na črno, da pa je koalicija ta predlog "povozila" in jih označila za demagoge. "Če želimo preprečiti škodljive posledice tega zakona, nam ne preostane drugega, kot da za mnenje vprašamo državljane," je sklenil.

Matevž Frangež (SD) pa je zavrnil očitek predlagateljev referenduma, da zakon krni solidarnost. Izpostavil je, da keramičar, ki v kopalnici sosedu postavlja keramične ploščice, nima zveze s solidarnostjo, "ki je danes tako potrebna v naši deželi". Solidarnost je po njegovem mnenju tudi spoznanje poslancev, da morajo stopiti skupaj, če želijo okrepiti blaginjo, o kateri sanja Slovenija.

 

KOMENTARJI (417)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

schlamastika
14. 04. 2011 13.16
Ja ne, spremembe in reforme so nujne. SAm ne takšni idiomi kot jih predlaga ta vlada. Neke bedastoče. Naj raje znižajo davke na plače, pa davke ljudem da bodo normalno živeli. Ne pa da mamo obdavčitve plač pred skandinavci. Pa koji k je to... S tem da skandinavci dobijo od države mnogo, mnogo več kot mi, ki nas tretirajo kot navadno drhal. Treba se je it revolucijo, počistit parlament vseh, ki so kadarkoli imeli karkoli z prejšnjim ržimom, mi je vseeno a so levi al desni. ME ma da bi ustanovu stranko DOST MAM. Pa kriterije postavu. Prvi bi bil: bivši ISTI (predznak si sami dodajte) nimate vstopa, prestop iz druge stranke, nikakor ne.
Uporabnik113189
14. 04. 2011 07.11
Počasi imam poln kufer desno*. Nihče me ne ,more prepričati, da ne gre za navadno politično nagajajnje. Iz razpoloženja volilnega telesa je popolnoma jasno, da bodo glasovali proti vsemu karkoli bo oblast predlagala, pa ne govorim samo o Pahorju. Popolnoma ista zgodba bi se ponovila. če bi dal predlog Janša. Zato gre za veliko neodgovornost opozicije in sindikatov. Če bi bil sam na Pahorjevem mestu, bi pri padcu referenduma takoj ponudil odstop in ponovne volitve, ker takšna koalicija kot je ne more izvesti spremeb, ki pa so na žalost NUJNE. Po domače, štafetno palico bi ponudil nekemu drugemu, pa naj si on umaže roke pri čiščenju svinjarije za Janšem. Upam da bodo nasledniki takoj postavili novega Viranta, ki bo s plačno reformo zapravil še tisto kar nimamo. Seveda je pri teh skrajnežih mogoče prav vse, ker nimajo nobenega občutka za vodenje države. Možno je tudi, da bodo v naslednjih štirih letih izstradali do smrti četrtino državljanov. Če kdo misli da bi kdaj priznali krivdo je hudo naiven.. Sam sem prepričan, da ta vlada dela prave stvari, ki so bile nujno potrebne že več let nazaj. Žal pa ima koalicija šibki člen oziroma petokolonaša v podobi Karla in zelo pičlo večino, kar ji zmanjšuje maneverski prostor na minimum. Desno* pa itak ne znajo deugega, kot iskati afere ki nimajo nobene zveze s pravimi problemi. Najbolj so jim všeč spolni škandali o katerih so dobro obveščeni. Verjetno so zato na tekočem, ker je to njihova glavna dejavnost in se v postelji največ izve..
rageinblack
14. 04. 2011 00.22
prašek : kaj češ, se nemoremo vsi strinjat z vsem, kakšen mir bi bil pol na svetu ah? :)
crnkamn
13. 04. 2011 22.59
alanford457: me zanima če kdo ve koliko referendumov je predlagala janševa sds - po mojem vse. teb se vid skupi z ostalimi komunisti da ne razumete pojma referendum. referendum je najbolj demokraticna oblika odlocanja, ce se referendume omeji ali prepove, drzava postane talec diktature manjsine. ce vlada predlaga zakon, ki ne dobi zadostne podpore oziroma ce ne uposteva nobene pripombe, da bi zakon izboljsala potem, preden ga sprejme potem je zadosti doloceno stevilo poslancev, oziroma doloceno stevilo podpisov s strani ljudstva da prepreci zlorabo vlade da bi sprejemala skodljive zakone. Za stevilo referendumov se je torej treba zahvaliti komunisticni oblasti ki ne zna sprejemati kompromisov z drugace mislecimi. Pravtako je SDS in ostala opozicija predlagala referendumski dan kjer bi bilo izvedljivo na en sam dan vec referendumov. Rdeca koalicija je to zavrnila, pa se vedno naprej mece te nonsense da je referendumov prevec. Spomnite se samo pol leta nazaj, kot se je levica najbolj ogrevala da bi za arbitrazni sporazum imeli posvetovalne referendume ki nimajo teze zakonodajnega. Torej samo tisina rdeckarji ker nimate nobenega pametnega argumenta!
prašek
13. 04. 2011 18.48
Kje pa ste danes vsi ???
alanford457
13. 04. 2011 14.47
me zanima če kdo ve koliko referendumov je predlagala janševa sds - po mojem vse
prašek
13. 04. 2011 14.34
CtrlDelete 13.04.2011, 14:26 Človek je pač nenasiten, niso mu dovolj miljarde, ki jih je podaril tajkunom, ni mu dovolj denar, ki nam ga je "odžrl" pri prodaji orožja, on hoče še !!! ☻ ☻ ☻
CtrlDelete
13. 04. 2011 14.26
Evo...pa nam bo Janšek popapcal še 4,5 milijončke....kot za šalo!
dule100
13. 04. 2011 14.21
Nefretete Če je Širca po tvojem, pri cca 1400 glasovih dobila dovolj, potem je na referendumu o malem delu proti glasovalo naravnost enormno število Slovencev.
dule100
13. 04. 2011 14.17
Nefretete Vidiš jaz pa vidim neudeležbo na referendumu v apatiji in razočaranju državlajnov ob spoznanju, da je ta vlada bolj opustošila Slovenijo, kot Japonsko cunami. Hujša naravna nesreča ni mogla prizadeti Slovence, kot je ta leva vlada. Po dveh letih in pol pustošenja njegove briljantne vlada, imamo v Sloveniji rekordno število brezposelnih, rekordno število stečajev in rekorden dolg države. Pahor je kmalu po prevzemu oblasti izgubil vsak stik z realnostjo. Ko je vse več Slovencev odvisno od socialne pomoči, se on ukvarja z neko bebavo politiko. Treba pa je vzeti v zakup, da Evropa točno ve od kod ishaja ta slovenska levica. Enostavno teh reformiranih komunistov Evropa ne mara ! In toliko časa Evropa ne bo niti s prstom mignila, da bi se stanje v Sloveniji popravilo. Dobro vedo, da to politiko na oblasti, druži samo še ideološka navlaka iz polpretekle zgodovine. Kar se pa dokumenta tiče, je pa predstavljeni dokument identičen originalu, in dokazuje da je Türk lagal. In zato se je po kratkem postopku sprejel zakon o zaprtju udbovskih arhivov. Lahko, da so v naglici še kaj spregledali. Na razpravi v Bruslju, na javni tribuni : "Kaj mladi Evropejci vedo o totalitarizmih" je v razpravi o (ne)odpiranju arhivov iz časa totalitarnih režimov, podpredsednik Evropskega parlamenta Laszlo Tokes posebej opozoril na njihovo zapiranje v Sloveniji in povdaril, da je to danes v Evropi nepredstavljivo. Le kaj skrivajo (morda) še Udbovski arhivi, da se jih Türk tako boji ? Pred odprtjem, jih bodo morali še enkrat temeljito prečesati !
prašek
13. 04. 2011 14.16
loden Saj sem opazil, da ste zbrani sami desnosučni, ampak ne sekiraj se. Škoduje lepoti, kakšna pa boš !!
loden
13. 04. 2011 14.05
tedi, onesnažuješ okolje....:)))
loden
13. 04. 2011 14.04
prašek 13.04.2011, 13:40 0 rageinblack 13.04.2011, 13:33 »To je strategija vlade.....« Nič ne vem o tem, da bi vlada predlagala referendum !! Sem morda kaj zamudil ?? Tedi, nič nisi zamudil... vlada sploh NIMA NOBENE STRATEGIJE...:))
prašek
13. 04. 2011 14.00
rageinblack 13.04.2011, 13:49 Ne ljubi se mi kaj dosti pisat, ampak ne strinjam se s teboj !!
prašek
13. 04. 2011 13.56
rageinblack 13.04.2011, 13:49 Ne ljubi se mi kaj dosti pisat, ampak ne strinjam se s teboj !!
prašek
13. 04. 2011 13.51
rageinblack 13.04.2011, 13:49 Ne ljubi se mi kaj dosti pisat, ampak ne strinjam se s teboj !!
loden
13. 04. 2011 13.51
prašek 13.04.2011, 13:40 0 rageinblack 13.04.2011, 13:33 »To je strategija vlade.....« Nič ne vem o tem, da bi vlada predlagala referendum !! Sem morda kaj zamudil ?? Tedi, nč nisi zamudil... vlada itak NIMA NOBENE STRATEGIJE...:)))
rageinblack
13. 04. 2011 13.49
ne ni vlada predlagala referendum, a če ne bi omejevala naše pravice, na mteh stroškov ne bi bilo treba, je pa referendum nam ponujena, edina možnost za kaj spremenit na diplomatski način, a ni res?
Pancho57
13. 04. 2011 13.45
Nisem imel prilike seznaniti se z amandmajem SDS-a, ki pravi da bi iz tega zakona izvzeli medsebojno sosedsko pomoč. Mi lahko kdo bolj pojasni kaj to pomeni, da ne bom v zmoti; mislil bi si lahko namreč da potem sosedska pomoč sploh ne bi bila izjema in bi takoj zapadla pod delo na črno-v vseh oblikah
prašek
13. 04. 2011 13.40
rageinblack 13.04.2011, 13:33 »To je strategija vlade.....« Nič ne vem o tem, da bi vlada predlagala referendum !! Sem morda kaj zamudil ??