Slovenija

Junija je naša država pritegnila več tujih turistov

Ljubljana, 31. 07. 2014 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V turističnih nastanitvenih objektih v Sloveniji so junija zabeležili za osem odstotkov več prihodov in za štiri odstotke več nočitev kot v enakem obdobju lani. Zasluge za povečanje imajo tuji gosti.

V turističnih nastanitvenih objektih v Sloveniji so junija zabeležili za osem odstotkov več prihodov in za štiri odstotke več nočitev kot junija lani. Število prihodov tujih turistov je bilo višje za 11 odstotkov, število njihovih prenočitev pa za osem odstotkov. Prihodov domačih gostov je bilo enako kot lani, ustvarili pa so dva odstotka manj nočitev, je danes objavil državni statistični urad. "Ocenjujemo, da je bilo to povečanje deloma tudi zaradi binkoštnih praznikov: ti so bili letos v juniju, lani pa v maju," pravijo na statističnem uradu.

Bled
Bled FOTO: Thinkstock

Tuji turisti so junija ustvarili 66 odstotkov vseh turističnih prenočitev. Več kot polovico prenočitev tujih turistov ustvarili nemški (16 odstotkov), avstrijski (13 odstotkov), italijanski (10 odstotkov), britanski (šest odstotkov) in ruski turisti (pet odstotkov). Pri tem se je povečalo število prenočitev nemških, avstrijskih in italijanskih gostov, zmanjšalo pa število nočitev ruskih in britanskih turistov.

Največ turistov je prenočevalo v zdraviliških občinah (27 odstotkov vseh prenočitev), sledile so obmorske občine (26 odstotkov), gorske občine (23 odstotkov) in občina Ljubljana (10 odstotkov). Pri tem se je število nočitev v gorskih in obmorskih občinah povečalo, v Ljubljani je ostalo na enaki ravni, v zdraviliških občinah pa je upadlo.

Največ prenočitev je bilo v hotelih (60 odstotkov vseh), sledili so kampi (17 odstotkov), apartmajska in počitniška naselja (šest odstotkov) ter zasebne sobe, apartmaji in hiše (štiri odstotke). Število prenočitev se je glede na junij lani povečalo v vseh vrstah prenočitvenih zmogljivosti, najbolj v kampih ter v zasebnih sobah, apartmajih in hišah.

V prvi polovici leta je bilo prihodov turistov za štiri odstotke več, prenočitev pa za odstotek več kot v enakem obdobju lani. Pri tem so domači turisti ustvarili za en odstotek manj prihodov in za tri odstotke manj prenočitev, tuji turisti pa za sedem odstotkov več prihodov in za tri odstotke več prenočitev kot lani v tem obdobju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
31. 07. 2014 12.53
-5
KWa ma turist za videt, eno razdrapano državo